Skocz do zawartości
IGNORED

kef q500 i exposure 1010

raven91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jak w temacie czy ktoś słuchał takiego połączenia? Muzyka ballady rockowe dire stairs dżem koncerty nowości radiowe metraż 14m2 docelowo będę dobieral cd z tej samej serii co wzmacniacz np. Exposure cd 1010 dzięki

Dodam że mogę go nabyć za 250f

https://www.audiostereo.pl/topic/114622-kef-q500-i-exposure-1010/

Będzie to brzmienie stosunkowo jasne, może trochę brakować potęgi, podstawy basowej ale jeśli lubisz taki przekaż, to będzie Ci się podobało. Namawiam jednak na odsłuch przed decyzją, nie jest to konfiguracja typu uniwersalnego, w której wszystko zagra w miarę ok i każdemu będzie się podobało.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2x50W.

Ja jestem przekonany, że każda kolumna lubi prąd i moc a tu tak mało tej smoły na oko się wydaje.

Chyba większe kondensatory na karcie graficznej mam.

:]

P.S.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dwa wyrywkowe zdania z powyższej recenzji (odsłuch) i już wszystko jasne.

Ukryta Zawartość

Czemu oni nam to robią. Pisza takie peany o gufffnach sprzętowych. Co się dzieje z tymi recenzentami :(

Straszne czasy :(

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Mialem 2010s i jak go podłaczyłem w domu to w pierwszej chwili myslalem ze jest zepsuty.Na szczescie mogłem go odesłac co tez uczyniłem.

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Też miałem 2010s. On nie gra po uruchomieniu. Nawet w instrukcji jest napisane, że potrzebuje bodajże co najmniej 48 godzin, by zaczął grać poprawnie. Gra bardzo precyzyjnie, przezroczyście, czyli wiele zależy od źródła. Ale nie o nim tu mowa, więc nie będę rozwijał tematu, tym bardziej że wg recenzji 1010 gra inaczej.

Przede wszystkim jednak chciałem napisać dla raven91, że kiedyś w klubie Audio Academy czytałem, że użytkownik Świetlicki jest posiadaczem 1010. Może skontaktuj się z nim. Inny kolega porównywał expo z jakimś cambridżem i wybrał CA. W każdym razie poszukaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

..od 1010 lepiej, ale jak widzisz 2010 też (wbrew recenzją) bez szału.

a 2010S2 ... ? różnica między 2010 (mk I) a 2010S jest praktycznie pomijalna , minimalna .

ale pomiędzy S a S2 NIE MA ŻADNEJ ! zmienili selektor źródeł (!) - diode z pokrętła przenieśli na panel przedni.. i napis zlikwidowali ..

..w ch*j się napracowali (to samo przy 3010 S - S2).

jest jednak druga strona medalu ..

to przyzwoite urządzenia jeśli się trochę siedzi w temacie , umie się to zestawić i ...nie oczekuję się dźwięku a'la Altus+ Technics tylko "wyższej" jakości - cokolwiek to znaczy i najgorsze że Ci którzy tego oczekują sami nie wiedzą (nie mają pojęcia) co to znaczy wyższa jakość.

..nie wyobrażam sobie wyłączać Exposure, Naim'a itp poza wyjazdem na urlop.. ..choćbym miał nie słuchać 48godz..

angliki to urządzenia które nie tylko mają Ci służyć ale też wymagają od Ciebie..

to przyzwoite urządzenia jeśli się trochę siedzi w temacie , umie się to zestawić i ...nie oczekuję się dźwięku a'la Altus+ Technics tylko "wyższej" jakości - cokolwiek to znaczy i najgorsze że Ci którzy tego oczekują sami nie wiedzą (nie mają pojęcia) co to znaczy wyższa jakość.

No jak z tego expo to jest wyzsza jakosc to trzeba było widziec miny sprzedawcow w salonie jak kiedys pojechałem na odsłuch ari 926.Mieli je własnie zestawione z expo 3010 i jak mojego MF a300 podmienili to sami stwierdzili ,ze to jednak delikatnie mowiąc sprzęt nie najwyzszych lotow.Ale nie o tym .

