Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kolumny przetestwoać

kawosz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Stałem się posiadaczem lampiaka copland cta 504+cta 301 lecz nie porzuciłem zamiaru zakupu pioneera a70 ( brakuje mi pilota )

Teraz w planie jest wymiana kolumn . Pomieszczenie 25m2 . Jakie kolumny mogły by współpracować i z lampą i zimnym tranzystorem ?

Nie bardzo mam ochotę kupować 2ch bo to i drogo i zagraca . Czy macie jakieś sugestie . Kolumny do 8k za parę ( mogą być używki )

ps. Literówka w temacie przepraszam

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

https://www.audiostereo.pl/topic/118243-jakie-kolumny-przetestwoa%C4%87/

Teraz jestem na etapie Diany Krall ale lubię posłuchać rocka , popu i muzyki klasycznej jak mnie najdzie .

Albo kolumny do lampy albo do tranzystora - bo muszą mieć zupełnie inny balans tonalny.

Musisz podjąć męską decyzję !

Szczerze się tego obawiałem ;/

Podłogówki do tranzystora a podstawki do lampy tak mam się szykować ?

Jeśli tak to zostawię na razie to co mam i poszukam podstawek do lampy

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Podłogówki do tranzystora a podstawki do lampy tak mam się szykować ?

Nie.

Kolumny wysokoefektywne o jasnym balansie tonalnym - do lampy.

Do tranzystorowca - to zależy do jakiego i jak gra. Przeważnie bardziej o ciepłym balansie tonalnym - ale reguły nie ma.

To czy podstawkowe czy podłogowe zależy od wielkości pomieszczenia a nie budowy wzmacniacza.

Na tranzystora się zaparłem że będzie to pionner A70 ( choć tylko krowa nie zmienia zdania ) z tym że nie mam ciśnienia a może przede wszystkim wolnej kasy i na kolumny do coplanda i pioneera od razu .

Teraz mi to gra pod JBL TLX 40 i choć mi się podoba to pewnie wzmacniacz nie pokazał wszystkiego na co go stać .

Jak już powiedziałem A to idę za ciosem ( żródło to pioneer PD 50 , N 30 , Technics SL 1210 mk2 )

Jestem zupełnie zagubiony w tym co czytam. Masz porządnego lampiaka. Słuchasz go z tanimi budżetowymi JBL-ami. Jako kunkurencję do lampiaka myślisz o drogim wzmacniaczu z klasy popularnej. A kolumn szukasz za 8000 zł. NIC z tego nie rozumiem.

Do Coplanda - Cabasse Egea. Audio Physic Padua. Albo Vienna Acoustic Mozart Grand.

Jestem zupełnie zagubiony w tym co czytam. Masz porządnego lampiaka. Słuchasz go z tanimi budżetowymi JBL-ami. Jako kunkurencję do lampiaka myślisz o drogim wzmacniaczu z klasy popularnej. A kolumn szukasz za 8000 zł. NIC z tego nie rozumiem.

Do Coplanda - Cabasse Egea. Audio Physic Padua. Albo Vienna Acoustic Mozart Grand.

W sumie to ja też jestem zagubiony

JBL mi zostały ze starych czasów , Coplanda dostałem do odsłuchu i tak mi się spodobał że kupiłem choć nie był w planach . Wiem że te JBL nie są odpowiednie do niego stąd chcę zmienić bo go do nich szkoda .

Chcę również tranzystora z pilotem bo jestem leniwy .

Te kolumienki to ciekawe propozycje choć droższe niż zakładałem dlatego pomyślałem o czymś z 2 reki

Zanim coś kupie przesłucham bo to nie mało kasy a nie przemyślanych zakupów już starczy .

Już to gdzieś napisałem że moja wiedza o audio zatrzymała się w latach 90 tych na technicsie a że kto pyta nie błądzi to pytam

To tak jak z tym n30 kupiłem pochopnie i żałuję

Ważne żebym miał jakieś porównanie to coś wybiorę i może nawet nie będę musiał sprzedać nerki

świetne kolumny, gorąco polecam - poczytaj opinie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ewentualnie nowe ale wtedy model 1Ci

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i fajnie dziękuje za porady jakiegoś pojęcia nabrałem . Jak już kupię to się pochwale . Choć recenzji nie napisze bo nigdy nie miałem jeszcze klasowych kolumn to nie wiedział bym z czym to można porównać.

