Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel głośnikowy na licy srebrnej - opinie

Szogunwawa

Rekomendowane odpowiedzi

2) rzucamy 4 razy monetą i zapisujemy wynik

Słyszenie rzeczywistych różnic to nie loteria. Tylko te wytworzone przez wyobraźnię mogą podlegać rzutowi monetą.

słuchanie audio jest wypadkowąwielu czynników i nie da się założyć 100% powtarzalności. moja gitara ze wzmacniaczem za 10k zł za kazdym razem brzmi inaczej wiec to samo sie tyczy zestawu audio

W przypadku testów audiofilskich (bez zasad) w ogóle trudno jest mówić o jakiejkolwiek powtarzalności warunków odsłuchu. A ta powtarzalność jest najważniejsza dla rzetelności testu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Brak dowodu stanowi domniemanie kłamstwa ;-).

Kłamstwa czego Lechu?

Odpowiedź nie na temat.

Nie kopiuj/wklejaj wszystkiego bezmyślnie. ;-)

Dopóki nie przedstawicie dowodu jesteście tylko bajko-pisarzami. Dowód leży w Waszym interesie

Zależy Ci na tym dowodzie?

Błąd pomiaru tak, ale nie błąd różnicowy dwóch pomiarów na tym samym mierniku tego samego napięcia wzorcowego.

Akurat w tym przypadku to nie obowiazuje. Bo nie masz wzorcowego napięcia, a jedynie ustawiasz dwa, by były takie same.

Masz jedynie dwa pomiary dwóch różnych napięć, raz zmierzysz napięcie z dokładnością 1,5% a potem nastawiasz inne napięcie tez z dokładnością 1,5% .

Ale nie ma się, co kłócić o szczegóły. Niepotrzebnie w swojej procedurze podałeś taki wymóg, który trudno przeciętnemu człowiekowi spełnić. Bo procedura chyba przeznaczona jest dla zwykłych ludzi, prawda? ;)

W przypadku testów audiofilskich (bez zasad) w ogóle trudno jest mówić o jakiejkolwiek powtarzalności warunków odsłuchu. A ta powtarzalność jest najważniejsza dla rzetelności testu.

Szczególnie gdy każdy ruch głową względem kolumn powoduje u ciebie znaczące zmiany w brzmieniu. A ponieważ nie umiesz trzymać głowy zawsze idealnie w tym samym punkcie w przestrzeni, twoje testy można o kant dupy potłuc. Nie umiesz stworzyć wiarygodnej procedury, nie umiesz przeprowadzić testu, nie umiesz też słuchać. A sadzisz się, jakbyś był omnibusem, choć sądząc po poziomie twojej wiedzy jesteś raczej - z całym szacunkiem, Lechu - gimbusem.

Ale nie ma się, co kłócić o szczegóły. Niepotrzebnie w swojej procedurze podałeś taki wymóg, który trudno przeciętnemu człowiekowi spełnić. Bo procedura chyba przeznaczona jest dla zwykłych ludzi, prawda? ;)

Podałem taki wymóg bo wierzę w wybitny słuch niektórych kolegów. Oczywiście wystarczy mniejsza dokładność, ale powyżej 0,3-0,5 dB różnicy bym nie wchodził bo są tacy co mogą taką różnicę wykryć i może nastąpić błędna ocena.

Dalej nie wiem jaki miernik przy każdym następnym pomiarze (przerwa w pomiarze) pokaże inną wartość takiego samego napięcia (porównawczo). Dobre mierniki takich uchybów nie wykazują. Może tylko jak wyjście z generatora jest niestabilne, ale oczywiście takich generatorów też nie należy używać do pomiarów.

Szczególnie gdy każdy ruch głową względem kolumn powoduje u ciebie znaczące zmiany w brzmieniu. A ponieważ nie umiesz trzymać głowy zawsze idealnie w tym samym punkcie w przestrzeni, twoje testy można o kant dupy potłuc. Nie umiesz stworzyć wiarygodnej procedury, nie umiesz przeprowadzić testu, nie umiesz też słuchać. A sadzisz się, jakbyś był omnibusem, choć sądząc po poziomie twojej wiedzy jesteś raczej - z całym szacunkiem, Lechu - gimbusem.

Zalecałeś imadło do utrzymania stałej pozycji odsłuchowej. Zastosuj je praktycznie choć oczywiście innym ten sposób odradzam ;-). Może kiedyś zrozumiesz dlaczego dokładnie taka sama pozycja przy odsłuchu porównawczym jest konieczna choć w to po Twoich postach mocno wątpię .

