Skocz do zawartości
IGNORED

Horytnica- rock patriotyczny

sittek

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę na literaturze się znam i trochę na muzyce, słucham tego, co wielu uznałoby za hałas u sąsiada. Dyskusja jak zwykle żenująca , taka polska, pokopać, dowalić i zamilknąć. Panowie, czy wy w ogóle wiecie , co to jest patriotyzm? Tak się akurat składa, że mnie to słowo napawa obrzydzeniem. Większość ludzi to idioci, dlaczego zatem mam utożsamiać się z idiotami. Przyroda piękna , bo polska? Gdzie indziej piękniejsza . Ludzie cudowni? Pełni zawiści, zazdrości, zawzięci, nieufni, bez uśmiechu na gębie każdego dnia? I ja mam to kochać? Każdy w pogoni za pieniądzem bliźnim pogardza. Historia fajna? Przecież sami doprowadziliśmy do zaborów , do dziś odczuwamy ich skutki. Anarchia była górą, brak mocnego władcy itp.

Powiem krótko: mam w dupie ten termin. Mickiewicz ze swoim dziełem "Pan Tadeusz " mnie nie urzeka, bo i dlaczego, tysiąckrotnie wolę Norwida, ale jego nikt nie cenił, nikt nie czytał, umarł w zapomnieniu pochowany w zbiorowej mogile z bezdomnymi. I to on był większym patriotą niż Mickiewicz i Słowacki razem wzięci.

Co do historii, łatwo nią manipulować, jak powiedział Wałęsa, "punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia"

I tak na koniec: w muzyce patriotyzm? W muzyce liczą się dźwięki a nie tekst. Niech te młode zespoły robią muzykę patriotyczną instrumentalną , ciekawe, co zostanie. Adieu

PS

Twórczości tego zespołu nie znam, ale posłucham, a nuż mi się spodoba

Posłuchałem: zero pomysłów, kalka Nightwish , brak inwencji twórczej, kolejny komercyjny bezwartościowy projekt obliczony pod gust mało wymagającej publiki, która w dziwny sposób objawia swe uczucia do czego? Bo nie wiem, oświećcie mnie. Ja na przykład kocham kobiety, szczególnie te nie z Polski, czyli wolę kolorowe. To co, już patriotą nie jestem? Jaka szkoda, na płacz mnie zbiera, łkać będę całą noc, co bezsenną ją nazywają, tylko polskie śmieciarki będą mym towarzyszem....

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Przecież sami doprowadziliśmy do zaborów , do dziś odczuwamy ich skutki. Anarchia była górą, brak mocnego władcy itp.

Byli i tez tacy którzy się na to nie godzili. Ciekawe ilu by teraz było, czy wszyscy by uciekli z Polski lub pierwszego dnia poddali się najeźdźcy. A tak śmialiśmy się z Francji w czasie II wojny światowej, a tu proszę, mamy to samo.

W muzyce liczą się dźwięki a nie tekst.

Naprawdę tylko dźwięki?

Twórczości tego zespołu nie znam, ale posłucham, a nuż mi się spodoba

Posłuchałem: zero pomysłów,

Długo ci kolego na to nie zeszło. Niewiele pewnie też posłuchałeś, ot przelecieć się po początku nagrania, parę riffów, w tym czasie pewnie kolacja, zerknąć na TV i poklikać na forum.

A w jaki sposób rozumiesz swój patriotyzm? Istnieje coś takiego?

W jaki sposób mógłbyś go wyrazić?

Czy do końca masz go w dupie? Niech to inni się poświęcają?

Ciekawe mamy współczesne pokolenie, konformizm pełną gębą, nic tylko płakać.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

No dalej forumowi Patrioci:-)

Jeżeli ma się coś skrytykować pisze się "schematyczna", jeżeli chce się pochwalić, mówi się "ma styl". To tylko gra słów, nie mająca nic wspólnego ze stanem faktycznym. Aby wypowiedzieć się szerzej należałoby lepiej poznać ich twórczość.

