Skocz do zawartości
IGNORED

Podłogowe na Illuminatorze

Piotr84

Rekomendowane odpowiedzi

Tak samo Satori Tweeter.

SATORI gra podobnie jak te szpilki więc nie wiem czy nie zagra ;)

Ale szpilka będzie bezpieczniejsza bo łatwiej będzie sprzedać jak nie będzie pasować .

>raven1985

"Szpilka" gra ostro w wersji Revelator. Illuminator nie ma tej ostrości, za to "powietrza" daje tyle samo. :)

Ja myślę, że to mit :)

Już zrobiłem, że była "akceptowalna" ;)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Ja myślę, że to mit :)

Już zrobiłem, że była "akceptowalna" ;)

Nie mam żadnego powodu, żeby Ci nie wierzyć. ;-) Jest mnóstwo mitów na temat rozmaitych głośników, a ja tych dwóch bezpośrednio nie porównywałem. Słuchałem jedynie gotowych (zupełnie różnych) konstrukcji z jednym i z drugim.

Przeszukałem kilka stron i projektów opartych na niskośredniotonowym illuminatorze i wysokotonowym R3004/662001 "szpilce".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz

Ukryta Zawartość

W tych dwóch konstrukcjach jest pochylona przednia scianka o 5stopni. Czy może mi ktoś wyjaśnić w jakim celu? Czy chodzi tu o przesunięcia fazowe(wyrównanie takowych) jakie wprowadza zwrotnica przy częstotliwości podziału, opóźnień czasowych? czy jest to konieczny zabieg i kiedy się go wykonuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeszukałem kilka stron i projektów opartych na niskośredniotonowym illuminatorze i wysokotonowym R3004/662001 "szpilce".

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

Sa w sieci od dawna , nawet myślałem o nich ale nie znam nikogo zaufanego który by je zbudował i się na ich temat wypowiedział .

Patrząc na budowę zwrotnic widać że ktoś się zna na rzeczy .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro jesteśmy przy Illuminatorach to chciałem zapytać o rewelatory. Cz te dwie 15-tki Revelatora (15W8531K00 i 15W8530K00) można stosować zamiennie czy tez zmieniając je w kolumnach trzeba modyfikować zwrotnice ?

Czy wg Was 15tki Revelatora sa lepsze czy gorsze brzmieniowo od 15tek Illuminatora ?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Maja troche inne parametry T/S ale czy mozna zastodowsc taka sam filtrację ?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Maja troche inne parametry T/S ale czy mozna zastodowsc taka sam filtrację ?

Zobacz na charakterystyki i impedancję. Jeżeli się pokrywają to teoretycznie tak. Praktycznie może być tak że z powodu innego przetwarzania basu w jednym trzeba trochę głębiej korygować baffle step żeby zachować równowagę tonalną. Ale nie koniecznie. Trzeba sprawdzić na ucho.

znalazłem jeszcze dwa projekty na 8 ohmowej wersji. Konieczny jest kontakt z autorem, ale raczej nie pwinno być problemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba, że już niepotrzebne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo ciekawy projekt z szeregową zwrotnicą, dość nietypową mało spotykaną. Konstrukcja dość przemyślana i dobrze opisana. Niestety berylowy scana przekracza mój budżet na dzień dzisiejszy. Jeśli chodzi o obudowe to wydaje się mi zbyt duża 38litrów netto. Słuchałem tego głośnika w innej konstrukcji w 24litrach i było naprawdę dobrze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety berylowy scana przekracza mój budżet na dzień dzisiejszy

Cóż ... na szczęście jest jakaś alternatywa :)

mf2tro4vkj5hiwrhdhyc_1419283926.jpg

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Bardzo dobra alternatywa i rozważę ją, na dzień dzisiejszy mam w zanadrzu używaną parę D2905/9700 i chciałbym ją zaaplikować z moim iluminatorem.

mf2tro4vkj5hiwrhdhyc_1419283926.jpg

No to opisz jakie różnice między tymi trzema. Słyszałeś może jeszcze magnezowego Audaxa. Jak wypada w porównaniu do tytanowych?

Bardzo dobra alternatywa i rozważę ją, na dzień dzisiejszy mam w zanadrzu używaną parę D2905/9700 i chciałbym ją zaaplikować z moim iluminatorem.

Szczerze odradzam.

Audaksy mają mniejszą średnice. Potem będziesz musiał łatać otwór.

Jak beryl to lepiej revelatora.

Miałeś porównanie 1:1 ?

Technicznie tak . revelator ma większe SPL .

No to opisz jakie różnice między tymi trzema. Słyszałeś może jeszcze magnezowego Audaxa.

Na zdjęciu jest właśnie magnezowy .

Ogólnie ciężka sprawa z opisem .

Każda z tych kopułek coś ma czego nie ma druga .