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

dokładnie taka sama pozycja przy odsłuchu porównawczym jest konieczna

Zapewne, ale nie umiesz jej utrzymać, zatem twoje testy to amatorszczyzna i fuszerka.

Zapewne, ale nie umiesz jej utrzymać, zatem twoje testy to amatorszczyzna i fuszerka.

:-)

Dalej nie wiem jaki miernik przy każdym następnym pomiarze (przerwa w pomiarze) pokaże inną wartość takiego samego napięcia (porównawczo).

O to chodzi, ze nie masz wzorcowego napięcia. Ty próbujesz jedynie ustawić dwa różne napięcia tak, by były jak najbardziej zblizone wartością do siebie.

O to chodzi, ze nie masz wzorcowego napięcia. Ty próbujesz jedynie ustawić dwa różne napięcia tak, by były jak najbardziej zblizone wartością do siebie.

Dobra to może inaczej. Jaki jest Twoim zdaniem różnicowy błąd pomiaru tego samego napięcia mierzonego w krótkim odstępie czasu jednym dobrej klasy miernikiem ?

Głośników nie porównuje się w ten sposób, ale ta opisana procedura w ich porównaniu (głośników) może pomagać.

Pozostałe elementy toru tak można porównywać i najlepiej to zrobić praktycznie a prowadzić teoretyczne rozważania

Głośników nie porównuje się przy wyrównanych poziomach?

Twierdzisz, że do tej pory rozważałem porównywanie kolumn, wzmacniaczy lub cd tylko teoretycznie, a nigdy w rzeczywistości ich nie porównywałem?

Przy węglowym Van Den Hull-u wyrównanie do kabla miedzianego (poziom) też jest wskazane.

A to dlaczego? Czy rezystancja kabla nie jest jednym z parametrów wpływających na brzmienie?

Skąd wiesz że nie można ? Przeprowadź odsłuchowy test porównawczy to się dowiesz. Dowiesz się swoimi uszami w swoim pomieszczeniu, na swoim sprzęcie. Musisz tylko zachować warunki odsłuchu identyczne dla każdego ze sprzętów żeby porównanie było wiarygodne. Wnioski będą Twoje własne, ale jak będziesz je przedstawiał publicznie to musisz spodziewać się, że ktoś poprosi o dowód że rozróżniłeś. Oczywiście jak wykryjesz różnice.

Odniosłem wrażenie, że niektóre osoby uważają, że kable nie wpływają na brzmienie, więc tym samym wskazywanie, który aktualnie gra musi być losowe. Jak uważasz, że kable wpływają na brzmienie, to nie możesz jednocześnie uważać, że wpływają, więc musisz też uznać że kable wskazuje się losowo albo że je jednak rozpoznają z różną skutecznością.

Czy Twoje testy potwierdziły, że uczestnicy tych testów wskazują kable losowo, czy też nie?

Słyszenie rzeczywistych różnic to nie loteria. Tylko te wytworzone przez wyobraźnię mogą podlegać rzutowi monetą.

Słusznie.

Jerry naprawdę to takie niezrozumiałe dla Ciebie ? Ja pisałem wyżej ta procedura może być przy takim porównaniu pomocna, ale porównywanie kolumn ze względu na złożoność zjawisk wynikających z powiązań kolumna - pomieszczenie - słuchacz jest trudne i trzeba znać wpływ tych zależności żeby wiedzieć co słyszymy. Oczywiście jak chcesz porównywać kolumny to oczywiści poziomy dla jednej częstotliwości odniesienia musisz wyrównać.

A to dlaczego? Czy rezystancja kabla nie jest jednym z parametrów wpływających na brzmienie?

Brałem raz udział w prezentacji węglowego Van Den Hulla i pierwsze co się rzuciło w uszy to obniżenie poziomu dźwięku po przełączeniu z kabla miedzianego. Było to dawno więc nie pytaj o typy kabli.

Odniosłem wrażenie, że niektóre osoby uważają, że kable nie wpływają na brzmienie, więc tym samym wskazywanie, który aktualnie gra musi być losowe. Jak uważasz, że kable wpływają na brzmienie, to nie możesz jednocześnie uważać, że wpływają, więc musisz też uznać że kable wskazuje się losowo albo że je jednak rozpoznają z różną skutecznością.