Ok. przemogę się i jeszcze raz zmuszę się i posłucham bardziej skupiając się na tekście....bo co do strony muzycznej zdania nie zmienię. Określiłem ją w taki sposób tylko z tego powodu że niczym nie ujmuje przy pierwszym słuchaniu. Znając siebie taka muzyka przy kolejnych przesłuchaniach jeszcze bardziej dla mnie straci, jest po prostu za mało ambitna. ;(

Nie prowokuję.

Jak dla mnie: warsztat techniczny mają bardzo dobry. Jeżeli chodzi o tematykę jest rewelacyjna. Nie ma na naszym rynku muzycznym innego takiego zespołu potrafiącego przedstawić naszą historię. Niestety, patrząc choćby na naszych forumowych trollików, nie każy jest w stanie ogarnąć tę tematykę. Dla niektórych historia kończy się na ostatnim odcinku wieczornych Wiadomości.

Dobra, to szczerość za szczerość.

Wszedłem do tego tematu bo myślałem że coś powstało w tym kierunku muzycznym i tematycznym na co czekałem....może gdyby to miało miejsce, 35 lat temu lub wcześniej to mogłoby mnie to muzycznie zainteresować, teraz brzmi to dla mnie za bardzo wtórnie, nic nowego do rocka nie wnosi.

"Warsztat techniczny bardzo dobry"....nie przesadzasz....internet jest pełen przykładów jak obecna młodzież potrafi grać, o tych którzy coś znaczą dla mnie w tej materii nie wspomnę...i znów gdyby to 35 lat temu....tyle o muzyce. ;)

Tematyka i owszem potrzebna, ale tak jak już pisałem (podałem przykład ciekawszej jako całość) mnie nie przekonuje i znalazłbym pewnie wiele lepszych wykonań takowej, choć tej rockowej praktycznie nie ma, tej akurat brakuje.

I tutaj znaleźli sobie muzycy swoje miejsce i znajdą pewnie wielu mniej wymagających muzycznie fanów-patriotów.

Czy tylko komercją się kierowali?

Nie mnie oceniać, ale może coś w tym być z tych powodów które wcześniej podałem. ;)

"Nie ma na naszym rynku muzycznym innego takiego zespołu potrafiącego przedstawić naszą historię."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wolę takie wykonania od tego co lansujesz, mniej to groteskowo brzmi, choć tak jak pisałem muzycznie nie moja bajka.

A w jaki sposób rozumiesz swój patriotyzm?

Polecam klip z linka pod tym tytułem powyżej....znajdziesz odpowiedź. ;)

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

To pytanie akurat nie było kierowane do ciebie.

Co do reszty wypowiedzi, dlaczego od razu szukamy dziury w całym? Jakie to ma znaczenie, że w necie jest mnóstwo innych zdolnych ludzi? Tutaj rozmawiamy o nich, a nie całym świecie. Po co pakować wszystko do jednego worka? Nie wątpię że inni grają lepiej, ale z drugiej strony mnóstwo gra gorzej. I to ma być argument?

Muzyka rockowa, w tym punk rock, ogólnie muzyka alternatywna, nie opierają się na wirtuozerii, na smaczkach dźwiękowych, pasażach.Paradoksalnie im gorzej, tym lepiej, bo inaczej będzie to przekaz zafałszowany, totalnie pozbawiony szczerości.

A co do ich warsztatu może wypowiedzieć raczej ktoś kto sam grał, a nie tylko kręcił gałką w radio.

Krytykować jest bardzo łatwo. Ale wziąć za gitarę, siąść za perkusją samemu, wtedy wychodzi, że tylko pitolimy dla samego pitolenia.

Nie każdy zespół ma być od razu porównywalny do legend :Pink Floyd, Metallica czy Sade. Muszą być też normalni, którzy kochają to co robią.

Wiedziałem o tym pisząc..ale nie zaszkodziło, to słowo nie dla każdego to samo znaczy.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Przejmujące i smutne. To jest jeden z ostatnich naszych najsmutniejszych okresów współczesnej historii.

