Skocz do zawartości
IGNORED

Test nowego wzmacniacza Marton Opusculum Ref.

jozwa maryn

Rekomendowane odpowiedzi

Ja słuchałem w Łodzi Martona z kilkoma różnymi kolumnami. Były tam również Harpie. Słuchałem też z Lipińskimi

Lipińscy to bracia?

tyle że Harpia się nie przyzna do podstawowego problemu ,a jak jest z polskim produktem dla wąskiego grona odbiorców widać po tym jak niewielu pozostało

No cóż wejdę na swoje podwórko, jeśli bym chciał mieć wyniki ilościowe musiał bym tłuc kable po 100-150zł a tak to tylko hobby :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ja słuchałem w Łodzi Martona z kilkoma różnymi kolumnami. Były tam również Harpie, chociaż niższy model, zdaje się Amstaf (Monki zdaje się nie były wtedy jeszcze produkowane). Słuchałem też z Lipińskimi, takimi jak ma Passer. Monki słyszałem z innym wzmacniaczem, wiem jak grają.

Monków w Melancholii/Beneficie nigdy nie widziałem

inne sklepu łódzkie chyba nigdy nie sprzedawaly tej marki

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Odpowiedziałeś sobie na pytanie-to egzotyka.

Rafael.

Widziałem dziś u mnie w kiosku na wsi Twoje XLR-y i cyfrówki.

Głośnikowe mają mieć jutro rano z dostawą prasy.

Przekroczyłeś poziom egzotyki.

Jesteś masówką :)

wypadałoby posłuchac nim się wyda opinie choc to coraz większa rzadkośc na tym forum

podaj gdzie mozna posłuchac Monków z dobrym wzmacniaczem - ja nie trafilem nigdzie na taka propozycje

jedyne co widywalem to amstafy- natomiast innych kolumn zagranicznych za wielokrotnośc jest u dystrybutorów całkiem sporo

nie ma co sie wkurzać na ludzi

Chyba mieszkasz w Łodzi?

Jeśli masz ochotę to zapraszam do mnie ( okolice Krakowa)

Lepszy dojazd masz jednak pod Poznań gdzie grają z Devialet. ( byłbyś zdziwiony dźwiękiem )

Również pod Poznaniem grają z kompletem Linn Klimax.

Jest ich także wiele innych w Polsce.

post-13845-0-62307500-1414538139_thumb.jpg

post-13845-0-79515800-1414538203_thumb.jpg

Rafael.

Widziałem dziś u mnie w kiosku na wsi Twoje XLR-y i cyfrówki.

Głośnikowe mają mieć jutro rano z dostawą prasy.

Przekroczyłeś poziom egzotyki.

Jesteś masówką :)

Kurcze marzenie każdego Chińczyka :)

• Użytkownicy+

Był to dźwięk trochę zbyt forsowny jak dla mnie ale dynamiczny, szybki, rozdzielczy i bardzo żywiołowy. Przypuszczam, że takie kolumny potrzebują łagodną resztę toru audio. I tu zaczynam rozumieć dlaczego Tomkly woli lampy, bo łagodzą zapędy tych kolumn. Ale to nie znaczy, że lampy są lepsze, tylko przy takich kolumnach będą lepiej łagodzić ich styl grania.

Konfiguracja jest ważna, jednak w tym wypadku, zwykle stosowane zestawianie przeciwieństw, żeby uzyskać złoty środek, nieco zawodzi. Dzieje się tak, ponieważ wybitne konstrukcje (zaliczam do nich zarówno Martona, jak i Harpie), łamią ten stereotyp. Jedne i drugie są rozdzielcze i szybkie, logika nakazuje, zestawiać je z ciemniejszymi elementami toru. Okazuje się, ze nie ma takiej potrzeby. Dzieje się tak, ponieważ tak podany dźwięk, jest jednocześnie gładki i selektywny. Nie ma ostrości, bo nic nie pozostaje posklejane, nie sieje grubym ziarnem. Jest jasno, jest szybko, ale jest też czysto i to pozwala słuchać z przyjemnościom. Nie trzeba sztucznie pozbawiać sprzętu części informacji, żeby było znośnie. Tutaj widzę największą zaletę takich sprzętów. Niestety, ze słabym sprzętem towarzyszącym, będzie ostro, lub nijako, jeśli zamulimy system dla uzyskania równowagi. W tym ostatnim przypadku, na ilość będzie dobrze, ale braknie wyrafinowania.

