Skocz do zawartości
IGNORED

B&W CM9 vs Focal Aria 926 vs Kef R500

Stephen Moody

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie

Prośba o pomoc i podzielenie się swoimi cennymi spostrzeżeniami, uwagami na temat w/w kolumn.

Poszukuję bardzo dobrych kolumn do stereo.

Wybór zawęziłem do w/w trzech typów.

Zanim będę miał okazję ich posłuchać bardzo chętnie przeczytam Wasze opinie.

Przeczytałem wiele postów i zauważyłem dość skrajne opinie na ich temat.

Co Waszym zdaniem będzie najlepsze w stereo w pokoju ok 20m (z Arcamem i Oppo 105).

Będę wdzięczny za komentarze.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/118336-bw-cm9-vs-focal-aria-926-vs-kef-r500/

Skoro zamierzasz ich "wszystkich" posłuchać, to po co Ci opinie innych?

Stawiam na KEF, ale w tym budżecie szukałbym kolumn polskiej produkcji - manufaktur typu AudioAcademy, RLS, Pylon, Akustyk, Studio 16 Hertz.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Trochę zajmie to czasu zanim uda mi się ich posłuchać. Poza tym nie wiem, czy uda mi się je odsłuchać w zbliżonych warunkach - a to ma kluczowe znaczenie dla obiektywnego testu.

Zdaję sobie sprawę, że różnice prawdopodobnie są niewielkie.

Być może ktoś miał możliwość porównywać je w takich samych albo bardzo zbliżonych warunkach.

Niestety Panowie Wasze propozycje odpadają. Fronty te będą również częścią zestawu 5.1 do słuchania

sacd 5.1 oraz dvd-a.

Wymienieni producenci nie produkują np. głośników centralnych a kupowanie 5 takich samych jest zbyt kosztowne.

Trochę zajmie to czasu zanim uda mi się ich posłuchać. Poza tym nie wiem, czy uda mi się je odsłuchać w zbliżonych warunkach - a to ma kluczowe znaczenie dla obiektywnego testu.

Zdaję sobie sprawę, że różnice prawdopodobnie są niewielkie.

Być może ktoś miał możliwość porównywać je w takich samych albo bardzo zbliżonych warunkach.

Otóż róźnice są ogromne. Kolumny to 70% dźwięku.

Niestety Panowie Wasze propozycje odpadają. Fronty te będą również częścią zestawu 5.1 do słuchania

sacd 5.1 oraz dvd-a.

Wymienieni producenci nie produkują np. głośników centralnych a kupowanie 5 takich samych jest zbyt kosztowne.

Audio Academy zrobi na pewno. Studio 16Hz raczej też - co do innych trzeba pytać. Kosztowny to jest zestaw 5.1 B&W, gdzie same fronty kosztuja 9k, który jak tylko odpalisz, to poczujesz że kasa poszła w błoto. Za 9k to u niektórych pewnie załatwisz temat 5.0, a suba kup Velodyne albo Rel.

--

Przeglądałem academy. Na stronie nie mają dedykowanych centralnych do konkretnej linii swoich głośników.

Za 9 tys NIE KUPIĘ zestawu wysokiej klasy kolumn do sacd 5.1. Tutaj nie chodzi o jakieś pobrzękiwanie lepsze czy gorsze w kinie domowym. 60% mojego słuchania to audiofilskie formaty surround sacd i dvd -a oraz blu ray audio.

Przez pryzmat oceny w stereo podejmę czy wchodzić w daną linię czy nie.

jak bedzie mial dobre fronty to na kiego grzyba mu sub?

ale jak cos to faktycznie z rel albo velodyne cos sie wybierze

60% mojego słuchania to audiofilskie formaty surround sacd i dvd -a oraz blu ray audio

moge wiedziec (tak z czystej ciekawosci)ile tego materialu masz?

