Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze laptopa.

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Będę wymieniał laptopa na nowy (mam okres na gadżety) i mam pytanie czy okres przedświąteczny to dobry czas czy na początku roku będzie taniej. Nie lubię przepłacać.

chwilowy brak działalności w audio.

HDD wysyła dane dużo szybciej niż port USB jest w stanie przesłać, nie wspominając o SSD.

Ale dysk HDD jest wolniejszy od USB 3.0 :) Zgodzę się z tym, że penki to jest ograniczenie - jeszcze... ale gdy zechcesz sobie kupić dysk SSD zewnętrzny USB 3.0 to ograniczeniem jego będzie HDD w laptopie.

Możliwe, że jest jakiś problem z kompatybilnością tych kart, zresztą Atheros nigdy się nie cieszył dobrą opinią w temacie prędkości :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Znaczy generalnie to nie jest tak, że każda karta będzie kompatybilna, ta co Ci podsunąłem jest z serii tych lapów mamy takie same płyty, chipy Intel HM86 i jest wysoce prawdopodobne że jeśli weźmiesz kartę z takiego lapka to nie będzie niespodzianek, :) Można oczywiście bardziej ryzykować i szukać innych ,ale czy wyczerpałeś już wszystkie możliwości z obecną kartą? Pytam bo czasem wymiana sterowników sporo daje, ogólnie na ile zapina się ta karta teraz, chodzi mi o tą maksymalną wartość, która jest wyświetlana koło zegara?. Co do tych kart to nie te:D są rózne rozmiary tu jest ta wersja krótka i 2 wyjścia na anteny.

http://www.notebookcheck.pl/fileadmin/_processed_/csm_N550_UnterseiteOffen_9443edc161.jpg

http://allegro.pl/intel-dual-band-wireless-n-7260-widi-bt-4-0-an-fv-i5792825742.html

malikali

Wielkie dzięki. Kupiłem tą kartę , którą wybrałeś.

Włożyłem do lapka i kompletnie nic nie musiałem konfigurować. Po włączeniu od razu działało.

I pomogło. Teraz mam 75Mb/s po WiFi. Super.

Stery w systemie są wystarczające mi na nich ta karta działa najlepiej wcześniej miałem oprogramowanie PROset, ale były problemy z prędkością na 5GHz, więc musiałem to odinstalować.

• 3 tygodnie później...

Ja napisze tak. Tego windowsa to niech sobie w buty wsadza. Mam darmowy upgrade z win7 i co z tego jak sie nie da go zainstalować na moim laptopie. Laptop to lenovo y530. Bardzo dobra maszynka tylko ze juz nie nowa. Takie podejście mija sie z celem.

A tak btw można przeczytać ze niektórzy producenci póki co odradzają instalacje bo są same problemy.

A jesli miałem na laptopie windowsa 8 i zaktualizowalem go do 10 to jak wygląda sprawa kiedy przywroce ustawienia fabryczne? Dostaje zaktualizowany windows 10 czy 8? Ktoś sie orientuje bo jeszcze nie robilem przywrocenia systemu i nie jestem pewien wydaje mi sie ze zostaje najnowsza wersja ale jak jest rzeczywiście?

A jesli miałem na laptopie windowsa 8 i zaktualizowalem go do 10 to jak wygląda sprawa kiedy przywroce ustawienia fabryczne? Dostaje zaktualizowany windows 10 czy 8? Ktoś sie orientuje bo jeszcze nie robilem przywrocenia systemu i nie jestem pewien wydaje mi sie ze zostaje najnowsza wersja ale jak jest rzeczywiście?

System jest przywracany z punktu przywracania, teoretycznie po aktualizacji powinien zostać utworzony (tak samo jak tworzy się przy instalacji), robią to też poważniejsze aktualizacje i wybrane aplikacje.

Ja napisze tak. Tego windowsa to niech sobie w buty wsadza. Mam darmowy upgrade z win7 i co z tego jak sie nie da go zainstalować na moim laptopie. Laptop to lenovo y530. Bardzo dobra maszynka tylko ze juz nie nowa. Takie podejście mija sie z celem.

a czemu nie ? na co się pluje.

A tak btw można przeczytać ze niektórzy producenci póki co odradzają instalacje bo są same problemy.

mój leży w szafie, nie chce mi się go instalować.

Wyskakuje blad podczas instalacji, szczegolow nie pamietam ale cos jest zwiazane ze sterami od wifi czy jakos tak. Byc moze pomoglby update biosu ale nie chce mi sie w to bawic. Postawilem obok win7 minta. Niebawem jak tyko uporam sie z cfg minta zapominam o smiesznym windowsie.

