Skocz do zawartości
IGNORED

B&W CM9 vs Focal Aria 926 vs Kef R500

Stephen Moody

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie to moreno prawdę napisał. Takie są fakty. Sprzęt high end jest bardzo drogi, podobnie jak samochody klasy Premium. Między innymi dlatego te samochody są Premium, a sprzęt audio jest High End. Używa się luksusowych materiałów, lepszych technologii, więcej bajerów i trzeba za to zapłacić jeśli ktoś chce tego używać. Ale przecie nie musi. Są też niezłe samochody klasy Medium, czy Compact, podobnie jak sprzęt HiFi.

To nie według moreno tylko wg cenników, a nie moreno je ustala.

Uważasz ze propozycja 100k to normalna oferta dla klienta w tym kraju? Czy uważasz ze tzw. Hi End musi zacząć sie od kolumn nowych za 100k?

Proponuje przeczytać to co napisał kolega Marslo, bo to jest rozsądne.... Tez mam jeden system 5.1 B&W,chyba 15 letni , w KD i testowałem z rożnymi kolumnami i jak dla mnie przy zrobionej akustyce to jest kwestia tylko i wyłącznie własnych preferencji i oczekiwań odbioru przekazu, bo nie ma dwóch tak samo słyszących.....

Mysle, ze przydałoby sie wiecej pokory w zakładce Hi End.....

Na moje oko i ucho kolumny high end zaczynają się od ok 20 tys.pln, szczególnie wsród polskich producentów. Wśród zachodnich może trochę drożej ale też można szukać na wtórnym rynku. Kolega marslo napisał, że system 5.1 oparty o kolumny B&W może być fajny ale high endem nie jest. No chyba, że byłyby to modele 800D, 801D czy 802D ale wtedy ceny faktycznie kosmos. To co ja uważam nie ma znaczenia bo sam nie mam wpływu na ceny.

Z wielką uwagą przeczytałem wszystkie Wasze komentarze za które bardzo dziękuję.

Przyznaję, że trochę nieopatrznie zamieściłem temat w dziale High End ale jednocześnie przyznacie, że w ok 20m2 trudno marzyć o prawdziwym High Endzie (poza nielicznymi wyjątkami np. ATC SCM40).

Dlatego też moje typy ograniczyły się do modeli które w praktyce zaliczamy do wyższej klasy B. A więc nie były to Focale 935, 948; B&W CM10 czy też Kef RF700 lub 900.

Wszyscy chyba zgodzimy się, że częścią High End jest również pomieszczenie w którym możemy pozwolić sobie na odtwarzanie muzyki.

W moim przypadku nie mam prawa myśleć o High Endzie ale o czymś zbliżonym być może tak.

Co do realizacji płyt w 5.1. To prawda, że większość albumów to wydania typowo stereofoniczne. Ale jednocześnie każdy kto miał do czynienia z nowymi remasterami surround Stevena Wilsona wie, że są wartością dodaną to klasycznych albumów Yes, King Crimson, Jethro Tull i innych. Natomiast same produkcje Porcupine Tree to już praktycznie przemyślane od początku do końca fantastyczne wersje surround. Zresztą każdy (lub prawie każdy) kto słuchał Dark Side of the Moon w sacd 5.1 ma świadomość co to znaczy mistrzowski mix który przewyższa wersję stereo.

Mój wybór w/w marek był częściowo podyktowany chęcią stworzenia bardzo dobrej podstawy stereo do której będą dobrane spójne brzmieniowo pozostałe głośniki z tej samej serii.

Wezmę również (po lekturze forum) pod uwagę następujące modele: Monitor Audio Silver 8; Dynaudio Excite x34 oraz Heco 702. Do każdego z tych frontów producent ma gotowe bardzo przyzwoite pozostałe głośniki uzupełniające zestaw surround.

Będę wdzięczny za każdy inny komentarz pokazujący wady i zalety branych pod uwagę przeze mnie kolumn:

B&W CM9

Focal 826

Kef R500

Dynaudio Excite x34

Monitor Audio Silver 8

Heco 702

Jest całkiem sporo bardzo dobrych kolumn (nie wybitnych) w klasie B ale 20m2 to nigdy nie będzie prawdziwy High End (poza naprawdę nielicznymi wyjątkami).

Pozdrawiam

Jest całkiem sporo bardzo dobrych kolumn (nie wybitnych) w klasie B ale 20m2 to nigdy nie będzie prawdziwy High End (poza naprawdę nielicznymi wyjątkami).

Oj Ty nie wiesz co to jest hi-end... co to jest ta klasa B ?

Autor wątku wezmie pod uwagę srednie modele różnych firm, a jednoczesnie wie że atc scm40 to hi-end.

Wiesz to z forum czy z odsłuchów?

Tylko te atc mają 1 wadę. Żeby to zagrało dobrze to trzeba elektrowni atomowej droższej dwa razy od samych kolumn.

I dalej może być tak sobie. Dobre ale "nieekonomiczne"

Co do wyboru miedzy b&w, heco, dynie itd. Może wpierw posłuchanie czegokolwiek i opisanie Własnych wrażeń.

