Skocz do zawartości
IGNORED

Co po Densenie? Wzmacniacz używany do 2000?

joozeek

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka, chłopaki. Od kilku lat jestem posiadaczem Densena, ale nawrót audiofilskich ciągotek nie daje mi od kilku dni spokoju i rozgladam się za czymś nowym. Póki co Densen B-100 gra sobie z thule CD150B. Chciałbym kupić jakąś używkę do 2000 pln, ale nie bardzo wiem, w którym kierunku pójść. Zależy mi na wzmacniaczu grającym w miarę neutralnie, a jednak wciąz muzykalnie (o ile to możliwe, bo słabo się znam). Najpierw myślałem o kupnie Naima z serii 5 lub 3, ale okazało się, że to podobny styl grania do Densena. Nie taki sam, jasne, ale niewiele odbiegający. Potem myślałem o jakims Primare, ale nie wiem, czy to będzie skok na wyższy poziom. Najchętniej kupiłbym Densena DM-10, ale ciekawi mnie, czy warto rozejrzeć się za czymś jeszcze. Słucham dużo rocka, alternatywy, elektroniki, czasem blues-rocka. Pomóżcie, w Was nadzieja, bo tyle tego jest na rynku, a ja nie wiem na co warto wydać ten ciężko zarobiony grosz...

Do 2kzł to nawet nie zawracaj sobie głowy. Bo możesz pogorszyć i jeszcze szrota jakiegoś w wymienionymi bebechami od polskich allegrowych przedsiębiorców kupisz .

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Sprzęt kupuję od forumowiczów i jak dotąd się nie naciąłem. A było wśród nich parę rzeczy kilka stówek poniżej wartości, więc nie ma sensu od razu zakładać najczarniejszych scenariuszy.

za 2k to kupisz praktycznie to samo co masz, B-100 prawie w tych samych pieniądzach chodzi w dobrym stanie więc skoku jakościowego nie będzie co najwyżej inny dźwięk.

Densen ma specyficzny sposób prezentacji i trudno będzie co innego znaleźć. Myślę że DM10 za 2k będzie ciężko wyrwać.

Nie no, do dm-10 trochę na pewno dołożę, to póki co cel mojej "audiopielgrzymki", ale myślałem, że da się w razie czego kupić coś w mniejszych pieniądzach, co będzie miłym zaskoczeniem. Od kilku lat poszukuję głównie wzmaków i cd reprezentujących skandynawską szkołę brzmienia, a może to nie tędy droga.

Czyli co, zbierać i szukać raczej na pułapie 3000 pln? I czego w takim razie?

Ależ można trafić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Ukryta Zawartość

Posiadam ten wzmacniacz i jestem bardzo z niego zadowolony. Na tym ogłoszeniu jest w bdb cenie, lecz trzeba poprosić o dokładne fotki (sprzedający piszę, że wygląda jak nowy)

Test:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewnie poniosło ale pamietam jak sprzedałem MF A300 i kupiłem coplanda to przez pierwsze kilka dni byłem tak oczarowany,ze i za 4200 bym go nie sprzedał.hehe

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Za 2tys możesz spróbować amplifikatora 2003 z tym że mało się tego pojawia, to na pewno jeden z najlepszych wzmacniaczy w tych pieniądzach ale i... mało znany.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Wiele osób nie lubi określenia "muzykalny" w odniesieniu do sprzętu audio, twierdząc, że to zbyt ogólne i niewiele mówi o dźwięku. Inni uważają, że muzykalny = zamulony. Ja słysząc "muzykalny" od razu myślę: Densen. Jeżeli firmowy dźwięk z "czarnego pudełka" ci odpowiada, a naprawdę trudno go nie lubić, to po małym Densenie najlepiej przejść po prostu na większego Densena.

Za ok 2000 zł można wyhaczyć końcówkę B-300, do której podpinasz b-100 jako pasywny preamp (w tym układzie możliwy jest też bi-amping). Jest to dobre zestawienie w przypadku nieco trudniejszych kolumn, z którymi sam b100 nie do końca daje sobie radę. B-300 dociąża bas i poprawia jego definicję, poszerza tez zakres dynamiki, ale ogólny charakter dźwięku pozostaje bez większych zmian. Kolejnym etapem upgrade'u będzie zastąpienie b100 aktywnym pre B200 (ok. 2500 zł), dzieki czemu zyskasz na szybkości, precyzji i przestrzeni, ale oczywiście wszystko to nadal w ramach densenowskiej estetyki brzmienia. Nie bez znaczenia jest też poprawa komfortu obsługi - B200 ma pilota ;) A jeśli udałoby sie gdzieś trafić końcówkę B-300XS w cenie poniżej 3000 zł to to byłaby przysłowiowa "kropka nad i" w tym systemie. Zestawienie B200+B300 użytkowałem kilka ładnych lat i była to chyba najbardziej uniwersalna amplifikacja jeśli chodzi o różne gatunki muzyki z jaką miałem do czynienia. O "muzykalności" nawet nie wspominam, bo to oczywista oczywistość ;)

@opteron-o ile ostatnimi czasy mamy duży wysyp baltlabów na rynku wtórnym, to amplifikatora daaaaaawno już nigdzie nie widziałem.

@Gonarek. Dzięki za radę. Ogólnie lubię densenowski sound, ale b-100 to jednak nie dual mono. Dzięki za nakreślenie kierunku, nigdy o B-200 nie myślałem.

A co Ci brakuje w dżwięku Twojego systemu . Jeśli dynamiki , to może warto rozejrzeć się za wzmakiem lampowym ( na lampach kt88 , 6550 , kt66 itp. ) . Do 2,5 tysi kupisz , plus ewentualne wymiany lamp na lepsze . Warto , zanim sprzedaż swojego densena , sprawdzić , jak zagra z innymi kolumnami , łatwymi do wysterowania i niekoniecznie podstawkowymi ( zerknąłem jakie masz teraz :) ) Małe podłogówki typu RLS Deimos II , Mimo Studia16Hertz , czy chwalone tu na forum Soundecco mogą znacząco poprawić brzmienie , a nie zmienić jego sygnatury . Trzecim krokiem , lepszy interkonekt ( ale to chyba na końcu )

pozdrawiam

A jeśli udałoby sie gdzieś trafić końcówkę B-300XS w cenie poniżej 3000 zł to to byłaby przysłowiowa "kropka nad i"

A pokusilbys sie na porownanie B-300XSz DM30?

@joozeek Za 2k nie kupisz niczego co grabolby lepiej lub na podobnym poziomie jak B 100. Ja po B100 przeszedem na DM 10 a potem na koncowke DM 30 ale na taki eksperyment potrzea Ci ok 3k. Mialem tez Primare 30.1 ( tu znow potrzeba Ci 3k) - ten wzamcniacz jest ok ale cienki na basie i jakis taki "szary" :) Kto co lubi...

Moze EXPOSURE XX?

A pokusilbys sie na porownanie B-300XSz DM30?

W moim przypadku takie porównanie bedzie mało miarodajne ponieważ nigdy nie miałem okazji bezpośredniego porównania tych końcówek w zbliżonych warunkach. DM-30 słyszałem tylko w zestawieniu z DM20, natomiast B300XS z B200. Warunki były inne, sprzęt towarzyszący również, a odsłuchy dzieliło od siebie kilka lat. Dzwięk Dm'ów zapamiętałem jako mocno dociążony, gęsty, z lekko wycofaną średnicą. Zaskoczyło mnie też w jakim stopniu dźwięk ten różnił się od tego co prezentował sam DM-10 grający jako integra. Ktoś zaznajomiony z brzmieniem DM-10, kto oczekiwałby, że dzielonka będzie naturalnym rozwinięciem tej samej koncepcji mógłby być bardzo zdziwiony.

Exposure XX i 2010 słuchałem, ale wtedy jeszcze miałem eposy i nada c542. Średnio jakoś to brzmiało w porównaniu z denkiem. Ogólnie mam wrażenie, że b-100 zbyt cicho oddaje dalsze plany, smaczki. Słyszę je, ale są często bardzo dyskretne. Wychodzi na to, że jednak trzeba będzie zostać przy denku, dozbierać jeszcze trochę hajsu i czaić się na wyższe modele. Przyznam, że myślę jeszcze o sugerowanym wyżej baltlabie i audiolabie 8000s. Myślicie, że to lepszy pomysł?

Exposure XX i 2010 słuchałem, ale wtedy jeszcze miałem eposy i nada c542. Średnio jakoś to brzmiało w porównaniu z denkiem. Ogólnie mam wrażenie, że b-100 zbyt cicho oddaje dalsze plany, smaczki. Słyszę je, ale są często bardzo dyskretne. Wychodzi na to, że jednak trzeba będzie zostać przy denku, dozbierać jeszcze trochę hajsu i czaić się na wyższe modele. Przyznam, że myślę jeszcze o sugerowanym wyżej baltlabie i audiolabie 8000s. Myślicie, że to lepszy pomysł?

pomysł gorszy, kasa mniejsza

Przyznam, że myślę jeszcze o sugerowanym wyżej baltlabie i audiolabie 8000s. Myślicie, że to lepszy pomysł?