Całe dyskografie Genesis sacd, King Crimson dvd-a, The Doors dvd-a Porcupine Tree , Yes blu ray audio itp. w samych surround ponad 100 pozycji. Następne 100 w sacd 2.0

Sub jest tylko opcją - niewykluczone, że w ogóle go nie będzie.

no to moim zdaniem budowanie zestawu pod 200wydan jest mocno bezzasadne delikatnie rzecz ujmujac

kup sobie porzadne stereo

zagra do sporo lepeij niz zestaw 5.1 a w zalozonym budzecie to juz w ogole

Nic nie odda wydań Floydów czy Genesis czy Moody Blues w sacd 5.1.

Myślę, że musiałbym z elktroniką zbudować sprzęt za 30 tys aby dał mi porównywalną radość jaką daje słuchanie muzyki w surround.

Nie zrozum mnie źle. Bardzo lubię płyty stereofoniczne ale... jeśli mam do wyboru słuchać konkretnej płyty w sacd 5.1 lub zwykłym stereo - to dwukanałowy dźwięk nie ma szans.

Proszę osoby które znają CM9 , Focala 926 lub Kefa R500 o komentarze

jeśli mam do wyboru słuchać konkretnej płyty w sacd 5.1 lub zwykłym stereo - to dwukanałowy dźwięk nie ma szans.

tez i sie tak kiedys wydawalo

a jak chcesz rozmawiac na temat cm9 to nie ta zakladka

cm9 sa slabe nawet jak na srednie hifi moim zdaniem

Być może nie jest to ta zakładka. Wiem, że nie jest to high end. W takim razie proszę administratora o przeniesienie tematu.

Wydaje mi się jednak po lekturze różnych branżowych (polskich i niemieckich) pism, że proponowane przeze mnie kolumny to tkzw wysoka klasa B.

Dlaczego masz takie złe zdanie o CM9?

przecież kolega PYTA o kolumny do dobrego stereo, po co więc rada "kup sobie porzadne stereo"???

Osobiście stawiam na focala, jednak przed kupnem radzę posłuchać - albo się zakochasz, albo czarna polewka.

Dlaczego masz takie złe zdanie o CM9

mialem cdm9nt a to oczko wyzej

a moze i dwa oczka...

cm9 mial kiedys moj znajomy. szybko sie tego pozbyl.

10x wolabym cos z wyzej wymienionych polskich producentow. cos co jest oparte na dobrych komponentach

cdm9nt to równoległy poprzednik 703.

Natomiast cała seria 700 została zastąpiona właśnie serią CM.

Zdania są podzielone. Na avsforum są osoby które wolą CM9 w porównaniu z 703 uważając że jest przyjemniejszy w odsłuchu i nie tak jasny .

Przeglądałem academy. Na stronie nie mają dedykowanych centralnych do konkretnej linii swoich głośników.

Za 9 tys NIE KUPIĘ zestawu wysokiej klasy kolumn do sacd 5.1. Tutaj nie chodzi o jakieś pobrzękiwanie lepsze czy gorsze w kinie domowym. 60% mojego słuchania to audiofilskie formaty surround sacd i dvd -a oraz blu ray audio.

Przez pryzmat oceny w stereo podejmę czy wchodzić w daną linię czy nie.

Myślę, że nie wiesz o czym piszesz/mówisz. Celujesz w kiepawe głośniki i tyle. Dałeś się nabrać na marketing, ale to najwyrazniej kazdy musi przerobic na sobie. Mialem B&W 803 i szalu nie bylo...moze te najwieksze "pralki" sa fajne, ale...gdzie koncza sie Bowersy, zaczynaja sie inne ciekawsze kolumny :) Powodzenia.

--

Przyjmuję z uwagą wszelkie negatywne opnie nt CM9.

Jeśli możesz, zaproponuj zestaw 5.1 klasy B, będący bardzo dobry w stereo.

Proponowany Hertz to również wysoka klasa B.