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Dzięki za wpisy ale zastanawiam się nad cena tego exposure 1010 to jednak 250f czy nie dało by się lepiej wydać tych pieniędzy i martwi mnie brak odsłuchu i takie opinie na jego temat jednak kef q500 to dość niska impedencja i mała skuteczność więc nie wiem czy te 50 wystarczy słyszałem że potrzbuja dość wydajnego wzmaka pomimo 13cm także nie wiem gdzie tu celowac

Kamil, A300 jest udanym wzmacniaczem który opiera się wszystkim coraz nowszym "obcmokiwanym" wzmacniaczom.

nie ma co sie zastanawiać (jeśli ktoś posiada) czy zmienić go na coś, co dostało 150 gwiazdek w najnowszym numerze audio-świerszczyku.

jednak nie obrażając Cię , Focale to nie kolumny gdzie można docenić wszystkie angielskie wzmacniacze.

Bardzo dobrze że spora juz grupa ludzi obudziła się i doszła do wniosku że sprzęt jest do muzyki - dla nich , by włączając ulubioną muzykę czuć przyjemność i zadowolenie - że takiego dźwięku szukali słuchając swej ulubionej muzyki.

..niestety to nie oznacza że tak się ocenia jakość.

jakość ocenia się jednak używając do tego płyt dobrze zrealizowanych z muzyką w której są naturalne dźwięki - instrumenty i odgłosy które występują w naturze , które zarejestrował mikrofon - A NIE cuda z komputera

że to najczęściej znienawidzone "stuki, puki , skrzypnięcia " oczywiście pomiędzy dźwiękami fortepianu i innych prawdziwych instrumentów.. trudno się mówi - nie musisz i rzeczywiście nie powinieneś tego słuchać ale nie oceniaj sprzętu włączając metal/rock gdzie liczy sie "czad i power" lub inny gatunek np pop, soul nowoczesny z mnóstwem elektronicznych odgłosów.

taka muzyka gra już dobrze a często najlepiej na możliwie najtańszym (w miare przyzwoitości) zestawie - nawet na kinie domowym Yamaha czy innym, zwykły pożeracz chleba powie że "to jest to" a jak mu włączyć tą samą muzykę na drogim sprzęcie powie że jego zestaw gra lepiej..

to normalne - na takich urządzeniach (dobrych) słychać jak płaskie jest nagranie-muzyka.

sprzęty które są drogie i dobrze grają takie rzeczy (rock , pop) najczęściej lepsze są tylko od tańszych pod tym względem że lepiej panują nad dźwiękiem przy dużych poziomach głośności , nie ma hałasu , jest porządek , kontrola

ALE ambitną muzykę zagrają dokładnie tak samo jak ten tani - że nie chce sie tego słuchać >> nie ma szans by ktoś kto słucha rocka czy pop zatrzymał się i wciągną w jazz.

a na na prawde dobrych i dobrze dobranych klockach oczy wychodza jak muzyka z naturalnych instrumentów brzmi , jakie niskie tony (najczęściej poszukiwane u nieosłuchanych i twierdzących że np Epos ich nie ma) i inne aspekty sprawiają że chcesz więcej i więcej choć na co dzień słuchasz czegoś innego

wtedy słychać że taka Yamaha czy podobne to nie jest wyższa klasa - wbrew wszystkim którzy słuchali dobrych angielskich urządzeń (niestety z nieodpowiednim repertuarem) i stwierdzili że to przereklamowane śmieci i wybrali z zadowoleniem Yamahe czy podobnego potwora.

Tak , zgadza się - to ich pieniądze i oni tego będą słuchać i oni mają mieć przyjemność

- ale nie oni powinni oceniać że to jest dobry (obiektywnie) sprzęt a (często "delikatne" kilkudziesięciowatowe) angliki są "gówniane".

oni mogą doradzać innym słuchającym tego samego/podobnego repertuaru ale nie ludziom którzy chcą się rozwijać i ich gust muzyczny sie zmienia / jest otwarty na zmiany

i nie chodzi tu że robie jakieś podziały na lepszą i gorszą muzykę , na muzykę i "nadmuzykę" - po prostu trzeba się pogodzić z tym że wyższa jakość - wyższej jakości sprzęt ocenia sie na naturalnej muzyce i kwalifikuję się do coraz wyższej klasy taki który gra coraz bardziej naturalnie.