Wszystkie te kolumny to zupełnie inny dzwiek.

Jesli Kef i Hi End to zdecydowanie seria Reference, Scm 40 to też nie Hi-End tecz świetne hi fi, Bo ATC od modelu ,150,300 . To Hi End. I co nie którzy też się z tym nie znają. O Dynaudio już nie wspomne bo to chyba jedne z bardziej trudnych kolumn w napędzeniu takie Consecense czy seria C. Monitor Audio Platynium. również się mieści w tym przedziale.

klasa A czy B...

Oczywiście w opisie użyłem branżowych określeń - tak dla ułatwienia dyskusji.

Czytelnicy sterophile, steroplay czy audio video mniej więcej wiedzą o co chodzi. To jest oczywiście duży skrót myślowy ale pomaga mniej więcej odnaleźć się całym tym gąszczu sprzętu.

ATC sm40 to pewnie nie jest najwyższa seria tego producenta ale na pewno cechy highendowego brzmienia są tam zdecydowanie bardziej widoczne niż w kolumnach które wymieniłem.

Powtórzę jeszcze raz High End to nie w pomieszczeniu 20m2.

A dlaczego? To tylko kwestia ciśnienia akustycznego (dobranej wielkości kolumn) i przygotowanego pomieszczenia. W 10 m kw. może być hi-end, jeśli skorzystasz z wybitnych monitorów bliskiego pola. Większość sprzętu jest projektowana na ok. 20 m kw., tj. z uwzględnieniem zwiększenia poziomu basu przez wpływ pomieszczenia. I kazdy producent chętnie o sobie mówi, ze dokonał rzeczy niezwykłych. Także trochę optymizmu i dobrego wyboru.

To może czas przenieść wątek do odpowiedniej zakładki.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

@Wuelem

Proszę o propozycję takich kolumn które również mogą być częścią układu surround (pochodzą od tego samego producenta i z tej samej linii).

Tylko te atc mają 1 wadę. Żeby to zagrało dobrze to trzeba elektrowni atomowej droższej dwa razy od samych kolumn.

Następna bzdura-;) Anthem 225 wypluje z ramek przetworniki tych kolumn -a koszt 4500 za NOWY. ;)

Do surowszego rocka postaw na Paradigm. Jeśli ważniejszy jest wokal i przestrzenność postaw na Focala. W systemie uwzględnij subwoofer. Swojego czasu chyba Yamaha miała kompletny set w ofercie - popytaj. Mało się znam na systmach kina domowego, ale te marki z pewnością możesz odsłuchać i ludzie w nich zdecydowanie wiedzą, co robią.

może być fajny ale high endem nie jest

Kto wyznacza tą granice?

Gazetki bo tak grupują sprzęt. Trochę to śmieszne jest. Cena wyznacza jakoś produktu. A wielokrotnie słyszałem dużo tańsze kolumny które grały lepiej od tych 2-3 krotnie droższych.

Indywidualne preferencje się liczą a nie cena.

Będę wdzięczny za każdy inny komentarz pokazujący wady i zalety branych pod uwagę przeze mnie kolumn:

B&W CM9

Focal 826

Kef R500

Dynaudio Excite x34

Monitor Audio Silver 8

Heco 702

Dodaj jeszcze Sonus Faber Venere 2.5. swoją drogą ciekawe bo wzbierasz kolumny o skrajnie rożnym brzmieniu.

Wex pod uwagę Tannoy Definition DC8

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

niesttey chyba od handlarza ale stan wygląda na perfekcyjny. Wtedy nikt Ci nie zarzuci że to nie High End. Ehhh

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiście, że liczą indywidualne preferencje co nie znaczy, że to określa klasę dźwięku. Podobnie w motoryzacji. Komuś może bardziej pasować Opel czy VW Golf co nie znaczy, że są samochodami klasy Premium. High End to jak klasa Premium tyle, że w audio.

I nie ma się co łudzić, że niskie modele Sonus Faber czy Tannoy to zaraz High End bo marki są znane. Tak nie jest. Ale problem jest inny, a raczej pytanie, czy ktoś szuka dla siebie dobrego dźwięku w ramach swojego rozsądnego budżetu czy koniecznie musi mieć świadomość, że ma uznane kolumny w klasie High End. Jeśli koniecznie ma być High End to niestety jest drogo. W Polsce jest takie ambicjonalne podejście, że musi być High End bo jak nie jest to....no własnie....to co? Nic się nie dzieje. No ale każdy musi mieć super high, więc rozciąga się tą kategorię do granic śmieszności. Handlarze picują klientów, że to co oferuja to high end pełną gębą mimo, że wiedzą iż to nieprawda. Ale klienci też chętnie wierzą, że to super hiper klasa. I tak jedni oszukją drugich, a drudzy oszukują się sami.

Lepiej szukać dla siebie dobrego brzmienia i nie przekonać się kategoriami.

