Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Show 2014

Gość cybant

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jt211

(Konto usunięte)

Na Audio Sholle bardzo podobala mi sie przezentacja elektroniki Van Den Hula, tu jest opis http://www.vandenhul.com/products/electronics/the-excaliber

Bardzo ciekawa elektronika, muzycznie tez bardzo dobra.

Pasmo ma az do 10MHz... bardzo wyczynowe

Pozostala elektronika tzn przedwzmacniacz, filtr, oraz preamp do vinyla tez bardzo ciekawa konstrukcyjnie jak i sonicznie.

Stasioup zmieniasz się w nietoperza ?

Podaj jakieś logiczne wytłumaczenie takiego pasma we wzmacniaczu audio ?

Najlepsze tweetery chodzą do 40kHz.

Zakładając że większość nas tutaj ma po 40-tsce czyli 80% z nas słyszy

coś do okolic 16kHz jak ma szczęście.

Co mam daje takie pasmo wzmacniacza ???

Lepsze brzmienie w paśmie słyszalnym.

Technicznie - np. lepsze przenoszenie sygnału prostokątnego.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Tweeter w TAD przenosi do 100khz.

A po jakiego grzyba tyle?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Stasioup zmieniasz się w nietoperza ?

Podaj jakieś logiczne wytłumaczenie takiego pasma we wzmacniaczu audio ?

Najlepsze tweetery chodzą do 40kHz.

Zakładając że większość nas tutaj ma po 40-tsce czyli 80% z nas słyszy

coś do okolic 16kHz jak ma szczęście.

A co panowie nie wiedza po co takie szerokie pasmo wzmacniacza? A no tak wzmaki tranzystorowe to nie prymitywne konstrukcje na lampach ;) Tak szerokie pasma wzmakow potrzebne sa do poporawnej pracy wzmaka z globalna petla sprzezenie zwrotnego, generalnie chodzi tu o znieksztalcenia intermodulacyjne typu TIM i PIM, ale jest tez i innych wiele zalet, no ale po reszte to odsylam do literatury roznego typu na poczatek moze byc ksiazka Cordella o budowie wzmacniaczy.

pozdr.

Józek,

już tłumaczę - pasmo KF w wzmacniaczu audio potrzebne jest do wiernego odtworzenia efektu echa, zwłaszcza jak jesteś w strefie półmroku.

To taka stara audiofilska tradycja, znaczy krótkofalowa ekstratradycja:)

A co panowie nie wiedza po co takie szerokie pasmo wzmacniacza? A no tak wzmaki tranzystorowe to nie prymitywne konstrukcje na lampach ;) Tak szerokie pasma wzmakow potrzebne sa do poporawnej pracy wzmaka z globalna petla sprzezenie zwrotnego...

- A co jak ten prymitywny lampowiec nie ma pętli sprzężenia zwrotnego?

- A co jak źródło ma w specyfikacji 20 Hz - 20 kHz?

- A co jak w studiu wycięli na płycie cd wszystko poniżej i poniżej pasma słyszalnego - w trosce o przetworniki?

Śmiejecie się ze Stasiop, a z waszych wpisów niestety jasno wynika, że nie macie zielonego pojęcia o technice - niestety :(

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

- A co jak w studiu wycięli na płycie cd wszystko poniżej i poniżej pasma słyszalnego - w trosce o przetworniki?

Nie ma tak dużych nisko tonowców żeby odtwarzały czysty prąd stały kolego :)

Śmiejecie się ze Stasiop, a z waszych wpisów niestety jasno wynika, że nie macie zielonego pojęcia o technice - niestety :(

Niech każdy zajmie się tym co potrafi najlepiej, Ty np. Audio Show ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Elbi, ty masz pojecie o technice sprzedaży -

niestety.

Jak potrzebujesz się douczyć w temacie elektroniki, to wal śmiało na PW - podam tobie kilka dobrych namiarów.

Dobrze natomiast idzie wam zmiana zdania.

Ty przynajmniej z tego masz kasę, stasio natomiast odnosi sukcesy w bawialni.

Niech każdy zajmie się tym co potrafi najlepiej

Obawiam się, że zbyt wiele osób w tej dyskusji o paśmie przenoszenia wzmacniaczy by nie zostało.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Panowie, mam pytanie, czy w tym roku wystawiała się firma Elins Audio? Odsłuchiwałem dziś przez większą część dnia ich dzielony wzmacniacz (D-klasa na modułach Bang-Olufsen). Gra to ogólnie bardzo porządnie, dało sobie radę ze spacyfikowaniem Cremon w najnowszej specyfikacji, które w ogóle nie chcą z niczym grać;-)

Elberoth, pasmo przenoszenia jest tylko jednym z setek parametrów, które można zmierzyć. Musiałbyś mieć ekspercką wiedzę o każdym z nich, aby uznać, że się znasz :-)

To, że producent podaje do wiadomości tylko parę kluczowych pomiarów wcale nie znaczy, że te pominięte przestają być ważne. Im bardziej wnikliwa analiza, tym szerszy temat do rozmowy. Pasma przenoszenia wzmacniacza bym nie wyróżniał, bo jak porozmawiałem z człowiekiem, który projektuje urządzenia i widać, że się zna, to on widzi znacznie więcej problemów, niż te Hz poniżej i powyżej skrajów pasma słyszalnego.

