Skocz do zawartości
IGNORED

Naim DAC vs Hegel HD20

savitar7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od dawna zamierzałem kupić Naim DAC ponieważ mam i lubię sprzęt Naima lecz po przeczytaniu paru testów zaczynam się zastanawiac nad tym ze względów finansowych. Naim DAC można znacznie ulepszyć zasilaczem SuperCap lecz wtedy w sumie robi się spory wydatek. Czy taki o połowę tańszy Hegel HD20 zagra na podobnym poziomie jak Naim bez zasilacza? Poproszę ewentualnie propozycje innych DACów albowiem zielony w tej kwestii jestem :)

aaa... pewnie przesadziłem z działem Hi-End

https://www.audiostereo.pl/topic/117854-naim-dac-vs-hegel-hd20/

Tez polecam ABD, a mi polecil k. wyzej:)

Może koledzy napisaliby kilka słów, jak gra ten daczek w odniesieniu do innych konstrukcji z przedziału 5-10 tys zł jak calyx 192 lub właśnie hegel hd 20?

Pozdrawiam, Tomek

Ten DAC gra dobrze nawet ze słabym transportem. Co jest jego wielką zaletą.

Dźwięk ma odpowiednie wypełnienie. Reszta cech brzmienia na naprawdę wysokim poziomie.

Nie ma się do czego doczepić.

Słyszałem od jednego forumowicza, że Dragon gra znacznie lepiej od Calyxa. I ja w to wierzę ;-)

Hegel HD20 to już staruszek ... słabe wejście USB, brak DSD. Nie warto.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Na dzień dzisiejszy NAIM DAC to już przeciętniak. Miałem ten przetwornik ale zaraz jak wyszedł. Bez dodatkowego zasilacza obecnie rozłoży go sporo tańszych przetworników. Teraz to warto interesować się z tańszych OPPO HA-1. Na dniach będą nowe urządzenia od Bursona też fajne klocki czy ten wymieniony wyżej Audiobyte.

Może koledzy napisaliby kilka słów, jak gra ten daczek w odniesieniu do innych konstrukcji z przedziału 5-10 tys zł jak calyx 192 lub właśnie hegel hd 20?

Pozdrawiam, Tomek

Witam !

Miałem wcześniej Hegla HD10/20, później Calyxa 24/192, słyszaem ale nie u siebie Naim DAC i moim zdaniem wszystkie te DAC'i bije na głowę

Audiobyte Black Dragon , do tego kosztuje 6,5 tys.

Jeśli chodzi o granie Audiobyte to przede wszystkim większe wypełnienie , świetna rewelacyjna separacja instrumentów - barwa i detale ,niuanse i doskonałe "tło", a zarazem

fajna przestrzeń i głębia sceny. Dragon nie jest ekstremalnie analityczny , ale nie gubi żadnych detali , wszystko co trzeba jest gdzieś w tle lub po bokach sceny , a jednocześnie jest super muzykalny , płynny i daje to co najważniejsze - przyjemność ze słuchania.

Moim zdaniem żaden z powyżej wymienionych DAC'ów nie ma w tych kwestiach szans w porównaniu do Dragona. (Dla mnie narazie koniec szukania przetwornika)

Pozdrawiam

Z moim transportem PC nie ma absolutnie żadnej różnicy ...

Z normalnym źródłem ... wybrałbym teraz Dragona ... gra znakomicie a kosztuje 2x mniej.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Z normalnym źródłem ... wybrałbym teraz Dragona ... gra znakomicie a kosztuje 2x mniej.

Dzięki za odpowiedź, muszę sobie w takim razie pożyczyć Dragona na odsłuchy.

strumieniowiec, lampy i tuby

Ten DAC gra dobrze nawet ze słabym transportem. Co jest jego wielką zaletą.

Dźwięk ma odpowiednie wypełnienie. Reszta cech brzmienia na naprawdę wysokim poziomie.

Nie ma się do czego doczepić.

Słyszałem od jednego forumowicza, że Dragon gra znacznie lepiej od Calyxa. I ja w to wierzę ;-)

Hegel HD20 to już staruszek ... słabe wejście USB, brak DSD. Nie warto.

Czy mógłbyś doprecyzować co rozumiesz pod pojęciem słaby transport. Czy w tej definicji mieści się np. Oppo 105 jako transport. Zamierzam go rozbudować o DAC zewnętrzny i stąd pytanie.

Oppo 105d jest słabym transportem. Za to dobrym DAC.

Trzeba zrobić odwrotnie - do Oppo jako DAC dołożyć dobry transport.

dzieki wielkie!!! trzeba bedzie tego Dragona posluchac

Taki kierunek bardzo mi się podoba, jakoś brakuje normalnego odtwarzacza CD. Tyle że w cenie Dragona to raczej dobrego transportu nie kupię. A może się mylę.

Tylko jakiś stary i używany. Niestety.

Jest problem z dobrymi transportami CD.

A nowe dobre kosztują od 10k zł. ;-)

Ja zasilam Oppo moim PC i jest super. Ale nie każdy lubi pliki czy WIMP.

Lubię pliki, bo trudno mieć na półce kilka tysięcy płyt (choć bym chciał). Zasilam Oppo z dysku z plikami flac. Ale jak czas pozwala to celebruję płyty, więc transport potrzebny jest. Dragona posłucham i tak jak się okazja trafi. Najchętniej w swoim systemie.

Nie ma różnicy pomiędzy DAC w Oppo a Dragonie.

Pod warunkiem zastosowania dobrego transportu.

Oppo jako player gra strasznie kiespko ... w porównaniu z graniem jako DAC.

Witam,

od dawna zamierzałem kupić Naim DAC ponieważ mam i lubię sprzęt Naima lecz po przeczytaniu paru testów zaczynam się zastanawiac nad tym ze względów finansowych. Naim DAC można znacznie ulepszyć zasilaczem SuperCap lecz wtedy w sumie robi się spory wydatek. Czy taki o połowę tańszy Hegel HD20 zagra na podobnym poziomie jak Naim bez zasilacza? Poproszę ewentualnie propozycje innych DACów albowiem zielony w tej kwestii jestem :)

aaa... pewnie przesadziłem z działem Hi-End

Mozesz pomyslec o HD25 lepszy od HD20 i nadal sensownie wyceniony.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Oooo... Do tej pory użytkownicy i testerzy nie wypowiadali się tak euforycznie o DAC'u w 105D... Czyżby ten DAC, twoim zdaniem, był równie dobry jak Hegel HD20 czy HD25...?

Ja osobiście traktuję Oppo 103D właśnie jako transport CD oraz odtwarzacz różnych formatów video i jestem bardzo zadowolony... Innego zastosowania Oppo nawet nie brałem pod uwagę...

Tak, DAC w Oppo jest równie dobry jeśli zasilić go dobrym sygnałem.

Widzę,że zakładka Hi-End też schodzi na psy skoro NA POWAŻNIE dyskutuje się tu o takich markach jak Hegel czy ten...rumuński wynalazek.

No ale wesołej zabawy życzę.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

A propo tego rumunskiego wynalazku, to jeden z lepszych dackow do 10/15 tys jaki jest na rynku, no ale jak sie nie poslucha, to coz mozna powiedziec, nic

Ja nie wierzylem, posluchalem i wiem

Proponuje zrobic to samo, a potem pisac

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Ależ można jak najbardziej skrytykować. Doktorek jest w tym mistrzem.

moze nie przepada za rumunia, ja tez fanem nie jestem, ale uslyszalem i uwierzylem:)

a dla watpiacych proponuje rzucic okiem na to, ten sam pan ktory robi audiobyte

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.