Skocz do zawartości
IGNORED

Najbardziej nasycone kolumny podłogowe

akrool

Rekomendowane odpowiedzi

40-tki będą miały sporo basu, pomimo, że też jakoś wyjątkowo nisko nie schodzą (35Hz). Mają za to podbity kosmicznie wyższy bas, na dodatek długo wybrzmiewający. To da wrażenie masywności dołu, kłopot będzie oczywiście w jego rozdzielczości, co jak widać nie wszystkim przeszkadza.

możesz coś więcej napisać o m40.1 (kilka zdań) z jaka elektroniką słuchałeś itd, przede wszystkim chodzi mi o brzmienie tych kolumn

Milimetr

Skoro tak świetnie grały Harbety 40-tki - to czy je kupiłeś ?

Sebryl,

40 tki zagrały świetnie u dystrybutora w pomieszczeniu, które oceniam na jakieś 40-45 metrów kwadratowych. Ja mam pomieszczenie poniżej 25 metrów kwadratowych, w dodatku punkt odsłuchowy dość blisko lini głośników (ok. 2.5 metra).

Wstawienie do tych warunków 40 było niemożliwe. Poprosiłem o prezentację tych Harbethów, żeby posłuchać jak grają. Nie rozważałem zakupu 40 do siebie.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Cybant, Rochu, akurat z MG 0.6 basu jest naprawdę dużo jak na mały elektrostat i ogólnie. Zachęcam do poczytania

opinii userów tych paneli których rating jest na poziomie 4,92 /5 czyli b.wysoki i drugi po MG 20 który jest 5/5

http://www.audioreview.com/cat/speakers/floorstanding-speakers/magnepan/mg-6/prd_120994_1594crx.aspx

Po za tym pomiedzy 45Hz [MG 0.6 ] a 70 Hz [Harbeth 3 ] jest szalona róznica i jak napisałem na Harbethach 3 nie słychać 16 instrumentów w dolnej granicy grania a to znaczy naprawdę duzo.

Ale jesli ktoś jest głuchy lub ma wyobrażnię to ' dogra ' sobie brakujące rejestry.

To , że ktoś podaje charakterystykę 70 Hz to wcale nie oznacza , że poniżej nic się nie dzieje.Zależy to od charakterystyki spadku ...można przyjąć spadek -3db, - 6 db a niektórzy producenci nie podają jej wcale...

Dlatego taka ocena z katalogu jest złudna.

Widocznie 0,6 mają więcej basu niż 1,7 których słuchałem...;))) te większe basem nie powalały ....

Rozumiem , że porównywałeś 0,6 bezpośrednio z Harbethem w swoim pomieszczeniu , stąd takie kategoryczne stwierdzenia?

Wg. Twojego źródła Harbethy są prawie jak 0,6 tki

http://www.audioreview.com/cat/speakers/floorstanding-speakers/harbeth/acoustics-hl-p3/prd_120944_1594crx.aspx

• Użytkownicy+

Słyszałeś czy teoretyzujesz?

Słyszałem.

Ubolewam nad tym bardzo ale mam za duże pomieszczenie na postawienie Harbethów.

Nie zgodzę się. Gdy byłem u Ciebie z chłopakami (jeszcze raz dziękuję za gościnę), słuchaliśmy min. głośników Krzyśka Kobala na ATM Ess. Było naprawdę fajnie, dźwięk był dopełniony i zaskakująco ciekawy. Jednak w innych pomieszczeniach było zbyt szczupło, zdecydowanie było zbyt ostro. Sądzę więc, że nie masz się co obawiać braku wypełnienia pomieszczenia dźwiękiem, na ilość powinno być całkiem nieźle, być może nawet aż za.

możesz coś więcej napisać o m40.1 (kilka zdań) z jaka elektroniką słuchałeś itd, przede wszystkim chodzi mi o brzmienie tych kolumn

Elektroniki nie pamiętam. Dźwięk całkiem fajny, będzie Ci się podobał.

Palton

jak sam widzisz przy podstawowym pytaniu o brzmienie wycofujesz się z rozmowy....

jesteś redaktorem i chciałem porównać opis 40-tek zrobiony przez Ciebie z tym co napisali W.Pacuła i J.Kłos

jeżeli masz jakieś obawy to możesz recenzje 40tek przysłać do mnie na priv....i bądz pewien że bez twojej zgody nie wstawię ani słowa!

to że dzwięk jest ,,całkiem fajny,, i będzie mi sie podobał....to już wiem

Gość

(Konto usunięte)

Z tymi 35 Hz też bym nie przesadzał , że to nie jest nisko...

