Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo 2000-2500zł do laptopa

Michał_55615

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,

proszę o pomoc w doborze audio przeznaczonego przede wszystkim do odsłuchu muzyki, sporadycznie do filmów. Za główne źródło odpowiadać będzie laptop z linuxem. Słucham wielu różnych gatunków. W jednej chwili leci Katie Melua, Eva Cassidy czy Alison Krauss, chwilę później Depeche Mode, Aerosmith, Linkin Park, a jeszcze innym razem Atb, Paul van Dyk lub Schiller. Są to oczywiście tylko przykłady, ale mam nadzieję, że w miarę dobrze prezentują róznorodność mojej kolekcji. W związku z tym byłoby dobrze posiadać zestaw o dość neutralnym brzemieniu, ewentualnie lekko ocieplonym. Zależy mi też na dobrej szczegółowości i dynamice już przy niewielkiej głośności. Mój pokój to zaledwie 2,2 x 3,6 m, głośniki rozstawione będą na całą szerokość krótszej ściany. W związku z małą przestrzenią zastanawiam się co lepiej sprawiłoby się w mojej sytuacji: DAC + aktywne monitory czy może jedak DAC + wzmak + pasywne kolumny. Sprzęt może był zarówno nowy jak i używany, nie ma to dla mnie znaczenia. Jako dodatkowego źródła chciałbym używać wyjścia optycznego w moim iriverze h140, a do nocnych odsłuchów słuchawek LiveWires T1. Chętnie do wspomnianej w tytule kwoty upchałbym jakieś stojaki kolumnowe, choć jeśli będzie potrzeba to mogę dołożyć do nich ekstra grosiwa.

Witaj,

biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia oraz Twoje preferencje brzmieniowe, zdecydowanie namawiałbym na system złożony ze wzmacniacza NAD D3020 (wejścia cyfrowe optyczne, coaxialne, oczywiście USB pod komputer oraz dobry wzmacniacz słuchawkowy) oraz monitorów Indiana Line Nota 250 lub trochę bardziej dynamicznie, rockowo Roth Audio Oli RA2. To rozwiązanie, które pod względem brzmieniowym powinno Cię w pełni usatysfakcjonować, gwarantując pełny, dynamiczny, otwarty dźwięk. Także pod względem funkcjonalności masz praktycznie wszystko.

Drugą, niestety trochę droższą opcją są aktywne, cyfrowe monitory KEF X300A. To świetnie zbudowany system, oparty na bardzo dobrych klasowo kolumnach i zaawansowanym przetworniku.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, oczywiście w przypadku pytań służę pomocą. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuje za odpowiedź. Niestety mam kilka zastrzeżeń do podanych propozycji. Z racji wymiarów mojego pokoju jestem raczej zmuszony ustawić kolumny blisko ścian. Intuicja delikatnie podpowiada mi, że tylny bass-reflex może nie być tutaj najlepszy. Może lepiej byłoby rozejrzeć sie za pudłami całkowicie zamkniętymi lub z przednim bass-reflexem. Wzmacniacz - fakt, spełnia wszystkie moje wymagania, ale niemal w całości wykorzystuje mój budżet. Wolałbym w tej sytuacji ograniczyć funkcjonalność zestawu i zrezygnować ze wzmacniacza słuchawkowego czy wejścia optycznego na rzecz troche niższej ceny.

W związku z małą przestrzenią zastanawiam się co lepiej sprawiłoby się w mojej sytuacji: DAC + aktywne monitory czy może jedak DAC + wzmak + pasywne kolumny.

Zdecydowanie DAC + aktywne kolumny - dużo mniej miejsca to zajmuje niż wzmacniacz-kloc. Natomiast malutkie wzmacniacze, to często zdechlaki.

Będę sprzedawał aktywne monitory studyjne Yamaha HS80M (używane), które uważam za najlepsze w tej klasie cenowej,

a nawet lepsze od niektórych droższych.

Cena - ok. 1200 zł. Do tego dokupisz za resztę przyzwoity DAC i będziesz miał brzmienie, którego nie przebije za tę kwotę żaden pasywny zestaw.