Jesli bowers to min. CM10. Plus mocny wzmacniacz. 2x50W przy cm10 czy cm9 równa się brak basu i zero frajdy.

Focal dla mnie cofnięty lekko srodek. Do kina może fajne, w stereo trzeba samemu zobaczyc. Wrazenie większego i lepiej wypełnionego basu od B&W, ale z głębszym zejsciem nie ma to nic wspolnego.

Kef - słuchałem r700 i r900. Do rocka absolutnie nie, oczywiście moim zdaniem

Myślę, że musiałbym z elktroniką zbudować sprzęt za 30 tys aby dał mi porównywalną radość jaką daje słuchanie muzyki w surround.

Nie zrozum mnie źle. Bardzo lubię płyty stereofoniczne ale... jeśli mam do wyboru słuchać konkretnej płyty w sacd 5.1 lub zwykłym stereo - to dwukanałowy dźwięk nie ma szans.

Stephen.

Przeszedlem drogę ktora Ty teraz idziesz. Byłem fanem muzyki multi kanałowej. Miałem Bowersy 604s3,602s3,lcr600s3 i asw675 (tego mam nadal). Do tego najwyższy ampli HK 630 plus końcówkę mocy rotel rb1070.

w czasie zakupu (2006 r.) byl to sprzęt za ok 15k+ w cenach katlogowych.

Myślałem ze kupie średniej klasy fronty i dadzą one dobry efekt w muzyce. niestety w muzyce wielokanalowej wszystkie kolumny muszą być z tej samej polki jeśli chodzi o jakość dźwięku i moc kolumny. To bardzo podraza zabawe zwłaszcza ze dotyczy tez amplifikacji.

Na obecne stereo przesiadlem się przypadkiem. Podlaczylem przedwzmacniacz stereo pod końcówkę mocy zamiast pod amplituner. Zmiana in plus była duża (dynamika, rozdzielczość, bas). Przedwzmacniacz wyparł amplituner. Wymienilem fronty na lepsze - kef r900 i tak zostało.

Radze się zastanowić.

Kefy serii r polecam. Sam słucham tez roka. Przy wydajnym pradowo i kolorowym w brzmieniu wzmacniaczu Kefy r900 do roka są świetne. Wykop i kontrola basu sa bardo dobre. Jednoczesnie bardzo niskie znieksztalcenia Polecam.

KL

W 20 metrach KEF r700 wydaje się optymalny. Kolumny te miały rewelacyjne recenzje i były testowane na Arcamie właśnie.

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Ta miłość do efekciarstwa w miarę lat przemija. Pamiętaj, że zespoły nie nagrywały materiału tak by słuchać go jako 5.1, a jedynie jako stereo. To co masz w 5.1 jest w znacznym stopniu sztuczne. Od czasu do czasu to na pewno jest fajne ale jeśli kiedyś zaczniesz słuchać więcej różnej muzyki to odejdziesz od tego surroundu na rzecz jak najlepszego stereo. Ale do tego się dorasta.

Abyś miał wysokiej klasy zestaw 5.1 musisz wydać na niego z 50 tyś PLN na same kolumny i to jesli kupujesz używane bo za nowe to dwa razy tyle a i tak to nie jest żaden high-end.

Są wyborne zestawy 5.1 tylko że kosztują 3x tyle to wyborne zestawy stereofoniczne. Trzeba mieć do nich odpowiednią salę odsłuchową, itd... to kosztuje fortunę...

Life is brutal...

Ktoś w końcu zdjął ten wątek z high-endu? Moderacja jest od kilku dni na wakacjach;-)

Stephen.

Na obecne stereo przesiadlem się przypadkiem. Podlaczylem przedwzmacniacz stereo pod końcówkę mocy zamiast pod amplituner. Zmiana in plus była duża (dynamika, rozdzielczość, bas). Przedwzmacniacz wyparł amplituner. Wymienilem fronty na lepsze - kef r900 i tak zostało.

Radze się zastanowić.

