Skocz do zawartości
IGNORED

sztuczne światło - LED jakość

mikson

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam, ale matyca aparatu cyfrowego w żaden sposób nie jest tutaj wzorcem odniesienia. Każda matryca daje inny plik, inne kolory przy każdym świetle. Są to bardzo niedoskonałe ustrojstwa, o czym można się przekonać fotografując wzorce wieloma aparatami.

Podobnie obiekty nie są zbyt dobrze wybrane. My nie znamy tego Kermita żaby osobiście. Zdecydowanie każda pomarańcz ma inny kolor, nawet z tego samego sadu, podobnie jabłko w obrębie tego samego gatunku i uprawy może mieć inny kolor w zależności od położenia w sadzie. Powiem tylko że na moim monitorze najlepiej wygląda zdjęcie ostatnie. Widać że na pierwszym zdjęciu aparat pracował z wyższą czułością, co daje już inny wynik ze względu na zawartość szumów jasnych monochromatycznych i szumów kolorowych. Podobnie pierwsze zdjęcie ma podbity kontrast, nie wiem dlaczego.

Lepiej mieć wydrukowaną odbitkę odniesienia. Jedną kolorową, a drugą perfekcyjną czarno-białą. I wtedy gołym okiem je oglądasz w ciemni przy różnych żarówkach, a potem porównujesz ze światłem dziennym 5500K.

W dodatku masz na to ze trzy sekundy, zanim twój mózg zacznie przekłamywać kolory, aby dostosować się do nowych warunków otoczenia.

Jakie maja cri? 90 czy wiecej?

Przepraszam, ale matyca aparatu cyfrowego w żaden sposób nie jest tutaj wzorcem odniesienia. Każda matryca daje inny plik, inne kolory przy każdym świetle. Są to bardzo niedoskonałe ustrojstwa, o czym można się przekonać fotografując wzorce wieloma aparatami.

Podobnie obiekty nie są zbyt dobrze wybrane. My nie znamy tego Kermita żaby osobiście. Zdecydowanie każda pomarańcz ma inny kolor, nawet z tego samego sadu, podobnie jabłko w obrębie tego samego gatunku i uprawy może mieć inny kolor w zależności od położenia w sadzie. Powiem tylko że na moim monitorze najlepiej wygląda zdjęcie ostatnie. Widać że na pierwszym zdjęciu aparat pracował z wyższą czułością, co daje już inny wynik ze względu na zawartość szumów jasnych monochromatycznych i szumów kolorowych. Podobnie pierwsze zdjęcie ma podbity kontrast, nie wiem dlaczego.

Lepiej mieć wydrukowaną odbitkę odniesienia. Jedną kolorową, a drugą perfekcyjną czarno-białą. I wtedy gołym okiem je oglądasz w ciemni przy różnych żarówkach, a potem porównujesz ze światłem dziennym 5500K.

W dodatku masz na to ze trzy sekundy, zanim twój mózg zacznie przekłamywać kolory, aby dostosować się do nowych warunków otoczenia.

Zgadzam się, własne oczy najlepiej oceniają w tym przypadku,

Matryca aparatu, kompresja, matryca LCD ktora nie ma pokrycia w sRGB i nie jest skalibrowana nie odda zamierzenia autora tego porównania

Focal + Naim

Matryce aparatów tak się rozjeżdżają, że dla różnych temperatur światła dziennego trzeba robić inną kalibrację - nakładkę. Może nie każde matryce, ale moja.

Oczywiście, musiałbym je retuszować, żeby upodobnić do tego, co widzę gołym okiem, ale i tak to guzik da bo zostają matryce lcd na których pracujesz. Ja na lapie nie mam matrycy wysokich lotów więc... :))

Widać że na pierwszym zdjęciu aparat pracował z wyższą czułością, co daje już inny wynik ze względu na zawartość szumów jasnych monochromatycznych i szumów kolorowych. Podobnie pierwsze zdjęcie ma podbity kontrast, nie wiem dlaczego.

inne źródło światła temperatura barwowa niższa, niższa moc światła, co już pisałem. Jak już zaznaczyłeś matryce inaczej pracują przy różnym oświetleniu. :)

Jakie maja cri? 90 czy wiecej?

80 - 85

Matryce się rozjeżdzają (nasze oczy też się różnią), ich czułość nie jest równa w paśmie itd (naszych oczu również), ale przy zachowaniu jakichś tam podstawowych warunków początkowych można jakieś porównanie zrobić (z komentarzem typu że chociaż w przyp A) wyszlo lepiej to przypadek B) daje prawdziwsze kolory, a roznica wynika z przeklamania aparatu) - nawet nie znając prawdziwego koloru Kermita żaby ;) swoją drogą wzorniki to istotnie lepszy pomysł.

