Skocz do zawartości
IGNORED

Dyskretny DAC R2R 24bit 384kHz

Rekomendowane odpowiedzi

Warto też spróbować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Chociaż mnie także najbardziej pasuje filtr wskazany przez zephyra.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

ja bede mial niedlugo porownanie z kostka PCM1794 :)

Tak na prawde ten DAC trzeba porownywac z najlepszymi obecnie kostkami, czyli ES9018 oraz wlasnie PCM1794

Sabre Sabre nie równy takie stwierdzenie nic nie mówi. Trzeba podać specyfikację jednego i drugiego

Sabre zaaplikowane w Gryphonie ,zmiecie Soekrisa z powierzchni ziemi.

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Trzeba podać specyfikację jednego i drugiego

Buffalo III. To chyba wystarczy.

Sabre zaaplikowane w Gryphonie ,zmiecie Soekrisa z powierzchni ziemi.

Lata temu, po kilku audioszołach, wyleczyłem się z podobnych stwierdzeń, razem z wiarą w cenę i markę.

Buffalo III. To chyba wystarczy.

Nie to za mało . Jakie zasilacze ,jaka konwersja I/V . Wersja defoltowa sprzedawana przez TPA gra bardzo przeciętnie. są przede wszystkim słabe zasilacze.

Ja mam zrobionego BII ,zasilacze shunt inne niż dedykowane przez TPA ,konwersja na trafach . Gra to doskonale . Soekris w wersji RAW bez bufora nie ma startu i to we wszystkich kategoriach.

Lata temu, po kilku audioszołach, wyleczyłem się z podobnych stwierdzeń, razem z wiarą w cenę i markę.

Na audioszałach nie ocenia sie dzwięku tylko ogląda obudowy. Trzeba pożyczyć DAC i w domku porównać.

Gryphon KALLIOPE na ES9018 to w/g mnie jeden z trzech ,może pięciu najlepszych obecnie DAC-ów na świecie.

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

A pamiętasz w jakiej "aplikacji" - towarzystwie (zasilacze itd.) ?

Nie wiem. Nie mój.

Soekris w wersji RAW bez bufora nie ma startu i to we wszystkich kategoriach.

Cóż, społeczność diyaudio.com ma odmienne zdanie, ale każdy może mieć własne. Znam też osobę, która zmieniła Buffalo na DAMa i wcale jej się nie dziwię.

Na audioszałach nie ocenia sie dzwięku

Zależy, gdzie się siedzi.

Zelo, nie wydaje ci się że takie teksty są mocno nie na miejscu?

Porównywanie dopieszczonego produktu za 19k Euro do golasa za 300...

Przypomina mi to mocno rozmówki z podstawówki o to kto widział szybsze auto, w gazecie.

Edytowane przez Adam Maik

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

Cóż, społeczność diyaudio.com ma odmienne zdanie, ale każdy może mieć własne. Znam też osobę, która zmieniła Buffalo na DAMa i wcale jej się nie dziwię.

Znam osobę z diyaudio.com, która sprzedała DAM'a, bo uważa, że to gra jak komputer i że stary TDA1541A gra lepiej. Ponadto twierdzi, że TDA1543 pomimo mniej wysublimowanego niż w TDA1541A dźwięku, jest przyjemniejszy i bardziej wciągający w odsłuchu.

I bądź tu człowieku mądry...

P.S. Niejaki ecdesigns z diyaudio.com pracuje teraz a może już skończył DAC'a, który robi konwersję w jakiś zupełnie "rewolucyjny" sposób:

Ukryta Zawartość

Opis zaczyna się tak mniej więcej w 2/3 posta.

Ukryta Zawartość

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Jak to mówią, prawda jest jak dupa, każdy ma swoją :-) Ja nie żałuję ani grosza, brzmienie "komputerowe" widocznie mi odpowiada. Słyszałem kilka implementacji TDA1543 i TDA1541 i zawsze miałem to samo wrażenie, dla mnie to koszmarne muły. Jak widzę określenia "przyjemny, wciągający" a już nie daj Boże "delikatny" czy "wysublimowany", to od razu czuję, że osoba, która tak mówi, sucha pitu-pitu na mułowatym sprzęcie.

Edytowane przez Papierwoleju

Prawda jest taka, że DAC gra w połączeniu z konwersją, stopniem wyjściowym i odpowiednim zasilaniem. Pamiętam PCM1794 z pasywną konwersją, było klarownie, lekko i przyjemnie, po podłączeniu Spencera na pierwszy rzut ucha jeden wielki muł, ale po dłuższej chwili okazało się, że to wypełnienie i detal, dźwięk skrajnie inny, nieporównywalny do tego z kości z pasywną konwersją ...