.Paradoksalnie im gorzej, tym lepiej, bo inaczej będzie to przekaz zafałszowany, totalnie pozbawiony szczerości.A co do ich warsztatu może wypowiedzieć raczej ktoś kto sam grał....

I tak i nie.

Nie należy mylić siermiężnej muzyki rockowej z jej początków z powielaniem rockowych schematów.

Tak jak silenia się na oryginalność z rzeczywistą oryginalnością...

Też nie można generalizować że tylko muzycy są w stanie ocenić umiejętności...to nie ten poziom naprawdę żeby osłuchany miłośnik dobrego rocka na tym się nie poznał.

Krytykować jest bardzo łatwo....siąść za perkusją samemu,

Trafiłeś w czuły punkt....po 35 latach przerwy.....strach pomyśleć a kompromitacja pełna i pewna. :)))

Może kończąc taki rock to nie moja bajka choć na niektórych z wymienionym przez Ciebie się wychowywałem....Metallica mnie nigdy nie kręciła...Sade?....chodziło pewnie o Slade to już bardziej....choć dopiero Kansas mnie tak naprawdę zauroczył, a teraz odkrywam (nadrabiam zaległości) rocka progresywnego (Haken, Pain of Salvation) poszukuję i znajduje kolejne wartościowe zespoły.

Tyle.

Żadne szczytne ideały nie usprawiedliwiają złej poezji. Teksty tej kapeli to odpowiednik jelenia na rykowisku i martwej natury z zabitym ułanem. Rymy częstochowskie na poziomie "twórczości" czytelników "Naszego Dziennika". Kiedyś do malarza Wyki przyszła Matka Boska i powiedziała, "Wyka, ty mnie nie maluj na kolanach, ty mnie maluj dobrze".

Sittek

Powiem krótko, jesteś zabawny w swej miłości do ojczyzny. Wielkie dzięki za uważną lekturę mego wpisu, który został określony jako pusty manifest. Pusto się nie czuję, nie namawiam nikogo do walki, nie wołam na barykady.

Podobnie jak Maju oczekuję pewnego poziomu artystycznego, zapału i ognia, nie mówię tu o szukaniu nowych szlaków jak robił to świetny polski zespół KOBONG, na pewno bardziej patriotyczny, bo robiący ambitniejszą muzę.

Owszem, masz rację, nie zagłębiałem się w tę muzykę , a wiesz dlaczego ? Nightwish nie jest dobrym wzorem do naśladowania, to są popłuczyny rocka, gdyby naśladowali Hendrixa, Deep Purple, Led Zeppelin, Black Sabbath, King Crimson , to byłby pełen szacun.

Bo znaczyłoby to tylko tyle , że w swoich zainteresowaniach weszli trochę w głąb , do samych początków.

Tak zrobił wg mnie najlepszy polski zespół grający muzę patriotyczną, czyli Złe Psy . Znacie tę historię ? Nie ? to poczytajcie i posłuchajcie. Lider dostał zawału, wylądował w szpitalu, bo tak media polskie kochają patriotyczną muzę.

Sittek, o gustach się nie dyskutuje, jedne ma bardziej wyrafinowany gust, inni mnie wyrafinowany, jednym starcza disco polo, bo jest bardzo patriotyczne, mnie nie starcza. Od muzyki w KAŻDEJ warstwie, czy to słownej czy muzycznej wymagam wysokiego poziomu. Zatem , jeśli śpiew, to o mądrych kwestiach ogólnoludzkich. Dlatego wg mnie największym patriotą jest Czech, Jaromir

Nohavica, bo nawet jeśli go nie rozumiem, to czuję, że śpiewa o ważnych , elementarnych rzeczach.

Sittek, wieszz, dlaczego boję się patriotyzmu? Bo od niego bardzo blisko do faszyzmu. Kochać mam tylko Polaka, polską ziemię, a człeka czarnego, żółtego, garbatego, ruskiego, Araba mam nienawidzić?

