Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - typy i antytypy.

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Ja chyba bym się jednak za bardzo martwił, że się coś stanie, więc jako monitora wolałbym nie używać. Nie bez powodu chyba nie ma na rynku konsumenckim monitorów OLED :) Zresztą nie mam potrzeby tego robić, dosyć się na monitory i na komputer napatrzę codziennie i do TV kompa nie mam zamiaru podpinać.

Producenci robią różne rzeczy żeby przeciwdziałać wypalaniu, ale ciągle gdzieś tam problem się przewija. Ja się trochę uspokoiłem, bo spodziewam się że przy moim sposobie użytkowania nic złego mu się nie stanie. Nie trzęsę się nad nim przesadnie, ale też nie katuję go bo nie mam potrzeby, więc wszystko jest OK z mojego punktu widzenia. W sieci pełno informacji o wypaleniach, bo OLED ma w porównaniu z obecnie dostępnymi LCD tak mało wad, że te które są niektórzy podkreślają ponad miarę :)

Kupiłem Philipsa 9002 czyli zeszłoroczny model dostępny tylko w 55”, teraz przemianowany chyba na model 873? Tegoroczne trochę za drogie jak dla mnie, choć chętnie bym postawił 65”, ale stwierdziłem że pewnie lepiej będzie zmienić znowu za kilka lat na nowszy niż ładować pieniądze w coś co w perspektywie czasu i tak sporo stanieje. Póki co jestem bardzo zadowolony, wiadomo jakieś minusy da się znaleźć, ale całość wychodzi zdecydowanie na plus :)

Ja dużo gram na oled tak jak wcześniej na plazmach Panasonica i nie mam żadnych problemów.

Ile mniej więcej dziennie, i ile w jedną grę ? Kombinujesz coś z HUDem ?, w sensie, zwiększasz jego przejrzystość ?

Ja chyba bym się jednak za bardzo martwił, że się coś stanie, więc jako monitora wolałbym nie używać. Nie bez powodu chyba nie ma na rynku konsumenckim monitorów OLED :) Zresztą nie mam potrzeby tego robić, dosyć się na monitory i na komputer napatrzę codziennie i do TV kompa nie mam zamiaru podpinać.

Ja właśnie mam taki zamiar, szczególnie pod Wieśka 3, porządnie zmodować graficznie, podłączyć pod jakieś fajne 55, albo 65 cali, i giercować :)

Wiedźmin 3 rewelacyjna gra...późną jesienią zagram jeszcze raz + dodatki w które nie grałem..

Ja specjalnie czekam na zakup jakiegoś konkretnego TV, kompa, i dopiero wtedy zagram.

Ja gram w Wiedźmina na XBOX X z HDR wygląda bardzo dobrze.

Ile mniej więcej dziennie, i ile w jedną grę ? Kombinujesz coś z HUDem ?, w sensie, zwiększasz jego przejrzystość ?

Ja właśnie mam taki zamiar, szczególnie pod Wieśka 3, porządnie zmodować graficznie, podłączyć pod jakieś fajne 55, albo 65 cali, i giercować :)

Gram czasami wieczorami gdy druga połówka pójdzie spać. Telewizor jest używany głównie do filmów z płyt i netflixa

Ostatnio znowu gram w Wiedźmina na XBox z HDR . Jakość obrazu mnie bardzo zadowala mimo że wcześniej przeszedłem go na b.mocnym pececie. Jednak jakość oled bije na głowę każdy komputerowy monitor. Na pc jakość tekstur i odległość rysowania jest trochę wyższa ale zdecydowanie wole wersje na konsole.

Ja gram w Wiedźmina na XBOX X z HDR wygląda bardzo dobrze.

Gram czasami wieczorami gdy druga połówka pójdzie spać. Telewizor jest używany głównie do filmów z płyt i netflixa

Ostatnio znowu gram w Wiedźmina na XBox z HDR . Jakość obrazu mnie bardzo zadowala mimo że wcześniej przeszedłem go na b.mocnym pececie. Jednak jakość oled bije na głowę każdy komputerowy monitor. Na pc jakość tekstur i odległość rysowania jest trochę wyższa ale zdecydowanie wole wersje na konsole.

OK, to napisz jeszcze jaki masz telewizor i od jakiego czasu go używasz, po ile mniej więcej dziennie na co przeznaczasz. Pytam w kontekście wypaleń i powidoków, bo pewnie zgodnie z teoriami z sieci powinieneś mieć już pół ekranu czarne ;)

Sony 65-XE8505 i po 16 dniach od zakupu pojawiły się robaczki w matrycy.

Link do fotek w 1 poście

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Test nowego modelu Samsung NU7405, ponoć dokładnie ta odmiana tej wersji występuje na matrycy VA w rozmiarze 43''(w Polsce w tym rozmiarze widziałem tylko odmiany PLS) : :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tegoroczna seria NU7400 to odpowiednik ubiegłorocznej serii MU6400 (gdzie nawet 40'' była na VA), tyle tylko że te odmiany nowego modelu co widziałem w Polskich sklepach, miały matrycę VA dopiero od 50''

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tanie w 2015 roku u nas wprowadzone Samsungi 43J5600 miały matrycę VA....dobrze pamiętam?