Do basu poniżej trzeba mieć pomieszczenie.

Dokładnie tak...większość go u siebie nie usłyszy ale teoretyzować to ho ho...

bo mi się dupska nie chce ruszać z kanapy.

Przez piekny, wciągający dźwięk mam to samo...

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Słyszałem.

Napisz tylko kiedy i gdzie,widzisz z 40.1 jest taka sytuacja że praktycznie ich nie ma,więc nie będzie problemów z weryfikacją twoich deklaracji.

Cyt. Jamówię

A ja w oczkiwaniu na dowóz drewna do kominka słucham Something Else, na moim gównianym wzmacniaczu i bezbasowych,nierozdzielczych kolumnach i już wiem,że zatrudnie gościa do układania drewna w drewutni,bo mi się dupska nie chce ruszać z kanapy.

Dorzuć te sprzęty do kominka , przynajmniej będziesz miał cieplej w domu, bo objawienia z Lebena i H3 na pewno nie masz po za fatamorganą.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Dokładnie tak...większość go u siebie nie usłyszy ale teoretyzować to ho ho...

Przez piekny, wciągający dźwięk mam to samo...

:)))

Cyt. Jamówię

A ja w oczkiwaniu na dowóz drewna do kominka słucham Something Else, na moim gównianym wzmacniaczu i bezbasowych,nierozdzielczych kolumnach i już wiem,że zatrudnie gościa do układania drewna w drewutni,bo mi się dupska nie chce ruszać z kanapy.

Dorzuć te sprzęty do kominka , przynajmniej będziesz miał cieplej w domu, bo objawienia z Lebena i H3 na pewno nie masz po za fatamorganą.

No dale,dalej frustracie,ulej jeszcze trochę swojego zazdrosnego jadu,pośmiejemy się trochę-dawaj.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Napisz tylko kiedy i gdzie,widzisz z 40.1 jest taka sytuacja że praktycznie ich nie ma,więc nie będzie problemów z weryfikacją twoich deklaracji.

Ojatam, ojtam....czepiasz się.

Tutaj można posłuchać:)))

http://www.htguide.com/forum/showthread.php?31773-Alan-Shaw-Harbeth-audio-No-way-to-predict-bass-response-with-nearfield-technique

Niemniej Palton ma rację , mają podbity bas i wymagają naprawdę dużego pomieszczenia do grania.

• Użytkownicy+

Na wystawie AS. Pomieszczenie powyżej 100m2 jak sądzę, basu nie brakowało.

Problem w przypadku Magnepana polega na tym,że on ma tylko kartony,całe jego życie to szwendanie się po cudzych profilach i wywoływanie kłótni-frustrat jakich w sieci pełno.

Odezwał sie ten co się nie szwenda. I jeszcze w meble zagląda ;)

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość

(Konto usunięte)

To tak dla rozluźnienia, bo za bardzo się spinacie...jak zwykle zresztą, zapytam:

...czy na Waszych wspaniałych systemach słychać poziomowanie rozchodzenia się niskich częstotliwości w pionie, tzn. rozchodzenie się, np. przy podłodze, lub wyżej, itd., w jednym kawału oczywiście???

Gość cybant

(Konto usunięte)

Cyt. Jamówię

A co z tym Lebenem nie tak?

Przecież do Harbethów pasuje idealnie....

Czy kolega jest trollem czy tylko szczerze nienawidzi Ja mówię?

• Użytkownicy+

Palton

jak sam widzisz przy podstawowym pytaniu o brzmienie wycofujesz się z rozmowy....

jesteś redaktorem i chciałem porównać opis 40-tek zrobiony przez Ciebie z tym co napisali W.Pacuła i J.Kłos

jeżeli masz jakieś obawy to możesz recenzje 40tek przysłać do mnie na priv....i bądz pewien że bez twojej zgody nie wstawię ani słowa!

to że dzwięk jest ,,całkiem fajny,, i będzie mi sie podobał....to już wiem

Absolutnie nie wycofuje się z rozmowy, stwierdzam jedynie fakt. Jeśli komuś podoba się "gruba berta", to nie ma co z tym polemizować. Ja mówię tylko, że "gruba berta" nie przebiegnie setki w 10 sekund. Mówię też o tym, że barwa powinna być naturalna, spowolnienie i przeciąganie nadmierne dźwięków, które wobec tego zachodzą na siebie, powoduje nienaturalne rozmazanie. To takie różowe okulary, niektórzy je lubią. Z prawidłowym oddaniem nagrania nie ma to nic wspólnego, ale może się podobać.