Edytowane przez BB84

Zelo, nie wydaje ci się że takie teksty są mocno nie na miejscu?

Porównywanie dopieszczonego produktu za 19k Euro do golasa za 300...

Przypomina mi to mocno rozmówki z podstawówki o to kto widział szybsze auto, w gazecie.

Nie na miejscu jest generalizowanie i pisanie,że dany przetwornik jest bezwzględnie lepszy od innego ,nie ma znaczenia aplikacja nie ma znaczenia cena nie ma znaczenia ranking międzynarodowy no i oczywiście brak odsłuchu,a to co ludzie piszą na forum dla mnie jest mało reprezentatywne.

Stwierdzenie Soekris jest lepszy od przetwornika ES9018 jest stwierdzeniem fałszywym co chciałem dowieść. Oczywiście ciężko porównywać amatorski przetwornik z produktem firmowym w dodatku potwornie drogim ,ale dzwięk zawsze można porównać bez względu na ceną i ten dzwięk jest po wielokroć na korzyść Gryphona . Słyszałem i porównywałem. Więc nie można pisać ,żę Soekris gra lepiej niż ES9018 generalnie. Gra lepiej od podstawowych aplikacji sprzedawanych przez TPA ,natomiast gra gorzej od topowych modowanych aplikacji DIY i od topowych produktów firmowych.

Tylko to chciałem przekazać.

Dla mnie soekris gra dużo lepiej, od razu słychać bez większych porównań, od daca AD1865 by Robertus z Passem D1 (bez passa D1, AD1865 na samych rezystorach konwersji gra gorzej)

I duuużo lepiej od daca na wm8742 by pkrecz z analogiem klonem z CD MBL1531

Te daci mam i dlatego ich sprzedaje.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Dla mnie soekris gra dużo lepiej, od razu słychać bez większych porównań, od daca AD1865 by Robertus z Passem D1 (bez passa D1, AD1865 na samych rezystorach konwersji gra gorzej)

I duuużo lepiej od daca na wm8742 by pkrecz z analogiem klonem z CD MBL1531

Te daci mam i dlatego ich sprzedaje.

Hej,

Czy DAC Robertusa AD1865 miałeś zasilany zasilaczem na PCB czy testowałeś inne opcje? To samo pytanie do a'la MBL-owej analogówki do WM8742. W przeciwieństwie do szumnych opowiadań Robertusa, implementował bardzo średnie zasilania w swoich DAC-ach i u mnie postęp po zastosowaniu np. Salasa lub Spencera był wyraźny w obu przypadkach.

Hej,

Czy DAC Robertusa AD1865 miałeś zasilany zasilaczem na PCB czy testowałeś inne opcje? To samo pytanie do a'la MBL-owej analogówki do WM8742. W przeciwieństwie do szumnych opowiadań Robertusa, implementował bardzo średnie zasilania w swoich DAC-ach i u mnie postęp po zastosowaniu np. Salasa lub Spencera był wyraźny w obu przypadkach.

AD 1865 jechał zasilaniem z pcb a Pass D1 miał salasa.

MBL też na własnym jak w klonie

Już nie widzę sensu ich rasować,idą pod młotek.

Myślę że lepsze zasilanie dla AD nie da już lepszych wyników od soekrisa,ale mogę się mylić. Już tego nie sprawdzę osobiście.

Przede mną zabawa z filtrami w DAM i ewentualny bufor

Chcę też wywalić drabinke rezystorową na 24 krokach z toru i spróbować regulacje w DAM. Będę tłumił bardzo mało albo wcalę (teraz na drabince prawie zawsze jest na full),więc ewentualnych strat na bitach nie powinno być

Stwierdzenie Soekris jest lepszy od przetwornika ES9018 jest stwierdzeniem fałszywym co chciałem dowieść. Oczywiście ciężko porównywać amatorski przetwornik z produktem firmowym w dodatku potwornie drogim ,ale dzwięk zawsze można porównać bez względu na ceną i ten dzwięk jest po wielokroć na korzyść Gryphona . Słyszałem i porównywałem. .

W soekrisie był fabryczny filtr?

Czy wgrywany,jaki?

Może przy lepszym filtrze aż tak w dupę nie dostanie.

Następna sprawa.

Gryphon KALLIOP ma swój interfejs USB, a z soekrisem z jakiego korzystałeś?

Jak wiadomo interfejs ten ma duży wpływ na dźwiek.

