Skocz do zawartości
IGNORED

Pułapki PC audio

Przemysław_51508

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro słuch przestaje być najważniejszym kryterium w zabawie z audio to ja wymiękam ...

Jakaś epoka się kończy ...

Śmieciowe PC uważane są za najlepsze źródło klasy High-End ...

Szkoda, że nie poparte jest to testami odsłuchowymi ...

Komputer nie może mieć żadnej sygnatury brzmieniowej może lub nie generować zakłócenia. I tylko tyle.

A transport CD może ?

Przypominam, że właśnie te zakłócenia nadają "sygnaturę brzmieniową" ;-)

Moim zdaniem nie chodzi tu nawet o "sygnaturę brzmieniową" a o fakt, że transport albo jest kiespki albo dobry.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A transport CD może ?

Przypominam, że właśnie te zakłócenia nadają "sygnaturę brzmieniową" ;-)

Moim zdaniem nie chodzi tu nawet o "sygnaturę brzmieniową" a o fakt, że transport albo jest kiespki albo dobry.

Nie rozumiesz, że właśnie dlatego żaden CD do PC Audio nie ma startu?

Szkoda, że nie poparte jest to testami odsłuchowymi ...

No przecież mówię że porównywałem z Meridianem Signature Reference.

Inne porównania są mi niepotrzebne. I tak droższego sprzętu niż ten Meridian nie kupię.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Nie można poprzestać na jednym porównaniu !

To kompletnie niemiarodajne.

Na podstawie jednego testu nie można wyciągać tak daleko idących wniosków, że gołe PC jest idealnym transportem. To oszukiwanie samego siebie. A potem innych na forum.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A transport CD może ?

Jeśli mówimy o klasycznym cd z dac w jednej obudowie to owszem tylko że ten dac nadaje sygnaturę brzmieniu.

Skoro słuch przestaje być najważniejszym kryterium w zabawie z audio to ja wymiękam ...

Jakaś epoka się kończy

Może dlatego że słuch to jednak zawodny zmysł lepiej wspierać się zdrowym rozsądkiem. Czasem jest to bezpieczniejsze.

W integrze CD nie ma konwersji I2S do SPDIF ... a niedoskonały SPDIF jest źródłem zakłóceń.

Piopio czy potrafisz przedstawić jakieś inne poza opierającymi się na wrażeniach słuchowych dowody na wyższość komputerów dedykowanych do audio nad zwykłym terminalem, przy założeniu że na oba pracują pod kontrolą Daphile?

W integrze CD nie ma konwersji I2S do SPDIF ... a niedoskonały SPDIF jest źródłem zakłóceń.

Tylko większość DAC'ów z wejściem USB omija konwersję na SPDIF, i słusznie zresztą, więc drogi Piopio proponuję rozważyć ten fakt, bo skoro używasz taki konwerter to twój tor jest daleki od ideału. Robisz konwersję USB na I2s - powstaje jitter, potem robisz konwersję I2S na SPDIF- powstaje jitter, potem robisz konwersję z powrotem SPDIF na I2S i znów jitter. Hipotetycznie to właśnie może być "sygnaturą" twojego transportu.

Typowy CD, w przeciwieństwie do PC, już na starcie, bo przy odczycie nośnika, obarczony jest błędem (wynika to z definicji kodowania audio na CD). Mimo to większość twierdzi, że CD jest najlepsze, bo jak ktoś kiedyś napisał: najlepsze jest... Może w takim razie to co "dobrze brzmi" to właśnie duży jitter i przekłamane bity, bodobnie jak np parzyste harmoniczne. Tylko że właśnie. Jak stwierdzić co brzmi lepiej? Jeden woli czipsy, inny frytki a jeszcze inny pure.

Jak się ludziom brzmienie podoba, to sprzęt się sprzeda, więc jakie powinno być dobre brzmienie?

W tej sytuacji dziwie się niechęci do wszelkiego rodzaju polepszaczy, jeśli jednak nie dąży się do ideału.

Jest wzorzec kilograma, to może czas na wzorce w audio - kolumny, daci, kable itd.

Może w takim razie to co "dobrze brzmi" to właśnie duży jitter i przekłamane bity, bodobnie jak np parzyste harmoniczne.

Ja bym powiedział, że dobre brzmienie nie tyle robią zniekształcenia, co ich właściwy dobór, kompromis między jednym, a drugim.