Edge mi zamulal. I może aktualizacje i inne szpiegowskie narzędzia do tego dołączyły i usunąłem. 8 mi chodzi lepiej. Może za kilka miesięcy przeziade się jak już naprawia większość problemów i wyjdą narzedzia do kontroli nad poczynaniami windowsa szczególnie tyli w tle.

Panowie operujecie troche stereotypami nie podajac konkretow. Przesiadlem sie na Win 10 kilka tygodni temu bezposrednio z 8-mki glownie po to aby uzywac IE11 a nie chcialem robic aktualizacji tylko na 8.1. Jasne ze zajelo mi pare dni aby wyczyscic i usunac to i owo. Nic nie muli jest nawet lepiej niz bylo a bylo b. dobrze (od przycisniecia do desktop jak wchodze na internet 12 sekund). Mam w dalszym ciagu Edge ale uzywam IE i nie widze roznicy specjalnie nawet na super g...nym serwerze Gazety.Pl . Fakt ze laptop jak wy to mowicie 'wypasiony' - Asus G75VX ale to nie jest glowna przyczyna. Wczoraj wymienilem w laptopie syna HDD na SSD Samsunga i zrobilem migracje calego system Win7. I bede go namawial aby przeskoczyl na 10-tke. Oczywiscie nie wszystko mi sie podoba w Win10 ale nie ma systemow idealnych. Tez kiedys uwazalem ze XP to bylo to dopoki nie zainstalowalem 7-ki.

Nie wszystko co nowe jest takie wspaniałe. Swego czasu ludzie narzekali na viste a u mnie chodziła lepiej od xp i win7. Zawsze u mnie gościł Windows ze względu na prostotę oraz na domowników. Jednak Windows 10 juz do minimalistycznych rozwiązań nie należy. Większość sie rzuciła bo upgrade jest darmowy i tyle w temacie. System powinien być lekki oraz nie powinien wymuszać zmiany podzespołów czy całego laptopa.

Panowie operujecie troche stereotypami nie podajac konkretow. Przesiadlem sie na Win 10 kilka tygodni temu bezposrednio z 8-mki glownie po to aby uzywac IE11 a nie chcialem robic aktualizacji tylko na 8.1. Jasne ze zajelo mi pare dni aby wyczyscic i usunac to i owo. Nic nie muli jest nawet lepiej niz bylo a bylo b. dobrze (od przycisniecia do desktop jak wchodze na internet 12 sekund). Mam w dalszym ciagu Edge ale uzywam IE i nie widze roznicy specjalnie nawet na super g...nym serwerze Gazety.Pl . Fakt ze laptop jak wy to mowicie 'wypasiony' - Asus G75VX ale to nie jest glowna przyczyna. Wczoraj wymienilem w laptopie syna HDD na SSD Samsunga i zrobilem migracje calego system Win7. I bede go namawial aby przeskoczyl na 10-tke. Oczywiscie nie wszystko mi sie podoba w Win10 ale nie ma systemow idealnych. Tez kiedys uwazalem ze XP to bylo to dopoki nie zainstalowalem 7-ki.

Na razie wole 8. Ale 10 ma tez kilka zalet ale najważniejsze sprawy na razie wypadają u mnie gorzej. Wydajnosc prywatność.

windows juz dawno nie jest prosty , z każdą wersją jest inaczej przez co wielu użytkowników odnajduje się na nowo w różnym skutkiem , jednak win10 jest dla mnie lepszy od 8 ze względu na normalne menu , choć dalej są wszędzie kafle ale można je wywalić. Co do prywatności to podczas instalacji trzeba agresywnie wszystko wyłączyć lokalizacje wyświetlania reklam wysyłanie danych etc to w dużym stopniu odcina nas od łatwego dostępu do naszych danych personalnych zawartych w systemie etc.

Win10 działa tak samo wydajnie jak poprzedni system 8 , nie widzę różnicy lub żeby mulił.

Focal + Naim

czy ktoś aktualizowal windowsa do 10? jak to działa? warto się przesiadać z 8.1? Bo się zastanawiam nad aktualizacja?

Jeżeli ktoś już ma 8 czy 8.1 to dla mnie przejście na 10 wydaje się oczywiste.

W firmie miałem kilka względnie starych kompów z XP i ze względu na konieczność przejścia na Office 2013 zainstalowałem na nich Windows 10. Bez rozpisywania sie na temat szczegółów wydajnościowo daje radę.