Podejrzewam że w gryphonie siedzi wypas.

Jak podpiąłes do dam coś słabego i jeszcze po coaxie to mogło skaszanić dźwięk.

Do soekrisa jeszcze trzeba zrobić dobry bufor.

Chocia żi tak nie wierzę, żeby soekris zagrał na równi z gryphonem

Ale trzeba dać mu szanse :)

Przedewszystkim dobrym USB/I2S go karmić,filtr jak to koledzy zachwalają i dobry bufor

Edytowane przez daru0105

w końcu udało mi się odpalić DAC zasilany jest z regulatora coś ala jung super regulator tylko bardziej skomplikowany np. rozbudowane źródła prądowe, napięcie odniesienia na LM329, w porównaniu z moim ak4396 na pewno ma większą scenę więcej detali, na pewno jest to duży krok w przód prawie pod każdym względem. słucham poprzez upsampling 8x, bez upsamplingu trochę krzyczy na wokalach przy 4x mniej na 8x jest idealnie.

używam wbudowanej regulacji głośności działa całkiem ok czasami tak jak by bardzo cicho przytrzeszczy przy zmianie. przy zmianie częstotliwości próbkowania co zdarza się bardzo rzadko jest puknięcie nie za głośnie przy zmianie utworów tego samego fs nie ma puknięcia ani utraty synchronizacji.

Świetnie, gratulacje. Słuchasz na wyjściach XLR, czy na wyjściu SE? Wgrywałeś jakieś filtry, czy słuchasz tak jak "fabryka dała"?

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

Jestem za.

Może jakieś forumowe zamówienie?

Szukam coś bez kondów.

Dobre kondy to wydatek min. połowy daca

Edytowane przez daru0105

PCB sam robiłeś, czy gdzies zamawiałeś?

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Na razie robię prototyp, nie wiem jeszcze, czy w ogóle będzie godny porządnej płytki. To tylko jedna z 3 opcji do sprawdzenia, na "najgorszych" lampach, EC88 Mullard, E86C Siemens i 6S3P-DR, niekoniecznie w tej kolejności. Potem będzie pora na lepsze "smaczki".

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Potwierdzam jeszcze raz co napisałeś: "Mianowicie uprzyjemnia słuchanie kiepsko zrealizowanych płyt"

Mam dużo płyt rockowych z lat 60-70 z kiepską realizacją i słucha sie tego rewelacyjnie.

Wypróbowałem na Iron Maiden, AC/DC i Running Wild. Nie ma lipy.

Następna sprawa.

Gryphon KALLIOP ma swój interfejs USB, a z soekrisem z jakiego korzystałeś?

Jak wiadomo interfejs ten ma duży wpływ na dźwiek.

Podejrzewam że w gryphonie siedzi wypas.

Jak podpiąłes do dam coś słabego i jeszcze po coaxie to mogło skaszanić dźwięk.

bez znaczenia. na wejsciu masz kolejke fifo obslugiwana przez uc oraz blok dsp fpga, ktora niweluje jitter (ich dzialanie poznajesz m.in. po chwilowym wyciszeniu muzyki zaraz po zmianie czestosci probkowanego sygnalu). dlatego sensownym jest sparowanie dac z raspberry pi lub innym bbb podawanie sygnalu via i2s (linuksarska alsa poradzi sobie z nim). jako bonus masz gpio dla seriala na takich soc. trzeba tylko pamietac o konwersji do 5v (like max3232) w przypadku firmware'u fabrycznego i izolacji (moze w kolejnych aktualizacjach to juz nie bedzie potrzebne).

Chocia żi tak nie wierzę, żeby soekris zagrał na równi z gryphonem

majac do dyspozycji uklad fpga z konfigurowalnymi sekcjami filtrow, potencjal rozwojowy daca soekrisa jest naprawde spory: aktywna korekcja w torze, cyfrowa krosownica, wyprowadzenie sygnalu zbalansowawgo z wyjscia raw. oczywiscie sporo zalezec tutaj bedzie od checi rozwijania firmware'u przez soekrisa. ale sadzac po zainteresowaniu, jakie wzbudzil ten projekt w swiatku diy, oraz kompentencjach autora projektu mozna byc raczej dobrej mysli.

Ale trzeba dać mu szanse :)

Przedewszystkim dobrym USB/I2S go karmić,filtr jak to koledzy zachwalają i dobry bufor

filtry zaladowane domyslnie z firmware 0.8 zle obchodza sie z nagraniami w jakosci cd. lista publicznie dostepnych filtrow:

Ukryta Zawartość

btw. czesc wszystkim.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi