Skocz do zawartości
IGNORED

CZY WATYKAN WYMAZAŁ NAM 3 TYŚ. LAT WSPANIAŁEJ HISTORII?

ARTON55

Rekomendowane odpowiedzi

A teraz? ;-) Pan w sukience nie pociągnął prześcieradła.

375699_s06_banknot_15_eastnews_seMG_34.jpg

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Arton skad ty te 3000 lat wzieles ??

Zapoznaj się z materiałami, które tu zamieściłem. To oczywiste, że wymazuje się w stecz.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

To oczywiste, że wymazuje się w stecz.

a w przód się nie da wymazać?

A może da się wymazać i wprzód i wstecz ? - sprawdźcie Panowie w słowniku ortograficznym.

W "kwestjach", kostropaty.

Nieuważnie czytasz.

Kurna - zacznę notować ortografJę Artona.

Może się kiedyś przydać, gdy jurz pszyleco tym mazerszipem. Kto wie, co takie wymagajo, pszed zejściem pod ziemię?

W "kwestjach", kostropaty.

a, przepraszam, ta ósma gęstość wyraźnie mi zaszkodziła :)

A może da się wymazać i wprzód i wstecz ? - sprawdźcie Panowie w słowniku ortograficznym.

w przód jest poprawnie przeca :)

Przestańcie się czepiać Artona Pięćdziesiątego Piątego, belfry upierdliwe. Wasza pożałowania godna nauka i z premedytacją ograniczana wiedza jest niczym, w porównaniu z "PRAWDZIWO WIEDZOM" jaką Arton w łaskawości swej i dobroci arkturian, wam chudopachołkom przekazuje. :-)))

Żem chudopachołek z dziada pradziada, to wiem!

Wystarczy zajrzeć do lodówki, lub innej komory!:-)

Włodku drogi - Ty też ortograficznie zbłądziłeś...:((

Piszemy: "prawdziwo wiedzo".

Tak, jak: kolegujo, znajo, lubjo - jest opcja inna - lubjejo (ale to baby, więc się nie liczy), dociongnońć, wyugać (bo i takie coś spotkałem), do walić, tudzież insze, równie śliczne historie.

Być że wy rozumiałym, jako i ja staram się być.

Choć czasami, jak u Nel - oczy mi się pocą:-)

Ps - najpiękniej meandry polskiej gramatyki wyjaśnia Jerzy Dobrowolski, znany szerzej jako Dąbczak:-)

Znajdziesz na YT.

Końcówki om, to regionalizm z okolic kielecko - opoczyńskich :-) Np. kcom, wiedzom, pijom itd :-) A Jerzego, kto miał szczęście pamiętać, temu w sercu na zawsze pozostanie.

Serdeczności.

Wicie, że ortografia ARTONa nie jest taka zła? Gdybyście zobaczyli moje zeszyty sprzed... minimum trzech lat spadlibyście z krzesła ;-) Jak znajdę, to chętnie się podzielę, bo same prace były niezłe, tylko ortografia kulała ;-) A jak będę chamem zacytuję SMSa dziewczyny w moim wieku, jaki otrzymałam pół roku temu. Czasem nie wiedziałam o jakie słowo chodzi. Ja ofiara ortografii! ;-D I w ogóle edukacji w Polsce, choć jak patrzę na większość osób w moim wieku, stwierdzam, żem AS ;-) Ha! Dzisiaj Pan pytał z historii, jestem z wielkopolski, chodzę do tzw. topa, jednej z lepszych i jedynej w swoim rodzaju klasy. :-D Czyli jestem tez bufonem :-D Koleżanka przychodzi do odpowiedzi, pytał się o powstania i plebiscyty z dwudziestolecia międzywojennego, akurat uczyłam się niemieckiego, zerkam na tablicę i widzę datę "28gr 1928" cytuję, bo sam skrót od "grudnia" jest ciekawy. Miała napisać datę Powstania Wielkopolskiego, czyli 27 XII 1918 ;-) I co? Ręce opadają?

Wiem, że offtop, ale całkiem fajny :-D

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

Żem chudopachołek z dziada pradziada, to wiem!

