Skocz do zawartości
IGNORED

Kable Cinch (RCA) i ich wpływ na brzmienie

Piotr91

Rekomendowane odpowiedzi

Ale wiesz, że zdaniem autora tego wątku rożnic pomiędzy wzmacniaczami też nie ma? (jak i pomiędzy CD) Tak przypomniałem, bo moglibyście trochę ze sobą podyskutować, byłoby ciekawie. Z tym że uprzedzam, od razu znokautuje Cię testami ABX.

Dlatego pozbyłem się CD6005 a Denon 910 zacna "maszyna" jest różnica między nimi ale nie taka aby się chlastać,heh

gdyby był srebrny to bym go zostawił ale gryzie się z Ra-12

Łokmen Saba

Ja tez mam kable badz co badz, lacznie za prawie 700zl chociaz ich nie slysze

Czyli nie grają,nie grają ale lepiej dmuchać na zimne:))

Za 700PLN to niektórzy tu kolumn szukają,a na pcaudio to i całego systemu,jak na niesłyszącego to rozrzutność,chyba że były w oplocie w kolorze komponującym się z wykładziną,wtedy faktycznie,jestem w stanie to zrozumieć:kasa nie gra roli;)

A ja głupi myślałem,że niesłyszący mają set kablowy za maximum 30-50zł,a budżet wepchany w akustykę i kolumny.To ci niespodzianka...

Może jeszcze następni się pochwalą kosztami okablowania,wyjdzie na to,że nie jeden słyszący to kablowy szaraczek przy antykablarzach;)

l'enfant sauvage

Ja jestem pierwszym szaraczkiem bo za ic audioquesta dalem 80zł w licytacji a za głosnikowe typ4 płaciłem 250zł za 2 odcinki po 2.5m z drugiej ręki .to daje mniej niz połowe którą zapłacił Pan niesłyszący:)

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

A nie lepiej zamiast klepać kolejne wpisy i ciskać w siebie na wzajem wątpliwej jakości argumentami posłuchać muzyki? Ja tam wolę posłuchać. A pisać ewentualnie w takich chwilach jak ta, gdy posłuchać nie mogę. Dziś Grechuta mnie czarował całe popołudnie, to dużo lepsze od bicia piany.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

to wyobraź sobie, że wymiana kabli w Pianocrafcie za 1000 złotych ze stockowych cienkich gówien na Synergistic Research dała znaczącą poprawę

I nie wiesz dlaczego?? Czy udajesz?? I wcale nie trzeba bylo wydac 1k tylko wiedziec co trzeba podlaczyc.....

Propozycja: albo umowcie sie i dajcie sobie po razie albo przyjmijcie zasade,ze: Slyszacy w swoich watkach, a Nie Slyszacy w swoich sie podniecaja i nakrecja.

Stanowczo protestuję, nikt nikogo nie nakręca.

A nie lepiej zamiast klepać kolejne wpisy i ciskać w siebie na wzajem wątpliwej jakości argumentami posłuchać muzyki?

Nie zaniedbuję tego obowiązku.

jakby na wzmacniaczu bawić się regulacją sopranów od zera do maximum - nie zaprzeczyłby temu nawet półgłuchy.

Teraz to przegiąłeś gościu-ale ty znany z tego jesteś.

Czyli nie grają,nie grają ale lepiej dmuchać na zimne:))

Za 700PLN to niektórzy tu kolumn szukają,a na pcaudio to i całego systemu,jak na niesłyszącego to rozrzutność,chyba że były w oplocie w kolorze komponującym się z wykładziną,wtedy faktycznie,jestem w stanie to zrozumieć:kasa nie gra roli;)

A ja głupi myślałem,że niesłyszący mają set kablowy za maximum 30-50zł,a budżet wepchany w akustykę i kolumny.To ci niespodzianka...

Może jeszcze następni się pochwalą kosztami okablowania,wyjdzie na to,że nie jeden słyszący to kablowy szaraczek przy antykablarzach;)

Ale to sa koszty przewodów ktore sa po prostu prawidlowo wykonane, zawiera sie w tym 16m kabla 6N 4mm2 skreconego w jakies warkocze, i tak musialem zmienic kabel na dluzszy wiec skusilem sie przy okazji doplacic wiecej do tego kabla z wtykami wyszlo cos ponad 200zl, srebrny IC 160 z wysylka, 3x Klotz AC110 kupowane jak jeszcze byly po 70zl i Tara labs 100a kupowany uzywany za 100zl

i oczywiscie ktos kto chce spiac wzmaka z cd i kolumny w odleglsoci 2m to zamknie sie z kablami w 350zl, 150 IC i 100 glosnikowe, nawet niech sieciowke za 100 doliczy

Różnica np. pomiędzy Schulz Kabel a Sommer Cable była taka, jakby na wzmacniaczu bawić się regulacją sopranów od zera do maximum - nie zaprzeczyłby temu nawet półgłuchy.

Jak Was traktować poważnie?

Teraz to przegiąłeś gościu-ale ty znany z tego jesteś.

Jak Was traktować poważnie?

Czy "Wy" kumacie, co to znaczy obrazowy opis? Czy dalej siedzicie w swych pomiarowych złudzeniach?

Macie często niewspółmiernie droższe kable od "nas", a walicie głupa, panowie.

Czy dalej siedzicie w swych pomiarowych złudzeniach?

Jak wiesz ja nic nie mierzę. ;)

Co do drugiego zdania to że mam druty za ponad 2 koła nie znaczy że są lepsze (może inaczej) zmieniły coś w brzmieniu względem wpinanych za 1000 pln lub za 200 pln.

Ja już kiedyś też pisałem-że gdy by ta zmiana była taka jak ty napisałeś-to nie ma walca żeby ktoś nie usłyszał-dla mnie to twoje porównanie to jest jak wlączenie loudness,albo korektora z podniesioną charakterystyką 12,5 khz.

Więc przestań pier...lić że taką zmianę poczułeś-no chyba że twoja wyobraznia tak zadziałała.

Bez przesady, niektorzy twierdza ze kable slychac w systemie gdzie uzywany jeden klocek kosztuje ok 4k, to tyle co moj caly system z kiolkoma klockami i kolumnami ;p i tymi kablami ;p

,a budżet wepchany w akustykę i kolumny.

Popijam teraz BLENDED SCOTCH WHISKY-zwykły syf,no ale lepsze od czyściochy-i powiem ci że za to zdanie polał bym ci szklaneczkę-bo nic ci tyle nie wniesie jak dobra akustyka.

Ja na nią wydałem ponad 9 koła-oprócz normalnego wystroju pokoju-i dało to więcej niż wymiana(która i tak mnie czeka-tak sobie postanowiłem) wzmacniacza,który był 5 krotnie droższy od obecnego w próbach testu jak zagra konkretny wzmak. ;)

Mowa o S300 i i śmiesznym NAD 356 jako końcówka mocy-a zródlo SM6 DAC i Pre.

)

Zawsze mnie zastanawia jak czytam wątki o konfekcji skąd te liczby? Dlaczego kable to 10% wartości klocków a nie np. 25% ?, wtyczka z rodowanymi bolcami na siecowce to 30% zmian/ wpływu na brzmienie, zmiany na kablach slychac w klockach używanych od 4k??

Masz racje bo wg mnie akustyka to klucz to bram Audio. I wtedy nawet paskudne skrzypki Janka grają cudownie:)

Wtedy dopiero mozna szukać dziury w całym:) a i Blendziak smakuje lepiej w takich warunkach:)

A ja głupi myślałem,że niesłyszący mają set kablowy za maximum 30-50zł,

Ty napisałeś o secie,a ja napiszę o solo kablowym -Matrix II ,Silverscren,Ruby- żadnych zmian ;) ,a poczytaj w recenzjach sponsorowanych-każdy niby gra inaczej,mam wszystkie- ;) sorry o Ruby tylko nic nie ma-ja też jestem zwykłym zjadaczem chleba,i też byłem podatny na marketing i reklamę,wpisy na forum i branżę-ale to da się wyleczyć,tylko potrzeba czasu.

Chętnie ci odsprzedam Chord Odyssey 2 2x3m w pudle nawet na wtykach BFA-(lepszy styk) oryginalnym i podepnę QED Ru BY za 30 pln za metr i mi wystarczy ;)- reflektujesz.

Jest jeszcze Crimson Plus VEE3-1m też mogę ci pogonić,albo Chameleon VEE3 1m-wsio w pudełkach, jak nowe-reflektujesz-ja sobie za 89 99 kupię a z tych Chordów płytki nowe będą. ;

)

Jeszcze w szafce znalazłem Alphard Da Vinci -optyk dł 0,5 albo 75cm w pięknym wykonaniu,pudełeczko itd-zajebisty kabelek. ;) Prawię tak jak redaktorzy. piszę-jest fantastyczny. ;) Do BD znakomity.

A ty pić, kiedy mówisz do mnie.

Rżniecie głupa, jak typowi trolle KROPKA

Ja piszę nie mówię-a po następne-jak klikam to nie piję-więc o co ci biega? :)krrrrrrrrrropka.

A ty pić, kiedy mówisz do mnie.

Rżniecie głupa, jak typowi trolle KROPKA

Czy ty jesteś poważny facet ,-czy ja z gimnazjalistą piszę-który na you-tube filmy zamieszcza i chwali się nowymi szrotami z alledrogo za 600 pln.

Jaki miał bym cel wydawać sporo pieniędzy na druty-których nie słyszę,dla szpanu,żeby w (elycie) być-sorry ale za poważny gość jestem.

Bardzo bym chciał żeby tak było-żeby sobie takie wielkie zmiany o których ty klikasz drutami redukować,to było by taniej niż nowe klocki o wartości po wyżej 3,4,6 razy drożej kupować.

Ale doświadczyłem tego słuchając wiele wzmacniaczy,wiele kolumn-i te ostatnie to jest to co wprowadza takie zmiany o których ty pisałeś.

Dlatego w swoich klamotach chcę tylko jeszcze mocniejszy i wydajniejszy prądowo wzmacniacz i nic mi do szczęścia na tamtę chwilę(po kupnie) nie będzie potrzebne. :)

Ja wolę 3,4 tyś dać do kolumn -to już jest spora różnica a ty daj ile uważasz do kabli-zobaczymy co komu ile wniosło.-o ile coś ci wniesie.

• Redaktorzy

material z ktorego sa wykonane przewody, zloto wcale nie jest najlepszym przewodnikiem

A skąd kolega wziął pogląd (z którym polemizuje), jakoby złoto miało być szczególnie dobrym przewodnikiem?

Jest jeszcze mniejsza garstka tych co słyszą - choćby w sondażu tego forum (czy kable grają ). ;)

O ile pamiętam wynik tego sondażu, to większość głosujących.

Idąc dalej - test może wykazać, że w szklance jest herbata, ale nie może wykazać, że nie ma herbaty. Tja...

To zdanie tylko demaskuje niezrozumienie metodyki testowania hipotez. To, że ktoś o takich lukach w wiedzy usiłuje tutaj pouczać innych jest trudne do pojęcia.

ANKIETA - kto słyszy kable a kto nie (1033 użytkowników oddało głos)

Czy słyszę rożnicę po zmianie kabli na inne?

tak (654 głosów [63.37%])

nie (378 głosów [36.63%])

To" większość głosujących "że co ?-bo sondaży(pseudo sondaży ) jest na tym forum w brud.

O kablach IC,AC itd -tylko tak po tym wpisie swoim sobie pomyślałem-co te sondaże dają,moim zdaniem nic-bo sorry jak patrzę kto tam się wpisał ,a potem jego klamoty w (o mnie ) lukam to ręce opadają-no chyba że nawet w ampli AV Harmana i kolumnach JBL Studio 180- są różnice w drutach-to sorry ja jestem przy-głuchy. ;)

Może na JBL 180 zamienię swoje kolumny-i zamiast (taki plan-kwestia posłuchania) hybrydy od pCzyżewskiego to kupię HK i dzwięk redukował drutami będę. ;)

Tak ,tak-to są niuanse,szlify,dopieszczenie(ja pie...le) dopieszczam to ja kobitę, itd-no ale są tacy co twierdzą he ha że jest tak jak potencjometr byś podkręcił od 0 do max na wysokich tonach.