Mogę od siebie tutaj dodać, że Focal Aria vs KEF R500/700/900 to dwa różne grania. Aria ma ten sam wysokotonowiec co Chorus, a że Chorusa słuchałem wielokrotnie u sąsiada (z MF A300 i Creek EVO), Arię słuchałem na odsłuchach w sklepie (jakiś Arcam za dychę i CD Arcam`a i na moim Rotelu 985BX z CD Rotel`a 971) i w obu przypadkach Focal darł ryja w górnych rejestrach przez co szybko odstawiłem Arię na bok, natomiast Kef z jego Uni-Q to wg mnie o stopień wyższy poziom grania. Nie mówię, że Focal gra źle, bo dynamika i wykop był bardzo fajny, ale przy głośniejszym graniu (a takie lubię) wysokotonowiec bardzo mnie przynajmniej męczył.

Co jak co, ja polecam odsłuch, bo gust jest jak chooj, każdy ma swój :)

klasa A czy B...

Oczywiście w opisie użyłem branżowych określeń - tak dla ułatwienia dyskusji.

Czytelnicy sterophile, steroplay czy audio video mniej więcej wiedzą o co chodzi. To jest oczywiście duży skrót myślowy ale pomaga mniej więcej odnaleźć się całym tym gąszczu sprzętu.

ATC sm40 to pewnie nie jest najwyższa seria tego producenta ale na pewno cechy highendowego brzmienia są tam zdecydowanie bardziej widoczne niż w kolumnach które wymieniłem.

Mozesz pomyslec o pierwszej wresji Heco Statemant

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

B&W CM9

Focal 826

Kef R500

Dynaudio Excite x34

Monitor Audio Silver 8

Heco 702

Do wad i zalet bierz poprawkę kwestię ustawienia .

Jak kolumny będą wciśnięte gdzieś na siłę to tu Kefy będą się lepiej czuły niż wiele innych kolumn .

Ale jak pisałem - nie R500 . Albo R300 , albo R700

Oj, kolega Stephen Moody szuka kolumn w wykonaniu klasy A. Tzn mają być ładne i nie za drogie, ale za tanie też nie. Idealny bohater "Przychodzi facet do salonu audio [część 150123]" ;)

To może Avance? Nie wiem jak grają, ale ładnie wyglądają. Będą budzić podziw znajomych. A czy w 20m2 może być high-end to jest to tylko kwestia doświadczenia w składaniu systemu...innym nawet 100m2 nie wystarczy.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Udało mi się odwiedzić kilka salonów. Niestety odsłuchy nie były umówione i były dość krótkie przez to w jakiś sposób pobieżne.

CM9 mnie rozczarowały - nie wiem, sprzedawca mówił, że trzeba klocków po 10 tys sztuka żeby to fajnie zagrało.

Focal Aria 926 rzeczywiście (bez wdawania się w żargon aufiofilski) dają dużo radości z słuchania.

W zasadzie trudno mi było coś im zarzucić.

Kefy r500 nie za bardzo mnie przekonały w aspekcie muzykalności.

Monitor Audio Silver 8 to dużą niespodzianka in plus jak dla mnie. Nie wiem czy nie zrobiły na mnie większego wrażenia niż Focale. Posłuchałem również Silver 2 (które miałyby być suroundami) - tutaj też świetnie.

Problemem jednak tych silver 8 jest dość silny bas który nie wiem czy sprawdziłby się w moich ustawieniu. Podobno nie można ich ustawiać za blisko tylnej ściany.

Muszę jeszcze raz posłuchać tych kolumn i poprosić o ustawienie blisko tylnej ściany.

W każdym razie na mojej krótkiej liście są Focale i Monitory

@JacekRS

Dzięki o takie komentarze mi chodzi.

@Wojtek76

Myślałem wcześniej o tych kolumnach. Bardzo trudno je kupić, nie mówiąc już o uzupełnieniu ich o zestaw surround.

@muda44

Nie pisałeś dlaczego nie R500.

@p0is0n

Po co ten sarkazm.

Chłopie nigdzie nie pisałem, że szukam ładnych kolumn!!!

W dyskusji powołałem się na pewną przyjętą na całym audiofilskim świecie (od niepamiętnych czasów) klasyfikację pism branżowych która pomaga w grupowaniu sprzętu. Nie ja to wymyśliłem. Bardziej jestem skłonny uwierzyć w pierwszej selekcji znanemu recenzentowi który w życiu przesłuchał i dokładnie opisał kilkaset kolumn niż pierwszemu lepszemu sprzedawcy który będzie chciał sprzedać to co akurat ma na stanie. Jeśli w USA Niemczech i Polsce trzech niezależnych recenzentów opisuje kolumnę jako na pograniczu HIGH END - to jakiś pierwiastek prawdy w tym chyba jest. No chyba, że jest się tak zarozumiałym jak Ty. Po to są takie pisma, że czytając je wybierasz sobie listę 7 modeli a potem je przesłuchujesz.

To, że dość nieopatrznie zamieściłem temat w dziale HIGH END już wyjaśniałem.

Co do klasy HIGH END w 20m2 - zgoda owszem jest możliwa - z wybitnymi studyjnymi monitorami za min. ok 50 tys para.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.