Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy - w miarę tania i przyjemnie grająca

yayacek

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, w sprawie konsumenckich (hi-fi) końcówek mocy jestem zielony jak szczypiorek.

Postanowiłem (chyba dla zabawy) nabyć jakąś końcówkę w przyzwoitej cenie do 600 zł. Czy to w ogóle jest wykonalne by w takiej cenie znaleźć końcówkę zdolną wysterować duże kolumny o niskiej skuteczności?

Wypadałoby aby owa końcówka przyjemnie grała - nie chodzi o łomot! Przestrzeń (bardziej w głąb niż w szerz), niskie zejście na basie i absolutnie nie może być mowy o ostrej górze (od tego bolą uszy).

A może znacie jakiś wzmacniacz, który w roli końcówki (po wypięciu zworek) spisuje się w miarę dobrze.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

W tej cenie nie ma sensu bo jest dziadostwo.

Jak chcesz tanio mocny wzmacniacz zintegrowany to polecam Onkyo 9711 albo Sony TA-FB940 - ostatnio chodzą na allegro po 390 - 490 zł.

No tak - najlepsza to pomoc - polecić dwie integry bez wejścia na końcówkę, gdy ktoś wyraźnie pisze, że szuka właśnie możliwości wykorzystania końcówki mocy

Jak chcesz tanio mocny wzmacniacz zintegrowany to polecam...

Wzmacniacz już mam więc nie chcę kolejnego. Jak już to taki, który może pracować jako końcówka mocy.

Z tym cenowym dziadostwem to bym nie przesadzał. Polecany SONY to przecież zwykły soniak.

Ale przykładowo Sony ta-n330ES - miał ktoś z tym styczność?

Czy jest spora różnica pomiędzy polecanym ROTEL RB-981 a trochę słabszym ROTEL RB-971?

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Polecany SONY to przecież zwykły soniak

Wszystkie końcówki poniżej 600 zł zagrają dużo gorzej od "zwykłago soniaka".

Ale przykładowo Sony ta-n330ES - miał ktoś z tym styczność?

Nie znam takiego wzmacniacza, ale słuchałem TA-N220ES. Nic ciekawego.

Czy jest spora różnica pomiędzy polecanym ROTEL RB-981 a trochę słabszym ROTEL RB-971?

Miałem oba. Różnica jest na korzyść wyższego modelu - to jeden z tych wzmacniaczy który wszyscy lubią. Tyle że 980/981 kupisz za 1000 zł a 970 za 500 zł. Jeżeli rozważymy zakup pod kątem value for money to 970 będzie lepszym zakupem. W tak tanim towarzystwie 970 Rotela błyszczy jak gwiazda.

Taka np. Hitachi HMA-8500 mkII, jeśli tylko trafi się w dobrym stanie, zagra lepiej niż Rotel, ale trudniej będzie ją upolować ;)

Taa, tylko kaloryfer to ja już w domu mam a nawet więcej niż jeden :)

No tak, ale to grzanie naprawdę przekłada się na GRANIE :) Trzeba pamiętać, że większość czasu gra tutaj klasa A. Zresztą ta końcówka to klasa sama dla siebie. Zdecydowanie polecam. A jak się potrafi zachowywać Hitachi po wielu latach od produkcji? Tutaj odpowiedź:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"This is a 2014 test of a 1980s amplifier"

Ukryta Zawartość

Wszystkie końcówki poniżej 600 zł zagrają dużo gorzej od "zwykłago soniaka".

Takie gadanie bez sensu, yayacek - za 600-800zł kupisz jak dobrze poszukasz np. Pioneer Spec 4 lub 3, zdecydowanie przed tymi rotelami, miałem, słuchałem, gra b.dobrze ale to vintage więc nie każdemu może pasować. Jeśli idzie jednak o brzmienie to w tej cenie to jest mój typ.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Takie gadanie bez sensu

No właśnie. Bo Pioneer Spec nie dość że bardzo rzadko bywają - to jeszcze kosztują wielokrotność kwoty o której mówimy.

Arcam Alpha 8p, 9p, 10p - ale do 600 pln to raczej tylko 8p i to na ebay.co.uk

Wielokrotności? Miałem go za 800zł z preampem :)

To b. tanio. Tutaj za 1500 funtów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

A tutaj za 500 Euro:

Ukryta Zawartość

... a nawet 300 Euro za samą końcówkę, tyle że odebrać sobie trzeba samemu (trza było doczytać ;)

Ukryta Zawartość

A tutaj za 500 Euro:

Ukryta Zawartość

... a nawet 300 Euro za samą końcówkę, tyle że odebrać sobie trzeba samemu (trza było doczytać ;)

Trza było doczytać, że końcówka jest uszkodzona - coś się sfajczyło, poszedł dymek.

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Oj, no to niefart. Ewidentne braki w języku francuskim :(

Jednak naprawa może się okazać "groszowa", a z taką awarią trzeba się zawsze liczyć w tak wiekowym sprzęcie - obojętne czy kupimy za 300 Euro, czy za 1500 Funtów.

Kiedyś pamiętam że Spec chyba 3 wisiała na allegro z szumiącymi potencjometrami i kulawy pies się tym nie interesował za 800zł, tyle że bez pre. Dla mnie wtedy wydawało się to dużo przecież to nie wino!

...kupisz jak dobrze poszukasz np. Pioneer Spec 4 lub 3, zdecydowanie przed tymi rotelami, miałem [...] ale to vintage więc...

Otóż to vintage.

