Skocz do zawartości
IGNORED

Co lepsze - duży sub czy dwa małe?

SilentEmpire

Rekomendowane odpowiedzi

No to jeszcze jeden temat związany z subwooferami.

Do zestawu stereo. Zbliżona kasa, stąd dylemat.

Lepiej kupić jeden większy sub, czy dwa małe?

Konkretnie rozważania dotyczą Rel T9 lub 2x Rel T5?

No w teori liczy się powierzchnia membran? to tak jak w kolumnach głoniskowych. Lepsze 3 mnisze czy 2 większe przetworniki. Wiec w teori bez róznicy, ja jednak też słaniał bym się ku 2 mniejszym.

Właśnie bardzo wiele zależy od właściwości akustycznych pokoju, ja osobiście wolę pojedyncze suby z bardzo wielkimi głośnikami w obudowach zamkniętych - do muzyki świetne.

pojedyncze suby z bardzo wielkimi głośnikami w obudowach zamkniętych

Pytanie, czy T9 to jeszcze obudowa zamknięta. Ma 25cm woofer w dół, oraz membranę bierną 25cm na boku (ponoć ma to efekt jak 15 calowy woofer zamknięty).

W podobnej cenie jest 2x T5, który ma tylko membranę w dół, 20 cm.

No w teori liczy się powierzchnia membran? to tak jak w kolumnach głoniskowych. Lepsze 3 mnisze czy 2 większe przetworniki. Wiec w teori bez róznicy, ja jednak też słaniał bym się ku 2 mniejszym.

Też. W tym wypadku bardziej do mnie przemawia ułożenie głośników obok kolumn, w trybie 'stereo', ew. w rogach pokoju, co na jedno wychodzi, bo to też będzie obok kolumn. Jeden woofer stałby pośrodku, ale za półką ze sprzętem.

Jako użytkownik dwóch reli t5 pozwole sobie zacytować post bodzio17 i jego eksperymentu z którym w 100 % się zgadzam po przeprowadzeniu własnych doświadczeń.

"Witam Szanownych Kolegów !

Chciałbym się z Wami podzielić moimi wrażeniami z odsłuchu subwooferów Velodyne CHT-12R w moim systemie stereo.Zaczęło się od tego , ze moje Virgo 2 ustawione w dużym salonie nie potrafiły wytworzyć odpowiedniej masy dźwięku w zakresie niskich częstotliwości. Najpierw więc zainstalowałem jednego suba Velodyne CHT12-R i było już wg mnie bardzo dobrze.Takiego basu nigdy bym nie uzyskał z Virgo nawet w mniejszym pomieszczeniu.Po prostu przetworniki basowe w Virgo mają średnicę 16cm i zaczynają efektywnie pracować dopiero od ok. 50Hz.Membrana przetwornika Velodyne ma 30cm średnicy i to było słychać. Kontrabas, gitara basowa itp. wybrzmiewały do końca. Do tego dochodziła możliwość regulacji w subie rodzaju i natężenia basu z pilota .W przypadku niektórych płyt miało to istotne znaczenie. Po okresie zachwytu nad jakością basu zacząłem zwracać uwagę na jego kierunkowość. Sub był ustawiony między kolumnami i przetwarzał bas od 80 Hz w dół.Oczywiście sub przetwarzał sumę sygnału kanału lewego i prawego.Virgo przetwarzały od 80Hz w gorę.W tym miejscu nie mogę się zgodzic z twierdzeniem ,że takiego basu nie można zlokalizować. W moim przypadku, gdy Velodyne podaje bas krótki i zwarty można określić skąd on się wydobywa. Miałem przeczucie, że to zjawisko w pewnym stopniu zakłócało stereofonię i realizacja nagrania sporo na tym traci. Te przemyślenia skłoniły mnie do zakupu drugiego Velodyne CHT 12R. Od tej chwili każdy sub przetwarza już sygnał z właściwego dla siebie kanału.Uzyskany efekt był zadziwiający !. Poprawiła się nie tylko stereofonia i bas ale także (o dziwo) średnica i wysokie. Myślę że to zjawisko może wynikać z odciążenia kolumn od przetwarzania basu poniżej 80 Hz co skutkuje mniejszymi wibracjami wewnątrz obudowy . Mniejsze wibracje obudowy to lepsza, niezakłócona praca głośników średnio- i wysokotonowych).Ważne jest także to, że sygnał basowy poniżej 80 Hz jest wzmacniany w każdym kanale niezależnie, przez odrębne wzmacniacze zainstalowane w subach : w ten sposób mniej obciążony jest wzmacniacz podstawowy (lampa TRI) , który teraz ma za zadanie tylko efektywnie wzmacniać średnicę i wysokie tony.Dzięki pracy oddzielnych a przy tym silnych wzmaków w subach wzrasta masa i potęga basu - efekt przypomina do złudzenia efekty basowe jak w koncertach na żywo.