• Użytkownicy+

Monków w Melancholii/Beneficie nigdy nie widziałem

inne sklepu łódzkie chyba nigdy nie sprzedawaly tej marki

Tak jak napisałem, wtedy były Amstafy. Pewnie pamiętasz ten dzień, mieliśmy się wtedy spotkać w Melancholii, ale ktoś Ci wjechał w auto i nie dojechałeś...

Tu kilka słów ze spotkania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Harpia

chciałem posluchac , ruszyłem aby posłuchac i byłem miło zaskoczony tym co słyszałem -szczere gratulacje , zreszta juz to kiedys pisalem

towar jest jednak jednostkowy i trzeba naprawde chcieć

Chyba mieszkasz w Łodzi?

Jeśli masz ochotę to zapraszam do mnie ( okolice Krakowa)

Lepszy dojazd masz jednak pod Poznań gdzie grają z Devialet. ( byłbyś zdziwiony dźwiękiem )

Harpia mnie zaproś-bardzo Cie proszę..........namiary w Krakowie podaj na pw

Czy mógłbyś opisać dokładniej na czym polegać ma zdziwienie dżwiękiem

Nie ma ostrości, bo nic nie pozostaje posklejane, nie sieje grubym ziarnem. Jest jasno, jest szybko, ale jest też czysto i to pozwala słuchać z przyjemnościom.

Opisałeś pozostałą część toru ale dopiero od tego punktu można zacząć porównywania łeb w łeb a takie możliwości ma niewiele osób na tym forum.

Nie ma ostrości, bo nic nie pozostaje posklejane, nie sieje grubym ziarnem. Jest jasno, jest szybko, ale jest też czysto i to pozwala słuchać z przyjemnościom.

Zapewne również i z dużą satysfakcjom

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Opisałeś pozostałą część toru ale dopiero od tego punktu można zacząć porównywania łeb w łeb a takie możliwości ma niewiele osób na tym forum.

Rozwiń proszę trochę jaśniej. Opisał dokładnie to jak gra Marton oraz Harpie;-)

Tak jak napisałem, wtedy były Amstafy. Pewnie pamiętasz ten dzień, mieliśmy się wtedy spotkać w Melancholii, ale ktoś Ci wjechał w auto i nie dojechałeś...

oczywiście :) pół roku szarpania z ubezpieczalnią sprawcy

Nie mam ambicji Rafaela.

Harpii nigdy nie będzie w wiejskim kiosku i na bazarze :)

No widzisz ja mam ten komfort że to jest tylko hobby i kable oddaje do kiosku z grzybami zebranymi w lesie :)

Opisał dokładnie to jak gra Marton oraz Harpie;-)

Bardzo dokładnie ;-)

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

No widzisz ja mam ten komfort że to jest tylko hobby

O czym wyraźnie świadczy Twoja "stopka" :)

Tymczasem SLY30 z właściwym dla siebie urokiem wymiksował się od konkretnych odpowiedzi :)

O czym wyraźnie świadczy Twoja "stopka" :)

Stopka tylko pokazuje jak się opieprzam i nie mam parcia, już powinny być nowe IC tylko dla kogo w tym Twoim kiosku?

Sylwek poszedł spać... Focale go uśpiły:-)

Już rozumiem dla czego się skarżył ze Burki nie dają rady ;)

• Użytkownicy+

Jak grał z Lipińskimi?

Pamiętam, ze wtedy najbardziej nam wraz z Piotrem_1 podobało się właśnie z Lipińskimi. Dwa lata minęły, więc szczegółów nie podam. Czytałem reckę Tomka, mógłbym się pod nią podpisać. Całość rozdzielcza, szybka i wyrafinowana.