Panowie-napijcie się herbaty,kawy-albo wódy-bo tragedia się dzieje.

ANKIETA - kto słyszy kable a kto nie (1033 użytkowników oddało głos)

Czy słyszę rożnicę po zmianie kabli na inne?

tak (654 głosów [63.37%])

nie (378 głosów [36.63%])

Moja wieś ma ponad 50 tyś mieszkańców-idę o zakład że 40 tyś nic nie usłyszy(żadnych zmian) a reszta te 10 to niemowlaki. ;)

Wszyscy tacy są osłuchani(mowa o złotych uszkach)-tylko jak gość chciał p.Sly zaproponować posłuchanie kabli (mowa o sieciowych teraz) żeby znowu nie było że nie wiadomo o jakie chodzi-to kolega SŁAWEK-jak zwykle ,to tylko w moim systemie,to tylko w moim pokoju,to tylko ja i nic więcej.

I mało tego-Sławek napisał że to nie takie proste-że właczysz i wyłączysz ,-to trzeba posiedzieć posłuchać-potem znowu posiedzieć i posłuchać itd.

Do tego Sławek twierdzi że kombinatorzy z kabelkami do 1000 pln niech nie mażą,że jakieś zmiany usłyszą BO W TEJ CENIE KABLE NIE GRAJĄ-no ale mogą próby robić.

Mało tego-kiedyś gość napisał ,(p.Sławku to znaczy że kabel może zmienić bas,czyli raz go może po zastosowaniu być więcej a drugim razem po zastosowaniu innego mniej)-a p Sławek napisał że jest niepoważny-i nie o to chodzi,a za 7-może 10 dni ten sam p,Sławek pisze w zakładce hi-end o danym (nazwy nie pamiętam)kablu-że po podłączeniu bas się zmienił w systemie i brzmi jak z subwoofera )

Więc jak to wreszcie jest-kto tu kłamie-i rewolkę robi.

Sly-masz fajne klamoty,nie stać na nie pewnie 96% forumowiczów-to ty powinieneś być tu wzorem-a jak to wygląda z różnych wpisów-tragicznie. ;)

Już olać te druty( te niuanse)-czy grają czy nie,ale ta wpadka-ty klikasz że człowiek jest nie poważny-a za kilka dni piszesz to do kolegów w hi-end że bas dudni jak z suba po zmianie druta. ;)

Dyskusje o kablach to jak gadanie z daltonistą o kolorach, który wmawia wszystkim, że kolorów nie ma, bo on ich nie widzi. A reszta daje się nabrać na jakiś marketing o kolorowej tęczy, ale przecież trzeba ich przekonać, nawrócić, ostrzegać, uświadamiać. No dajcie spokój, co to da. Załóżmy że kogoś przekonacie że białe jest czarne i co z tego? No co? Świat będzie lepszy?

Zazdroszcze niesłyszącym - tyle kasy zaoszczędzone, którą można wydać na różne przyjemności.

Różnicę to wyłapałem przy zmianie miedziaka za 3zł na Odyssey 2 a było to przy PM6005,Rotel ponoć jest obojętny na takie zabiegi,nie wiem nie sprawdzałem ale kiedyś,potestuje.

Co do IC to nie porównywałem do najzwyklejszego czińcza dostarczonego z CD playerem.

Mogę się mylić ale frajda jazdy BMW i Audi jest podobna,ale szok jest Polonez vs Opel przykładowo.

Temat fajny,lubię jak coś się dzieje w topicu a nie typu:

Kup uzywke,lepsza,na tym nie da się słuchać a audio pylon to chyba w każdym wątku jest,sorki q21.

Ludzie to by chcieli mieć wszystko naj,naj dlatego można łatwo nimi manipulować,karmiąc ich padliną w TV

Podziwiam tych co kupują stoliki za 4k że niby. antywibracyjne,antyalergiczne heh,i jeszcze inne bzdety.

