Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy Dekalog na XXI wiek.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

To forum psuje Twoje dobre imię poprzez takie tematy ;))

Ja Cię bardzo proszę, Ty sobie z Wojtusia nie jajcuj, Wojtuś od lat się kreuje na forumowego intelektualistę, a jak mu będziesz robił te ciągłe przytyki że bez efektu, to Wojtuś się wkurzy i pójdzie drogą np. Mulsa....

Potrzebne nam to ? Na pewno nie. (.........)

Także drogi Wojciechu krocz nadal dumnie ta drogą, nie zważaj na złe języki, krocz, krocz i nie zbaczaj.

;)

to Wojtuś się wkurzy i pójdzie drogą np. Mulsa....

Znaczy co? Zakupi słój i się w nim zamknie tworząc własne językowe narzecze?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Proponuję wątek poświęcony uaktualnieniu Dekalogu w zwiazku z błyskawicznie nastepujacymi zmianami w życiu społecznym,politycznym,gospodarczym,których to zmian P.Bóg najwidoczniej nie przewidział.( aż trudno w to uwierzyć!).Co należałoby zmienić,uaktualnić,co odrzucic a co może rozszerzyć?A może niektóre przykazania połączyć np. w rodzaju"nie pożądaj żony bliźniego swego nadaremno"?Jak dostosować Dekalog do potrzeb internetu?Oczekuję konstruktywnych propozycji.

Dekalog do potrzeb internetu? Albo, dekalog do "potrzeb" współczesnych ludzi?

Ludzie potrzebują teraz tylko jednego (jeśli zatwierdzonego, to lepiej) przykazania: hulaj dusza - piekła nie ma. I jak na razie to wszystko co widzimy wokół, ku temu właśnie zmierza.

Jeśli zmiany mają jednak służyć temu żeby społeczeństwu było (żyło się) lepiej, to współcześnie należy do tych starych przykazań tylko... powrócić.

Znaczy co? Zakupi słój i się w nim zamknie tworząc własne językowe narzecze?

A cholera go wie, ale brzmi tak groźnie, że strach się nie bać.....

:(

@thrak - fajne, skopiowałem sobie obrazek - dzięki. Postawiłbym szklaneczkę, ale jakiś ochlajtus moderator przepił 10-letni zapas - eeechhh..........

Dekalog jest dla ludzi prostych którym trzeba mówić co maja robić żeby było dobrze, generalnie do kontrolowania mas bezrozumnych, których samopas spowodowałby niebezpieczeństwo na dużą skalę i stosowanie się do prawa natulranego - jak to pięknie brzmi w świetle deklaracji różnych grup zawodowych - czyli do prawa dżungli. Ludzie rozumni lepiej lub gorzej wykształcone zachowania społeczne i stosują się lepiej lub gorzej do norm moralnych ogólnie przyjętych nie tych narzucanych konkretną religią. Widać to dokładnie po narodach rozwiniętych, zaś po drugiej stronie tam gdzieś społeczeństwo jest bardzo słabo rozwinięte intelektualnie i zacofane pod względem wykształcenia i poznania świata, religie zbierają swoje "żniwo"...

Żadne cuda, to widać jak na dłoni.

Na szczęście i Polska powolutku ale jednak dołącza do narodów rozwiniętych ;-) Jeszcze wyjście z konkordatu i będzie dobrze.

@thrak - fajne, skopiowałem sobie obrazek - dzięki. Postawiłbym szklaneczkę, ale jakiś ochlajtus moderator przepił 10-letni zapas - eeechhh..........

Heheh :-) znalezione w czeluściach interneta :-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Oczywiście należałoby usunąć nie będziesz miał bogów cudzych przede mną, bo teraz bogiem jest pieniądz

I z tego to właśnie powodu to przykazanie jest najważniejszym we wszystkich religiach, albowiem nie będziesz miał innych bogów, bo moja taca jest najważniejsza i najświętsza :-)))

Włodek.

Dekalog jest dla ludzi prostych którym trzeba mówić co maja robić żeby było dobrze, generalnie do kontrolowania mas bezrozumnych, których samopas spowodowałby niebezpieczeństwo na dużą skalę i stosowanie się do prawa natulranego - jak to pięknie brzmi w świetle deklaracji różnych grup zawodowych - czyli do prawa dżungli. Ludzie rozumni lepiej lub gorzej wykształcone zachowania społeczne i stosują się lepiej lub gorzej do norm moralnych ogólnie przyjętych nie tych narzucanych konkretną religią. Widać to dokładnie po narodach rozwiniętych, zaś po drugiej stronie tam gdzieś społeczeństwo jest bardzo słabo rozwinięte intelektualnie i zacofane pod względem wykształcenia i poznania świata, religie zbierają swoje "żniwo"...

