Skocz do zawartości
IGNORED

SONY - krótka droga do sukcesu 2015

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Sukces już za chwilę ...

"Sony zmaga się z problemami przez ostatnie kilka lat, zostając w tyle za szybko rozwijającymi się obszarami jak smartfony czy płaskie telewizory.

Odczuwalny jest także spadek sprzedaży płyt Blu-ray, wraz z rozwojem usług streamingowych jak chociażby Netflix."

To jasna deklaracja !

Akcjonariat pyta:

Gdzie są nasze pieniądze !

Sony do tej pory nie wyciągnęło wniosków po tym jak starali się na siłę wcisnąć mini dysc , żadnych nagrywarek cd , cdrw itd , żadne pendraiwy , tylko orginalne filmy DVD , BR , CD , SACD .

Wydali krocie na stwożenie archaicznych na dziś technologi zapisu i odtwarzania .

Szkoda ich trochę :) ale tylko trochę :)

My nie lubimy jak nam ktoś mówi jak mamy żyć !

żyć mogą jakiś czas - ale straty są potężne -

i sama plejka może ich nie uratować - choć pewnie na tych sieciowych grach dużo zyskują...

SONY od kilku ładnych lat ma problem z jakością -

urządzenia sony dzielą się na dwie grupy - te które się zepsuły i te które się zepsują...

mam 4 większe sprzęty sony i na razie dokładnie 50% poszło się paść... dość przerażająca statystyka...

panasonic - 5 sprzetów - 1 padł...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Sporo klocków Sony i jakoś nic nie raczyło się zepsuć. A są w śród nich i BR z netem i TV LED i Starsze ES...

Także bez histerii - jakość jest pod psem u każdej firmy. Gdyby jedna się wyróżniała jakością miałaby 90% rynku, a nie ma żadna.

Ale faktem jest iż Sony prowadziło bardzo arogancką politykę - coś na wzór "rząd (Sony) wie lepiej" i to się zemściło, ciemna masa też ma punkt krytyczny.... ;-P

P.S. Nie prawdą jest iż Sony czyta tylko oryginały, BR z netem i USB czyta mi wszystko z wyjątkiem płyt chodnikowych....

Wrzuciłem już to do innego wątku - ale tutaj odnośnie producenta też się przyda :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Poczytajcie ten temat:

http://www.audiostereo.pl/gwrancja-sony_95911.html/page__st__150

On wiele wyjaśnia co do obecnej sytuacji Sony. Niestety obecne Sony to już tylko marne wspomnienie lat świetności tej firmy.

Przykład Differenta to jasno obrazuje.

Niestety obecne Sony to już tylko marne wspomnienie lat świetności tej firmy.

Wszystkie firmy japońskie mają okres świetności za sobą. Miejmy nadzieję. że to stan przejściowy. Teraz powoli nastaje era Chin, Korei i innych wschodnich "tygrysów".

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Wszystkie firmy japońskie mają okres świetności za sobą. Miejmy nadzieję. że to stan przejściowy. Teraz powoli nastaje era Chin, Korei i innych wschodnich "tygrysów".

I to jest mądrze napisane !!! Acz nadzieja umrze raczej niespełniona ;)

Celowe "postarzanie produktu" opanowalo wszystkie firmy i nie będzie juz dawnych wiecznych sprzętow ,2-3 lata koniec przedluzanych gwarancji i nastepny nowy klocek.....brutalna rzeczywistosc

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

Celowe "postarzanie produktu" opanowalo wszystkie firmy i nie będzie juz dawnych wiecznych sprzętow ,2-3 lata koniec przedluzanych gwarancji i nastepny nowy klocek.....brutalna rzeczywistosc

Celowe postarzanie jest dla producentów koniecznością bo inaczej upadną. Chodzi tylko o to żeby te produkty były odpowiednio tanie choć taki sposób działania (częstsze wymiany) tez jest groźne bo Ziemia nie ma nieskończonej łatwo dostępnej bazy surowcowej.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Tylko skoro to już wszystko są jednorazówki na dwa trzy lata, niekoniecznie musimy je kupować ze znaczkiem Sony i płacić dwa razy tyle co u taniej konkurencji. Skoro znaczek już nic znaczy.

No niestety ,dlatego firmy lecą na znaczku ktory wypracowal sobie marke przez kilkadziesiat lat ,a w srodku graty takie same lub podobno cenowo jak w chinczykach.....

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

Skoro znaczek już nic znaczy.

Zgoda, dlatego np. jeden z moich TV to LG, czyli firmy na którą jeszcze paręnaście lat temu nie zwróciłbym uwagi. Znaczek już mało znaczy bo fabryki rozrzucone są po całym świecie (produkuje się tam gdzie są niskie koszty produkcji) i bardzo często jedna fabryka produkuje dla różnych marek. Przykład z motoryzacji Fiat Sedici to to samo co poprzednia wersja Suzuki SX4, produkcja na Europę w zakładach Fiata w Turynie (jednego i drugiego).

Celowe postarzanie jest dla producentów koniecznością bo inaczej upadną.

Nie, nie upadną, upadnie system płac, dywidend, wynagradzania menadżerów (milionowe premie) Producent nie upadnie....

A swoją drogą, gdzie są Ci piepr***ni ekolodzy, reklamówka im przeszkadza, ale setek ton odpadów elektronicznych nie widzą biedactwa....

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Są za krótcy, na takie akcje. Mocni tylko w gębie.

