Skocz do zawartości
IGNORED

Daphile + DAC Audiobyte Black Dragon

azis_light

Rekomendowane odpowiedzi

Ucz mnie klasyfikacji wynalazków :D

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Nie są te same ale dźwiękowo bardzo podobne tylko lekka rozbieżność cenowa.

Niestety zła wiadomośc dla zwolenników Linuxa . Po wielu testach Linux poległ . Windows wygrał z całą otoczką i osprzętem zdecydowanie lepiej niż z Linuxowym purytanizmem. Dużo drożej ale lepiej .

Faktycznie Dragon nie współpracuje z kartą PPA. Daphile go widzi ale nie gra.

Spróbuję jutro pod Windows.

Testuję tego DAC po SPDIF w porównaniu z Oppo BD-105D po USB. Oczywiście źródłem jest mój transport. Po wyrównaniu poziomów głośności w moim systemie oba DACi grają identycznie. Nie da się rozróżnić.

Myślałem, że DRAGON zagra choć o krztynkę lepiej ... nic z tego.

Jak widać transport jest ważniejszy niż DAC ... ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie są te same ale dźwiękowo bardzo podobne tylko lekka rozbieżność cenowa.

Niestety zła wiadomośc dla zwolenników Linuxa . Po wielu testach Linux poległ . Windows wygrał z całą otoczką i osprzętem zdecydowanie lepiej niż z Linuxowym purytanizmem. Dużo drożej ale lepiej .

Tak to jest jak się nie używa sprzętu zgodnego ze standardem Usb Audio Class. Teraz np. wyjdzie jakiś nowy Windows a nowy sterownik nie będzie wydany i jesteś w czarnej d... Dlatego polecam jednak wszystkim sprzęt zgodny UAC.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Jeden DAC nie współpracuje ... szkoda ale moim zdaniem nie warto załamywać rąk.

Dragon nie jest jakiś nadzwyczajny. Inne DAC z dobrym transportem brzmią równie ciekawie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Założę się że karta fabryczna bez amatorskich przeróbek takich problemów nie ma.

A ja obstawiam, że wymiana zegarka nie spowodowała takiego efektu. Robimy zakład?

Tylko Piopio musiałby dostarczyć kartę nieprzerobioną :)

A poważniej, czy ta karta wymaga sterowników? Jeśli tak, to może informacja, że karta z czymś nie współpracuje może zainteresowałaby producenta.

A tak na marginesie, nie spodziewałem się, że ten słynny smok jest rumuński :)

Do Windowsa wymaga sterowników. A do Linuxa dopiero niedawno sterowniki zostały wkompilowane do jądra ( tak to się chyba mówi). Może są niedopracowane ...

W weekend wypróbuję Dragona i PPA pod Windows - zobaczymy czy zagra.

A ja obstawiam, że wymiana zegarka nie spowodowała takiego efektu. Robimy zakład?

Sama wymiana kwarcu na zegar pewnie nie jest przyczyną, zakładając że wykonano ten zabieg poprawnie /usuwając elementy potrzebne dla kwarcu a szkodliwe dla zegara./

Skąd wiadomo czy tam jeszcze czegoś nie nagrzebano ?

Skoro Piopio twierdzi że słyszy różnice to jakaś przyczyna tego istnieje.

To typowa karta na procku NEC 72xxx. Jak popatrzysz na fotki takich kart to zauważysz że ich architektura jest taka sama, wymuszona przez zastosowany procesor . Procek, eprom, regulator 5V, regulator 3,3/1.05V i pare elementów biernych. Te karty w stanie fabrycznym z Daphile , Voyage, Shadow pracują poprawnie co sprawdzałem. Jedną mam własną a wczoraj znajomy wypożyczył mi ze sklepu dwie inne /innych producentów/.

Wszystkie pracowały poprawnie pod linuxami. Skoro czarny smok pracuje OK z wyjścia USB na płycie a nie pracuje z wyjścia USB karty to z kartą jest coś nie w porządku.

Wątpię aby producent karty korzystał z innych sterowników niż dostarczanych przez NEC.

Ciekaw jestem czy Smok współpracuje z JCAT czy SOtM ...

Kup i sprawdz :)

Obstawiam że będą współpracować !