Popieram w 100%, miałem tak samo, też kiedyś myślałem że muzyka SACD na amplitunerze to coś pięknego. Do czasu aż usłyszałem dobre stereo.

Teraz wielokanałowych płyt wogóle nie słucham. Może jak bym miał system z 5 zewnętrznymi końcówkami mocy, ale to już dla mnie cena abstrakcyjna raczej.

Przyjmuję z uwagą wszelkie negatywne opnie nt CM9.

Jeśli możesz, zaproponuj zestaw 5.1 klasy B, będący bardzo dobry w stereo.

Proponowany Hertz to również wysoka klasa B.

Ja nie wiem co to jest klasa B (np film klasy B to jest jakieś dno..), ja slucham tylko klasy A lub AB ;) A poważnie - tu masz bardzo przyjemny zestaw do muzyki wielokanałowej -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

..drogo? miało być bardzo dobrze i "firmowo", tak? To z Focala nie schodź poniżej serii Electra.

Po pierwsze powiedz, ile max mógłbyś wydać na to 5.0. Odpuśćmy suba, jak nie ma być do filmów. Celowałeś w CM9, a to już 9k, co gdyby zsumować z centralem i tyłami robi już pewną kwotę. Teraz telefon w dłoń i podzwoń po wyżej wymienionych manufakturach. Jak już będziesz szczęśliwym posiadaczem, to możesz mi przesłać jakiegoś przyzwoitego merlota albo malbeca w podzięce :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

--

U mnie CM co prawda 7 nie 9 grają z Arcamem A32.Według mnie to zestawienie na którym można posłuchać i rocka i jazzu. B&W wymagają wydajnego prądowo wzmaka, inaczej nie pokażą na co ich stać.

<br />Abyś miał wysokiej klasy zestaw 5.1 musisz wydać na niego z 50 tyś PLN na same kolumny i to jesli kupujesz używane bo za nowe to dwa razy tyle a i tak to nie jest żaden high-end. <br />

tearaz to kolega pociagnal po bandzie.... I Ty to piszesz powaznie czy jaja sobie robisz z kolegi, ktory pyta???

<br /> Trzeba mieć do nich odpowiednią salę odsłuchową, itd... to kosztuje fortunę... <br />

Wyglada na to, ze wg Ciebie najpierw nalezy zrobic skok na SKOK w tym kraju, aby moc sluchac muzy wg klasy HI End?

dobre, naprawde dobre Moreno1973.....

W sumie to moreno prawdę napisał. Takie są fakty. Sprzęt high end jest bardzo drogi, podobnie jak samochody klasy Premium. Między innymi dlatego te samochody są Premium, a sprzęt audio jest High End. Używa się luksusowych materiałów, lepszych technologii, więcej bajerów i trzeba za to zapłacić jeśli ktoś chce tego używać. Ale przecież nie musi. Są też niezłe samochody klasy Medium, czy Compact, podobnie jak sprzęt HiFi.

Wyglada na to, ze wg Ciebie najpierw nalezy zrobic skok na SKOK w tym kraju, aby moc sluchac muzy wg klasy HI End?

To nie według moreno tylko wg cenników, a nie moreno je ustala.

Mam kino 9.1 na B&W , czesc glosnikow od 13 lat, tylko amplitunery i projektory zmieniam ( opis w o mnie). Muzy slucham na systemie stereo, ale tez na 2.1 z jm lab ps 5.1 i velodyne.

Oba systemy kinowe to hifi , ale nie martw sie kolego Stephen Moody, sluchajac koncerow z bluray na 5.1 czy 7.1 mozna miec z takich systemow duza frajde. Rowniez z ogladania filmow.

Hiend to nie bedzie , ale rock bedzie brzmial bardzo przyzwoicie.

Jesli lubisz dzwiek dookolny , nie przejmuj sie krytyka kolegow , tylko posluchaj frontow i dzialaj.

Drogi system do stereo mozesz zrobic pozniej.

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.