Miałem się już wybrac kiedyś na odsłuch tych Vandersteen 1Ci, produkowane od tyłu lat. Ich początkowa cena byął w granicach 700-800 dolarów. a teraz 6500 i to dobra oferta. Czy są one faktycznie ta fenomenalne aby mozna je było sprzedawać z taką marzą?

No to jednak musisz się wybrać na odsłuch :)

W stanach kupisz je w granicach 1200$ + cena podstawek pewnie 100$ w USA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dodając do tego transport z USA, cło... uważam, że 6500PLN jest ceną ok. Ja za swoje dałem z podstawkami 6300PLN

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie.

Kolumny wysokoefektywne o jasnym balansie tonalnym - do lampy.

Ogolnie krazaca opinia od osob, ktore najczasciej wzmacniacze lampowe widzialy na zdejciu w internecie, wzglednie sluchaly(ogladaly) filmik na youtube.

Ta koncowka coplana na lampach 6550(kt88,90,120) 2x50 W pociagnia wikeszosc kolumn w tym przedziale cenowym bez obaw. Do 25qm moga byc zarowno kolumny podlogowe jak i 2 lub 3 drozne duze monitory. Osobiscie skalnialbym sie do 3 jesli to maja byc podstawki.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ten zestaw Coplanda, to jest bardzo fajna zabawka w przeciwieństwie do tego Pionka. Wcześnie czy później (raczej wcześniej) tego A70 się pozbędziesz, więc wybieraj kolumny raczej pod Coplanda. Musisz się skupić na relatywnie łatwo wysterowalnych kolumnach. Wszystkie te które kochają prąd sobie odpuść.Z tego co Koledzy zaproponowali powyżej, Thiel i Audio Physic czy Vandersteen sobie od razu, mimo zalet sonicznych z Coplandem nie pokażą co potrafią. Myślę że Chario są całkiem sensowną propozycją, możesz także pokusić się o któryś z modeli ProAc z serii Responce. Słyszałem kiedyś zestawienie wzmacniacza na lampach 6550 z HGP Corda i to był znakomity dźwięk. W 25m kw kolumny podstawkowe możesz sobie odpuścić. Powinieneś się tez zainteresować produktami polskimi. Myślę, że zestawienie Copland + Harpia 300B mini może być trudne do pobicia.

Nie myśl - słuchaj.

Copland w prawdzie 405A ale z D40 proac-a zagrał tak ,ze buty pospadaly mi,przypadkowemu klientowi no i sprzedawcy w salonie.Zagrało fenomenalnie praktycznie kazdy gatunek.Zauwazyłem też synergie coplanda z produktami Tannoya moze DC8 sprawdzic ?Powodzenia a jak by Ci przyszlo się pozbyć tej lampy to ja chętnie..Pozdro

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Ja bym w takiej sytuacji "przetestował" salon audio z Norymbergi na ile zejdą z ceny za Spendory SP 9.1, które dostali w rozliczeniu od klienta (ogłoszenie na www.audiomarkt.de). Ze względu na ogólną aparycję (oraz widoczne na zdjęciach przebarwienia lakieru - pewnie do zrobienia przez przytomnego stolarza) może być im trudno je ożenić przypadkowemu klientowi. Tym bardziej, że trzeba by było sobie po nie pojechać jakimś dostawczakiem.

Tak się jeszcze zastanawiam co po jakimś czasie będzie najlepiej odsprzedać z jak najmniejszą stratą .

Bo to nasze hobby to przecież pogoń za króliczkiem jak już się zacznie to końca nie widać

Po 2 miesiącach zabawy zamiast być mądrzejszym ( choć trochę pewnie jestem ) to jestem mniej mądry

Pół roku temu dał bym się pokroić za swojego technicsa ( już jest w komisie ) a altusy to dla mnie był mega sprzęt :)IoTndC.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.