No dobra, Panowie laboranci i testerzy, a może ktoś zapoda jakieś inne ciekawe źródełka światła? :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena więcej niż zachęcająca, pewnie przesyłka wyjdzie drożej.

Polecam ten filmik - nie wiem jakim ustrojstwem ten gosc mierzy, ale jesli wynik jest prawidlowy, to robi to wrazenie i ten SunFlux jest wart $$$:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Ukryta Zawartość

link do tej lampki która ma CRI 97

Ukryta Zawartość

ciekawe ile kosztuje ta aparatura do pomiaru światła

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

w podanym przeze mnie linku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tez sa te sunfluxy. No, nawet na filmiku robi to wrazenie, nawet ta sciana lepiej jakos wyglada na tych sunfluxach, a uzywaja one ledów sharpa, może to jakaś wskazówka.

To co, robimy forumowe zamówienie ? :D

Ukryta Zawartość

--

dziś porównywałem osramy parathomy pro 927 i 930, oba kapitalne światło jak dla mnie oba cri 90. Zamówiłem i kilka sztuk 927 i 930 :) w porównaniu do zwykłego halogenu, pro 927 jak dla mnie praktycznie tak samo kolory oddawał, w porównaniu do 827 niższego modelu z cri 80 róznica była wyraźna na plus 927. Widałem też parathom 830 460 lm , mocne światło. Odniosłem wrażenie że osramowe 3000K przy CRI 80 jest bardziej niebieskie rozjaśnieone z mniejszym wysyceniem ciepłej odcieni niż 3000K CRI 90 osrama co pokrywa się z wykresami które wcześniej umieszczałem gdzie widać to po piku i różnicy w proporcji ogólnej.

.....

rozmwawiałem dziś z handlowcem firmy L który powiedział że prawdopodobnie będą dostępne u nich

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) public/docs/Spec-Sheets-GU10-ROW-Eng/Soraa%20SM16GW%207W%20Intl.pdf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

O SORAA już wspominałem, to doskonała wiadomość. Są to aktualnie prawdopodobnie najbardziej zaawansowane LEDy na swiecie, w dodatku z dużym typoszeregiem katów świecenia, co jest rzadkością.

A te Osramy to w L. kupiłeś? bo na stronie nie mają..i jaka cenka?

--

Ukryta Zawartość

zamówiłem za tydzień będę je miał. Porównywałem u nich bo nigdzie nie można serii pro spotkać.

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

W centrum Paryża w Castoramie, przy asortymencie "miliona" różnych tych wynalazków do psucia oczu - mieli dwa modele. Już nie pamiętam ceny, ale - nietanio.

Da się w takim razie gdzieś kupić z ta funckją?

Tak, ostatnio nawet dla testów kupiłem żarówkę led 3W na E14, bo takich też szukam do pokoi, oczywiście ściemnialna:) Żarówka podane miała super parametry na diodzie epistar koszt ok 50zł firma no name, ale praktycznie to się okazała tragedia! Wcześniej miałem też podobną, to znów migotała, że nie szło patrzeć:) Żarówka LED na E14 lub E27 ściamnialna o CRI przynajmniej 85 bez efektu migotania, to byłby rarytas:) A i jeszcze dodam z funkcją ściemniania bez modyfikacji instalacji, bo sterowniki, które ściemniają po stronie wtórnej są dostępne od dawna, ale takich, które realizują ściemnianie jeszcze przed sterownikiem przez zewnętrzny ściemniacz nie uświadczyłem:) Aczkolwiek są takie gotowe żarówki o ile można to tak nazwać:D

w firmie L osramy gu10 350LM parathomy ściemnielne po 29 brutto z rabatem :) bez stroboskopu

Ukryta Zawartość

kupiłem w ikea gu10 3,6W 200lm , całkiem nieźle świeci , bez stroboskopu, koszt 16pln

starszej generacji miały stroboskop, sporo na małym gwincie też jeszcze ma, ,

poprzednia lampa e27 duża bańka 1200lm 20W miała cri 82 nowa ma 1000lm 16W i >87CRI , postęp jest. Nowa ściemnialna 49pln.

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Ukryta Zawartość

zamówiłem za tydzień będę je miał. Porównywałem u nich bo nigdzie nie można serii pro spotkać.