Jedni nazywają to vintage, inni starociem :)

Stawiam na trochę nowsze konstrukcje. Sprzęt 40-to letni to loteria, bez serwisu i specjalistycznego przeglądu nie warto się pakować w takie klocki - to oczywiście moja opinia.

W każdym razie dzięki za sugestie.

Polecam Nad 2600 monitor series, fajna końcówka o potęznej mocy, mozna podłączyc pod kazdy mozliwy cd bez uzycia preamp, gra u mnie w jednym z systemów i jest ok. Kupiłem ją od znanego muzyka za troszke wyzszą kwotę niż 600, ale ostatnio ktos sprzedawał w podobnej cenie. Za taką sumę to niema sie co zastanawiac, porównywałem ją z obecnie oferowanymi wzm Nad-ami i na żadnego bym sie nie wymienił.

?

Polecam Nad 2600 monitor series, fajna końcówka...

Zastanawiałem się nad Nadem. Obecnie jakaś jedna końcówka na Alle.. się kręci w okolicach 450 zł - Nad 2200. Widzę po bebechach, że to pokrewna budowa do 2600.

Problem z NADem jest taki, że te klocki są cholernie brzydkie - brzydsze są chyba tylko końcówki pro.

W dodatku NAD jest szary ale chyba za pół litra jakiś lakiernik spokojnie by mi przemalował front na piękną czerń. Symbole i znaczki na froncie są mi obojętne więc można byłoby śmiało kłaść lakier.

Z całym szacunkiem, ale ktoś z ponad 1000 postów powinien wiedzieć, że od takich pytań jest osobny wątek w zakładce START.

Z calym szacunkiem, ale wiele z osob zadajacych tam pytanie nie otrzymuje odpowiedzi. I wreszcie, lepsze ponad 1000 wpisow z podobnymi pytaniami niz wiekszy procent z 1291 postow przekierowujacych do innego tematu.

Jak chcesz tanio mocny wzmacniacz zintegrowany to polecam Onkyo 9711 albo Sony TA-FB940 - ostatnio chodzą na allegro po 390 - 490 zł.

Standardowo wszystkiego sluchales i wiesz na 100% ze do 6 stow nie da sie wyrwac fajnej koncowki. Kolejny twoj wpis swiadczacy o przeswiadczeniu o wlasnej wyjatkowosci (i braku wiedzy).

Wielokrotności? Miałem go za 800zł z preampem :)

Ile widziales ich w sieci w tej cenie? Gosc ma szukac do usranej smierci? :-)

Panowie, nie tolerujmy durnych wpisow...

w okolicach 450 zł - Nad 2200

Po co Ci właściwie ta końcówka ? Chcesz kupić cokolwiek byle tylko kupić ? Jaki cel Ci przyświeca ?

Ile widziales ich w sieci w tej cenie? Gosc ma szukac do usranej smierci? :-)

Nie szukając tak na prawdę ani razu? Dwie :)

To że aktualnie widać dwie czy trzy takie końcówki w chorych cenach to nie znaczy że sprzedający się ich kiedykolwiek pozbędą, te w normalnych pieniądzach po prostu się sprzedają, nie wiem co Cię tak dziwi? Chyba że to miał być jakiś żart którego nie załapałem?

Po co Ci właściwie ta końcówka ? Chcesz kupić cokolwiek byle tylko kupić ? Jaki cel Ci przyświeca ?

Cokolwiek to może nie. Zasadniczo końcówka miałaby zastąpić wzmacniacz, choć na chłopski rozum używanie końcówki do codziennego użytku (preamp spięty z TV a do niego końcówka) mija się z celem. Dlatego też końcówka typu piec grzewczy jest dla mnie całkowicie nieprzydatna. Klocek, który się grzeje non stop tylko po to by posłuchać dziennie jednej płyty oraz oglądać telewizję jest przerostem formy nad treścią.

To ma być końcówka uniwersalna, potrafiąca pracować bez zbytniego grzania 12 godzin dziennie, nieodstająca brzmieniem od popularnych wzmacniaczy do 1000 zł.

Niestety wzmacniaczy z wejściami cyfrowymi na rynku brak. Potrzebuję 3 wejścia optyczne + coax. Wzmacniacz musiałby KONIECZNIE posiadać elektroniczną regulację wzmocnienia. Zwykły analogowy potencjometr nie wchodzi w grę. Żaden, ale to żaden zwykły potencjometr nie trzyma balansu i zawsze jeden kanał gra głośniej - a to wku..rwia mnie niesamowicie.

W związku z powyższym, posiadam preamp z wejściami cyfrowymi i analogowymi a volume jest sterowane elektronicznie (idealna współbieżność kanałów). Teraz do tego preampa potrzebuję opisanej powyżej końcówki. Uzyskam w ten sposób zestaw na tyle użyteczny, że pozwoli mi to wyeliminować standardowy wzmacniacz + piramida przetworników D/A.

nieodstająca brzmieniem od popularnych wzmacniaczy do 1000 zł.

No to sorry - ale z moich doświadczeń wynika że do 1000 zł to nie kupisz końcówki mocy która grała by lepiej od wzmacniacza stereo dobrej średniej klasy . A wzmacniacz cię nie interesuje ze względu na potencjometr. Więc albo kupisz kiepską końcówkę i będziesz jej sobie słuchał, albo kupisz wzmacniacz ze znienawidzonym potencjometrem, albo zwiększysz budżet żeby wystarczył Ci na coś porządnego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.