Żadne cuda, to widać jak na dłoni.

Na szczęście i Polska powolutku ale jednak dołącza do narodów rozwiniętych ;-) Jeszcze wyjście z konkordatu i będzie dobrze.

Postawa którą reprezentujesz jest powszechnie znana. Charakteryzuje się poczuciem wyższości. uważaniem siebie za intelektualnego nadczłowieka a tak naprawdę wiejskim filozofem jesteś. Bez obrazy dla wsi. Każdy wie kto to taki.

Mylnie także postrzegasz cechę ludzką jaką jest prostota.

Wiadomo także że dyskusja z "wiejskim filozofem" nie ma sensu. Ma on klapki na oczach i nie potrafi wznieś się ponad swoje mędrkowanie, które jest na poziomie szkoły podstawowej.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Po co nam nowe Przykazania , skoro nie jesteśmy w stanie sprostać "staremu " Dekalogowi ?

Poza tym , treść Dekalogu jest ponadczasowa i uniwersalna zaś natura ludzka niezmienna .

Piotr

shrek,xniwax

Fakt coraz mniej mi się chce pisać na tym forum.Nuda,nuda i ponuractwo oraz bogoojczyżniane zawodzenia.Poczucia humoru jak na lekarstwo.Przykro mi,że nie spełniam waszych wyśrubowanych wymagań intelektualnych.Ale zawsze możecie liczyć na numerka,doktorka i podobnych harcowników.No i oczywiście na siebie ,niezłomni pogromcy światowego lewactwa,zboczeństwa oraz wrogów prawa naturalnego.O ile pamiętam to filmowy shrek nie był wulkanem intelektu to może nie powinien być wyrocznią w tej materii.

Poczucia humoru jak na lekarstwo.

No dobrze ale żeby potwierdzać to na własnym przykładzie :)

Dekalog jest dla ludzi prostych

No brawo, to dość proste i mało skomplikowane biorąc pod uwagę multum nieprostych ludzi łamiących wszystkie dziesięć.

Wojciechu

Wykazałeś się zatem starą przypadłością prawicy.

Taki z Ciebie liberał jak ze mnie prawica. :)

Postawa którą reprezentujesz jest powszechnie znana. Charakteryzuje się poczuciem wyższości. uważaniem siebie za intelektualnego nadczłowieka a tak naprawdę wiejskim filozofem jesteś. Bez obrazy dla wsi. Każdy wie kto to taki.

Wiadomo także że dyskusja z "wiejskim filozofem" nie ma sensu. Ma on klapki na oczach i nie potrafi wznieś się ponad swoje mędrkowanie, które jest na poziomie szkoły podstawowej.

Żadna tam mądrość. Po prostu tak jest i wystarczy się rozejrzeć po Świecie :-) oczywiście pomijamy kraje Islamu które odparły katolicki atak... Jeszcze.

640px-Catholic_Church_by_Country.PNG

Poza tym dlaczego ktoś kto sam siebie obwołał reprezentantem boga na ziemi tak jak księża kk i ich szef w Watykanie, wierząc w baardzo proste bajeczki na które nabierają się dzieciaczki małe na religii (przykre i załamujące jest wierzenie w te cuda i twory z niebem, piekłem, czyśćcem i innymi aniołkami dorosłych ludzi...) i to już nie tak łatwo, bo dzieciarnia teraz coraz mądrzejsza :-) jak taki ktoś może mi mówić ze wie co jest dla mnie dobre i tylko oni mają przepis na życie ;-) zresztą widać teraz bardziej niż kiedykolwiek jak ten przepis na życie wygląda -- WYZYSK prostego tłumu obiecując im życie wieczne i coś czego nigdy nie dostaną bo po prostu umrą i nie wyegzekwują tego co im obiecano :-)

kosciol-kasa.jpg

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Nigdy nie twierdziłem,że jestem liberałem.

To jeszcze gorzej ;)

oczywiście pomijamy kraje Islamu które odparły katolicki atak... Jeszcze.

Sugerujesz, że mordy na Chrześcijanach w północnej Afryce i środkowej Azjii to pozytywny znak czasów?