Te zespoły byłyby patriotyczne, gdyby SZANOWAŁY narodową spuściznę, a nie pisały głodnych, smętnych kawałków grafomańskich o Polsce. A tak świadczy to tylko o tym , że patriotami nie są , bo nie znają polskiej historii, literatury.

To niedouczone barany, które nic nie czytały i na lekcjach nie uważały, a teraz będą mordować, bo ktoś im każe to robić. W imię czego ? Polski? Czy Czesi byli tchórzami czy patriotami?

Oj, Sittek.... zmuszasz mnie do wysiłku intelektualnego, a tego nie lubię, nie lubię się męczyć, praca jest męcząca, szczególnie ta umysłowa.

Żądasz ode mnie, bym podał Tobie definicję patriotyzmu. Proszę bardzo. Dla mnie to życzliwość wobec obcego. Nie spotykam się zbyt często z tym w Polsce. Otwartość wobec nieznajomego. Polska jest w czołówce krajów , gdzie poziom zaufania społecznego jest najniższy. Uśmiech wobec obcego. Ile razy ktoś na ulicy bezinteresownie obdarzył Cię uśmiechem? Powiedzą , żeś wariat.

Według mnie kochać trza cały świat i wszystkich ludzi, bez podziałów. A patriotyzm jednak dzieli, bo wyznacza granice narodowościowe.

Patriotyzm to dla mnie szanowanie naszej tradycji i kultury, czyli znajomość historii i literatury, czyli ciężka praca od małego.

Gdyby ci chłopcy z tego zespołu na H w szkole się uczyli , to nie pisaliby sami tekstów, tylko by śpiewali wiersz Słowackiego Testament mój, Norwida Do tego kraju, Kochanowskiego treny i fraszki, bajki Mickiewicza itd.

A Gombrowicz był patriotą czy nie ? A kto to jest Gombrowicz? A czy Dygat był patriotą? A kto to ?

Warto douczyć się, zanim o patriotyzmie zacznie się prawić. Brzydzą mnie takie wielkie hasła, bo patrioci biją Murzynów, homoseksualistów, tych, którzy nie pasują do ich wersji rzeczywistości. A to jest nieludzkie.

O patriotyzmie pisał Miłosz albo Bóg w 10 przykazaniach

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Ale pięknie w tej "dyskusji" ukazała się skuteczność uprawianej przez 25 lat walki Adasia M. by patriotyzm zsynonimizować z czymś BE ... Mędracy zaczadzeni GieWu - myślący iż są samodzielni w myśleniu - żałośni są jak mało co w przyrodzie ...

Patriotyzm jest jak najbardziej pozytywny ...

Umiłowanie Ojczyzny jest bardzo OK . Nijak nie koliduje on z tym by zachwycać sie inszymi cudami w innych krajach ...

Żal mi ludzi którzy nie widzą jak bardzo mocno CLICHE z merdiów głównego ścieku - wyrżnęły piętno na ich umysłach ...

Zgadzam się w całej rozciągłości...powiem więcej, porównywanie naszego zdrowego w większości patriotyzmu do faszyzmu to celowe działanie naszych nieprzyjaciół, najgorsze jest to że powtarzane przez wielu którzy nie wiedzą jaką tym robią sobie szkodę.

Co do reszty poza częścią "definicji patriotyzmu" (początek, który w rzeczywistości opisuje normalną ludzką postawę wobec bliźnich i zakończenie) z jarrro się zgadzam, a moja jest w dużej części tożsama z tym co można usłyszeć w klipie ("Patriotyzm" oraz "Quo Vadis Polonia, link we wpisie 34)- polecam, nie tylko te, choć te szczególnie.

Tekst tego drugiego w naszej obecnej sytuacji (wojna na Ukrainie) jest bardzo na wymowny i koresponduje z tym o czym pisałem.