Przyznaję więc, nie znam się i wiem, że za późno już, abym zaczął się na tym znać. Wiem za to na pewno, że przywiązywanie się do jednego parametru świadczy... No właśnie, o czymś świadczy.

Elins Audio było na wystawie. W moich uszach nie wybiło się, więc w tym przypadku tylko o statystycznej obecności mogę powiedzieć.

Audio Tekne grało podobno ze świetnego cyfrowego transportu (bardzo kosztownego) i jakoś ten cud techniki nie pomógł prezentacji. Wcześniej z wyższej półki, lecz zwykły Marantz spisał się lepiej. Pobawimy się w porównanie parametrów tych cd playerów?

To ta Polska firma, która zrobiła 2 monobloki w klasie D i preamp w cenie 5x wyższej niż podobne sprzęty z USA? Panowie może znają się na budowie sprzętów ale rozeznanie polskiego rynku delikatnie mówiąc....zerowe. Ktoś mi podał cenę za komplet ok 50000zł. Myślałem że pomylił się o jedno zero. Ale nie. Tej klasy zachodnie monobloki na tych samych modułach mają ceny 1000-4000$ za sztukę. Ktoś ma spore ego. Podziwiam.

Bo patrząc na nazwę to ma zawojować zagraniczne rynki. Inaczej nazwa byłaby GRAJ-WZMAK lub jakoś podobnie. Cena pokazuje ambicje, a nam potrzeba ambitnych ludzi. Szkoda, że brakuje takich, którzy stworzą coś wyjątkowego za 5 000 zł. Na przykład na początek, na dowód nieprzeciętnych umiejętności.

Ktoś ma spore ego. Podziwiam.

Bo zawsze trzeba najpierw pytać czy to jest cena samego produktu czy z fabryką.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Panowie, mam pytanie, czy w tym roku wystawiała się firma Elins Audio? Odsłuchiwałem dziś przez większą część dnia ich dzielony wzmacniacz (D-klasa na modułach Bang-Olufsen). Gra to ogólnie bardzo porządnie, dało sobie radę ze spacyfikowaniem Cremon w najnowszej specyfikacji, które w ogóle nie chcą z niczym grać;-)

Wystawiali się.

Bardzo duża moc w klasie D, z pre w klasie A.

Diavalet podejrzał i tłucze:)

Słuchałem też w Audioforte przy zakupie MG3.7 jednak nie było dla mnie chemii.

Podobno pomysł na wzmak wynikał z potrzeby wysterowania Magnepanów właściciela.

Dedykowane do trudnych obciążeń.

A cena cóż - względna, nie można jednak odmawiać dla polskiego producenta, że chce godziwej ceny za godziwy produkt.

Chciałbym jednak wypróbować we własnym systemie.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Podobno pomysł na wzmak wynikał z potrzeby wysterowania Magnepanów właściciela.

Dedykowane do trudnych obciążeń.

Dokładnie tak. Właściciel ma Magnepany i to jest konstrukcja projektowana pod ich kątem.

- A co jak ten prymitywny lampowiec nie ma pętli sprzężenia zwrotnego?

- A co jak źródło ma w specyfikacji 20 Hz - 20 kHz?

Heh, pozycja Cordella i na to po czesci odpowiada...bo sa tam rozwazania na temat wzmakow bez globalnej petli...temat rozlegly...

globalnej petli

Temat przereklamowany, wpływ przyczynowo-skutkowy na wyniki więcej niż dyskusyjny, a bez spełnienia na prawdę ważnych warunków, do tego banalnych i kosztownych, wręcz pomijalny, gdyż jest to krótka kołdra, do tego subiektywnie uznaniowa, dająca coś za coś lub coś kosztem czegoś.

rozwazania na temat wzmakow

Wielu w temacie wzmacniaczu chciałoby wyjść z czymś zupełnie nowym, dającym istotną przewagę nad konkurencją, a tu się okazuje, że jest to bardzo trudne, lecz okazuje się i coś innego, mianowicie bardzo dobrze działa już to co jest, tylko zbudowane z dzisiejszych najwyższej klasy podzespołów, niestety mało kto ma do nich taki dostęp, żeby uruchomić w oparciu o nie swoją własną produkcję i tu jest problem wzmacniaczy, generalny.

Nie ma z czego zrobić najwyższej klasy wzmacniacza !!!

Korporacyjny ład gospodarczy nam zafundował taką właśnie rzeczywistość.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.