Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizacja odtwarzacza cd.

ŁukaszKemski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam kilka pytań. Czy lampizacja odtwarzacza cd w moim przypadku byłby to Philips cd751 jest kosztowna?-chodzi o koszty zakupu elementów elektronicznych bo prace spokojnie wykonam sam. Czy moduł lampowy można kupić gotowy i w razie co to gdzie go szukać? Pytam, ponieważ mam dwa odtwarzacze wspomnianego wyżej Philipsa i Marantza cd57 którego zakupiłem parę dni temu ale jego zostawię w spokoju-w Philipsie jest dużo miejsca.Pozdrawiam i dziękuje..

Chcę przekonać się, jaki dźwięk ma lampa ponieważ nigdy nie słuchałem ze źródła lampowego a ponoć ten model Philipsa się nadaje do takiej modyfikacji.

https://www.audiostereo.pl/topic/118374-lampizacja-odtwarzacza-cd/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

Po co ?

Odpowiem w skrócie - NIE WARTO.

To dwa niskiej klasy odtwarzacze i jak pamiętam za Marantza dałeś 40zł a lampizacja to nie 40zł a dużo więcej i nawet żebyś tam cud układ analogowy wstawił to i tak nie zmieni to tego że reszta będzie niskiej klasy i ograniczy cały trud i kasę którą włożysz .

Jak to wszytko zsumujesz to sprzedając te 2 odtwarzacze + kasa za części wyniesie Cie tyle ile powiedzmy Marantz CD62 .

A ten bez lampizacji zagra dużo lepiej . Pominę tutaj czy nie uszkodzi się przy okazji odtwarzacz albo popełni inny błąd i będzie to grało jeszcze gorzej niż przed ingerencją.

Chyba że ma to być tylko zabawa .

Jak modyfikować niski model to całość trzeba przeryć albo kupić droższy , lepszy i tam grzebać .

Chcę przekonać się, jaki dźwięk ma lampa ponieważ nigdy nie słuchałem ze źródła lampowego a ponoć ten model Philipsa się nadaje do takiej modyfikacji.

Ten model nadaje się do modyfikacji tylko z jednego względu tj. bo jest w nim dużo miejsca. Co będzie jak się narobisz, a okaże się, że tonie to. Brumy, szumy, nie mówiąc o innych sonicznych niespodziankach. Na podstawie tego przypadku nabierzesz negatywnej opinii o lampowych urządzeniach. Lepiej spróbuj poprawić tor analogowy np. poprzez zmianę operacyjnych, poprawę zasilania, wymianę kiepskich kondensatorów itp. Więcej uzyskasz niż tą lampizacją.

Już zmieniłem na opamp 2604 +podstawka precyzyjna.Czyli szału nie uzyskam. Faktycznie może lepiej by było sprzedać dwa i dołożyć po to by kupić np; Marantz-a o którym piszesz.Czy ten model cd62 to dobry klocek.

Znalazłem taki na allegro.Czy wart jest ceny.

Ukryta Zawartość

Chodzi mi o to czy cena jest adekwatna do tego modelu czy może za duża.

Ukryta Zawartość

Chodzi mi o to czy cena jest adekwatna do tego modelu czy może za duża.

Dobra cena i z przodu bdb stan .

Zainwestujesz z 50zł w oscony do zasilania cyfrówki a z czasem polipropyleny na wyjściu i nie trzeba będzie lampizacji .

Możne też lepiej wstawiając nowy zegar z zasilaczem itd . Ale podstawa już jest bdb i w taki CD warto inwestować .

W Marantzu CD-62 jest wykorzystywany laser którego nie produkuje się już od lat. Jak zdechnie laser, będziesz miał problem.

Jest niepodrukowany - OK , zgadza się ale jest nie do zajechania ( miałem kilkadziesiąt odtwarzaczy Marantza z tym napędem i żaden nie wymagał wymiany lasera ) a jak padnie to za 50-100zł kupuje się taniego Philipsa z tym napędem .

Tu jest lista

Ukryta Zawartość

Wymiana i regulacja jest prosta.

Jedynie co w nich pada to zębatka od tacki . Sa nowe za około 40-50zł i znowu XX lat spokoju .

Sam mam teraz takie coś

Ukryta Zawartość

Ten sam laser , inny DAC a po modyfikacji ...

Najlepsze źródło jakie miałem wliczając w to DACe .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

muda44 dobrze radzi , szukaj odtwarzacza z napędem Philipsa CDM4/19 . Dobry i niezawodny napęd . Można zawsze kupić stary odtwarzacz i wyjąc napęd - pełno tego na allegro, od technicsów za 20 PLN do marantzów .

