Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze laptopa.

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Ja z lapkami HP mam złe doświadczenia,

Ja dotychczas miałem do czynienia tylko z jednym lapkiem HP chyba z 7 lat temu. Był tani i jakość była adekwatna do ceny. You get, what you paid for. :)

Natomiast Spectre to zupełnie inna klasa. Brak HDD - to jest zaleta, SSD tak nie padają.

Całą kolekcję muzyki mam na dyskach twardych i gdy przesiadam się na większy dysk to zawsze muszę brać 2 szt, bo boję się używać HDD bez backupu.

Generalnie laptopa używam ok roku. Potem oddaję dzieciom albo ojcu w Polsce bo przecież wychodzą nowe śliczne zabaweczki i trzeba wymieniać. ;)

Tylko dla Toshiby zrobiłem wyjątek, używałem jej przez 3 lata. Gdy padł HDD, wymieniłem na SSD 256GB i dotychczas szybka Tośka stała się błyskawiczna :) Uwielbiałem ten komputer. Panoramiczny ekran, głośniki + subwoofer HK, całość leciutka... rewelacja. Ale z nieznanych mi powodów już Tośka tej linii nie wytwarza. Gdy więc w końcu dokonała żywota w tragicznym wypadku ;) to trzeba było rozejrzeć się za czymś nowym... Oczywiście teraz sobie pluję w brodę że nie poczekałem na Lenovo Yoga 900 (lepsza obudowa w stosunku do Yoga 3 Pro), ale przecież nigdy się nie nadąży za rynkiem i zawsze wychodzi coś nowego... :)

W pracy używacie? To nawt salowi u was majom kompy?

Nie wiem czy salowi mają kompy - zapytam i dam znać! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ręczę za te Delle, to linia profesjonalna.

Co do Windows - większość programów można zastąpić odpowiednikem na Linuxa, może spróbuj przez tydzień :)

No namówiłeś mnie na linuxa ... z chęcią sprawdzę. Problemem może się okazać to, że używam sporo małych bezpłatnych programików do celów radioamatorskich a tam nie ma dużego wyboru.

Sam mogę powiedzieć, że mechanicznie asus jest w miarę ok, lenovo i acer do d... .

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

To co ty tam robisz?

Pytanie czego nie robię... generalnie to krawaty wiążę i usuwam ciąże :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Każdy ma swój typ mnie z laptopów najbardziej odpowiadają obecnie lenovo.

Ale w pracy mamy della. Ale to korporacyjne laptopy jak i hp więc serwis części itp lepiej opracowane. Do użytku domowego bez znaczenia bo i tak nie będę serwisowal a wywale jak sie zepsuje.

chwilowy brak działalności w audio.

Stare IBMbyly niezniszczelne po fuzji z obecnym lenovo nie nie sa juz tak trwale, asus starego mam chyba z 8 lat, karta intela, core duo, lata na nim Linux Mint do dzis, laptopy Samsunga chyba juz nie produkuja nie polecam, od poczatku problematyczny choc tez jeszcze dziala ok 4 lata, ostatnio wstawilem mu SSD i zanistalowalem Linux Mint i smiga, ale jakosc wykonania pozostawia wiele do zyczenia. HP niemile doswiadczenia. Ostatecznie zdecydowalem sie na MacBooka Air i nie zaluje. Kolejne lapki beda tylko od Apple. Jesli oczywiscie sytuacja materialne pozwoli. Przy zakupie MB w MM otrzymalem jeszcze talon o wartosci 200 Euro do wykorzystania w ciagu 5 lat.

Z systemem Windows pozegnalem sie bez rozterek, jedynie w pracy ze wzgledu na wspolpracownikow (czes pracuje na produktach z jablkiem) mam doczynienia z systemem o Microsoftu.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• 4 tygodnie później...
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jeszcze raz zastukam do Was o podpowiedź.

Jak wiecie m.in. dzięki Waszym podpowiedziom kupiłem Asusa N750JV. Przed zakupem ktoś mi zwracał uwagę na nie wybitną kartę WiFi w nim. Do wczoraj to nie miało najmniejszego znaczenia bo i tak miałem net 13Mb/s.