Wymienieni redaktorzy pisali coś o szybkości, konturze i rozdzielczości? Jak znam życie, skupili się na zaletach (co normalne w recenzjach), dźwięk mógł też znaleźć się w ich ulubionej estetyce, więc tym bardziej omijali zapewne słabsze strony. Nie czytałem tych recenzji, przyjrzę się temu w wolnej chwili.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Wystarczy spojrzeć na wykresy:

http://www.stereophile.com/content/harbeth-m401-loudspeaker-measurements

Nie da się nie zauważyć czasu wygaszaaaaaaaaaaania sygnału. Do tego kosmiczne podbicie wyższego basu, to tylko początek złego. W życiu nie widziałem gorszych wykresów i zapewne nie jestem w tym osamotniony.

A czytać pan konstruktor umie i kojarzyć fakty co z czego wynika? To oprócz oglądania rysunków warto też przeczytać komentarz Atkinsona do nich i wiele rzeczy znajdzie wyjaśnienie.

"The overall low-frequency response (fig.3, black trace below 300Hz) shows the usual bump in the mid-upper bass resulting from the nearfield measurement technique, but the bass region is slightly exaggerated. Not that anyone will complain about that—I note that, once he'd solved the usual placement problems, AD obtained good LF extension in his room."

Ideałem byłoby też przeanalizowanie odpowiedzi Alana Shawa, gdzie wszystkie kwestie, które podnosisz (i wiele innych) są szczegółowo wyjaśnione.

www.stereophile.com/content/harbeth-m401-loudspeaker-manufacturers-response

To , że ktoś podaje charakterystykę 70 Hz to wcale nie oznacza , że poniżej nic się nie dzieje.Zależy to od charakterystyki spadku ...można przyjąć spadek -3db, - 6 db a niektórzy producenci nie podają jej wcale...

Dlatego taka ocena z katalogu jest złudna.

Widocznie 0,6 mają więcej basu niż 1,7 których słuchałem...;))) te większe basem nie powalały ....

Rozumiem , że porównywałeś 0,6 bezpośrednio z Harbethem w swoim pomieszczeniu , stąd takie kategoryczne stwierdzenia?

Wg. Twojego źródła Harbethy są prawie jak 0,6 tki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cebryl to nie jest tak że MG 1.7 mają mniej basu . Problem polega na większym panelu w 1.7 i rozłożeniu poszczególnych tonów na większej płaszczyżnie w równiejszych proporcjach które sprawiają jedynie wrażenie dla ucha że basu jestmniej. Natomiast MG 0.6 są mniejsze 140cm wys. ale stosunkowo do MG 1.7 powierzchniowo posiadają większy panel basowy.

Tego basu jest naprawdę wystarczająco i na ucho jakby więcej niż w MG 1,6 [ testy bezpośrednie ]. Po za tym często do pracy z magnepanami dobierana jest od czapy niewłasciwa elektronika , okablowanie i amplifikacja.Stąd frustracje wielu uzytkowników i tych którzy chcieliby poznać MG

Najważniejsze w panelach to brak skrzyni która podbija bas i zniekształca w jakimś procencie dzwięk. Bas i ogólnie dzwięk z magnetostatów jest dość swobodny i niskoschodzacy ale nie ma tzw. podbicia [ mówiąc najogólniej ] do którego przyzwyczajeni są posiadacze kolumn skrzyniowych. Dzwięk z paneli to wyzsza szkoła jazdy i tak naprawdę prawdziwsze - naturalniejsze i wierne oddanie wszystkich aspektów brzmienia muzyki na żywo.

Co do jamówię to specjalnie mi dynda , ale nie znoszę jego maniery zadzierania nosa i nieuzasadnionym czepialstwem wielu userów AS. Po za tym nie ma zielonego pojęcia o audio

a jego eksperymenty ze sprzętem to audiofilski żłobek na poziomie dziecinady.

Ukryta Zawartość

Przeczytałem cały wątek i mocno teoretyzujecie-brak konkretów.Najbardziej nasycone kolumny podłogowe?..........dobry temat.

Czym nasycone?........czy chodzi o obudowę czy osam przekaz-czyli o dżwięk?.

Jeżeli chodzi o dżwięk-to powtarzam jeszcze kolejny raz gra zawsze cały system,a nasycenie jesli jest wzmacniacz słabowaty-to z żadnego

nasycenia nie będzie...........będzie tylko takie sobie granko.