Pisano też w prasie że Samsungi najczęściej korzystały z takich matryc.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Witam,

Posiadam Samsunga UE65KS9500

Ogólne wrażenia ok ale bez fajerwerków. Szczerze spodziewałem się lepszego TV. Obraz w 4K jest super ale funkcjonalność średnia. Czasami się zawiesza i gubi sygnał.

Gdybym miał kolejny raz kupić mocno bym się zastanowił ale może to tylko mój subiektywne odczucia.

Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wcześniej miałem również Samsunga Serii 6. Tez 4 K. Był ciut gorszy od tego ale kosztował o wiele mniej dlatego wybrałem ten model.

Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Bardzo możliwe. Muszę się przyznać ze jestem trochę laikiem jeśli chodzi o TV. Bardziej interesuje się audio. Chciałem po prostu duży fajny TV i myśle ze generalnie taki mam

Dostał nagrodę EISA - nie od parady.

Jest świetny , jedynie brakuje mu czerni przy zmianach sygnału.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dostał nagrodę EISA - nie od parady.

Jest świetny , jedynie brakuje mu czerni przy zmianach sygnału.

Ukryta Zawartość

kolega kupił Samsunga ,a nie LG.

Ukryta Zawartość

Test prawie najtańszej serii NU6900 :

Ukryta Zawartość

Co ciekawe to wydaje się że co tańsza seria, to tym wyższe natywne kontrasty osiąga, w tym przypadku 6107 : 1

Ukryta Zawartość

Kupiłem Philipsa 9002 czyli zeszłoroczny model dostępny tylko w 55”, teraz przemianowany chyba na model 873? Tegoroczne trochę za drogie jak dla mnie, choć chętnie bym postawił 65”, ale stwierdziłem że pewnie lepiej będzie zmienić znowu za kilka lat na nowszy niż ładować pieniądze w coś co w perspektywie czasu i tak sporo stanieje. Póki co jestem bardzo zadowolony, wiadomo jakieś minusy da się znaleźć, ale całość wychodzi zdecydowanie na plus :)

Z tego co ja wiem 9002 i 873 to praktycznie te same modele. Ten drugi to wersja 65 calowa, natomiast obudowa chyba jest tej samej konstrukcji, te same podzespoły i pilot.

Z tego co ja wiem 9002 i 873 to praktycznie te same modele. Ten drugi to wersja 65 calowa, natomiast obudowa chyba jest tej samej konstrukcji, te same podzespoły i pilot.

Pisałem przecież, że 9002 przemianowano na 873 i dodano mu ekran w większym rozmiarze :) Jak tylko duże OLEDy stanieją do sensownego poziomu to zmieniam mojego 55" malucha na coś większego :D A na razie czekam na aktualizację do Oreo, podobno ma być jesienią. Oby się nie skończyło jak z aktualizacją Marantza, bo seria x011 miała dostać AirPlay 2 a tu chyba w końcu mój się nie załapie, tylko x012 i x013 :(

Co teraz warto kupić 55", OLEDa czy QLED?

Jeśli nie planujesz katowania TV po kilkanaście godzin dziennie jakimiś agresywnymi obrazami typu paski informacyjne na stacjach TV z newsami, używanie przez dłuższy czas jako monitor PC, granie długimi godzinami w gry ze statycznym interfejsem, czyli ogólnie rzecz biorąc rzeczy, które mogą doprowadzić do wypaleń na ekranie OLEDa, to wybór jest prosty - OLED i tyle. Nie wiem jak w tych najtańszych modelach QLED wyglądają systemy wygaszania, ale pewnie dopiero w wyższych modelach jest pod tym względem dostatek, a wtedy wychodzi na to, że QLED jest droższy niż OLED :) Oczywiście jeśli wierzyć we wszystkie historie o wypaleniach, to jest jakaś szansa, że mając pecha to nam się przytrafi... Ja się osobiście nie spotkałem z tym poza opowieściami z internetu i mam nadzieję, że się nie spotkam, bo sam mam OLEDa :)

Też mnie martwiło przed zakupem, ale kupiłem i przestałem się martwić :) Jakby tak odpukać coś się stało, to będę męczył producenta i tyle, ale naprawdę poza internetowymi opowieściami nie spotkałem się z tym problemem w ogóle. Jakość obrazu z nawet najtańszego OLEDa jest taka, że nie widzę sensu wydawanie większej kasy na wymyślne TV LCD LED, tym bardziej że te ich zaawansowane systemy wygaszania pozwalające rywalizować z OLED też nie są bez wad z tego co piszą w sieci i zdarzają się problemy typu padnięte podświetlenie.

Wszyscy robią dobre !

Miliony ludzi marzy o takim telewizorze.

Jak wybudują kolejne fabryki paneli to ceny wreszcie się skomercjalizują.

Pytanie jak przy LCD - ile masz max kasy, jakie potrzeby, jaki masz teraz telewizor , czy grasz w gry , czy przesiadujesz na TVN 24 ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.