Ale wczoraj orange poszedł na całość i mi doprowadzili 77Mb/s. Tyle mam na kablu jak podłączę lapka. Po WiFi jednak szybkość siada i mam ,, tylko'' 44. Czy wymiana karty pomoże?

Fubbox 2.0 z orangu pracuje już widzę w 5GHz, karta w moim lapku tylko w 2,4. Takie karty drogie nie są. Warto jakąś kupić i wymienić, żeby po WiFi mieć tyle co po kablu?

Jeśli tak to jaką proponujecie?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

A jak nadawca ma szybki serwer?

Karty widzę, ze kosztują nawet 30zł. Naprawdę nie warto?

A jakbym komuś np. zdjęcia wysyłał to upload byłby automatycznie wyższy. To by dopiero śmigało.

A mówiłem brać JK :) Szukaj Intel Dual Band Wireless-N 7260 powinna pasować, ale pewności 100% nie ma, choć ta co masz teoretycznie powinna się zapinać na 300Mb w 2.4, ale możliwe, że router nie wspiera. Tego intela mam w moim N550JK w 2.4GHz osiągam realnie 10MB/s, 5Ghz ok 22MB/s, tak więc żeby ogarnąć nawet pełną 80tkę 2.4 styka.

PS masz 77Mb/s w orange? Też miałem tyle na początku, a po 2 latach zabrano mi 10Mb w tej firmie :)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Dzięki.

Taka:

http://allegro.pl/wifi-widi-intel-dual-band-wireless-ac-7260ngw-i5538974065.html

Tak, w orange.

Się zmobilizowali, bo na słupie przed domem inna firma powiesiła mi już światłowód i tam jest 100 Mb/s.

No to widząc konkurencję daleko przed sobą, wreszcie coś zrobili.

malikali

A taka tania nie podejdzie?

http://allegro.pl/karta-wifi-300m-s-intel-4965agn-wlan-2-4ghz-5-0ghz-i5004204114.html

Znaczy generalnie to nie jest tak, że każda karta będzie kompatybilna, ta co Ci podsunąłem jest z serii tych lapów mamy takie same płyty, chipy Intel HM86 i jest wysoce prawdopodobne że jeśli weźmiesz kartę z takiego lapka to nie będzie niespodzianek, :) Można oczywiście bardziej ryzykować i szukać innych ,ale czy wyczerpałeś już wszystkie możliwości z obecną kartą? Pytam bo czasem wymiana sterowników sporo daje, ogólnie na ile zapina się ta karta teraz, chodzi mi o tą maksymalną wartość, która jest wyświetlana koło zegara?. Co do tych kart to nie te:D są rózne rozmiary tu jest ta wersja krótka i 2 wyjścia na anteny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Dzięki.

Co do tych parametrów o które pytasz, to nie mam pojęcia. Postaram się je wieczorem sprawdzić, jak mi się uda:-)

Ja sprawdziłem tylko w teście ile idzie po kablu podpiętym do Funboxa 2.0 i ile po WiFi. Po kablu 77 a po WiFi 44.

Posiada ktoś może acera s3 ? To taki klonik macbooka air o ile można go tak nazwać. Ciekawi mńie jak sie sprawuje..i czy warto sobie nim zawracać głowę. Szukam czegoś cichego, wydajnego mac 13 cali.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Pytam bo czasem wymiana sterowników sporo daje, ogólnie na ile zapina się ta karta teraz, chodzi mi o tą maksymalną wartość, która jest wyświetlana koło zegara?.

malikali

Możesz kompletnemu laikowi podpowiedzieć gdzie szukać tych parametrów? Wlazłem na właściwości karty i nic takiego tam nie widzę.

A daleko jesteś od routera? dobrze zrobić taki test blisko i zobaczyć jaki wtedy jest speed, możliwe że router ma słabe radio i trzeba dokupić wzmacniacz, żeby pokryć większą przestrzeń silnym sygnałem.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Właśnie 3 metry wolnej przestrzeni.