Pomijając cenę to najlepszy jest beryl ... ale biorąc pod uwagę cenę to już spr. nie jest taka oczywista .

tytanowo- złoty jest ciemniejszy z fajnym "ciężarem" w dźwięku .

magnezowy jest jaśniejszy , bardzo neutralny wręcz "martwy" , zakres najwyższej góry jest mocno podbity bo już wchodzi tam rezonans membrany .

(co ciekawe na pomiarze THD nie widać jego wpływu jak w aluminiowych seasch czy magnumie seasa )

beryl ... to beryl ;)

wybór mocno zależy też od tego z czym to będzie współpracować .

świetnie zgrał mi się beryl z satori z audaxami już nie to było . Natomiast z 12mu wole audaxy :)

czy jest to konieczny zabieg i kiedy się go wykonuje.

Wyrównuje się także charakterystykę częstotliwościową "szpilki"

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Wyrównuje się także charakterystykę częstotliwościową "szpilki"

Charakterystyka głośnika pozostanie ta sama, nachylenie jej nie zmienia. Zmieni się kąt pomiaru tej charakterystyki a więc wypadkowa charakterystyka całej kolumny.

Charakterystyka głośnika pozostanie ta sama, nachylenie jej nie zmienia. Zmieni się kąt pomiaru tej charakterystyki a więc wypadkowa charakterystyka całej kolumny.

Dobrze sobie odpowiedziałeś, z miejsca odsłuchu wysokie tony są mniej dopalone.

Kolumny robi się dla słuchaczy a nie dla mierzenia kąta pomiaru :)

Z doświadczenia wiem że przy pochyleniu lepszą zgodność fazową obu głośników da się uzyskać nawet we zwrotnicach wyższych rzędów. Wysokotonowy warto cofnąć o jakieś 2 cm.

Z doświadczenia wiem że przy pochyleniu lepszą zgodność fazową obu głośników da się uzyskać nawet we zwrotnicach wyższych rzędów. Wysokotonowy warto cofnąć o jakieś 2 cm.

To samo wyjdzie jak sobie w kolumnie podłogowej te 5 stopni narysujesz w trójkącie głowa słuchacza-niskotonowy-wysokotonowy głośnik :)

Pochylenie "szpilki" jak wyżej napisałem powoduje dodatkowo odbiór głośnika z mniej natarczywą górą gdyż nie jest skierowany bezpośrednio w stronę słuchacza. Takie rozwiązania mają topowe konstrukcje i ci goście wiedza co robią :)

W sumie dobra kolumna składa się z pierdół o których wydawało by się powinno się wiedzieć.

To samo wyjdzie jak sobie w kolumnie podłogowej te 5 stopni narysujesz w trójkącie głowa słuchacza-niskotonowy-wysokotonowy głośnik :)

Pochylenie "szpilki" jak wyżej napisałem powoduje dodatkowo odbiór głośnika z mniej natarczywą górą gdyż nie jest skierowany bezpośrednio w stronę słuchacza. Takie rozwiązania mają topowe konstrukcje i ci goście wiedza co robią :)

W sumie dobra kolumna składa się z pierdół o których wydawało by się powinno się wiedzieć.

To na pewno też. Pod kątem najwyższe tony są lekko wycofane.

To na pewno też. Pod kątem najwyższe tony są lekko wycofane.

I dla szpilek jest to bardzo zalecane (patrz charakterystyka-podbita sama góra). Dochodzi wtedy jeszcze minimalny ambient ale na prawdę minimalny.

I tu rodzi się pytanie czy nie lepiej jednak pochylić przednią ściankę o te 5 stopni, już podczas wykonywania obudowy i w późniejszym procesie projektowania zwrotnicy uwzględnić ten fakt. Byłoby prościej niż później pochylać kolumnę w celu wyrównania charakterystyki i poprawy fazy. Jak już pisałem chce spróbowac zgrać illuminatora z ss 9700. Czy w tym przypadku pochylenie ma sens?, sama kopułka patrząc na wykres SPL ma lekkie podbicie na skraju pasma.

Można by było. Tylko że to dosyć mocno komplikuje wykonanie obudowy. Zwykłą obudowę wykonasz sam w domu. Wystarczy zamówić ścianki odpowiednio przycięte. Nie wiem czy ktoś w ogóle tnie ze skosami. U mnie w okolicy nie mam takiej możliwości.

Czy w tym przypadku pochylenie ma sens?, sama kopułka patrząc na wykres SPL ma lekkie podbicie na skraju pasma.

Jak najbardziej zyskujemy zarówno wyrównanie fazowe jak i wyrównanie charakterystyki , nie gmeramy z elektronika niepotrzebnie, są punkty co dotną na CNC tak jak sobie klient życzy.

Obudowa ścięta ma też korzystniejszy rozkład fal odbitych w środku.

Możesz zrobić prostą przednią ściankę a lekkie pochylenie uzyskać poprzez regulację kolcami.

Elementy mam już pocięte, wiec taka opcja będzie dobra :)

Dodatkowo można regulować to pochylenie.

Rozwiązanie takie jak tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.