Nie wiem czy wpływają. Te doświadczenia które dotychczas zrobiłem nie potwierdziły takiego wpływu. Piszą o tym też inni koledzy. Jeżeli taki wpływ istnieje to powinno go być łatwo udowodnić a taki dowód praktyczny nie istnieje do dziś.

Czy Twoje testy potwierdziły, że uczestnicy tych testów wskazują kable losowo, czy też nie?

Jak poziomy są wyrównane to koledzy nawet nie potrafili powiedzieć kiedy następuje przełączenie z jednego kabla na drugi (porównanie kabli sygnałowych RCA). Oczywiście nie przejmuj się to tylko słowo pisane ;-).

Cześć,

Ciągle się zastanawiam, skąd Wam się to bierze, mam w salonie mnóstwo sprzętów, sporo się tego przewija na zasadzie, że ktoś coś wysyła, posłuchaj i daj znać czy chcesz.

Nie chcę, nie lubię, fajne, super, ale jazda….

I co?...

Emocje, muzyka to emocje, zakup sprzętu to emocje, często jakiś snobizm, ale to też emocje, a to, o czym Wy tutaj piszecie, to jakieś problemy, kompleksy, próba udowodnienia światu, za pomocą posiadanego sprzętu, że jestem lepszy niż jestem. Ludzie, opamiętajcie się, gdzie muzyka w tym wszystkim  Słuchacie jeszcze? Przecież to nie walka o wiarę, każdy słyszy inaczej, każdy czegoś innego szuka, każdy zaspokaja inne emocje. Nigdy się nie dogadacie, bo Wasze oczekiwania są na starcie kompletnie różne. I nie ma w tym nic złego. Właśnie to jest fajne. Tylko zacznijcie o tym na poziomie rozmawiać, a nie wydzieracie sobie serca….

Zapraszam na kawę do nas do Gdańska. Mamy taką, która powala wszystkich, pozytywnie!!!  Łagodzi obyczaje. Zostaje tylko muzyka…

pozdrawiam

Premium Sound

Kto słucha, nie błądzi...

Jerry naprawdę to takie niezrozumiałe dla Ciebie ? Ja pisałem wyżej ta procedura może być przy takim porównaniu pomocna, ale porównywanie kolumn ze względu na złożoność zjawisk wynikających z powiązań kolumna - pomieszczenie - słuchacz jest trudne i trzeba znać wpływ tych zależności żeby wiedzieć co słyszymy. Oczywiście jak chcesz porównywać kolumny to oczywiści poziomy dla jednej częstotliwości odniesienia musisz wyrównać.

Rozmawialiśmy o wyrównywaniu poziomów, a nie o wszystkim, więc pisałem tylko o wyrównaniu poziomów jeśli chodzi o porównywanie kolumn.

Nie wiem czy wpływają. Te doświadczenia które dotychczas zrobiłem nie potwierdziły takiego wpływu. Piszą o tym też inni koledzy. Jeżeli taki wpływ istnieje to powinno go być łatwo udowodnić a taki dowód praktyczny nie istnieje do dziś.

Jak poziomy są wyrównane to koledzy nawet nie potrafili powiedzieć kiedy następuje przełączenie z jednego kabla na drugi (porównanie kabli sygnałowych RCA). Oczywiście nie przejmuj się to tylko słowo pisane ;-).

W tym przypadku też by nie zauważyli?

Brałem raz udział w prezentacji węglowego Van Den Hulla i pierwsze co się rzuciło w uszy to obniżenie poziomu dźwięku po przełączeniu z kabla miedzianego. Było to dawno więc nie pytaj o typy kabli.

Twoje doświadczenia nie potwierdziły wpływu kabli, więc w sumie prawidłowo wnioskujesz, że takiego wpływy nie ma...oczywiście w warunkach Twoich testów. Piszesz, że wpływ kabla można by łatwo udowodnić, gdyby to był fakt, ale takie wnioski możesz mieć tylko z testów w których uczestnicy nie wykazali, że kable wpływają na brzmienie.

W przypadku kabla o znacznej rezystancji wyrównałbyś poziomy, więc zdajesz sobie sprawę że sposób testowania ma wpływ na wynik. Czy w takim razie nie bierzesz pod uwagę możliwości, że testy w których ludzie rozpoznają kable są wykonywane lepiej? A może znaczenie ma rodzaj sprzętu i umiejętności słuchacza? Jaki więc masz sposób na weryfikacje umiejętności słuchaczy i jakości sprzętu? Czy w każdym teście wszystkie wymogi były na pewno spełnione?

