Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór TV 55-60"

sargon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.Jesli macie jakieś sugestie.Tv nie musi posiadać bajerów w stylu smart,3d itp.Kwota ok 4klz ,wybór chyba tylko spośród lcd gdyż plazmy już umarły.

Kwota nie jest astronomiczna więc zastanawiam się czy można coś sensownego wylookać ;-P

https://www.audiostereo.pl/topic/117720-wyb%C3%B3r-tv-55-60/

Witam. Jestem na podobnym etapie. Też szukam takiego tv. Mnie również nie zależy na bajerach. Obecnie najpoważniejszym kandydatem jest firma Thomson. Za tv 55 cali trzeba zapłacić niecałe 3000 zł. Niektóre modele nie posiadają internetu, ale dodatkowa przystawka za ok. 200 zł. spowoduje że dostęp do sieci będzie bardziej wygodny niż z telewizorami smart tv. U "markowej" konkurencji za taki model trzeba płacić co najmniej 1000 zł. więcej. Jakość obrazu jest na takim samym poziomie. Planuję jeszcze podłączyć twardy dysk w sklepie z własnym materiałem i porównać na kilku modelach. Z tego jednak co mi prezentował sprzedawca, to na 99 procent nie dam się namówić na Sony, Sharp, Samsung, Panasonic itp.

Niestety tv nie da się ocenic w sklepie trzeba go mieć w domowych warunkach i tyle.Wiadomo że generalnie cena osyluje z jakością.Szkoda że tego samsunga nie mawersji 60" chyba ze przegapiłem.Płacenie jednak za funkcje 3d i smart to taki off out jak dla mnie kompletnie nie przydatne.Matryce IPS z tego co dało się wyczytać maja bd kąty widzenia ale niestety gorszą jakość czerni, zresztą wiadomo że to zawsze musi być jakiś kompromis.

Niestety tv nie da się ocenic w sklepie trzeba go mieć w domowych warunkach i tyle.Wiadomo że generalnie cena osyluje z jakością.Szkoda że tego samsunga nie mawersji 60" chyba ze przegapiłem.Płacenie jednak za funkcje 3d i smart to taki off out jak dla mnie kompletnie nie przydatne.Matryce IPS z tego co dało się wyczytać maja bd kąty widzenia ale niestety gorszą jakość czerni, zresztą wiadomo że to zawsze musi być jakiś kompromis.

UE55H6400 ma matrycę VA.

ja polecam Toshiba 55L7453dg , swietny tv . Mam go od 3 miesięcy ,a jestem nadal bardzo zadowolony.

Tu masz link do recenzji , dobrej recenzji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tymi glosniczkami dyskwalifikuje smieszne soundbary za okolo 2tys.

Ukryta Zawartość

Po małym poszukiwaniu tv rzucę garść swoich spostrzeżeń, poziom mojej znajomości technologi tv nie jest wybujały i jest na poziomie powiedzmy tradycyjnego uzytkownika a i też moją ambicją nie jest podniecanie się wideo-testami i mastrurbowaniem sie Hz ...

Kategoria 55":

1- Samsung UE55H6400A ,sredniak do wszystkiego jeśli ktoś traktuje tv jak zwykły "mebel" jest ok stosunek cena-towar 1 miejsce.szkoda że większy brat 65" kosztuje dwa razy tyle. 60" z tej serii brak.VA

2- Toshiba 55L7453DG klasa wyżej i oczywiście droższy,organoleptycznie jakość wykonania na podobnym poziomie,czy w praktyce na sygnale z kabla będzie lepiej niż na samsungu - nie wiem.IPS

Kategoria 60". Tu jest większy dylemat bo zmieścic się jakoś w przedziale cenowym już nie sposób.

1.Panasonic TX-60AS650E, cena ostateczna i zaporowa.Trudno się przyczepić do wyświetlanego obrazu.tv należy dokładnie sprawdzić w sklepie -bywają kłopoty z podświetleniem matrycy.IPS

2.Sony KDL-60W605B Jakość wykonania najlepsza.tv nie jest już tak nowoczesny jak panas.Obraz już też nie ma takiego nasycenia oraz ostrości za to obraz bardziej płynny co np. w transmisjach sportowych nie do przecenienia - patrz aby z murawy podczas transmisji nie zrobiła się zielona mizeria ;-P. VA

Oczywiście są jescze inne,może warto looknąć na markę TCL to chinski duży koncern który mocno inwestuje w produkcję TV(fabryka również w PL) .na rynku są nowe modele o rozmiarze max zdaje się 55 " IPS.To są moje krótkie myśli,który kupię na razie nie zdecydowałem.Nie ukrywam że większe robi lepsze wrazenie.