....gdyby naśladowali Hendrixa, Deep Purple, Led Zeppelin, Black Sabbath, King Crimson , to byłby pełen szacun.

Tu też nie do końca można się zgodzić choćby z tego względu właśnie na naśladownictwo, bo bywa nieraz żenujące...nie lepiej próbować iść własną drogą.

Jakbym miał szukać wzorów to też "patriotycznie" z naszego podwórka np. muzyka Niemena czy SBB bardziej stylistycznie by mi do tej tematyki pasowała niż wymienionych wyżej, choć ich bardzo sobie cenię.

Skutecznie (niestety) mnie odwiodłeś od drugiego podejścia do tej twórczości Genesis....już kiedyś słyszałem ten cytat z Wyką - doskonały. ;)

Ale pięknie w tej "dyskusji" ukazała się skuteczność uprawianej przez 25 lat walki Adasia M. by patriotyzm zsynonimizować z czymś BE ... Mędracy zaczadzeni GieWu - myślący iż są samodzielni w myśleniu - żałośni są jak mało co w przyrodzie ...

Patriotyzm jest jak najbardziej pozytywny ...

Umiłowanie Ojczyzny jest bardzo OK . Nijak nie koliduje on z tym by zachwycać sie inszymi cudami w innych krajach ...

Żal mi ludzi którzy nie widzą jak bardzo mocno CLICHE z merdiów głównego ścieku - wyrżnęły piętno na ich umysłach ...

Nie chciałem brać udziału w tej "dyskusji" , mój błąd, że zacząłem. Muszę niejako ustosunkować się do tych słów.

Celnie trafiłeś. Jestem dzieckiem GW. Już dorosłym i świadomym manipulacji na nim wykonanych. Powiem więcej:

ŁĄCZĘ SIĘ Z TOBĄ w żalu, okrutnym żalu. Umiłowanie ojczyzny jest ok - wypijmy za nią dziś. Na pohybel zdrajcom!!!!!!!!

Niech im jaja uschną!!! Niech języki i członki wszelakie obumrą!!!

Piękne hasła? Mnie tam się podobają... pijmy więc...

,

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Horytnica - Katyńskie Łzy (niesamowity klimat)

Polecam ten utwór wszystkim (zwłaszcza wszelkiej maści pseudopatriotom których niestety coraz więcej przybywa)

Co ma kicz i bezguście do patriotyzmu?

Co ma kicz i bezguście do patriotyzmu?

Zanim nie zrozumiesz czym naprawdę jest patriotyzm nadal będziesz pisał w prostackiej stadionowej retoryce. No bo co mądrzejszego wymyślisz? NIC. Bo co może o nim wiedzieć ktoś, za kogo wszyscy wokół myślą i jest klasycznym przykładem konformisty wymagającym od innych, nie dającym z siebie totalnie nic? Co są warci tacy ludzie? Co taka osoba zrobi z bronią, gdy przyjdzie taki czas? Użyje je wobec wroga czy schowa głęboko w piwnicy, a może sprzeda z zyskiem? O takich właśnie są ich utwory.

Sittek

Powiem krótko, jesteś zabawny w swej miłości do ojczyzny. Wielkie dzięki za uważną lekturę mego wpisu, który został określony jako pusty manifest. Pusto się nie czuję, nie namawiam nikogo do walki, nie wołam na barykady.

Przykro się robi, gdy na siłę dorabia się własną ( partyjną) ideologię. Napisałeś się sporo, tylko piękne słówka, przykłady z literatury, i ? I nic. To nie wszystko. Ciekawi mnie postawa takich jak ty, gdyby przyszło bronić Ojczyzny? Niestety takich jak ty widzę jako pierwszych spieprzających z Polski lub ubierających się z radością w obcy mundur. Patriotyzm? A co to jest? Ojczyzna? A co to jest? Umrzeć za Polaków? A kim oni są aby za nich umierać.

