Skocz do zawartości
IGNORED

co zamiast laptopa, jako transport, dla plikow lossles

marycz

Rekomendowane odpowiedzi

witam, mam nadzieje dobrze okreslilem temat.

Potrzebuje porady...

Mam wzmacniacz sluchawkowy Burson 160DS+USB/SPDIF M2Tech HiFace EVO podpiete wszystko bylo do laptopa (foobar + lossles, hi-res pliki), bardzo lubilem wygode sluchania muzyki z laptopa, ale od niedawna laptop zepsul sie i juz nie mozna go naprawic....

Wiec pytanie polega, czy na dzien dzisiejszy jest jakas leprza zamiana dla laptopa, nie tylko pod wzgledem wygody, ale i pod wzgledem jakosci dzwieku???

Rozumiem, ze sa odtwarzacze CD, ale interesuja mie wylacznie pliki lossles i wygodny dostep do calej bibloteki myzycznej w cyfrowym formacie (uzbieralo sie troche tego :) )

dzieki

Dedykowany komputer PC do audio z systemem Daphile. Choć problemem może dla Ciebie być sterowanie ... oparte na WEB lub smartfonie/tablecie.

Pytanie jaki masz budżet ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Komputer stacjonarny jest lepszy od lapotopa , a jakość dzwięku bedzie zależeć od jakośći karty/interfejsu Audio czy też podłączonego cyfrowo oddzielnego przetwornika ;)

caly zestaw mam w sypialni, i tam zostanie 90% czasu, wiec albo znowu laptop, albo cos z tematu stream otdwarzacza (np. Cambridge Audio Stream Magic 6)...

Nie wiem, jak to dziala, czy jak podepne dysk twardy 1TB, czy odtwarzacz sieciowy na swoim malym wyswietlaczu wyswietli mi wszystkie pliki? albo moze jakis inny odtwarzacz z wyswietlaczem, ktory zastapi wygode laptopa i bedzie dobry w jakosci dzwieku.. odnosnie budzetu, laptop dla muzyki wystarczy kupic juz za 1500zl, jakby odwarzacz dla plikow wydal leprza jakosc dzwieku, jestem gotow zaplacic jakies ~3000zl, jezeli to ma sens...

Jeśli priorytetem ma być jakość to proponuję dedykowany komputer do audio (mały i zgrabny) z zasilaczem liniowym, dobrą kartą USB. Całość będzie sterowana z tableta. Koszt dokładnie 3000 zł ... Jakość dźwięku będzie powalająca.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jeśli priorytetem ma być jakość to proponuję dedykowany komputer do audio (mały i zgrabny) z zasilaczem liniowym, dobrą kartą USB. Całość będzie sterowana z tableta. Koszt dokładnie 3000 zł ... Jakość dźwięku będzie powalająca.

czy moglbys rozwinac temat "zasilacz liniowy"?? (nie bardzo rozumiem tego)

i druga sprawa, jakbym uzyl "dobrej karty USB", to juz kupione M2Tech HiFace EVO USB-Spidf nie ma sensu ?

Sam komputer ~1300zl, rozumiem, ze sama karta USB cos w granicach ~1500zl ??? (jak tak, to dla przykladu jaka? )

Jako alternatywa dla laptopa, interesuje mie jakis audiophilski odtwarzacz sieciowy, podpiety do dysku twardego i stereowany przez Android (telefon lub tablet), czy jest wogole cos taiego?

interesuje mie jakis audiophilski odtwarzacz sieciowy

Jest tego mnóstwo. Gorzej tylko z jakością odtwarzania ... twój Burson 160DS ma DAC w środku. Jeśli jesteś z niego zadowolony to potrzebujesz dobrego transportu do plików.

Dobra karta USB gra lepiej niż M2Tech HiFace EVO USB-Spidf. Ale jak jakość nie jest priorytetem to można z niej zrezygnować ;-)

Zasilacz liniowy to podstawa dobrego dźwięku. Tanie DAC/CD mają zasilacze impulsowe. Wymiana ich na liniowe znacząco polepsza jakość dźwięku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy nasz rodzimy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W naszym przypadku potrzebny jest zasilacz liniowy do zasilania PC. Droga rzecz ... ;-)

Komputer z kartą USB, zasilaczem liniowym kosztowałby Cię ok. 2499 PLN. Oczywiście pod kontrolą Daphile, który zamienia PC w pełnoprawny streamer.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Każdy transport trzeba podłączyć do DAC. Burson 160DC to między innymi DAC.

Jeśli priorytetem jest jakość dźwięku to każdy notebook odpada. Karta USB typu SOtM, JCAT to są karty wewnętrzne na PCI-Express. Tylko do stacjonarnych PC.