Jak zobaczylem, gdzie ta firma jest to mi sie odechcialo tam jechac. Powiedz tylko, czy ta 927 jest bardzo zolta, czy wlasnie na poziomie halogenow? 930 jest neutralna czy chlodna?

Ukryta Zawartość

--

powiem tak , 927 jest z temperaturą na poziomie halogenu nie daje więcej żółtego, 930 jest delikatnie rozjaśniona ale w neutralny sposób nie ma efektu jak w przypadku 827 lekkiego podbicia piku niebieskiego który widocznie przesuwa barwe w strone 3000K dając efekt lekkiego wybledzenia czerwonego i pojawiania się chłodniejszej tonacji kolorów ,,moim zdaniem 930 daje przyjemniejsze światło od 827 bardziej nasycone kolory a rozjaśnienie jest minimalnie tylko stymulowane pikiem na niebieskim widac tez w pomiarze widma zmienę proporcji na zboczu zielonego żóltego w tych okolicach co daje naturalne schłodzenie temperatury światła, ale to tylko moje oczy, pod koniec tygodnia będę miał u siebie 927 i 930 wtedy dokładnie porównam z np ikeowskim led gu10 , i osramem 827 , załączam obrazki 827 i 927 930 widać mocny pik na 827 i inne nachylenia proporcje zboczy widma, 930 nie ma tak mocnego piku na niebieskim i to widac wg mnie jak świeci

dlatego nabyłem 927 i 930, obawiałem się 930 rozjaśnienia temperatury kosztem zaburzenia kolorów ale zaskoczyło mnie pozytywnie.

Focal + Naim

• 2 tygodnie później...

odebrałem parathomy pro 920 i 930, kapitalne światło, barwy nasycone , w porównaniu do każdej innej led którą mam Ra >=80 jest duża różnica na plus 927 i 930

dla ciekawości 930 jest moim zdaniem bardziej wiarygodny niż 827 gdzie ten pik faktyczny z wykresu wyżej widać w lekkim podbiciu niebieskiegoi schładzaniu , 930 jest przyjemniejszym światłem bardziej wiernym pod wględem kolorów i faktycznej proporcji widma niż 827! widać jak skóra ręki nabiera barw w 930 i w 927.

w salonie bardziej mi 930 spasowało jest odrobinę bardziej jasno , do lampki nocnej cieplejsza 927 , w sypialni i u dzieci 927, zostały dwie i dałem do łazienki nad lustro , robią robotę konkretnie.

jedyny minus pro to mocno się grzeją i trzeba pamiętać aby nie zamykać ich za mocno dać im się wentylować!

Focal + Naim

Byłem dziś rano w Lidlu po śmietanę i co ja pacze: LED'y rzucili! :)

Kupiłem z ciekawości 3 zamienniki do reflektorków halogenowych w kuchni.

Właśnie wymieniłem i jestem bardzo zadowolony - mimo że to zapewne najtańszy chiński badziew to świecą całkiem przyzwoicie i nie męczą.

LED'y górą! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Te po lewej tylko na IRL dają 4W. Kolor skóry bym określił jako... normalny.

Opisane jako warm white, faktycznie światło żółtawe choć oczywiście nie tak ciepłe jak ze zwykłej żarówki, natomiast wydaje mi się, że porównywalne z tym z halogena a może i o ton cieplejsze.

Nie wiem - spoko są.

IMO da się z nimi żyć.

Hehehe - resztki włosów mi się zjeżyły gdy spojrzałem na cenę na Twoim zdjęciu. W końcu skumałem, że to foto z Niemiec a nie z Polski.

5.99 zł za taką fajną żarówkę - to by było coś! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

odebrałem parathomy pro 920 i 930, kapitalne światło, barwy nasycone , w porównaniu do każdej innej led którą mam Ra >=80 jest duża różnica na plus 927 i 930

dla ciekawości 930 jest moim zdaniem bardziej wiarygodny niż 827 gdzie ten pik faktyczny z wykresu wyżej widać w lekkim podbiciu niebieskiegoi schładzaniu , 930 jest przyjemniejszym światłem bardziej wiernym pod wględem kolorów i faktycznej proporcji widma niż 827! widać jak skóra ręki nabiera barw w 930 i w 927.

w salonie bardziej mi 930 spasowało jest odrobinę bardziej jasno , do lampki nocnej cieplejsza 927 , w sypialni i u dzieci 927, zostały dwie i dałem do łazienki nad lustro , robią robotę konkretnie.

jedyny minus pro to mocno się grzeją i trzeba pamiętać aby nie zamykać ich za mocno dać im się wentylować!

