Skocz do zawartości
IGNORED

usb spdif nostromo problem z Daphile

Przemysław_51508

Rekomendowane odpowiedzi

Dziwne wnioski wyciągasz januss73 ...

Ale rozumiem, że za wszelką cenę chcesz udowodnić, że się na niczym nie znam ...

Niestety ale ty Piopio sam to udowadniasz najlepiej. I Twoje wypowiedzi może traktować poważnie tylko największy ignorant.

Piopio zna się ma komputerach, bo napisał bot, który z wami dzielnie dyskutuje.

Mam wrażenie, że moduł odpowiedzi na pytania techniczne mu się źle skompilował bo przy wystąpieniu takiego wywala program z błędem: "a jakie było pytanie" albo przechodzi do modułu "ad personam".

Tomek

Nie chcę nic udawadniać, a tylko stwierdzam, że porównanie protokołu komunikacyjnego USB, gdzie komunikacja jest dwukierunkowa, co umożliwia 100 procentowo poprawny przesył danych do sygnału S/PDIF gdzie najmniejsze zakłócenie powoduje bezpowrotną utratę danych jest dla mnie dziwne. Natomiast stwierdzenie

To samo się dzieje w przypadku USB. Tak trudno to zrozumieć ?

świadczy, że to ty próbujesz coś komuś za wszelką cenę udowodnić, niestety jedynym twoim argumentem jest zawodny słuch.

Tak sią jakoś składa, że nasze hobby opiera się na słuchu ... odkąd to żeby być audiofilem trzeba być inżynierem ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Tak sią jakoś składa, że nasze hobby opiera się na słuchu ... odkąd to żeby być audiofilem trzeba być inżynierem ?

Wychodzi na to, że wręcz nie wskazane :)

Dla mnie akurat to hobby na słuchu opiera się dopiero na samym końcu. Fajnie jest wiedzieć dlaczego nastąpiła poprawa, a nie tylko, że nastąpiła. No ale audiohobby ma różne odmiany i ja to szanuję. Musisz jedynie mieć na uwadze, że jeśli ogłaszasz na publicznym forum jakąś teorię nie będą jej czytać jedynie techniczni ignoranci. Po to jest forum, żeby dyskutować, wymieniać opinie a jak trzeba wytykać niedorzeczności.

Jednak powiedzmy 95% audio hobbystów opiera się na słuchu ...

A jak coś brzmi lepiej to warto się tym zainteresować a nie dyskutować czy posiadana wiedza pozwala na określenie czy może to grać lepiej czy też nie ...

Ja jestem za tym, żeby wpierw coś wypróbować a dopiero potem o tym pisać.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A jak coś brzmi lepiej to warto się tym zainteresować a nie dyskutować czy posiadana wiedza pozwala na określenie czy może to grać lepiej czy też nie ...

Cały pies jest pogrzebany w tym, że słuch jest zawodny. Inaczej słyszę rano, inaczej w południe i inaczej wieczorem. Inaczej jak wypiję browarka, a inaczej jak kawę. Jeszcze inaczej kiedy razi mnie światło i kiedy jest półmrok. Skąd ja u licha mogę wiedzieć, że to karta PP wniosła poprawę a nie poprawa mojego samopoczucia, bo udało mi się ją prawidłowo zainstalować? Zrobiłeś sobie kiedyś ślepy test odsłuchu z zasilaniem impulsowym i liniowym komputera?

W zasadzie tak.

A zasilanie +VDC główne nie dociera czasem z pominięciem przetwornic 5V i 3,3V do szyny PCI/PCIe..?

Wątek trochę usechł, ale nikt nie odpowiedział na to pytanie, więc pozwolę sobie dopisać. Zasilanie +VDC mogłoby sobie dotrzeć, jeśli zasilacz dawałby +12VDC, a z tego co widzę te zasilacze liniowe mają tylko: 19V i 5V.

No wychodzi na to że dociera gdy główne napięcie jest 12V.

Dla płyt głównych z napięciem 19V może być inaczej..

W każdym razie jak nie na MB czy w zasilaczu, to na karcie PCi/PCIe są potem przetwornice do napieć więc wychodzi raczej na jedno.

Robiłem testy ostatnio z kartą USB 3.0.

Gdzie bym swojego DAC nie podłączył, tj do karty USB czy do wyjść USB z płyty głównej to dźwięk był dokładnie taki sam.

Można jeszcze doprowadzić lepsze zasilanie 5VDC do karty USB, ale nei wiem czy to coś da

Robiłem próby z zasilaczem liniowym 12V i 19V - nie ma różnicy w brzmieniu.

Ważne jest, żeby do płyty głównej docierał już czysty prąd.

Robiłem próby z zasilaczem liniowym 12V i 19V - nie ma różnicy w brzmieniu

A robiłeś testy przy 220V czy przy 230V..?

50Hz czy 60Hz..? ;)

Pewnie nie sprawdziłeś nawet ;)

Nie rób z siebie głupka. Chyba, że lubisz rolę błazna.