Podsumowując : wszystkim polecam odważne eksperymenty z dwoma subami w stereo. Ja odnalazłem wreszcie bas , którego szukałem...."

Podsumowując. ZDECYDOWANIE dwa t5 niż jeden t9. Będziesz miał lepiej zdefiniowany, równy bas i odejdzie ci problem lokalizacji suba.

Z moich doświadczeń wynika ,że sub nie jest wcale potrzebny ,wystarczą dobre kolumny i wzmacniacz,który potrafi je napędzić .

Proszę nie traktować tego jako prowokację ,potrzeba zastosowania suba to konsekwencja żle dobranych kolumn ,modnych

ostatnio "patyczaków" bo ładne i lepiej się komponują wizualnie.

Z moich doświadczeń wynika ,że sub nie jest wcale potrzebny ,wystarczą dobre kolumny i wzmacniacz,który potrafi je napędzić .

Nie mam takiego ogromnego pokoju. Czasem trzeba iść na kompromis.

U mnie na 20m2 Harpie Marcus New "produkują" tyle "dobrego basu" ,nawet suba nie trzeba a gra jak by był :-)

Jestem skłonny w to uwierzyć. Pomijając, że chyba to nie mój zasięg cenowy, to jak wspomniałem wcześniej o kompromisach - takiego paskudztwa bym w domu nie chciał mieć:)

Pewnie, że grać. Ale one są ogromne. Ja mam pokój odsłuchowy z zaadaptowanego poddasza, kolumny wstawiam w kierunku skosu, więc moje obecne Regi o wysokości ok. 80cm dotykają 'sufitu' i są oddalone ok 60cm od ściany. Bardzo mi ich rozmiar pasuje. Miałem swego czasu ustawione odwrotnie i miałem JBLe Studio, z 2 x 20cm basem i powiem Ci, że też był niedosyt. Może mam coś ze słuchem, nie wiem, ale po prostu przy niektórych płytach dołu brakowało. A kręcić potencjometrami nie lubię, coś mi wtedy w dźwięku nie pasuje, chociaż nie bardzo potrafię powiedzieć co - dlatego mam apmy tylko z głośnością. Więc chyba jakiś subik jest dla mnie najlepszym rozwiązaniem...

Tomgda właśnie opisał inny przykład, to były dwa duże suby 12", na dodatek z otworem bas reflex. Rel T5 to sub 8" z obudową zamkniętą.

Trzeba też pamiętać, że przy dwóch małych subach zwiększy się natężenie basu, ale nie zejście. Inaczej mówiąc jeśli jeden sub schodzi do 30Hz, to dwa również będą schodzić do 30Hz, trzeba mieć tego świadomość.

Kolejna sprawa, to opisane suby Velodyna, jeśli dobrze pamiętam, posiadają autokalibrację co jest bardzo istotne.

a nie lepiej ze 4 w rogach? dowalic jeszcze 1 na środku pokoju, a niech tam daje basem! :)

Paradoksalnie masz racje, choć zupełnie przypadkowo jak mniemam. Chodzi oczywiście o ilość, by zbytnio nie słodzić.

Odpowiedzi pomieszczenia w zakresie niskich częstotliwości, na pewno nie można nazwać jednorodną. Obecnie nie pamiętam opracowania, ale doświadczenie ewidentnie pokazywało, iż odpowiednie rozmieszczenie przetworników sub basowych poprawia odpowiedź częstotliwościową pomieszczenia.