Słuchaliśmy też z German Physiks, Thielami 3,7 i wspomnianymi Amstafami od Harpii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Całość rozdzielcza, szybka i wyrafinowana.

Nie wierzę to raczej wpływ pani Ani ;)

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Rafael.

Moi synowie ( gitara, bas, wokal, tekst) Specjalne dla Ciebie zagrają na dobranoc.

Wiem, że z takiego nagrania to mało czytelne ale piosenka jest o bezsensie kłócenia się:)

• Użytkownicy+

Rafaell, zapewne :)

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sly30 jak widzę dostałeś profesjonalną odpowiedż :)

Odpowiedź od profesjonalisty siłą rzeczy jest profesjonalną odpowiedzią… :-)

Konfiguracja jest ważna, jednak w tym wypadku, zwykle stosowane zestawianie przeciwieństw, żeby uzyskać złoty środek, nieco zawodzi. Dzieje się tak, ponieważ wybitne konstrukcje (zaliczam do nich zarówno Martona, jak i Harpie), łamią ten stereotyp. Jedne i drugie są rozdzielcze i szybkie, logika nakazuje, zestawiać je z ciemniejszymi elementami toru. Okazuje się, ze nie ma takiej potrzeby. Dzieje się tak, ponieważ tak podany dźwięk, jest jednocześnie gładki i selektywny. Nie ma ostrości, bo nic nie pozostaje posklejane, nie sieje grubym ziarnem. Jest jasno, jest szybko, ale jest też czysto i to pozwala słuchać z przyjemnościom. Nie trzeba sztucznie pozbawiać sprzętu części informacji, żeby było znośnie. Tutaj widzę największą zaletę takich sprzętów. Niestety, ze słabym sprzętem towarzyszącym, będzie ostro, lub nijako, jeśli zamulimy system dla uzyskania równowagi. W tym ostatnim przypadku, na ilość będzie dobrze, ale braknie wyrafinowania.

To jest piękna teoria i w zasadzie nic tylko dążyć do takich założeń. Ale czy istotnie tak jest to nie mam pewności. Co do Martona to się nie wypowiadam bo nie słuchałem. Co do Monków, to choć może nie były podłączone pod wystarczająco dobry tor audio to jednak coś tam słychać było. Co ciekawe pod ten sam, relatywnie słaby tor audio chwilę później podłączone były 2 różne modele innych polskich kolumn…te z Deco w nazwie.Teraz nie pamiętam.

Stopka tylko pokazuje jak się opieprzam i nie mam parcia, już powinny być nowe IC tylko dla kogo w tym Twoim kiosku?

Już rozumiem dla czego się skarżył ze Burki nie dają rady ;)

Nigdy się nie skarżyłem. Burki są świetne. Ale na średnicę i górę np nowe Vitusy SM-011 są jeszcze nieco lepsze…moim zdaniem, choć też droższe.

Na bas jednak dalej Burki lepsze. Mając spokojniejsze kolumny i chcąc je napędzać jedną parą końcówek mocy to Burmestery są jedną

z najlepszych opcji na rynku.

Sylwek poszedł spać... Focale go uśpiły:-)

Dokładnie tak. Padłem wcześniej, za to od rana jestem na nogach, a wy śpicie…. :-)

Tymczasem SLY30 z właściwym dla siebie urokiem wymiksował się od konkretnych odpowiedzi :)

Od jakich konkretnych odpowiedzi? Na ile grał dla mnie tamten system?…na ok 50 tys.zł. Zadowolony?

Pamiętam, ze wtedy najbardziej nam wraz z Piotrem_1 podobało się właśnie z Lipińskimi. Dwa lata minęły, więc szczegółów nie podam. Czytałem reckę Tomka, mógłbym się pod nią podpisać. Całość rozdzielcza, szybka i wyrafinowana.

Słuchaliśmy też z German Physiks, Thielami 3,7 i wspomnianymi Amstafami od Harpii.

Ukryta Zawartość

Słuchałem Martona ze wszystkimi modelami o których piszesz. W moim odczuciu Marton zagrał najlepiej z Magnepanami MG 3.6R .