No wychodzi na to że dociera gdy główne napięcie jest 12V.

Dla płyt głównych z napięciem 19V może być inaczej..

W każdym razie jak nie na MB czy w zasilaczu, to na karcie PCi/PCIe są potem przetwornice do napieć więc wychodzi raczej na jedno.

Robiłem próby z zasilaczem liniowym 12V i 19V - nie ma różnicy w brzmieniu.

Ważne jest, żeby do płyty głównej docierał już czysty prąd.

Skoro używane są zasilacze 19V, to znaczy, że w środku siedzą jakieś płyty typu Thin Mini-ITX przystosowane do zakresu 12-19V (Piopio nie zdradza modelu płyty głównej, swoją drogą dlaczego?). Każdy kto ma jakieś pojęcie o PC (jak wyżej Rambo) wie, że reszta komponentów na płycie głównej i dalej nigdy nie skorzysta z 19V. To z kolei oznacza, że na tej mobo zaraz za wejściem zasilania muszą siedzieć układy stabilizacji tego napięcia, które dostarczą to czego PC potrzebuje (czyli 12V, 5V, 3.3V), nie wspominając o regulatorach dla RAM, CPU (które wymagają znacznie niższych napięć) itd itp. Co to z kolei oznacza ? Ano to, że płycie generalnie wisi jakie to 19V na wejściu dostanie...

Kolejny uśpiony klon nagle reaktywowany . Ile jeszcze takich znawców się pojawi ...

LOL :D Czytuję to forum pewnie dłużej od Ciebie, z naciskiem na czytuję. Z racji i wykształcenia i zamiłowania nie mogę czasem przejść obojętnie wobec różnych dyrdymałów. No ale ja się nie mogę znać, bo wolę zrobić pomiar niż posłuchać "w jasno" (!=ślepo).

Kolejny audiofil informatyk z misją ratowania świata audio przed pazernymi sprzedawcami kitów.

Ciekawe skąd nagle taki wysyp oświeconych znawców tematu ...

Więcej Pio tracisz takimi postami niż zyskujesz.

Arka noego nie istnieje i nigdy nie przybędzie choćbyś nie wiem jak chciał

Pamiętam jak jeszcze na jesieni 2014 szukałeś na śląsku kogoś z Makiem w roli transportu zamiast swojego PC bo myślałeś że może zagrac inaczej..

Tak Cię widzą i tak odbierają.

Masz bardzo krótkie doświadczenie i zupełnie niekompletne z PC Audio, i dlatego ja Ci nie nie ufam i nie wierze w nic co piszesz.

Ku Twojej uciesze branżysto z szarej strefy ;-)

Nie mów, on też handluje jakimś drogim i bezsensownym badziewiem?

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Każdy ma jakieś hobby - niektórzy handlują a inni tracą czas na tworzenie bezsensownego systemu audio-linux. Gdy na rynku istnieje rozwiązanie o wiele lepsze.

jakie lepsze? konkrety. polecę i sobie zainstaluję.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Piopio naprawdę wyluzuj.

Jeśli masz ochotę sprzedawać swoją fanaberię, to nie ma problemu.

Ale naprawdę nie masz pojęcia w podstawowych tematach, jeśli chodzi o działkę IT.

Są "owce" to możesz je golić, ale wilka to Ty nie ogolisz...

Rozumiem, że Marek Dyba nie ma pojęcia, Elberoth, W. Pacuła, Szymon, sebna, Teddy Pardo, SOtM, HDPlex, Amare Musica i tysiące innych osób ...

no i szukam super softtu do słuchania muzyki.

piopio miał pomóc, a tu duuuuupa. no ale

czego można oczekiwać od boota.

Zresztą. piopio dokonał właśnie coming outu.

W. Pacuła jako autorytet.

Po tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zgrywajcie do wav, nie do flac. Flac nie gra.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Daphile wyprzedza twój bieda system o kilka długości. Ucz się chłopie od lepszych jak powinien być zrobiony system do audio.

Ale jak wyprzedza. Jak wyprzedza. Do działania

potrzebuje 4GB dysku. Mam tylko 64MB.

No i daphile nie jedzie, sory.

Potrzebuje do działania sieci, a jak nie mam?

O jej, nie działa.

A ty chłopcze już wszystko zgrywasz do wav?

Miszcz jednoznacznie mówi, że flac nie gra.

Wklejam to co ważne jakbyś swego miszcza pacułę nie ogarniał:

Jak pokazują najnowsze próby, najlepiej kupować pliki WAV, nie FLAC. Nie ma właściwie porównania do CD. Najnowszy raport „The Absolute Sound” pokazuje, ze jeśli płycie CD damy 100 punktów, to plik WAV 24/96 daje nam 145 pkt. To ogromna różnica. Także zgrywają płyty CD warto je zgrać w dobrym programie (dBPoweramp) i to do WAV, nie FLAC

A co taki biedny jesteś, że nie stać się na najprostszy komputer i pendriva za 20 zł ? :-)

Na jakim zapomnianym śmietniku znalazłeś swój sprzęt ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.