Będę sprzedawał aktywne monitory studyjne Yamaha HS80M (używane), które uważam za najlepsze w tej klasie cenowej,

a nawet lepsze od niektórych droższych.

Cena - ok. 1200 zł. Do tego dokupisz za resztę przyzwoity DAC i będziesz miał brzmienie, którego nie przebije za tę kwotę żaden pasywny zestaw.

Dzięki za propozycję, przyznam, że jest dość interesująca i warta rozpatrzenia, choć nie będe ukrywać, że wstawienie tych potworków do moich czterech ścian trochę mnie przeraża. Zastanawiam się też, który dac będzie dla nich odpowiedni. Czy wystarczy mi Audinst HUD-mx2, czy może dopłacić do DacMagic100. Biorę te modele pod uwagę ze względu na zgodność z linuxem. Chyba, że drodzy forumowicze będą w stanie doradzić mi coś ciekawszego pracującego pod kontrolą pingwina.

Gabaryty mają normalne - jak przyzwoite kolumny podstawkowe i woofer 8-calowy.

Mniejsze nie zagrają Ci tak dobrym basem.

I nie piszę tego, dlatego że chcę akurat sprzedać. :)

Myślę, że ich wymiary jakoś zaakceptuję, tymbardziej, że nie staram się myśleć tylko dniem dzisiejszym, myślę też o dalszej przyłości, w której pewnie zmienię moje lokum na większe, wtedy gabaryty nie będą mi przeszkadzać i nie będę musiał się też martwić brakiem mocy z powodu większej do nagłośnienia powierzchni. Zostanie mi tylko pospawać sobie jakieś podstawki i będzie git :). Bardziej mnie martwi w chwili obecnej dobór daca, wspomniane przeze mnie wcześniej modele posiadają tylko wyjścia niesymetryczne, yamahy posiadają z kolei tylko wejścia symetryczne. Z przetworników z wyjściami symetrycznymi w rozsądnej cenie udało mi się znaleźć tylko Cambridge Audio DacMagic. Niestety po usb obsługuje tylko próbki 16bit/48kHz. Ewentualnie lepszej jakości nagrania mogę odpalać z mojego irivera. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś odniósł się do mojej wypowiedzi i w razie konieczności troche mnie poprawił lub coś doradził.

Michał_55615: bierz te Yamahy soundchaser, a za resztę dokup DAC-przedwzmacniacz, np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy czym najbardziej optymalna imho jest ostatnia propozycja (TC Electronic BMC-2) + Yamahy od soundchaser'a.

W cenie do 2500 pln nie istnieje lepsza konfiguracja pod względem: jakości dźwięku, parametrów, ergonomii.

Brzmienia nie oceniam, bo to indywidualna kwestia :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Michał_55615: bierz te Yamahy soundchaser, a za resztę dokup DAC-przedwzmacniacz, np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy czym najbardziej optymalna imho jest ostatnia propozycja (TC Electronic BMC-2) + Yamahy od soundchaser'a.

W cenie do 2500 pln nie istnieje lepsza konfiguracja pod względem: jakości dźwięku, parametrów, ergonomii.

Brzmienia nie oceniam, bo to indywidualna kwestia :)

Dzięki za rady, z podanych przez Ciebie urządzeń chyba jednak zdecyduje się na dr dac 3, bo powienien bez wiekszego problemu działać pod pingwinem, a po za tym zbiera całkiem dobre opinie. Z kolei jak bmc-2 podłączyć do laptopa to ja nie mam pojęcia ;/. Zapytam się jeszcze przy okazji jakie połaczenie dac -> monitory będzie w tym momencie lepsze, rca -> xlr czy rca -> jack ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A sorki, nie doczytałem że źródłem dźwięku ma być laptop.

W takim układzie jakbyś chciał podłączyć TC Electronic BMC-2, to Twój laptop musiałby mieć wbudowane wyjście cyfrowe toslink, które zawsze znajduje się w gniazdku jack

Do tego taki kabel:

Ukryta Zawartość

Ale to pod warunkiem, że laptop ma tego toslinka (a mało który ma)

Innym wyjściem jest konwerter USB-SPDIF ale to kolejne urządzenie na biurku i cenowo wyjdzie drożej.