Oczywiście, skorzystaj z odtwarzacza strumieniowego + aplikacja na tablet/smartfon iOS lub Android. Instalujesz na kompie drugą aplikację, która skanuje dysk w poszukiwaniu plików audio, komputer podłączasz do routera, przewodowo lub nie, to samo robisz z odtwarzaczem i masz transport plików do 24/192, przewodowo lub po WiFi

http://sklep.rms.pl/voco-v-zone-vzone-bezprzewodowy-strefowy-odtwarzacz-strumieniowy

Do tego masz radia internetowe, spotify, etc

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Wszystko jest ok. Tylko jakości brak ...

To ma być granie na wysokim poziomie ... a przecież wiemy jak to jest z implementacją SPDIF w tanich urządzeniach ...

Mój komputerek do audio to desktop Dell 740 za 300 zł + to co mam w opisie "o mnie".

Nie wydaje mi się, aby potrzebna była jakaś karta USB, czy zasilacz liniowy, aby uległo jeszcze poprawie

i tak znakomite brzmienie, które mam lepsze niż z Denona 3910 jako transportu.

Nie wydaje mi się, aby potrzebna była jakaś karta USB, czy zasilacz liniowy, aby uległo jeszcze poprawie

Mnie też się nie wydawało póki nie usłyszałem różnicy. Zapewniam Cię, że usłyszysz różnicę nawet na budżetowym DAC. I to nie jest różnica na granicy percepcji ... to przepaść.

Mnie też się nie wydawało póki nie usłyszałem różnicy. Zapewniam Cię, że usłyszysz różnicę nawet na budżetowym DAC. I to nie jest różnica na granicy percepcji ... to przepaść.

oh jak slodko to dzwieczy...

nie znam sie az tak dobrze na komputerach, ale zasilacz liniowy, to on ma byc podpiety do komputera?

druga sprawa, dlaczego nie USB karta muzyczna, ale ta wewnetrzna??

Odnosnie Daphile, czy ten system juz ma wbudowny jakis odtwarzacz plikow, czy musialbym instalowac jakis poboczny , powiedzmy foobar, czy jplay ??

Nie znam sie az tak dobrze na komputerach, ale zasilacz liniowy, to on ma byc podpiety do komputera?

druga sprawa, dlaczego nie USB karta muzyczna, ale ta wewnetrzna??

Tak, zasilacz liniowy podpinamy do komputera zamiast zasilacza ATX.

Żadna wewnętrzna karta muzyczna nie oferuje zadawalającej jakości. A jak oferuje to kosztuje majątek. Myślałem, że rozmawiamy tutaj o jakości ...a nie o oszczędności ...

Daphile jest kompletnym systemem audio. Ma wszystko co potrzeba do przechowywania, zgrywania i odtwarzania muzyki. A jakością odtwarzania przewyższa Windows. I kosztuje ZERO.

Mac Mini albo SBT+NAS.

Nie zapewni to najwyższej jakości odtwarzania. Choć do budżetowego systemu będzie w sam raz.

Żadna wewnętrzna karta muzyczna nie oferuje zadawalającej jakości. A jak oferuje to kosztuje majątek. Myślałem, że rozmawiamy tutaj o jakości ...a nie o oszczędności ...

moment, lepiej wewnetrzna karta, czy zewnetrzna na USB ?

marycz

Ale o czym Ty mówisz ?

To o czym piszę to karta z dodatkowym portem USB (porządnie zasilanym) - to nie jest karta muzyczna ! Wewnętrzna karta muzyczna to w uproszczeniu DAC ...

Do porządnego audio wykorzystujemy zewnętrzny DAC. A od wewnętrznych kart muzycznych trzymamy się z daleka.

marycz

Ale o czym Ty mówisz ?

To o czym piszę to karta z dodatkowym portem USB (porządnie zasilanym) - to nie jest karta muzyczna ! Wewnętrzna karta muzyczna to w uproszczeniu DAC ...

Do porządnego audio wykorzystujemy zewnętrzny DAC. A od wewnętrznych kart muzycznych trzymamy się z daleka.

oo, teraz zrozumialem. :)

Oki, to biore jakis nie super mocny komputer, do niego otdzielna karte USB z dobrym zasilaniem, + oddzielny zasilacz tedo tego komputera i jazda?

to mam pytanie.:

jaka karte USB moglbys rekomendowac ??? (jezeli mozna, to jakis konkretny model, ktory mozna kupic)

jaki dobry zasilacz moglbys rekomendowac??? (jezeli mozna, to jakis konkretny model, ktory mozna kupic)

Nie wierzę. Jaka niby karta USB miałaby być lepsza od konwertera USB/Spdif z wyjściem coax, zasilanego zewnętrznym ogniwem bateryjnym?