Moim zdaniem wyniki można oceniać dużo lepiej, kiedy znany jest szczegółowy przebieg testu...stąd moja ciekawość szczegółów. Może mógłbyś dokładnie opisać jeden z przeprowadzonych przez siebie testów?

Rozmawialiśmy o wyrównywaniu poziomów, a nie o wszystkim, więc pisałem tylko o wyrównaniu poziomów jeśli chodzi o porównywanie kolumn.

W tym przypadku też by nie zauważyli?

Twoje doświadczenia nie potwierdziły wpływu kabli, więc w sumie prawidłowo wnioskujesz, że takiego wpływy nie ma...oczywiście w warunkach Twoich testów. Piszesz, że wpływ kabla można by łatwo udowodnić, gdyby to był fakt, ale takie wnioski możesz mieć tylko z testów w których uczestnicy nie wykazali, że kable wpływają na brzmienie.

W przypadku kabla o znacznej rezystancji wyrównałbyś poziomy, więc zdajesz sobie sprawę że sposób testowania ma wpływ na wynik. Czy w takim razie nie bierzesz pod uwagę możliwości, że testy w których ludzie rozpoznają kable są wykonywane lepiej? A może znaczenie ma rodzaj sprzętu i umiejętności słuchacza? Jaki więc masz sposób na weryfikacje umiejętności słuchaczy i jakości sprzętu? Czy w każdym teście wszystkie wymogi były na pewno spełnione?

Moim zdaniem wyniki można oceniać dużo lepiej, kiedy znany jest szczegółowy przebieg testu...stąd moja ciekawość szczegółów. Może mógłbyś dokładnie opisać jeden z przeprowadzonych przez siebie testów?

Wynik zmiany kabli głośnikowych, to nie kwestia testu, ale tego, co się słyszy. Jak się nie słyszy, to jaki może być wynik... :)

Rozumiem, brak porozumienia w zakresie USB/coax, ale głośnikowce nie podlegają dyskusji...

pozdrawiam

PS

Kto słucha, nie błądzi...

Wynik zmiany kabli głośnikowych, to nie kwestia testu, ale tego, co się słyszy. Jak się nie słyszy, to jaki może być wynik... :)

Rozumiem, brak porozumienia w zakresie USB/coax, ale głośnikowce nie podlegają dyskusji...

pozdrawiam

PS

Nic z tego nie rozumiem.

Informuję, że rozmawiamy o testach odsłuchowych, czyli właśnie chodzi o słuchanie.

nie podlegają dyskusji

To chyba nieco ogranicza wymianę poglądów.

Informuję, że rozmawiamy o testach odsłuchowych, czyli właśnie chodzi o słuchanie.

Myślałem, że rozmawiamy na temat przewodu - licy srebrnej :))))) ale pewnie jak będę miał prawie 2 tys. postów, to tytuł wątku będę miał też w d....:)

Rezystancja wplywa w pewnym stopniu na poziom natezenia dzwieku a to ciezko traktowac jako "brzmienie" bo ewentualna zmiana bedzie wynikala z roznicy poziomów a przeciez nie o to chodzi

Glosniki roznia sie brzmieniem tak znaczaco ze nie potrzeba wyrownywac poziomow, nawet przy pomiarach ogladajac je nie wazne czy zostaly zrobione przy uzyciu 2.83V czy 10V, wazna jest odleglosc osrodka pomiarowego i to w jaki sposob dokonano pomiaru, czyli wolne powietrze, odgroda o okreslonych wymiarach lub docelowa kolumna

Podobnie jak interkonekty.

Podobnie jak sieciówki co nie??? Bo przecież:

użytkownik SzuB dnia 14.09.2012 - 01:31 napisał

kable sieciowe mają zdecydowany wpływ na dźwięk.

a zarazem

Użytkownik SzuB dnia 02.11.2014 - 15:54 napisał

ja mam do dziś kłopot z sieciówkami. Zmiany nie są tak oczywiste, jak mi się czasem wydawało

Jedyne co niepodlega dyskusji to twoje omamy słuchowe lub/i postępująca głuchota.

Nie, Kondziu, cieniutki manipulatorze - nie będę pisał po raz setny, że zmiana stockowego gówna komputerowego na PS Audio zdecydowanie poprawiła brzmienie, ale już różnice między innymi kablami sieciowymi w moim systemie nie dają takich wyraźnych efektów. Natomiast wyraźne efekty dają kable głośnikowe oraz interkonekty. Jeśli masz problem z rozumieniem słów oraz zdań, chętnie udzielę ci korepetycji w tej sprawie.