Polska złota młodzież - kłótliwa i słaba

Polska złota młodzież - krzykliwa i głupawa

Bez sensu i celu, podziały i nienawiść

Komercja, moda, pieniądze i zawiść

Wódka, kurewki, dyskoteka, szkoła

Oto polska młodzież - spokojna i wesoła

Brudna i śmierdząca albo czysta i schludna

Wielka żywa masa, tępa i obłudna

Myśląca bezpiecznie, bo tak wytresowana

Złota polska młodzież, wykończy się sama

Wykończy się sama...

Co za straszna i infantylna grafomania. "A on jedzie i jedzie, a wierzby płaczą i płaczą." Poza tym jak już to liczba, a nie ilość rodaków. Patriotyzm przejawiać sie powinien dbałościa o język ojczysty.

Na to samo zwróciłem uwagę, poza tym te teksty są takie troszkę ostentacyjne. Tak po prostu - łopatą w łeb. :-)

Smuga cienia spowija..;-)

Kiedy przyjdą podpalić dom, ten, w którym mieszkasz -

Polskę, kiedy rzucą przed siebie grom kiedy runą żelaznym wojskiem i pod drzwiami staną,

i nocą kolbami w drzwi załomocą - ty, ze snu podnosząc skroń

...stań u drzwi!

I otwórz je!

Nie po to tyle szli...

Polska biała młodzież prawą dłoń podnosi.

Żydów i pedałów z ojczyzny wykosi.

Będą iść szeregi jak lawa wulkanów.

Pokażemy czarnym co to władza Panów.

W dwie minuty ułożyłem ja, Genesis, poeta drugiej klasy. Łubu-dubu, łubu-dubu!!!

Dobre!

Jak założę kapelę to będziesz moim Mogielnickim! :)

. Ciekawi mnie postawa takich jak ty, gdyby przyszło bronić Ojczyzny?

Skuteczność poboru oceniam obecnie na jakieś 10%.

Jesteśmy dziś na tzw. saskiej równi pochyłej.

To długi proces, a na jego końcu są rozbiory.

I tak jak w XVIIIw. - na końcu wszyscy odetchną z ulgą.

Bo tak na dobrą sprawę: po co jest nam potrzebna Polska?

Polska to powinien być kraj broniący Polaków, dbający o polskie interesy, realizujący polską rację stanu.

Tymczasem mamy kraj opresyjny, będący wrogiem swoich obywateli, realizujący rację stanu obcych mocarstw.

To po cholerę utrzymywać tą fikcję?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

A mi się podoba. Do dziś nie znałem. Z werwą, szybko i momentami ciarki przechodzą pomimo, że słucham w tej chwili z yt. Nie analizuję tego pod względem poprawności historycznej. Podejrzewam, że gdybym zaczął analizować wszystkie teksty słuchanych przeze mnie utworów zagranicznych to pewnie większośc okazałaby sie średnich lotów. Więc odpadłoby słuchanie o piratach, bestiach, diabłach, wojnach, miłości, nienawiści, głupich poglądach, polityce i czort wie jeszcze czym.

Ze swojej strony podpowiem: Krępulec

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Maleo mówi całkiem do rzeczy - być może jesteśmy dziś w Polsce świadkami przebudzenia patriotycznego młodego pokolenia, które w końcu wywalczy dla naszego kraju wolność.

Oby tylko nie było za późno! :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Zresztą powiedzmy sobie szczerze, nasi muzycy nigdy zbyt błyskotliwi nie byli.

Mocne uogólnienie. A jakich to naszych polskich muzyków masz na myśli? Wszystkich? Jak na razie widzę, że pierdzielisz farmazony, gdyż niewiele masz konkretów do powiedzenia. Ot, takie pitu pitu. Bo Polak zna się oczywiście na wszystkim, a jello dodatkowo na polskiej muzyce. Każdej jak widać :-)

Patriotyzm prowadzi do przemocy. Fizycznej i ideologicznej. A zespół cienki jak polsilver. Akurat dla aktualnej przytępej młodzieży wyklętej.

Wolę taki patriotyzm niż całkowity brak patriotyzmu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.