Pewnie kumulują energię kosmiczną i niwelują te dolegliwości o których wypisują w opisach.

Fakt stylowe one są,ale na tym się kończy ich rola

Łokmen Saba

Głosowanie nie ma nic wspólnego ze słyszeniem. To chyba oczywiste.

Zazdroszcze niesłyszącym - tyle kasy zaoszczędzone, którą można wydać na różne przyjemności.

Nie musi kolega zazdrościć. Wystarczy prawidłowo przeprowadzić odsłuchowy test porównawczy i bardzo dużo się rozjaśni. Kasę wtedy wydaje się świadomie. Chcemy drogi element systemu to kupujemy drogi, ale na pewno wiemy jak on zajmuje pozycję w naszym prywatnym rankingu pod względem wpływania na dźwięk, który wydobywa się z naszych zestawów głośnikowych. Przy testach nieprawidłowych (większość porównań opisywanych tu a forum) wnioski nie mogą być obiektywne. Są najczęściej błędne bo podparte emocjami i marketingiem.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Lechu, nie istnieje coś takiego, jak prawidłowo przeprowadzony odsłuchowy test porównawczy. Test - wynika to z faktu, że jest testem - nigdy nie odda warunków naturalnych, reakcji naturalnych, wrażeń naturalych etc. Zawsze będzie to "przefiltrowane" przez wiedzę testowanego, że jest poddawany testowi. W takich warunkach test ZAWSZE jest fałszywy. Współczesna nauka, a szczególnie psychologia (która tylko aspiruje do bycia nauką) nie radzi sobie z tym faktem.

Są najczęściej błędne bo podparte emocjami i marketingiem.

Lechu,my jesteśmy już duże chłopaki,emocje i wypieki na twarzy?Proszę,traktujmy się poważnie.Marketing też nie zastąpi dobrego brzmienia,na prawdę,uwierz:)

l'enfant sauvage

Marketing też nie zastąpi dobrego brzmienia,na prawdę,uwierz:)

Wiem dlatego dziwię się, że robicie wszystko żeby ci co to forum czytają szukali tego "dobrego brzmienia" nie tam gdzie trzeba. W kablach na pewno go nie znajdą.

Lechu, nie istnieje coś takiego, jak prawidłowo przeprowadzony odsłuchowy test porównawczy.

A jaki jest prawidłowy ? Może taki co dopuszcza działanie wyobraźni, marketingu, emocji, itp ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A jaki jest prawidłowy ? Może taki co dopuszcza działanie wyobraźni, marketingu, emocji, itp ?

To zaczyna być groteskowe. Tłumaczą Ci różni ludzie, że ślepy nie może wykazać braku różnic, a Ty ciągle swoje. To nie jest kwestia słyszalności kabli, to ogólna sprawa metodologii testowej i jej zrozumienia. Nie słyszysz kabli? OK! Ale nie wmawiaj ludziom, że to można takim testem udowodnić. Pisze Ci to ja, pisze SzuB, pisze jozwa, a Ty jak beton, nie do przebicia.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Slepy test jaknajbardziej moze wykazac brak roznic, tylko problem jest taki ze zaczely sie wymowki ze testowany bedzie pod presja itp

Wiec po prostu boicie sie ze faktycznie nie uslyszycie zmian

Slepy test jaknajbardziej moze wykazac brak roznic

I tu właśnie bardzo się mylisz. Zakładasz jako pewnik, że procedura testowa nie ma istotnego wpływu na badanego. To już jest założenie: może prawdziwe, a może nie. Nie jestes w stanie w 100% być pewnym jak jest na prawdę. Dodatkowej pikanterii dodaje fakt, że powołujesz sie na psychologie i autosugestię w kwestii słyszenia kabli, a jak chodzi o ślepy test, to nie bierzesz pod uwagę tych zjawisk.

Co innego jest coś udowodnić, a co innego snuć rozważania, które moga być prawdziwe, ale nie muszą.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.