SOtM deklaruje współracę z Linux .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale czy deklaruje współpracę ze Smokiem ? Dlaczego wszystkie DAC grają a Smok nie ? Może to z nim coś jest nie w porządku ?

Smok z portów USB na płycie głównej pracuje z Daphile poprawnie, SOtM deklaruje współpracę z Linux. Powinno być OK.

Smok współpracuje również z kartą PPA Studio v2 ale na windows 8 ( wczoraj testowałem ), z nieznanych przyczyn niestety

nie chce zagrać po systemem Daphile na tej samej konfiguracji przez w/w karte .... :(

• 4 tygodnie później...

Tak w ramach odskoczni od błędnych opinii.

Transport nie jest ważniejszy niż dac.

Pisałem już w innym wątku ale napisze jeszcze raz.

Ostatnio była okazja na studyjnych monitorach posłuchać zestawu z transportu CD Proceed z daniem Bechmark 2 i Cec. Różnica była na korzyść tego drugiego zauważalna od pierwszych sekund. A transport był ten sam.

Wniosek jest taki ze nie można zaniedbywać daca kosztem transportu jak tu na potrzeby interesu jest forsowane.

Gra system a nie jego jeden element. Tego się nie przeszkoczy nigdy.

.

A czy wyrównałeś poziom głośności porównując dwa DAC ?

Chcesz się ze mną założyć, że na moim PC nie rozróżnisz dwóch różnych DAC ? Takich z ogromną różnicą w cenie ...

Jesteś Pio za mało oblatany w tym temacie i piszesz głupoty. Nie dziwie się że przybywa wątków w których masz zablokowaną możliwość pisania, bo twoje mylne i mgliste pojecie o pc audio szkodzi racjonalnym pojęciom na fotum

Zgadzam się, że moje doświadczenia przeczą powszechnie wyznawanym poglądom uznawanym za racjonalne. Burzę przyjęty porządek rzeczy i stąd tyle ataków na mnie ;-)

W którym miejscu piszę głupoty ? Jeśli o czymś piszę to opiera się to na moim doświadczeniu a nie na teoretyzowaniu. Każdy mój test jest potwierdzony przez świadków. Kolegów z forum.

Każdy test mogę powtórzyć. Jeśli znajdą się chętni.

Kolega Piopio ma dużo racji, ale nie we wszystkim się z nim zgodzę. Ja na przykład nie raz się przekonałem jak ten sam dac potrafi grać z różnymi transportami, nawet jest różnica gdy podłączałem m2tech evo do laptopa z win7 i do komputera stacjonarnego też z win7 i grając na takim samym programie i tymi samymi ustawieniami i sterownikami. Grając z laptopa dźwięk był gorszy i mnie to zdziwiło bardzo, co prawda komputer stacjonarny sam składałem i płyta główna jak i zasilacz mam z bardzo wysokiej półki ale takiej różnicy się nie spodziewałem, podejrzewam że chodzi o jakość stabilizowania i filtrowania zasilania. Nowocześniejsze daci są faktycznie mniej podatne na to co do nich podłączymy ale to nie prawda że tego kompletnie nie słychać, słyszy się chociaż w mniejszym stopniu i nie jest to takie drażniące no ale wiadomo zależy jaki efekt chcę się uzyskać i co się od systemu oczekuje. Tak samo testowałem kilka programów do odtwarzania ale tylko na win7 i wszystkie grają tak samo jeżeli korzystamy z tych samych ustawień i sterowników czy to jest foobar2000 czy mediamonkey czy płatny jriver. po prostu grają sterowniki a nie programy które są tylko interfejsem do obsługi.

• 2 lata później...

Potwierdzam Wasze obserwacje dotyczące tego, że Audiobyte Black Dragon nie jest kompatybilny z Daphile i kartą USB. Zmontowałem Koledze komputer do audio, oparty na płycie Supermicro MBD-X11SBA-LN4F-O. Daphile gra bez problemu poprzez port USB na płycie głównej z Black Dragonem. Wszelkie próby zastosowania karty USB JCAT w konfiguracji Daphile + Dragon - nie powiodły się.

Wystarczy na tym samym kompie zainstalować "znienawidzony" windows 7,8, lub 10 + jakis player np. HQplayer lub Foobar

a Dragon zacznie grać poprzez kartę USB bez problemu

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.