A ja bym powiedział, że dobre brzmienie robią muzycy. Zarówno repertuar jak i "sygnatura" sprzętu to rzecz kompletnie subiektywna. Dlatego też w kwestii np PC vs CD można sobie ciekawie podyskutować, pofilozofować, ale to wszystko tylko teoretycznie. Ja z tych całych dziewięciu stron dowiedziałem się jednej wartościowej rzeczy a to już jest coś :)

Największą pułapką PC Audio są DACi.

Większość nowych praktycznie brzmi tak samo a rozrzut cenowy jest od 700 zł do 14.000 zł. Tak w przybliżeniu. Potem jest High-End na którym się nie znam.

Największą pułapką PC Audio są DACi.

Większość nowych praktycznie brzmi tak samo a rozrzut cenowy jest od 700 zł do 14.000 zł. Tak w przybliżeniu. Potem jest High-End na którym się nie znam.

Nawet jeśli to prowokacja z twojej strony to wiele w niej prawdy przy dzisiejszych canach elektroniki nie ma problemu by przy odrobinie widzy zrobić daca powidzmy za 1000 zl grajacego nie gorzej niz ten za 14000.

Tak naprawdę każdy czegoś innego szuka w audio ja w miarę możliwości chce usłyszeć to co wymyślił realizator w swoim studio nawet jeśli coś spieprzyl to dka mnie też ma to wartość. Dlatego lubię system który najmniej ingeruje w brzmienie. Dlatego zakochałem się w sprzęcie studyjnym i przy okazji w pc audio ze wzgledu na wygodę. Każdy wybiera własną drogę i tak powinno być. Jeden słyszy drugi nawet jak slyszy to do końca nie wierzy.

Tylko większość DAC'ów z wejściem USB omija konwersję na SPDIF, i słusznie zresztą, więc drogi Piopio proponuję rozważyć ten fakt, bo skoro używasz taki konwerter to twój tor jest daleki od ideału. Robisz konwersję USB na I2s - powstaje jitter, potem robisz konwersję I2S na SPDIF- powstaje jitter, potem robisz konwersję z powrotem SPDIF na I2S i znów jitter.

Tylko czemu u mnie właśnie po konwerterze USB/Spdif gra lepiej niż po USB?

Napiszesz, że po USB nie mam bit-perfect?

Tylko większość DAC'ów z wejściem USB omija konwersję na SPDIF, i słusznie zresztą, więc drogi Piopio proponuję rozważyć ten fakt, bo skoro używasz taki konwerter to twój tor jest daleki od ideału

Konwerter JarkaC, który używam jest znakomity. Jest zupełnie przeźroczysty brzmieniowo. Port USB (PPA V2) i SPIDF konwerter JarkaC grają identycznie. Dwa różne DACi podłączone (jedne po USB, drugi po SPDIF) do tego samego PC grają identycznie.

Piopio, choc w wielu miejscach sie z Toba nie zgadzam, glownie na polu IT, to za jedno chetnie bym Ci postawil kolejke. Za co? Ano te DACi. W sumie dwa poprawnie wykonane urzadzenia, nawet na roznych kostkach, nie powinny znaczaco, jesli w ogole, roznic sie dzwiekiem. Chyba, ze producent przefajnowal, zeby sie czym wyrozniac, ale to juz wtedy nie ma nic wspolnego z wiernoscia odtwarzania.

Naskrobane wirtualnie

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

iększość nowych praktycznie brzmi tak samo a rozrzut cenowy jest od 700 zł do 14.000 zł

To nie świadczy najlepiej albo o twoim słuchu albo reszcie toru Audio jaki masz.

Transport wykluczam ;)

Nie tylko na moim sprzęcie nie słychać różnic ;-)

A słuchu użyczyło kilku kolegów ...

w którymś elemencie jest słaby punkt w tej układance.

Z mojego doświadczenia jest spora różnica miedzy DAC za 1500zł a 3000zł a takim za 6000zł

Zgadzam się. Przy graniu ze słabego transportu jest różnica.

Konwerter JarkaC, który używam jest znakomity. Jest zupełnie przeźroczysty brzmieniowo. Port USB (PPA V2) i SPIDF konwerter JarkaC grają identycznie. Dwa różne DACi podłączone (jedne po USB, drugi po SPDIF) do tego samego PC grają identycznie.