Urządzenia Audio-gd pracuję bdb pod linuxem.

Odbiornik USB jest na układzie VIA, który jest w linux'e rozpoznawany natywnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (na samym dole info)

W mojej poprzednim poście podałem Ci zły model Audio-GD jako interface/DAC

Chodziło mi o ten model, z asynchronicznym konwerterem USB (identycznym co w DR.DAC 3):

Ukryta Zawartość

Co nie wybierzesz z tych dwóch urządzeń (DR.DAC 3, Audio-gd NFB-15) to będzie bardzo dobrze :)

Teoretycznie wyjście asymetryczne XLR jest lepsze, bo mniej narażone na zakłócenia, ale jak nie będziesz miał kabli od DAC do kolumn dłuższych niż powiedzmy 15m, to ja bym sobie głowy wyjściem zbalansowanym nie zaprzątał.

Zwykłe RCA -> RCA wystarczy w zupełności (oczywiście jakoś porządnie zrobiony i ekranowany)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wziałbym gotowy system

Ukryta Zawartość

hahaha ... ... przepraszam, wypksnęło mi się.

Głośniki średniotonowe: 1x4 cale (101.6mm) z dedykowanym wzmacniaczem 20W

Głośniki niskotonowe: 1x4 cale (101.6mm) membrana pasywna

FACEPALM

Membrana pasywna to nie głośnik.

To tak jakby napisać, że Yamaha HS80 mają głośniki średniotonowe 8" i głośniki niskotonowe bassreflex.

Ukryta Zawartość

Gratki !

Nie zapomnij tylko kupić sobie za wczasu odpowiedni interkonekt, bo jak teraz się przyjrzałem to z tyłu Yamahy mają wejście XLR i jack (RCA brak), więc najprościej kupić kabel RCA -> XLR, np. taki:

Ukryta Zawartość

A jak słyszysz kabelki, to już dobierz model wedle własnej wiary i przekonań :D

Daj znać jak to wszystko zagrało u Ciebie ;)

Wziałbym gotowy system

Ukryta Zawartość

Nieno, żyjąc z handlu też starałbym się maksymalnie promować własny asortyment - ale stawiać te głośniczki przy Yamaha HS80M + USB-DAC, to po prostu jakiś absurd :P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie zapomnij tylko kupić sobie za wczasu odpowiedni interkonekt, bo jak teraz się przyjrzałem to z tyłu Yamahy mają wejście XLR i jack (RCA brak), więc najprościej kupić kabel RCA -> XLR, np.

Po co bawić się w RCA-XLR skoro wejście Jack w Yamahach jest niesymetryczne tak samo jak rca. Najprościej to kupić sobie RCA - Duży Jack Mono, a najlepiej to samemu zrobić sobie kabel.

W instrukcji jest napisane, że oba wejścia są asymetryczne.

Ukryta Zawartość

14 strona :)

Ukryta Zawartość

W instrukcji jest napisane, że oba wejścia są asymetryczne.

Ukryta Zawartość

14 strona :)

Chyba symetryczne :P. To wycofuje to co napisałem, myślałem, że wejście Jack jest niesymetryczne tak jak w MSP5 studio, tutaj jest jednak inaczej.

Edit. Na stronie 6 jest wspomniane o możliwym połączeniu RCA - Duzy Jack Mono w przypadku niesymetrycznego połączenia.

Ukryta Zawartość

Nawet w broszurce reklamowej jest wyraźnie napisane, że jack obsługuje połączenie symetryczne oraz niesymetryczne. Tak więc nie widzę tutaj żadnego problemu :)

Nawet w broszurce reklamowej jest wyraźnie napisane, że jack obsługuje połączenie symetryczne oraz niesymetryczne. Tak więc nie widzę tutaj żadnego problemu :)

Gdyby wejście Jack było niesymetryczne to lepiej byłoby podłączyć do niego, tutaj jednak nie ma znaczenia którą z konfiguracji wybierzesz (RCA-XLR lub RCA- Jack mono).