- nikt nie zmusza Cię/Was do zakupywania wyższej klasy urządzeń jeśli źle grają "waszą" muzykę.

Jeszcze gorzej szukać (i na siłe kupować) sprzęt droższy jeśli jest się zadowolonym z obecnego bo: ktoś powie że cena jaką kosztował mój sprzęt świadczy że jest niskiej jakości , bo są sprzęty 2-3-4-5 razy droższe i one dopiero są lepsze..

a taka sytuacja ma miejsce u wszystkich ludzi którzy nie rozumieją tego wszystkiego , słuchają muzyki która NA PEWNO nie potrzebuje urządzeń za np. 7 lub więcej kzł za element.. ale myślą że jak kupią coś drogiego to będzie lepiej... tylko sami nie wiedzą co to znaczy, co będzie lepiej (?) ..najczęsciej oczekują że będzie głośniej i z atomowym basem.

a NIE BĘDZIE ! z płaską komputerową albo fatalnie zrealizowaną muzyką rockową z lat 70/80 itp.

..że nikt nie będzie zmieniał upodobań (?) nikt nie każe tak jak nikt nie każe kupować droższego jeśli jest dobrze z tańszym.

..przykre niestety jest to, że sa też ludzie którzy słuchają albo fatalnie zrealizowanej muzyki (np polska muzyka z lat 60-70 lub nawet nowsza ale zwykła popularna ) albo tandetnej rozrywki i oczekują że płacąc - bo oni "szarpną sie" na sprzęt za 10-15 tyś - to ta muzyka zabrzmi tak jak to opisują "kwieciście" recenzenci w gazetkach - bo przecież to wynika z tego że sprzęt jest drogi/droższy , nic nie mówią że ocenili to słuchając zupełnie innego gatunku muzyki .

..oczywiście nie bronie jakoś specjalnie Expo 3010 jak również to wszystko nie jest przytykiem do Focala (choć osobiście w 95% przypadków a z dzisiejszych produktów w 100% to firma której nie trawie) ;-)

I najważniejsze , sam założyciel wątku .. po tym jak błądzi, ile wpisów/wyimaginowanych zestawień stworzył widać że tez nie ma niestety pojęcia tylko : płacąc chciałby mieć lepiej niż miał do tej pory ..ale nie wie jak to jest lepiej, czego oczekiwać a dokładnie czego się spodziewać..

..widać że nie zamierza się rozwijać tylko po prostu "chciałby mieć droższy sprzęt".

I najważniejsze , sam założyciel wątku .. po tym jak błądzi, ile wpisów/wyimaginowanych zestawień stworzył widać że tez nie ma niestety pojęcia tylko : płacąc chciałby mieć lepiej niż miał do tej pory ..ale nie wie jak to jest lepiej, czego oczekiwać a dokładnie czego się spodziewać..

..widać że nie zamierza się rozwijać tylko po prostu "chciałby mieć droższy sprzęt".

Masz rację nie wiem czego oczekiwać po tym klocku i kolumnach dlatego pisze tutaj a sprzęt jak najbardziej może być za 1f jeżeli spełni oczekiwania

Może coś byś polecil?

Aha i proszę wytłumaczyć jak to jest lepiej dziękuję i pozdrawiam

O! OOOOOO!!! Kamil i to jest to !

Castle itp itd.. to jest klasa i czar ..niech choćby były wolne , nie do wszystkiego... ALE nie muszą i nie mają być do wszystkiego. ;-)

raven, zastanów się czy do tej pory słyszałeś coś co Ci się podobało i/a było droższe..

jak tak to do tego dąż jak nie to nie kombinuj nie rób sobie nie potrzebnych wydatków - jak nie wiesz czego szukasz.

Rozumiem ja nie robię sobie zbędnych wydatków i nie chcem takich po prostu mój mf nie przypadł mi do gustu i zamierzam go sprzedać i szukam czegoś co zagra lepiej z kef nie lubie co chwile zmieniac klocków a i też dużo nie słyszałem po prostu chciałem wiedzieć jakie macie opinie na temat tego ex i może akurat ktoś słuchał go z kef chyba po to jest to forum ? Czy może się mylę?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.