Analizując rynek i technologie zastosowane w tv ograniczyłem swój wybór do 4 modeli co w natłoku informacji nie jes rzeczą łatwą oczywiscie kompromis finasowy gra nie bagatelną rolę.

Trochę z innej beczki analizują fora(dwa konkurencyjne) które głównie zajmują się kwestią tv byłem zażenowany poziomem wypowiedzi opluwania jednej marki na rzecz drugiej i na odwrót ,chociaż jedno robiło to zdecydowanie agresywniej, znalezienie płaszczyzny obiektywizmu jest dość trudne.

Trochę z innej beczki analizują fora(dwa konkurencyjne) które głównie zajmują się kwestią tv byłem zażenowany poziomem wypowiedzi opluwania jednej marki na rzecz drugiej i na odwrót ,chociaż jedno robiło to zdecydowanie agresywniej, znalezienie płaszczyzny obiektywizmu jest dość trudne.

Poniewież dana marka ma sztab ludzi "pracujących w internecie", ich zadaniem jest smarowanie konkurencji i wychwalanie własnych produktów. Ich działania nie ograniczają się jedynie do for.

BTW: a nie lepiej poczekać z dwa miesiące ? powinno się pokazać coś nowego.

Pewno można poczekać tylko czy coś bedzię na akceptowalnym poziomie cenowym (max ok 6klz).Wiadomo jak nowe modele są windowane .

Raczej odpuszczam sobie matryce IPS.

Marki które biorę pod uwagę 1-sony .bezpieczny wybór

2-kontrowesyjny sharp qatron

3-philips,muszę się dokładniej zoorientować

4-samsung najsłabszy design,największy wybór,mnogość funkcji

ja liczę na spadki cen starszych klocków, ale liczyłem też na wietrzenie magazynów w marketach a zauważyłem tylko skok cen i nic nie kupiłem. Swoją drogą ktoś te gówniane sklepy powinien rozliczać z reklam.

a Panasonic ?

Nie wiem czy ktoś zauwazył jakby matryce 60"tv i więcej nie były całkowicie proste (lekko pofałdowane) widoczne pod kątem .Nie wiem czy jest to kwestia oswietlenia w sklepie czy rzeczywiscie tak jest ;-/

Hmm a ja wlasnie szukam...min 55 cali, musi miec WIFI i mozliwosc ogladania Youtube (bajki dla dzieci - mozna nawet delfina Um znalesc ! )

Cena sensowna :)

3D nie musi byc...sygnal kablowka

Pokazywali mi w MM jakiegos LG ze smieszym pilotem za 3800 ale design LG mnie jakos razi. Raczej Samsung albo Toschiba

pomozecie?

I gówniane matrycę IPS.

Tylko kontrast statyczny. Bez "local dimming" jako TV będzie się gorzej sprawdzał. Poza tym same zalety. W rozwiązaniach profesjonalnych IPS-y dominują aczkolwiek VA też są stosowane z powodzeniem. To tak gwoli pewnego uzupełnienia lakonicznej wypowiedzi.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ukryta Zawartość

hmm w gazetce było co innego.

tyle warte te promocje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupując Tv nie sugerowałbym się promocjami a jakośccią obrazu w danym zakresie.Niestety możliwości sprawdzenia TV w sklepie są dość mocno ograniczone lub wręcz niemozliwe (brak danego modelu).Wybierając 55" bujamy się od panasa (ok 3klz)seria 640 (dość bezpieczny wybór) do philipsa 8109 ryzykując zwiechy softu ale lepszy obraz i lepsza cena praktycznie x 2.Wybierając 60" bujamy się od sony 605b(jesli ktoś nie szuka 3d) do 855b (4,6 - 6,4 klz),linia samsunga 6200,oraz modele sharpa w technologii qatron 855,lub droższy 857.

Ja dopiero co robiłem rozeznanie wśród LCD 55 cali i wybór padł ostatecznie na Sony W805B, jestem zadowolony, pisałem więcej w wątku "plazmowym".

Miałem kiedyś ten TV w domu - kilka dni. Zwróciłem go z uwagi na całkowity brak czerni.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.