Amplifikatory są bardziej uniwersalne, baltlaba miałem może rok do półtorej, potem zmieniłem na amplifikatora 2003 i na nim grałem chyba z pięć lat, nie było go na co zmienić mimo że słuchałem różnych rzeczy, droższych i potencjalnie lepszych. Dopiero model G okazał się godnym następcą.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Dałem ogłoszenie na audiostereo, że chętnie kupię DM-10 i napisał do mnie jakiś Włoch, że opchnie mi go za 2300 pln. Przysłał foty, niby funkiel nówka, tylko coś słaba ich rozdzielczość. Macie jakieś doświadczenia z takimi ziutkami? Jak się zabezpieczyć, by nie wtopić? Bo oferta tak atrakcyjna, że aż podejrzana;)

przeczytaj wątek "oszust na giełdzie..."

jeśli go tam nie spotkasz, to ...

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Jeżeli coś jest zbyt piękne aby było prawdziwe, to na 99% tak właśnie jest.

Zasada w takich przypadkach jest jedna - pod żadnym, ale to absolutnie żadnym pozorem nie zgadzać się na inną formę płatności niż PayPal. Tutaj od razu uwaga - jeżeli pacjent po drugiej stronie jest doświadczonym oszustem, to początkowo zgodzić sie na PP, ale w ostatniej chwili "spotka" go jakaś nieprzewidziana katastrofa w stylu: zablokowane konto, pożar banku, trzęsienie ziemi albo smierć teściowej i będzie nalegał na płatność przez western union lub podobny sposób. W tym momencie masz już 100% pewności że masz do czynienia z oszustem.

Warto też sprawdzić, czy jego personalia nie pojawiają się w tym temacie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

za ok 2tys mozna upolować starego Caspiana - mało wzmaków mu dorówna w tej cenie

To moze byc dobry pomysl.

@joozeek zapomnij o tym Densenie z ogloszenia. 99,9999% zlodziej. Nawet z PP to szkoda nerwow.

• 2 tygodnie później...

Miałem okazję posłuchać baltlaba 2 i Caspiana i nie zauważyłem, niestety, znacznego skoku klasę wyżej w stosunku do poczciwego denka b-100. Baltlab był dosyć kapryśny i średnio fajnie brzmiał z moimi audiowave'ami i thule( przy gorzej zrealizowanych produkcjach żyletki latały po pokoju), a Caspian, choć był bardzo muzykalny, to w zasadzie nie odstawał niczym od tego, do czego przyzwyczaił mnie densen. Na pewno słabsza detaliczność i śtednica. Ale to tylko koje wrażenie. Chłopaki, poradźcie coś tak do 2500 z używek tranzystorowych, bo już zgłupiałem od tego szukania po internetach:)

Miałem okazję posłuchać baltlaba 2 i Caspiana i nie zauważyłem, niestety, znacznego skoku klasę wyżej w stosunku do poczciwego denka b-100. Baltlab był dosyć kapryśny i średnio fajnie brzmiał z moimi audiowave'ami i thule( przy gorzej zrealizowanych produkcjach żyletki latały po pokoju), a Caspian, choć był bardzo muzykalny, to w zasadzie nie odstawał niczym od tego, do czego przyzwyczaił mnie densen. Na pewno słabsza detaliczność i śtednica. Ale to tylko koje wrażenie. Chłopaki, poradźcie coś tak do 2500 z używek tranzystorowych, bo już zgłupiałem od tego szukania po internetach:)

A pisałem!!!.... nie da się po prostu w tej cenie.. wymyślacie dla kolegi głupoty a B-100 to naprawdę dobry wzmacniacz i wiedziałem że te do 2k nic nie wniosą. Bez sensu.

Zresztą nie rozumiem tej zmiany z drugiej ręki B-100 chodzą po 1.5-2k więc inny wzmak w tej cenie nie zagra lepiej ale inaczej.

Drugie tyle dozbieraj i kup DM10 albo 20+30.

No chyba że lampa.. to by było rozwiązanie Yaqin b100 nie do dostania teraz, może coś z Ukrainy?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.