To jeszcze gorzej ;)

Sugerujesz, że mordy na Chrześcijanach w północnej Afryce i środkowej Azjii to pozytywny znak czasów?

Oczywiście że to pozytywne :-) obecność chrześcijan w tamtych rejonach to coś jak moje kłótnie z bratem kiedy byliśmy gówniarzami, on był smarkiem nieproszonym kiedy przychodzili do mnie kumple i ładował się do pokoju, ja go wywalałem za drzwi ale nie mogłem ich zamknąć bo wsadzał między nie rękę, jak mu ją w końcu przytrzasnąłem to darł się do Matki że go krzywdzę ;-)

Dokładnie tak samo zachowuje się kk w krajach Afryki, Azji, itd., jadą bóg wie po co głosić swoje dobre nowiny kiedy nikt ich tam nie zaprasza i nie potrzebuje tych bajek bo maja swoje bajdury i bóstwa, "nawracają" garstki ludzików obiecując im życie wieczne - prosty człowiek uwierzy zwłaszcza temu który umie wyleczyć np. ze sraczki 1 tabletką, albo rozpali ogień zapalniczką albo ma różne fajne rzeczy kolorowe, świecidełka :-) a potem tych biednych ludzi reszta, większość "starej" wiary wyrzyna w pień, bo tak rozumują od setek lat albo i dłużej ;-)

Chrze%C5%9Bcija%C5%84ska-ofiara-islamist%C3%B3w-w-Nigerii.jpg

Dekalog zawiera bardzo niepopularne (zwłaszcza dzisiaj) treści, stąd walka z nim i z tymi, którzy go w życiu stosują. A stosują go także ci, którzy nie wierzą, ale chcą zachować swoje człowieczeństwo.

Oczywiście że to pozytywne

Ciekawe czy przekonałeś sam siebie do tego co napisałeś.

Człowieczeństwo w sensie pewnych cech zachowania. I nie chodzi tu o aspekty czysto biologiczne (jak wyprostowana postawa podczas chodzenia) ile o szczególne zachowania społeczne.

shrek,xniwax

Fakt coraz mniej mi się chce pisać na tym forum.Nuda,nuda i ponuractwo oraz bogoojczyżniane zawodzenia.Poczucia humoru jak na lekarstwo.Przykro mi,że nie spełniam waszych wyśrubowanych wymagań intelektualnych.Ale zawsze możecie liczyć na numerka,doktorka i podobnych harcowników.No i oczywiście na siebie ,niezłomni pogromcy światowego lewactwa,zboczeństwa oraz wrogów prawa naturalnego.O ile pamiętam to filmowy shrek nie był wulkanem intelektu to może nie powinien być wyrocznią w tej materii.

Dekalog Szczęśliwego Człowieka :

VII " Jeżeli zrobienie czegoś sprawia Ci trudność pozwól to zrobić innym "

Piotr

xniwax dnia 10.08.2014 - 19:36 napisał "Sugerujesz, że mordy na Chrześcijanach w północnej Afryce i środkowej Azjii to pozytywny znak czasów?"

Oczywiście że to pozytywne :-)

No widzimy że niektórym żaden dekalog, nawet w tym wydawało by się najważniejszym i nawet dla ateisty piątym przykazaniu, jest niepotrzebny.

Thrak tkwisz w średniowieczu że sugerujesz dalej że chrześcijanie im się tym samym odpłacą?? ;)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

zaś po drugiej stronie tam gdzieś społeczeństwo jest bardzo słabo rozwinięte intelektualnie i zacofane pod względem wykształcenia i poznania świata, religie zbierają swoje "żniwo"...

Piękny komunał. W USA religia jest powszechna w polityce np. Ale wszem i wobec wiadomo, że to kraj zacofany.

+1

Oczywiście że to pozytywne :-) obecność chrześcijan w tamtych rejonach to coś jak moje kłótnie z bratem kiedy byliśmy gówniarzami, on był smarkiem nieproszonym kiedy przychodzili do mnie kumple i ładował się do pokoju, ja go wywalałem za drzwi ale nie mogłem ich zamknąć bo wsadzał między nie rękę, jak mu ją w końcu przytrzasnąłem to darł się do Matki że go krzywdzę ;-)

Czyli ludzie nie mają prawa dokonać indywidualnego wyboru religii, w którą chcą wierzyć? Albo raczej nalezy spytać po Twoich wpisach, czy zasada ta dotyczy tylko chrześcijan?

Powrót po dłuższej przerwie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.