Wystarczy zajrzeć do lodówki, lub innej komory!:-)

Tak, jak: kolegujo, znajo, lubjo - jest opcja inna - lubjejo (ale to baby, więc się nie liczy), dociongnońć, wyugać (bo i takie coś spotkałem), do walić, tudzież insze, równie śliczne historie.

Być że wy rozumiałym, jako i ja staram się być.

Choć czasami, jak u Nel - oczy mi się pocą:-)

Ps - najpiękniej meandry polskiej gramatyki wyjaśnia Jerzy Dobrowolski, znany szerzej jako Dąbczak:-)

Znajdziesz na YT.

"Być że wy rozumialym , jako i ja staram się być" ślicznie powiedziane !

P.S.

Pozwolę sobie przywlaszczyc powyższe słowa , i z góry bardzo dziękuję.

Wystukane ze smartfona

Piotr

Ależ proszę najuprzejmiej, Kolego Miły!

Potraktuj to, jako najskromniejszy z możliwych - prezent urodzinowy (?23031970?).

Tylko musisz zdanie ubrać w rzeczywistą ortografię; wiesz, w jakiej konwencji było pisane!:-)

Pozdrawiam - Jacek.

Ps: owszem - belfer z wykształcenia, lecz obecnie (skoro była mowa o Jerzym Dobrowolskim) - "miasta buduję, bo jestem z zawodu dyrektorem"!!! :-))

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Ps: owszem - belfer z wykształcenia, lecz obecnie (skoro była mowa o Jerzym Dobrowolskim) - "miasta buduję, bo jestem z zawodu dyrektorem"!!! :-))

Ale jesteś poszukiwana, czy poszukiwany ? ....choć to w zasadzie już teraz bez znaczenia ;))

Ćśśś..., stary beju, bo się wyda, że naprawdę nazywam się Stanisław Maria Rochowicz!:)

Choć to i tak lepsze, niż Bogdan Adamiec - artysta i malarz!

• 1 miesiąc później...
Gość stary bej

(Konto usunięte)

"Możliwy jest 968 rok, mogło to być też trochę później" - wyjaśnia prof. Duczko. (Chrzest Polski)

Z narodzinami Jezusa było jeszcze gorzej, bo miało ono miejsce już 4 albo nawet 8 lat wcześniej (jeśli w ogóle).

I jakoś nikomu to nie przeszkadza.

Z narodzinami Jezusa było jeszcze gorzej, bo miało ono miejsce już 4 albo nawet 8 lat wcześniej (jeśli w ogóle).

Do tego wiosną, nie zimą :-))) Ale Katolicyzm to przede wszystkim tradycja. Tradycja tworzona dogmatami.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

A mnie zaintrygowała ta część wywiadu;

redaktor - Co odróżniało przybyszów ze Skandynawii od Słowian?

prof. Władysław Duczko - Skandynawowie byli wojownikami, świetnymi organizatorami, twórcami ważnych sieci handlowych.

Słowianie byli przede wszystkim rolnikami i hodowcami. Ten problem jest bardzo

trudny, bo według tradycji jeszcze z XVIII wieku, kiedy po raz pierwszy zaczęto przyglądać się

Słowianom, stwierdzono, że należą do tych ludów, które są zainteresowane, żeby zajmować się

przede wszystkim produkcją żywności i nie nadają się specjalnie do wojaczki. Ale to oczywiście nie

jest prawda. Wiemy przecież, co dzieje się z chwilą, kiedy oni zaczynają ekspandować w kierunku

terenów obecnych Węgier, potem przechodzą na południe od Dunaju i podbijają - nie zajmują tylko

swoją masa, ale podbijają tereny aż do Grecji włącznie. Dochodzi do tego, że pod koniec VII wieku

już nie ma Greków w Grecji, są tylko Słowianie. Całe tereny Bałkanów, które były bardzo bogatą,

wielką prowincją rzymską, są zajęte przez Słowian i tylko Słowian. Zaczyna się kompletnie nowy

okres. To nie zostało zajęte masami rolniczymi, to byli wojownicy. Grecy opisują, z kim mają do

czynienia. Robi się z nich biernych rolników, ale to nie jest prawda. Historycy bizantyńscy

stwierdzili, że Słowianie odgrywaliby wielką role w Europie, gdyby nie fakt, że nie mogli się

miedzy sobą dogadać.