Oki, to biore jakis nie super mocny komputer, do niego otdzielna karte USB z dobrym zasilaniem, + oddzielny zasilacz tedo tego komputera i jazda?

Nie wierz w takie bzdury.

Żaden mocny komputer nie jest potrzebny. Wystarczy taki jak napisałem wcześniej, a nawet jeszcze prostszy.

Podstawą jest natomiast przyzwoity DAC i właśnie konwerter USB/Spdif, a nie jakaś karta USB.

Jeśli ten DAC ma dobre wejście USB, to stosując zwykły kabel USB też będziesz miał dobrą jakość, choć nie tak dobrą jak przy połączeniu coaxialnym poprzez konwerter. Decyduje też dobry odtwarzacz odpowiednio skonfigurowany, jak Foobar, czy JRiver.

Wybacz soundchaser ale ja mam inne doświadczenia.

U mnie wyjście USB (karta + zasilanie) z PC biję na głowę każdy coax stacjonarnego odtwarzacza.

Jeśli konwerter USB/SPDIF dostaje dane z syfnego USB to i syf wypuści ... Chyba, że to jest The Berkeley Audio Design Alpha USB. Ale BADA trochę kosztuje ...

Podstawą dobrego dźwięku jest w PC: karta USB typu SOtM, JCAT, PPA i dobre zasilanie (zasilacz liniowy) tej karty i całego komputera.

Nie ma w tym żadnego voo-doo. Trzeba wiedzieć tylko co i jak zestawić ze sobą.

Obecnie najlepszy dźwięk oferuje system Daphile. Żaden Windows z Foobar czy Jriver.

Jeśli konwerter USB/SPDIF dostaje dane z syfnego USB to i syf wypuści

Nic podobnego. Konwerter ma za zadanie zmienić sygnał z USB na coax, a jeśli pojawia się jitter,

to na wejściu dobry DAC go neutralizuje i otrzymujemy sygnał "bez syfu".

Nie twierdzę, że Twoje rozwiązanie jest gorsze, ale z pewnością droższe.

U mnie brzmienie jest prima-sort i lepsze niż z płyty.

Żadne urządzenie nie jest w 100% sprawne jak chodzi o eliminację jitteru, ani też jak chodzi o filtrację zakłóceń. To chyba oczywiste? Jitter wprowadza też kabel spdif, co wynika z samej natury tego przesyłu.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

To po co konwerter jak jest dobry DAC? Co kablem USB idzie gorszy dzwięk?

Owszem, gorszy. Jednak nie każdy to słyszy.

Tak samo jak nie każdy słyszy różnice między kablami.

Żadne urządzenie nie jest w 100% sprawne jak chodzi o eliminację jitteru, ani też jak chodzi o filtrację zakłóceń. To chyba oczywiste? Jitter wprowadza też kabel spdif, co wynika z samej natury tego przesyłu.

Więc idąc tym tokiem rozumowania - żadna karta USB, czy jakiś tam zasilacz liniowy nie zapewni lepszego brzmienia niż inna poprawna konfiguracja, którą opisałem wcześniej, co próbuje tutaj udowadniać Piopio.

U mnie różnicę pomiędzy USB a coax z dowolnego transportu i głuchy by usłyszał ... na korzyść USB oczywiście ;-)

witam, mam nadzieje dobrze okreslilem temat.

Potrzebuje porady...

Mam wzmacniacz sluchawkowy Burson 160DS+USB/SPDIF M2Tech HiFace EVO podpiete wszystko bylo do laptopa (foobar + lossles, hi-res pliki), bardzo lubilem wygode sluchania muzyki z laptopa, ale od niedawna laptop zepsul sie i juz nie mozna go naprawic....

Wiec pytanie polega, czy na dzien dzisiejszy jest jakas leprza zamiana dla laptopa, nie tylko pod wzgledem wygody, ale i pod wzgledem jakosci dzwieku???

Rozumiem, ze sa odtwarzacze CD, ale interesuja mie wylacznie pliki lossles i wygodny dostep do calej bibloteki myzycznej w cyfrowym formacie (uzbieralo sie troche tego :) )

dzieki

Najprostszym , ale wciąż mało rozpropagowanym rozwiązaniem jest nabycie jakiegokolwiek dysku sieciowego firmy SYNOLOGY I podpięcie go poprzez USB bezpośrednio do DAC-a . Nie trzeba "specjalizowanego" komputera, nie trzeba odtwarzacza strumieniowego , dysk jest cichy , mały , pojemny , a przy okazji ma się dysk sieciowy w domu... Sterowanie poprzez Ipada lub Androida dopracowane lepiej niż w audiofilskich strumienoiowcach za dychę. Szukajacym łatwej drogi do muzyki z plików polecam przeczytanie wątku z zakładki PC Audio "Synology + rdac "

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.