Takiej sceny i potęgi grania oraz niuansów brzmienia poszczególnych instrumentów nie były w stanie oddać żadne z wymienionych kolumn. Dla mnie wzorcem prawdy w dżwięku jest brzmienie fortepianu i tutaj magnepany pokazały prawdziwą klasę nie dając szans nawet dookólnym German Physics .

Ukryta Zawartość

Gość passer

(Konto usunięte)

Jak grał z Lipińskimi?

Może u ogólnie.

Słuchałem Martona z bardzo różnymi kolumnami, różnymi ze swoją koncepcją budowy, użytych głośników, prezentacji dźwięku - L-707, Mbl 101, HA Louis, Revolution No. 9. … ( niestety nie słuchałem go z Grand Utopiami :) )

Słuchałem różnej muzyki począwszy od małych składów jazzowych poprzez orkiestry symfoniczne, orkiestry dęte ( :) to u mnie ), różne wokale, muzykę taneczną, rocka ( podobno nie był to ten najcięższy - Tomek mnie oszczędzał :) ) …..

Jak więc gra Marton? Postaram się odpowiedzieć tak jak potrafię - Marton nie gra, nic nie doda od siebie, jedynie wzmocni i przekaże wszystko co otrzyma. Zrobi to bez zawahania, bez kompresji, bezwzględnie, bez ograniczeń. Przekaże z pełną energią.

Systemy z Martonem ( oczywiście tak jak z każdym innym wzmacniaczem ) grały różnie. Tak jak „potrafiły”, tak jak zostały zestawione, wzmacniacz nie był ograniczeniem. Nic nie maskował, nie dodawał.

Więc jak grał z Lipińskimi? - różnie w różnych systemach :). Słuchałem ich kilka.

Kilkakrotnie czytałem, że nie ma wzmacniaczy uniwersalnych. W moim przekonaniu wzmacniacz ten jest uniwersalny.

p.s.

"Granie" u Tomka bardzo mi się podobało ( Dream Theatre też :) ). Louisy sprawiały się świetnie. Szkoda, że tylko tak krótko

Ja tam się zawsze cieszę, gdy jakiś polski produkt ma ambicje i potrafi zaistnieć na rynku. Rynek pokaże co i jak. Więc jeśli ten Marton czy kolumny Harpia są faktycznie klasowymi produktami to niech ich producenci pozyskają ludzi, którzy zajmą się ich wprowadzeniem na inne rynki niż Polska. Są przypadki firm z dawnych krajów komunistycznych, które zaistniały w świadomości audiofilów w różnych zakątkach świata. Firm produkujących mało egzemplarzy urządzeń a jednocześnie pojawiających się w dyskusjach na forach zagranicznych. Tam ludzie mają więcej kasy i ochoty do eksperymentów z nowymi markami.

Marton ma cenę, która jest wysoka 25 tyś EURO ale na pewno nie przeraża ludzi z Niemiec, Szwajcarii czy z Norwegii. W tych krajach jest wielu audiofilów kupujących marki mało znane jeśli okażą się dla nich wartościowe sonicznie. Przykład Lampizatora pokazuje, że można...

Z kolei Harpia powinna się także promować za granicą. W Polsce często jest tak, że coś będzie docenione wtedy gdy świat to pokocha;-) Więc zamiast się tu przekomarzać niech Pan od Harpii zabierze swoje kilka modeli do Vana i ruszy w tour po Germanii. Tamtejszy rynek to dobry target dla Monków. Kawał kolumny i nowoczesne wzornictwo. Czekam na test w Steroplay. Są takie polskie produkty, które się już tego doczekały...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Użytkownik [email protected] dnia 29.10.2014 - 00:08 napisał

Jak grał z Lipińskimi?

Lipinskiego L 707 z Martonem używa sam konstruktor z pewnych względów [ monitory studyjne ] i miałem okazję

wielokrotnie słyszeć jak gra ten system. Ogólnie L 707 to doskonałe monitory dla wyrobionego słuchacza.

Definicja przetwornika wysokotonowego nie ma sobie równych i trudno znależć kolumny z tak grającą górą pasma.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.