Wytłuszczone i podkreślone zdanie jest chyba najważniejsze.

A karty historii jasno dowodzą kim byli i są Słowianie - to wielcy indywidualiści i zarazem wojownicy, potrafiący się szybko zjednoczyć... pozostający obecnie "w stanie uśpienia" !

Słowianie - to wielcy indywidualiści i zarazem wojownicy, potrafiący się szybko zjednoczyć

Dopiero po tym, gdy na skutek waśni i chorobliwej podejrzliwości wpadną w łapy sąsiadów.
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Co to jest NOC KUPAŁY? Kiedy wypada?

noc-swietojanska-2012-noc-kupaly_22730038.jpg

NOC ŚWIĘTOJAŃSKA 2012, noc kupałyfoto: materiały prasowe

Noc Kupały to jedno z najbardziej znanych świąt słowiańskich, które przetrwało do współczesnych czasów. Podczas tego święta, modlono się do bóstw i proszono o obfite zbiory. Wielką atrakcją cieszyło się również puszczenia wianków po rzekach, co było wróżbą dla młodych panien dotyczących ich małżeństw. Tradycyjnie Noc Kupały przypada w najkrótszą noc w roku, czyli z 21 na 22 czerwca.

Według historycznych źródeł, Noc Kupały zaczęła być świętowana w Polsce około X wieku. Jak się jednak okazuje, Noc Kupały nie była obchodzona tylko w naszym kraju, ale i również w Finlandii, na Łotwie na Litwie oraz na Białorusi. Słowiańskie święto było dla mieszkańców jednym z najważniejszych dni w roku - podczas Nocy Kupały proszono bowiem bóstwa o urodzaj na polach oraz o dobrą pogodę. Najkrótsza noc w roku była także bardzo ważnym czasem dla młodych panien, które podczas Nocy Kupały dziewczyny wrzucały swoje wianki do rzeki. W zależności od tego, jak popłynął wianek, odczytywano los dziewczyny. Jeśli wianek wyłowił kawaler, oznaczało to szybki ślub. Jeśli jednak wiązanka paliła się, oznaczało to, że dziewczyna będzie starą panną.

więcej na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale mam coś pięknego i uroczego o tamtych czasach

Sati Sauri "Wianeczek-Noc Kupały"

Ukryta Zawartość

Chrześcijaństwo narzucono nam siłą oraz zakazano historię Słowian. Manipulacja imionami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Cóż za pojebani frustraci. Bez chrzesijaństwa by was nie było. Arton - nie mógłbyś pisać bzdur, gdyby nie chrześciaństwo.

Tak sobie pomyślałem - czytałem Kapitał, wprawdzie nie cały, bo tego bełkotu nie przeczytałby nawet facet z wyrokiem 25 lat.

Arton - jest ustanowiony porządek Świata - czy tego chcesz czy nie.

I możesz straszyć Papieżem w dziwnej czapce, zachwalać pederastów i grecką demokrację - nie jesteś wiarygodny. Jesteś wręcz nudny. O, k**wa, znowu Arton... Spierdalamy

Jest trochę zbuntowanych, młodych, ale Ty Arton wy***rdalaj na emeryturę.

Jeszcze głupszy jest od Ciebie kolega Thrak. Ma prawdopodobnie skończone 3 klasy, ale dobrze sprawował się w nagonce u Dziedzica.

Awansował, jak Ty, Tobardzo chwalebne, Chamów trzeba wysuwać.

Odnosząc się do tytułu wątku - ja myślę, że Watykan sprytnie umiejscowiony między dinozaurami, zrobił wielką krzywdę pederastom, artonom i koprofagom.

W Noc Kupały laseńki i młodziankowie rżnęli się po krzakach, aż się bór telepał.

Tak było - pamiętam:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.