Wazne jest też wstawienie odpowiednich kolumn do odpowiedniego pomieszczenia zaadaptowanego właściwie akustycznie.

Tak jest teraz u mnie i to co napisał przed chwilą Arek 67.................weżcie to sobie mości Panowie wbijcie do głowy.

Tu nie ma zadnej filozofii...........bo kto próbował odpowiednie połączenia u siebie to wie i koniec.

Gość

(Konto usunięte)

Ale pierwszy set nie zagra Machine Head.

Ale drugi zagra zaj...ście!!! To samo zrobi dobra hybryda z propylenem...

Najważniejsze w panelach to brak skrzyni która podbija bas i zniekształca w jakimś procencie dzwięk. Bas i ogólnie dzwięk z magnetostatów jest dość swobodny i niskoschodzacy ale nie ma tzw. podbicia [ mówiąc najogólniej ] do którego przyzwyczajeni są posiadacze kolumn skrzyniowych. Dzwięk z paneli to wyzsza szkoła jazdy i tak naprawdę prawdziwsze - naturalniejsze i wierne oddanie wszystkich aspektów brzmienia muzyki na żywo.

Nie słyszałem, ale dużo w tym racji...ale to trzeba umieć usłyszeć...nie ma efekciarstwa...

A co z tym Lebenem nie tak?

Przecież do Harbethów pasuje idealnie....

Czy kolega jest trollem czy tylko szczerze nienawidzi Ja mówię?

Zestaw Harbeth + Leben jest znakomity tylko ... brakuje mu niskiego basu. O to jest "awantura" bo jamówię twierdzi że z dźwiękiem jest wszystko w porządku. A ja twierdzę, że kontrabasu i dolnych rejestrów fortepianu czy organ trzeba się tam domyślać. I innych instrumentów patrz załączona przeze mnie tabelka.

natomiast jeśli to komuś nie przeszkadza to nie ma sprawy tylko nie piszmy, że z basem jest w tym zestwie wszystko OK bo nie jest.

M.in. z powodu basu, dynamiki, wielkości dźwięku przesiadłem się z SHL5 na JBLe, abolutnie nie twierdząc, że to najlepszy ruch na planecie Ziemia. "Straciłem" ciepło i duszę jaka dają Harbethy na rzecz prawdziwego, monitorowego przekazu w całym paśmie ... z basem.

Parametry tych JBLi na dole też nie są powalające bo "tylko" 35Hz ale to to samo co w 40.1.

I tyle tej awantury jak piszesz.

Co do basu u mnie częstotliwość podziału pomiędzy 15-o calowym papierowym wooferem, a 10-o calowym papierowym midwooferem ustawiona jest fabrycznie na 300Hz. Robiłem eksperymenty przesuwając ją w lewo i w prawo. Przesuwanie w prawo powodowało podbijanie wysokiego basu i niskiej średnicy ponieważ za ich przetwarzanie odpowiadał ciągle woofer. Powodowało to nieprzyjemne dudnienie. Z kolei przesuwanie w lewo powodowało oddech i większe zróżnicowanie i kontrolę nad basem, nawet do powiedzmy 150 Hz. Głośnik średniotonowy radził sobie z wyższym basem basem (10") bez problemu a woofer pracował w komfortowych warunkach. Dzisiejsze kolumny z 10-o calowych głosników plują "całym" basem na dole :) często jak widać np. u Harbetha pomijając dolne rejestry. Fizyki sie nie oszuka. Mała powierzchnia membrany i mała skrzynia niskiego basu nie dadzą i kropka. Wracając do JBLi najlepszy efekt uzyskałem przy podziale 224Hz. Wtedy midwoofer nie był od dołu zanadto obciążony, a woofer komfortowo obsługuje całe pasmo niskich częstotliwości.

Takie są moje doświadczenia. BTW przy odcięciu basu powiedzmy na 60Hz nie mogłem dźwięku już słuchać. Było ubogo stąd moje wpisy w tym wątku.

Jednak aktywna zwrotnica, szczególnie cyfrowa, potrafi zdziałać cuda pokazując rzeczy o których normalni zjadacze chleba mogą tylko poczytac lub podyskutować na audiostereo nie mając o tym pojęcia i własnego doświadczenie. Jak coponiektórzy z tego wątku ;).

pozdro

Gość

(Konto usunięte)

Ponawiam pytanie:

...czy na Waszych wspaniałych systemach słychać poziomowanie rozchodzenia się niskich częstotliwości w pionie, tzn. rozchodzenie się, np. przy podłodze, lub wyżej, itd., w jednym kawału oczywiście???