Jak kupowałem Sony 52Z5500 to miał on certyfikat ecolabel. Uzyskując go firma Sony zobowiązała się m.in. do tego, że będą mieli części zamienne do tego modelu nawet 7 lat po zakończeniu produkcji.

I co?

Ano to, że jak mój okazał się bublem po 1,5 roku od zakupu to Sony oczywiście części zamiennej do mojego TV nie miało i poszedł do kosza.

Myślisz, że ktoś z Sony mnie przeprosił za wprowadzenie w błąd przy zakupie?

Nie, nie upadną, upadnie system płac, dywidend, wynagradzania menadżerów (milionowe premie) Producent nie upadnie...

No tak racja choć przypadki upadku firmy też pewnie mogą się zdarzyć. Oddziały firm padają. Jeden z moich kolegów pracował w f-mie Bosch. Po spadku zapotrzebowania na ich produkcję firma w ramach restrukturyzacji zaproponowała obniżkę płac. Załoga i związki się na to nie zgodziły i firmę sprzedano a załoga w większości musiała sobie szukać innej pracy. Nowy właściciel produkuje to samo, ale zmniejszył płace.

Sony zawsze kojarzyło mi sie z dobrą markową produkcją (powiedzenie made in japan nie wzięło się z niczego)do czasu kiedy konkurencja nie zmusiła mocno do cięcia kosztów.Ludzie wolą promowane świecidełka typu szajsung knote.W kwesti jakosci TV jest poza konkurencją modele 905 ,9005 to od dłuższego czasu najlepsze tv w klasie.Masowe szjsungi wypierają jakość czasem mam mdłosci jak widzę te logo... ;-/

Najbardziej cenię SONY za:

TRINITRON,

Walkman,

CD,

MiniDisc,

PS3 FAT 60GB (!).

W LCD nigdy nie wyprzedzili konkurencji na dłużej nić 3 m-ce.

HOT News:

Szef Sony: Nie można wykluczać strategii wyjścia z TV oraz telefonów komórkowych, sprzedając je lub wynajdując partnerów.

Nokia przespała erę smartfonów. Przestała być innowacyjna. Firma podobnie jak Sony uważała że klienci będą płacić za samą nazwę.

Sony od dawna nie oferuje nic więcej od swoich konkurentów a każe sobie płacić o wiele więcej.

Koreanski plastik jest coraz tańszy więc sony musi obniżać coraz bardziej jakość żeby się utrzymać i okazuje się że jeszcze za mało. Szkoda bo coraz trudniej będzie znaleźć wysokiej jakości elektronikę.

Ale mimo to wciąż mają lepszy obraz od koreancow. Ale pewnie znów obniża jakość.

chwilowy brak działalności w audio.

Ja zawsze w przeszłości polegałem na sprzęcie Sony i Panasonica. Z Panasonic nigdy nie miałem żadnych problemów. Sony pod względem jakości totalnie mnie zawiódł.

Mnie nie zawiódł ale i nie oowalil ani Panasonic ani sony. Mialem i u siebie i w rodzinie rozne sprzety sony i Panasonic w tym tv i odtwarzacze wideo cd walkmany wieże. Ale w porównaniu z koreancami bylo i jest lepiej. Ale najlepiej było w tv. Pozostaly sprzęt nje miał za dobrej jakości. Ale lepszą jak koreance. Walkman mi sie popsuł (no nie mi bo sprzedalem jeszcze sprawny i niedługo po sprzedaży dowiedziałem się ze mu padł) magnetowid ja miałem funaja a raczej rodzice dzoadkowie mieli sony funaj byl lepszy no i niezawodne chodzil caly czas a rodzice ogladali setki filmów nic mu nie bylo chodzil do czasu aż umarlo vhs. Widziałem ostatnio funaja w hipermarkecie totalny szajs i plastik w porównaniu z naszym duzo skok w tył. W taka stronę idzie sprzęt teraz. Japońskie tv w większośći tez niezawodne bo kilkunastu latach bezawaryjnej pracy w końcu wyladowaly na smietniku dobre bo zmienili obraz na cyfrowy dvbt.

Z plastikiem koreanskim juz nigdy tak nie będzie. Miałem i mam więc wiem jak to wygląda. Typowy plastik. Nawet lubi zatrzeszczec głośnik czy go zawiesic. Kiedyś nie do pomyślenia takie niedorobki. Teraz to sprzedają.

chwilowy brak działalności w audio.

Porównywanie nawet tej samej Firmy z lat powiedzmy 1990-2000 a z lat 2010-2015 nie ma sensu.

Wszyscy powtarzamy iż dawne było nie do zajechania - w większości***, nowe to jednorazówka. Także nie ma co tego pisać, bo wszyscy piszą tak samo - to kogo przekonywać do swoich racji ???

**** W większości, bo np. ja mam wieże Sony RX-99 ma te 15 lat, męczyła ją młoda, teraz sobie stoi w sypialni, gra, robi za budzik, wymieniłem tylko paski w deckach i laser (KSS-213 - tani jak naleśnik w barze mlecznym). Kosztowała ok. 2400 zł. Znajomi mieli kupione AIWA wieżyczki - nie ukrywam mi się bardziej podobały - nawet sam myślałem, żeby sobie do kuchni taką sprawić a sony do ludzi, cena podobna jak Sony, zakup też w tym samym okresie. I co ? Moja gra i pogra pewnie jeszcze z 20 lat. AIWA - nie ma żadnej, wszystkie dawno wylądowały na śmietniku. Zaczynały się sypać 3-4 lata od zakupu... Także i kiedyś można było wjechać na minę..... I to w cale nie tanią...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.