Najlepiej coś z przetwornikiem TDA1541. Za 100 PLN znajdziesz Philipsa , Marantza , Grundiga ... Lampizuje się łatwo i jest sporo na ten temat informacji w sieci - dokładne opisy ,na przykład tu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Witam, nie chciałem zakładać nowego wątku a widzę, że znalazłem znawców cd, mam pytanie - wymieniłem w Marantzu 12s1 cały moduł mechaniczny z laserem i czy potrzebna (możliwa?) jest regulacja lasera? Problem jest tego typu, że pojawiają się "artefakty" w okolicach 1200-1500Hz, przy G-is na fortepianie i czasami w wokalach, nie są to sybilanty

Witam, nie chciałem zakładać nowego wątku a widzę, że znalazłem znawców cd, mam pytanie - wymieniłem w Marantzu 12s1 cały moduł mechaniczny z laserem i czy potrzebna (możliwa?) jest regulacja lasera? Problem jest tego typu, że pojawiają się "artefakty" w okolicach 1200-1500Hz, przy G-is na fortepianie i czasami w wokalach, nie są to sybilanty

Zapytaj w serwisie .

Lasery z którymi miałem do czynienia wymagały regulacji . Są też do tego specjalne płyty ale czy w tym modelu - nie wiem .

Nic nie mów o serwisie, oni tylko "źle działa - wymienić", moduł zakupiłem nowy na amazonie bo u nas jest niedostępny i w specyfikacji pisało że jest fabrycznie dostrojony, w serwisie to mogliby tylko zrobić gorzej, też słyszałem o płytach do sprawdzania toru audio ale gdzie je dorwać? na ebayu widziałem oryginalną płytę marantza z włoch bez opisu do czego służy a makaroniarz chciał za to 700zeta, masakra, proszę jak ktoś coś wie niech poradzi bo i dla mnie to jest dziwne nigdy się nie spotkałem z czymś takim - gitary czy blachy brzmią przecudnie jakby w pokoju były a fortepian i niektóre partie wokali drażnią, wspomnę tylko że na starym laserze tego nie było ale zaczął się zacinać to wymieniłem.

P.S

To nie wzmacniacz i kolumny bo mam rotela 1062 i tego nie ma, a czy istnieje opcja że cd emituje taki sygnał, że wzmacniacz Marantz PM17 lub kolumny MA RX8 nie przerabiają sygnału i powstaje ten dźwięk

Wymiana lasera nie powinna wpływać na brzmienie .

No chyba że tamten padał i duży udział w odtwarzaniu brał układ korekcji .

Daj zdjęcie tego lasera - modułu .

Sam laser powinien być wyregulowany - ustawiony ale może moduł nie .

z wyglądu to on jest "pancerny" tak jak i odtwarzacz, wkleję link do amazona a jak trzeba lepsze foto to napisz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sa 2 potencjometry do regulacji ale pytanie czy są fabrycznie kalibrowane czy nie i robi się to wraz z całą elektroniką .

Powiedzmy KS213C w NADach mają co egzemplarz inaczej ustawione te potencjometry .

Dzisiaj przyjechała do mnie Wadia na CDM1

To jest " pancerny " wypust ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pisało że są wyregulowane ale coś "nie gra", kto to może zrobić by nie zepsuć i proszę nie pisz SERWIS, mam przykre doświadczenia.

p.s

Piekna ta wadia ale to z 5 moich marantzow

• 3 miesiące później...

Witam,

Szukam kogoś kompetentnego kto podjąłby się lampizacji Arcama 73 według konceptu p. Fikusa ze strony

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Kłaniam się.

Posiadam Rotel RCD-855 (CDM4/19, TDA 1451A)

oraz Audiolab 8000 CD.

Pre i monobloki Audiolab i Dynaudio 52SE.

Z CD rotel jest piękna barwa, dzwięk jest gęsty, są emocje. Np. kontrabas śpiewa aż miło. Wokale - miód. Jednak przestrzeń i delal wysokotonowy odbiegają, jak mniemam, od obecnych standardów. Największe ale jest do fortepianu - mało dżwięczny.

Z CD audiolab jest szczegółowo, przestrzennie, fortepian dżwieczny ale nie ma tej intensywności barw, ba w porównaniu dzwięk jawi się jakby zblakły - jest nudniej.

Rzucam zatem pytanie do "Oświeconych w temacie" czy tego rotela da się/warto modyfikować, żebyż mi jeszcze ten fortepian "zdźwięczniał" bez utraty dotychczasowych walorów. Na czym ewentualna modyfikacja mogłaby polegać. Kto to robi, za ile, itp.

Jakby co jestem z okolic Trójmiasta.

Ps. Wolę barwę od detalu.

• 2 miesiące później...

... czy tego rotela da się/warto modyfikować, żebyż mi jeszcze ten fortepian "zdźwięczniał" bez utraty dotychczasowych walorów. Na czym ewentualna modyfikacja mogłaby polegać....

Najprostszym rozwiązaniem jest zastosowanie bufora / przedwzmacniacza lampowego, nie wymaga to żadnych ingerencji w posiadany zestaw.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.