...a nie w postaci wielkiej, nudnej, zamulonej papki, którą to nazywa się basem...

Lampa i papier vs tranzystor w klasie A i propylen. Niech każdy sam sobie odpowie co bardziej mu pasuje. Ale pierwszy set nie zagra Machine Head.

Zagra tylko jest potrzebny i odpowiedni papier i odpowiednia lampa. I tanio nie będzie. Piszę o porównaniu do portfela Kowalskiego a nie hajendowca ;).

Moja mocna lampa 2 x 50W w klasie A też klęknęła przy obsłudze niskich rejestrów. Tych 35-60Hz. Dlatego teraz za zakres 35-224Hz odpowiada tranzystor.

A drugi set z małego Harbetha też nie zagra. Sprawdzałem z Passem Aleph np.

Pozdro

Ponawiam pytanie:

Możesz opisać dokładnie efekt o jaki Ci chodzi?

Pozdro

• Użytkownicy+

Przeczytałem recenzję W.Pacuły.

Wsokotonowy nie jest tak rozdzielczy jak dobre metalowe, czy ceramiczne kopułki o najlepszych wstęgach nie wspomniawszy.

Nie jest to jednak średnica specjalnie selektywna.

nie da się nie zauważyć, że inne topowe kolumny lepiej separują wydarzenia na scenie, lepiej ukazują jej głębokość.

o scenie jeszcze nie wspomniałem. A jest bardzo ciekawa – niespecjalnie selektywna, ale pięknie rozdzielcza. Pokazywana jest jako ciągła przestrzeń, gęsta i pełna. Bryły nie są jakoś specjalnie trójwymiarowe w tym sensie, w jakim znam je z innych precyzyjnych i rozdzielczych kolumn. Mimo to źródła pozorne są cudownie naturalne.

Tak jak się domyślałem, pomimo wad, "różowe okulary" się spodobały.

Mam wrażenie, że dopiero w tak zaawansowanych systemach głośnikowych wady polipropylenu są na tyle przykryte zaletami, że subiektywnie stają się ich mocną stroną.

Absolutnie nie wycofuje się z rozmowy, stwierdzam jedynie fakt. Jeśli komuś podoba się "gruba berta", to nie ma co z tym polemizować. Ja mówię tylko, że "gruba berta" nie przebiegnie setki w 10 sekund. Mówię też o tym, że barwa powinna być naturalna, spowolnienie i przeciąganie nadmierne dźwięków, które wobec tego zachodzą na siebie, powoduje nienaturalne rozmazanie. To takie różowe okulary, niektórzy je lubią. Z prawidłowym oddaniem nagrania nie ma to nic wspólnego, ale może się podobać.

Wymienieni redaktorzy pisali coś o szybkości, konturze i rozdzielczości? Jak znam życie, skupili się na zaletach (co normalne w recenzjach), dźwięk mógł też znaleźć się w ich ulubionej estetyce, więc tym bardziej omijali zapewne słabsze strony. Nie czytałem tych recenzji, przyjrzę się temu w wolnej chwili.

czy nie uważasz że takie krótkie przesłuchanie i tym bardziej na A.S może być nie miarodajne...wiele jest takich przykładów

...ale dobra niech będzie zakończmy sprawę m40.1....

...na koniec....gdzie mogę poznać ,,grubą bertę,,?

Gość

(Konto usunięte)

Przykładowo: na niektórych kawałkach dźwięk, np. gitary basowej nie wypełnia całego pomieszczenia, rozchodzi się natomiast w taki sposób, że czuć go przy podłodze, następnie czuć go trochę wyżej...itd. ,zmienia swoje "położenie" w przestrzeni...

Pozdro

...na koniec....gdzie mogę poznać ,,grubą bertę,,?

Tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) po odsłuchach zdaj relację

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Czytam sobie kolegów "dyskusję" i mam wrażenie ,że chyba nie do końca jest ona racjonalna.

Należy chyba zacząć od tego o jakim przedziale cenowym dla konkretnych głośników dyskutujecie.

W każdym przedziale cenowym znajdą się dobre głośniki , które znajdą swoich wielbicieli i takie , które znajdą swoich krytyków.

Przecież nie można pisać ,że coś jest absolutnie wzorcowe i bezapelacyjnie najlepsze bo takiego głośnika jeszcze nie wymyślono.

Poza tym trzeba pamiętać , że nawet najlepszy głośnik spieprzy prezentację ze źle dobraną elektroniką i kablami o czym można się wielokrotnie przekonać na różnych AS czy innych przypadkowych prezentacjach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.