Widzisz kolego, i tym się właśnie różnimy. Dla mnie to jest tylko hobby, dla ciebie zawód jeśli dobrze rozumiem. Też mam konwerter jarka i pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem czy oby nie gra lepiej po ominięciu tych dwóch zbędnych konwersji. Ty natomiast zamiast sprawdzić coś co może przynieść realny efekt i nic nie kosztuje wolisz bawić się w hajendowe zasilanie komputera. Wyobraź sobie że jeśli mam rację twój hajendowy komputer może podnieść się jeszcze o klasę wyżej.

Z mojego doświadczenia jest spora różnica miedzy DAC za 1500zł a 3000zł a takim za 6000zł

Z mojego też. Ten za 6000 jest cztery razy droższy, każdy przecież widzi różnice.

Uwielbiam takie stwierdzenia. Granie za pieniądze. Tak jakby każdy Sprzęt za 6000 musiał być siłą rzeczy 2 razy lepszy od tego za 3000.

To nie świadczy najlepiej albo o twoim słuchu albo reszcie toru Audio jaki masz.

A to moje drugie ulubione stwierdzenie. Albo jesteś głuchy albo masz za cienki sprzęt. Nie ma ani opcji cm w lewo ani w prawo. I ktoś kto to weźmie na poważnie faktycznie może sobie pomyśleć, że Bozia nie dała mu ostrego zmysłu i do tego jest za biedny więc nie ma co tu szukać. Do Hiendu z takimi tekstami! Tam będą cie klepać po ramieniu.

Nawet jeśli to prowokacja z twojej strony to wiele w niej prawdy przy dzisiejszych canach elektroniki nie ma problemu by przy odrobinie widzy zrobić daca powidzmy za 1000 zl grajacego nie gorzej niz ten za 14000.

To prawda. I pytanie - na ile cena 14 tys jest uzasadniona?

Ale przetworniki grają jednak różnie i warto znaleźć swój ulubiony. :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Cena wyrzszej półki cenowej (daci, kable, itp) to w głównej mierze podatek od exkluzywnosci. Tam płaci się za małe serie i za to że szwagra zrzerac bedzie zazdrości a nie za to że spełni swoją funkcje lepiej niż tańszy odpowiednik. ;)

A to moje drugie ulubione stwierdzenie. Albo jesteś głuchy albo masz za cienki sprzęt. Nie ma ani opcji cm w lewo ani w prawo. I ktoś kto to weźmie na poważnie faktycznie może sobie pomyśleć, że Bozia nie dała mu ostrego zmysłu i do tego jest za biedny więc nie ma co tu szukać. Do Hiendu z takimi tekstami! Tam będą cie klepać po ramieniu.

Zgadzam się z Tobą całkowicie. Każdy osoba nie obeznana w pc audio czytając to forum może stwierdzić że bardzo trudno uzyskać jest dobry dźwięk z pc co na dzień dzisiejszy nie jest takie trudne. Jeśli boimy się śmieci z komputera podłączamy komputer optykiem z dac ewentualnie korzystamy z konwertera usb spdif. Jeśli na siłę szukamy dziury w całym to kupujemy zasilanie liniowe. Dla mnie to co dzieję się przed konwerterem nie ma znaczenia a nawet jakiś wpływ ma to nie jest to słyszalne. Ważny dla uzyskania dobrego dźwięku jest dobry nie koniecznie drogi dac, odpowiednio dobrany wzmacniacz i przede wszystkim dobre głośniki. Oczywiście zaraz po albo i nawet przed powinna być adaptacja miejsca odsłuchów, ale na to mało kto może sobie pozwolić z tych lub innych względów w domu.

Rozwiązania w pc audio są proste i mogą być tanie lub drogie zleżnie od potrzeb ;)

Rozwiązania w pc audio są proste i mogą być tanie lub drogie zleżnie od potrzeb ;)

Brawo !

I to jest rozsądna konkluzja !

Ale połączenie PC z DAC optykiem to bym zdecydowanie nie polecał ... sygnał do optyka powstaje na płycie głównej ... a wiesz jakiej są jakości płyty główne .. jakie mają zegary ...

Co sądzicie o transmisji do DAC z komputera przez I2S ?

Np. taka karta ;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.