Moc sygnału na lapku wyświetla się na maxa.

Sprawdziłem też w Funboxie i tam max prędkość dla WiFi to 144MHz ale nie wiem czy dla 2,4 czy dla 5GHz.

Czyli problem tkwi w ustawieniach, różnica między kablem a wifi nie powinna być większ niż kilka %

.

O.K.

I mam tam szybkość niby 72,2Mb/s

To tylko aktualna szybkość z jaką pracuje karta sieciowa.

Zapewne w standardzie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co w zupełności wystarcza do Twojego Funboxa.

Podczas testu wifi jakieś inne urządzenia aktywnie korzystają z internetu?

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Właśnie 3 metry wolnej przestrzeni.

Moc sygnału na lapku wyświetla się na maxa.

Sprawdziłem też w Funboxie i tam max prędkość dla WiFi to 144MHz ale nie wiem czy dla 2,4 czy dla 5GHz.

Z tej odległości na karcie powinno być spokojnie max 130Mb/s 144 w zależności od ustawień w routerze przy pasmie 20MHz. W lapie pierwsze co trzeba zrobić to aktualizować najnowsze sterowniki karty ze strony producenta. Dobrze byłoby też pozmieniać kanały i zobaczyć na innych.

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Nie da się samego Windowsa uruchamiać z SSD, żeby przyśpieszyć odpalanie kompa?

A ile razy dziennie tego kompa odpalasz?

Ja rano wchodzę do pokoju roboczego, odpalam laptopa, idę do kuchni, robię kawę i kanapkę, jem, piję. Idę do WC.

Wracam do "biura", laptop odpalony i gotowy do pracy.

SSD kompletnie zbędny.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jak dla mnie użytkowanie kompa bez SSD już jest nie do przyjęcia. Po doświadczeniach domowych wymieniłem też w pracy.

Każdemu polecam się przekonać na własnym kompie. SSD nie kosztuje dużo a usprawnia pracę komputera bardzo mocno.

Potwierdzam, kto raz zasmakuje SSD już nie chce innego, ale nie o czasy dostępu i szybkość chodzi ale masz mniejsze temp w lapie i dłuższy czas pracy na baterii. Żeby system dział i uruchamiał się szybko trzeba go postawić na takim dysku, innej opcji nie ma :)

Co do tej karty ja bym kupił tego intela nową jak coś zawsze można oddać przecież :)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No i tak się to chyba skończy.

Potwierdzam, kto raz zasmakuje SSD już nie chce innego, ale nie o czasy dostępu i szybkość chodzi ale masz mniejsze temp w lapie i dłuższy czas pracy na baterii.

Dodałbym jeszcze szybkość przenoszeniu plików z dysku na pena np. i odwrotnie.

Jak do tego jeszcze jest USB 3.0 to już rewelacja.

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Potwierdzam, kto raz zasmakuje SSD już nie chce innego, ale nie o czasy dostępu i szybkość chodzi ale masz mniejsze temp w lapie i dłuższy czas pracy na baterii.

Dodałbym jeszcze szybkość przenoszeniu plików z dysku na pena np. i odwrotnie.

W transferach z dysku na pendrive ograniczeniem jest port USB i sam pendrive, a nie HDD czy SSD. HDD wysyła dane dużo szybciej niż port USB jest w stanie przesłać, nie wspominając o SSD.

Jeśli zauważyłeś przyrost prędkości w zapisywaniu danych na pendrive, to dzięki USB 3.0 w laptopie, i to też pod warunkiem, że pendrive obsługuje ten sam standard. SSD nie ma tu nic do rzeczy.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Co do tej karty ja bym kupił tego intela nową jak coś zawsze można oddać przecież :)

Kupiłem tą kartę z linku który podałeś.

Ale to jest używka. Mimo to sprzedający przyjmuje zwrot w terminie 14dni, więc jak ona nie pomoże to wróci do niego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.