A mógłbyś zrobić fotkę jak swiecą 927 obok 930 ? Chce je zamowic, ale nie wiem czy 927 nie bedą za żółte. Nie masz wrazenia, ze 927 są bardziej żółte od halogenów?

Nadal jestes zadowolony z upgrade'u z serii 8xx na 9xx ? :)

--

Można dotknąć radiator zewnętrzną stroną dłoni i się nie oparzyć?

A mógłbyś zrobić fotkę jak swiecą 927 obok 930 ? Chce je zamowic, ale nie wiem czy 927 nie bedą za żółte. Nie masz wrazenia, ze 927 są bardziej żółte od halogenów?

Nadal jestes zadowolony z upgrade'u z serii 8xx na 9xx ? :)

927 nie jest bardziej żółte od halogenu 2800 nawet odnoszę wrażenie że na 927 lepiej są wysycone kolory jak zielony niebieski, oba 927 i 930 są bardzo naturalne jak dla mnie nie wymuszone przez żaden filtr czy inny zabieg, widać że diody świecą szerokim widmem mocno zachodząc stronę czerwonego, 930 jest bardziej świerze takie stonizowane bielsze , oczy dobrze przy 927 i 930 widzą moim zdaniem lepiej niż przy halogenie wszystko jest wyraźniejsze ale nie agresywne takie plastyczne dobrze odczytywalne, u mnie 5x 930 świeci w salonie i kapitalnie się wpasowało, 927 łazienka nad lustrem i pokoje pozostałe dzieci i sypialnia, ale nad prysznicem jeszcze nie mam i myślę o 930 , świecąc na białą kartkę papieru 927 jest odczuwalnie cieplejsze i kartka nie jest idealnie biała jest tak minimalnie ocieplona ale nie żółta, widzisz sam miałem dylemta dlatego kupiłem kilka sztuk 927 i 930 i stwierdziłem że oba są bardzo dobre najwyżej wymieszam ale okazało się szybko że mam gdzie powkręcać. Zdjęcie nie odda do końca różnicy, będzie widać ocieplenie ale nie będzie można zobaczyć jakości światła czytelności napisów, wysycenia kolorów etc a to jest w obu na wysokim poziomie. Jakość strumienia jest dobra nie ma mocno rysowanego centralnego mocniejszego punktu jest raczej do brzegów w podobnym poziomie jasności brzeg jest miekki nie ostro rysowany, minimalnie może na samym brzegu jest gorszej jakości światło ale nie ma to dużego spadku jakości. Umieszczenie 927 czy 930 na umywalką da wystarczająco dużo światła , umieszczenie od sufitu na podłogę tu już jest granica jak dla mnie maks 2.5metra powyżej 3 czuć że spada jasność ośwetlanego planu, co jest odekwatne do generowanego strumienia światła 350lm przy kącie 36.

Można dotknąć radiator zewnętrzną stroną dłoni i się nie oparzyć?

raczej można się oparzyć dlatego nie można ich zamykać , muszą mieć odpływ ciepła na to trzeba uważać, nie mogę doszukać się ich nominalnej temp pracy ale patrząc po podobnym zakresie jakości światła seraa przy Ra 95 ma temp pracy około 100stopni , to sporo widać dobre diody świecąc szerszym widmem w stronę czerwonego muszą tam mieć mniejszą efektywność w tym widmie i sporo ciepła jest stratą, dlatego takie ledy z pułapu Ra osiągają 50-60lm z W, chyba że się mylę poprawcie

Focal + Naim

Kolego (wszystkiego dobrego w nowym roku!), jakich ledów użyłbyś do budowy lampy do światłoterapii? Temat jak najbardziej na czasie.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

• 1 miesiąc później...

Czy ktoś ma pomysł na światłoterapię przy pomocy led-ów?

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Czy ktoś ma pomysł na światłoterapię przy pomocy led-ów?

do tego jest potrzebne są pewne założenia, światło musi mieć dużą jasność , mieć barwę światła dziennego 3000K-6000K z pełnym spektrum barw , dawać poczucie ciepła - efekt ciepłego dnia letniego lub do fizykoterapi bardziej na podczerwonym , takie rozwiązania do tej pory spełniały lampy halogenowe/żarnikowe lub specjalne lapmy sollux , diody nawet najlepsze mogą nie do końca sprostać pewnym założeniom.

Focal + Naim

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.