Czy w takim razie nie bierzesz pod uwagę możliwości, że testy w których ludzie rozpoznają kable są wykonywane lepiej?

Nie wiem nie chcą podać procedury, a te opisy które tu na forum znalazłem świadczą o tym, że testerzy często nie wiedzą jak prawidłowo wyrównać poziomy głośności porównywanych urządzeń lub uznają to za niepotrzebne.

A może znaczenie ma rodzaj sprzętu i umiejętności słuchacza?

Też nie chcą tego zaprezentować (umiejętności). Już pisałem o moim koledze który "słyszy" zmiany wnoszone przez kable na amplitunerze kina domowego za 1500 zł. Ma do tego poważny ubytek słuchu. Pozostali moi koledzy ekstremalni (ci co słuchają kierunkowości kabli i innych elementów składowych sprzętu) też nie stosują żadnych procedur przy porównaniach. Nawet nie wyrównują poziomów głośności.

Proponuję Ci wykonanie takiego testu wg opisanej wcześniej procedury we własnym zakresie. To w większości przypadków nie wymaga dodatkowego osprzętu więc nie jest trudne. Rozmowa teoretyczna traci powoli sens ze względu na istniejące tu ogromne pokłady niechęci do takich procedur. Przekonywanie nieprzekonywalnych ma mały sens.

ale głośnikowce nie podlegają dyskusji...

Wszystko podlega dyskusji jeżeli się o tym tylko pisze. Przestaje podlegać dyskusji po przeprowadzeniu praktycznego dowodu. 10(9)/10.

Myślałem, że rozmawiamy na temat przewodu - licy srebrnej :))))) ale pewnie jak będę miał prawie 2 tys. postów, to tytuł wątku będę miał też w d....:)

Przewód z licy srebrnej też podlega procedurom porównawczym, które potwierdzą lub nie jego odmienność brzmieniową w paśmie akustycznym od innych przewodów.

Czy rezystancja kabla nie jest jednym z parametrów wpływających na brzmienie?

Rezystancja kabla może wpłynąć głównie na poziom głośności. To nie jest jakość. Jak regulujesz wzmocnieniem we wzmacniaczu to zmieniasz głośność czy jakość. Oczywiście z punktu widzenia sprzętu bo z punktu widzenia słuchacza zmiana głośności ma wpływ na postrzeganie jakości. Zmienne, w zależności od poziomu, charakterystyki naszego słuchu. Było to już na forum omawiane, więc nie wiem czemu temat powraca. Dlatego tak ważne jest dokładne wyrównanie poziomów głośności w odsłuchowych testach porównawczych.

I było też, że jak to Ty nazywasz poziomem głośności, że zmienia się brzmienie, mniej lub więcej sopranów,mniej lub więcej basów.

Było o tym na bocznicy.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Jak ktoś nie jest w stanie rozróżnić po głosie w telefonie, czy dzwowni tatuś czy mamusia, to trudno się dziwić, żeby słyszał aspekty brzmieniowe kabli :)

Jak ktoś nie jest w stanie rozróżnić po głosie w telefonie, czy dzwowni tatuś czy mamusia, to trudno się dziwić, żeby słyszał aspekty brzmieniowe kabli :)

Ja rozróżniam różne osoby, nawet takie co tylko raz słyszałem, ale pewnie jakbyś Ty zadzwonił to bym Ciebie nie rozróżnił ;-). Tatusia i mamusi nie bo niestety przeszli do "Krainy wiecznych łowów" :-(.

Gratuluję Rona, jako autorytetu. ;-)

Na pewno większy niż Ty, Jar i SzuB razem wzięci.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Przepraszam, ale już nie mogę poprawić.

Osoby z problemami psychicznymi mają często problem również z głosami w głowie

i słyszeniem różnych innych dziwnych rzeczy.

A tak, jak na prawdziwego trolla przystało, jesteś... prawie Ronem.

Pewnie za żonę ma... prawie Sashę Grey ;-)

Boże człowieku, zachowaj odrobinę godności i weź już lepiej zamilknij. Dałeś dupy, mówi się trudno i żyje się dalej.

Z czasem wszyscy zapomną i może będziesz mógł tutaj wrócić niepostrzeżenie pod tym samym nickiem dalej smęcić.

A póki co, bo widzę, że strasznie cierpisz z tego powodu, dlatego proponuję koniecznie wypróbować

0002Q27XG8SB8543-C116-F4.jpg

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.