Nieno, żyjąc z handlu też starałbym się maksymalnie promować własny asortyment - ale stawiać te głośniczki przy Yamaha HS80M + USB-DAC, to po prostu jakiś absurd :P

Z chęcią przetestujemy, jestem spokojny o wyniki w kwestii jakości dźwięki.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Drodzy forumowicze,

sprzęt dotarł do mnie w całości, po krótkim odłuchu przyznam, że gra pięknie. Nie będe się jednak rozpisywać nad szczegółami bo ani nie jestem poetą, ani nie mam wystarczającego doświadczenia, aby wyrazić w miarę rzetelną opinię. Zgłaszam się do was z kolejnym problemem. Prawdopodobnie żadne gniazdko w moim obecnym mieszkaniu nie jest uziemione i port usb sieje szumami jak szalony. Kiedy jednak odepnę zasilacz od lapka wszystko jest w absolutnym porządku, z głośników nie wydobywa się kompletnie nic - cisza. Co w tej sytuacji zrobić? Osobiście wydaje mi się, że najlepszym sposobem byłaby separacja galwaniczna zasilania sieciowego, ale nie wiem za bardzo jak to uzyskać. Ewentualnie przychodzi mi do głowy pomysł separacji na lini dac -> monitory, choć nie wiem czy takie rozwiązanie się sprawdzi. Ostatnim pomysłem i chyba najgorszym byłoby pewnie całkowite odłączenie masy z przewodów sygnałowych do kolumn. Proszę o poradę.

Znalazłem w sieci takie cudo

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się, czy podłączenie go za DACiem pozwoli na rozwiązanie problemu.

Ukryta Zawartość

To o czym piszesz to częsta przypadłość.

Są na to trzy lekarstwa:

- wymienić zasilacz od laptopa na jakiejś wysokiej klasy, który nie siałby zakłóceniami

- kupić separator galwaniczny portu USB z własnym zasilaniem

- kupić konwerter USB-SPDIF z separacją galwaniczną, np:

Ukryta Zawartość

Najprościej wypożyczyć za kaucją ten interface USB-SPIDIF "Nostromo" i sprawdzić czy pomogło.

Obstawiam 99% szans, że jego zakup rozwiąże Twój problem z zakłóceniami :)

Ukryta Zawartość

Dlatego ja odżałowałem tę jakże nie audiofilską kwotę i kupiłem sobie USB-SPDIF "Nostromo", żeby mieć na lata spokój z zasilaniem jakiegokolwiek peceta działającego jako cyfrowy transport plików :)

Drodzy forumowicze,

sprzęt dotarł do mnie w całości, po krótkim odłuchu przyznam, że gra pięknie. Nie będe się jednak rozpisywać nad szczegółami bo ani nie jestem poetą, ani nie mam wystarczającego doświadczenia, aby wyrazić w miarę rzetelną opinię. Zgłaszam się do was z kolejnym problemem. Prawdopodobnie żadne gniazdko w moim obecnym mieszkaniu nie jest uziemione i port usb sieje szumami jak szalony. Kiedy jednak odepnę zasilacz od lapka wszystko jest w absolutnym porządku, z głośników nie wydobywa się kompletnie nic - cisza. Co w tej sytuacji zrobić? Osobiście wydaje mi się, że najlepszym sposobem byłaby separacja galwaniczna zasilania sieciowego, ale nie wiem za bardzo jak to uzyskać. Ewentualnie przychodzi mi do głowy pomysł separacji na lini dac -> monitory, choć nie wiem czy takie rozwiązanie się sprawdzi. Ostatnim pomysłem i chyba najgorszym byłoby pewnie całkowite odłączenie masy z przewodów sygnałowych do kolumn. Proszę o poradę.

Znalazłem w sieci takie cudo

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się, czy podłączenie go za DACiem pozwoli na rozwiązanie problemu.

Rozwiązałem taki problem łącząc DAC z PC optykiem. Jeśli laptop nie ma wyjścia optycznego, to można kupić zewn. kartę dźwiękową z wyjściem optycznym.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.