Wspomniane pomieszczenie wraz z falami stojącymi sprawia, że najlepsze kolumny sprawiają wrażenie buczących. Częstym przypadkiem jest, że "nietoperze" przypisują problem kolumnie a nie pomieszczeniu. Tutaj ten problem jest osłabiany w sposób odmienny, choć jeśli dobrze pamiętam 2 przetworniki nie będą idealnym rozwiązaniem.

Osobiście skierował bym poszukiwania na suby które mają DSP. Dzięki czemu robiąc pomiary jesteś wstanie osiągnąć dużo więcej niż przy koncepcji pojedynczego i np pasywnego subwoofera. Co zostało już wspomniane wcześniej.

Sub powinien mieć autokalibrację, bez tego ciężko go "zgrać" z resztą głośników.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

To była taka luźna, ogólna uwaga, ale masz rację, z bardziej popularnych firm to Velodyne od serii SPL, drogi sprzęt. Rel chyba wcale nie stosuje autokalibracji.

Nie stosuje bo uznał że nie ma po co jej stosować i miał rację. Czy wobec tego można uznać tą markę z gorszą od Velodyne ? Zdecydowanie nie. To profesjonaliści w budowie subów i wiedzą co robią.

Sub powinien mieć autokalibrację, bez tego ciężko go "zgrać" z resztą głośników.

Chyba w życiu nie słyszałeś dobrego suba w obudowie zamkniętej. Rele świetnie się zgrywają z kolumnami i wystarczy regulacja odcięcia częstotliwości i głośność.

Z mojego doświadczenia auto kalibracje często bardziej pogarszają jak poprawiają.

Zresztą chyba nie ma sensu walczyć z wiatrakami i osobami które powtarzają zasłyszane gdzieś od kogoś jakieś opinie o tanich subach.

Odsyłam do innych tematów na forum dotyczących subów. Było ich wiele jak wiele zwolenników i przeciwników subów.

Najlepiej jednak samemu spróbować i wyrobić sobie opinie bo każde pomieszczenie i system jest inny.

Znikam z tego tematu. Pozdrawiam

Nie stosuje bo uznał że nie ma po co jej stosować i miał rację. Czy wobec tego można uznać tą markę z gorszą od Velodyne ? Zdecydowanie nie. To profesjonaliści w budowie subów i wiedzą co robią.

To jeszcze opowiedz proszę o wadach DSP zaszytych w końcówkach mocy.

Chętnie się dowiem czegoś nowego.

Bo to że część mechaniczna tj przetwornik i obudowa jest ok nikt nie neguje.

Ale co takiego złego robi DSP że z nim jest gorzej niż bez niego.

Z mojego doświadczenia auto kalibracje często bardziej pogarszają jak poprawiają.

Używając podobnej argumentacji powinienem powiedzieć, że nigdy nie słyszałeś poprawnie dobranych filtrów.

Zresztą chyba nie ma sensu walczyć z wiatrakami i osobami które powtarzają zasłyszane gdzieś od kogoś jakieś opinie o tanich subach.

Ale tutaj nikt nie neguje jakości subwoofera. Dyskusja sprowadza się do tego, że korekcja w tym paśmie wychodzi tylko na plus.

Najlepiej jednak samemu spróbować i wyrobić sobie opinie bo każde pomieszczenie i system jest inny.

O widzisz i trafiasz w sedno, ktoś mądrzejszy wpadł na to, że samo kręcenie fazą i odcięciem nie zawsze da zadowalające efekty. Wynika to właśnie z akustyki danego pomieszczenia. Stąd opcja stosowania bardziej złożonych filtracji pozwala walczyć z akustyką.

Dyskusje na temat autoDSP już były. Ja pytałem o coś zupełnie innego.

Ale jeśli już - to dwa woofery z niezależną autokalibracją raczej dobrym pomysłem nie są...

Natomiast kalibracja na poziomie cyfrowym, żeby nie zniekształcała i była dobra, musi kosztować.

Więc zabawki jak Velodyne EQ, pomijając bas refleks, jakoś mnie nie przekonują.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.