Tzw. "szpiegowanie" w większej części łatwo wyłączyć, od bardziej wyrafinowanego jest firewall, ale tego nie ćwiczyłem.

Sytuacja jest jasna i przewidywalna - Windows 8 i 8.1 to systemy przejściowe, docelowa jest dziesiątka.

Jestem Europejczykiem.

kwasior21

Co to znaczy lekki? To nie te lata. Moze najwyzszy czas zmienic lapka?

W moim rozumowaniu lekki to taki ktory nie potrzebuje trylion ghz i sextylion ramu. Laptopa juz uzywam tylko i wylacznie do konfiguracjii sieci, nasa i tym podobne. Od reszty mam produkt apple. Wygoda, szybkosc i mimo ograniczen bezproblemowosc. ( czyt. ipad)

Bylem wielkim zwolennikiem windowsa ale taki numer jaki wykrecili z 10ka mnie zniesmaczyl do tego stopnia, ze zostanie u mnie jako drugorzedny system.

W moim rozumowaniu lekki to taki ktory nie potrzebuje trylion ghz i sextylion ramu. Laptopa juz uzywam tylko i wylacznie do konfiguracjii sieci, nasa i tym podobne. Od reszty mam produkt apple. Wygoda, szybkosc i mimo ograniczen bezproblemowosc. ( czyt. ipad)

Bylem wielkim zwolennikiem windowsa ale taki numer jaki wykrecili z 10ka mnie zniesmaczyl do tego stopnia, ze zostanie u mnie jako drugorzedny system.

nie ma lekkich już systemów nawet linuchy w postaci desktopowych wersji swoje wymagają od sprzętu, w przypadku systemów jak windows bardziej problemem jest ich "jakość" samego nowego pojawiającego się systemu czyli nowy system czekaj na poprawki i nowe stery.

Focal + Naim

I twoj Ipad tez ma siedem (?) lat? Ram jest tani jak barszcz gigaherze zreszta tez. Ipad vrs laptop/desktop? Potrafisz pracowac np w Autocadzie na Ipadzie?

Ipada uzywam tylko do internetu oraz jak pilot do niektorych aplikacji. Starenki ipad 3. Zadna nowosc. Ma ograniczenia jak to apple ale akurat to mi nie przeszkadza.

Natomiast zdziwilem sie ostatnio jak chodzi na moim laptopie mint 17.3. Jest szybko i bezproblemowo .... troche czasu zajmuje konfiguracja wedlug wlasnych potrzeb ale damy rade ....

Jeżeli ktoś już ma 8 czy 8.1 to dla mnie przejście na 10 wydaje się oczywiste.

W firmie miałem kilka względnie starych kompów z XP i ze względu na konieczność przejścia na Office 2013 zainstalowałem na nich Windows 10. Bez rozpisywania sie na temat szczegółów wydajnościowo daje radę.

Tzw. "szpiegowanie" w większej części łatwo wyłączyć, od bardziej wyrafinowanego jest firewall, ale tego nie ćwiczyłem.

Sytuacja jest jasna i przewidywalna - Windows 8 i 8.1 to systemy przejściowe, docelowa jest dziesiątka.

Nie ma przejsciowych i docelowych systemów. Sa tylko kolejne wersje. Z dostosowaniem do nowych oczekiwań i wymagań. Jedne sa bardziej udane inne mniej.

I kazdy system dopiero po kilku miesiącach pokazuje na co go stać. Jak juz usprawnia błędy.

Nie ma przejsciowych i docelowych systemów. Sa tylko kolejne wersje. Z dostosowaniem do nowych oczekiwań i wymagań. Jedne sa bardziej udane inne mniej.

I kazdy system dopiero po kilku miesiącach pokazuje na co go stać. Jak juz usprawnia błędy.

Siłą rzeczy trudno w kilkuzdaniowym wpisie zawrzeć precyzyjną definicję przyszłości Windows.

Ale wszystko wskazuje na to, że W10 bedzie z nami na dłużej chociażby z tego powodu, że Microsoft zmienił podejście do modelu wersja-aktualizacja.

Dlatego jeszcze raz powtórzę - Windows 10 będzie z nami na dłużej.

Jestem Europejczykiem.

• 4 tygodnie później...

że Microsoft zmienił podejście do modelu wersja-aktualizacja.

Dlatego jeszcze raz powtórzę - Windows 10 będzie z nami na dłużej.

W takim razie, czy jest sens pchać się jeszcze w 7-kę?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.