Skocz do zawartości
IGNORED

Kupię audiofilski komputer klasy high-end do grania z plików

SVART

Rekomendowane odpowiedzi

Przypomniała mi się ważna rzecz. Jeśli chcecie mieć hi-endowego lapa odradzam podkładki chłodzące - strasznie hałasują i psują głębię basu. Chyba, że ktoś zna jakąś referencyjną i się podzieli swoją wiedzą. Osobiście myślałam nad rurkami z ciekłym azotem, nawet nie tak drogie i trudne rozwiązanie. ;-)

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

Słyszałem z pewnego źródła, że nowy Windows 10 dedykowany jest do jakości Hi-End. Wersja beta nie nadaje się do audiofilskich podróży. Dlatego warto jest poczekać. To będzie przełom.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Masz rację. Ja mam 8.1 i niedługo zainstaluję 10, bo Win 8.1 gra strasznie ciemno. ;-)

Oj, kolego.

Jak to nie wpłynie?

Oczywiście że wpłynie.

Nie wiem tylko czy kolega tak z nieświadomości czy po złości napisał.

A wontek o audiofilskich bezpiecznikach kolega czytał? Tam ci co mieli napisali że złocone ma być!

A jak mieli to chyba wiedzom? Ni nie.

Kolega SVART tutaj poważny projekt robi.

Ja widzę że kolega tylko trochę ponad dwa tysiące wpisów ma. To się trzeba uczyć od mondrzejszych. Takich co piętnaście tysi już majom.

Miałem do czynienia z elektronika dlatego mnie sie nie da nabrać. Praktyka.

Jak pisałem hiend lubi oszustów.

chwilowy brak działalności w audio.

SVART, to jak praca? Mnie ten temat bardzo interesuje, muszę mieć dobry dźwięk do FlatOut, a chętnie wspomogę się Twoim doświadczeniem i wiedzą ;-) Choć miałam nadzieję, że nasi PC Audio hi-ednowcy: Elberoth i sly30 oraz hi-endwocy od amplitudera z KD też mi pomogą ;-) A tu klapa :-(

Z uwagi na niepoważne i kpionce wpisy zamykam ten wątek traktujący o PC-High-End-Ultra-Fidelity-Reference-Audio, bo widzę, że tylko wybrańcy się na tym znajom, a reszta sobie jedynie żarty robi. Żarty z poważnej sprawy. Widzę, że nie macie o tym zielonego pojęcia i uprawiacie jedynie typowy dla Polaczków hejting, zawiść i zazdrość, z typowym poczuciem humoru.

Aby nie dyskutować z leszczykami, założyłem wątek na PW, w skład którego wchodzą sami gurus (forumoweo) hi-endu. Jest to tzw. tajna rada 10 guruw klasy PC-High-End-Ultra-Fidelity-Reference-Audio. W skład rady wchodzą między innymi takie autorytety jak: LUKASIQ, Sly, Elberoth, Jarek&Ania (czyli 2w1), Marslo, Piano, Palton oraz szczególny gość: stary_audiofil jako łagodziciel sporów. Od tej pory piszemy tylko w takim tajnym i vipowskim gronie, czyli z ludźmi, którzy mają pojęcie o PC-High-End-Ultra-Fidelity-Reference-Audio. Nie dla mięczaków i nie dla pozerów! Od razu uprzedzam - nie proście o dodanie do grupy, bo na nic wasze prośby się zdadzą (sytuację może zmienić tylko soldina składka członkowska). Liczba miejsc jest ściśle limitowana, a do grona trafiają tylko osoby po referencyjnej weryfikacji statusu, a do tego muszą mieć odpowiednią wiedzę, liczbę postów itp. PAMIĘTAJCIE, PC-HIGH-END-ULTRA-FIDELITY-REFERENCE-AUDIO FOREVER!

P.s. Mój stary komputer już sprzedałem, więc proszę już nie pisać na PW i nie prosić o zdjęcia, więcej danych i co mogę dorzucić w bonusie. Trzeba było się szybciej zastanawiać.

Miałem do czynienia z elektronika dlatego mnie sie nie da nabrać. Praktyka.

Jak pisałem hiend lubi oszustów.

A oszuści - kochają dymać podatnych na oszustwa naiwniaków:-)

No i - jesteśmy w domu.

VIPy górą!!!!!!!:-)))

Ps - kurna, nie załapałem się do SVARTowej grupy...

Ja - rumuński perfect i ZXSpectrum z pierwszego tłoczenia...:(

Lecę po wino z rozpaczy...

Dobre. Cholera. Muszę przyznać, że macie fajne poczucie humoru.

Jest potrzebna dobra karta graficzna* czy taki nie hi-endowy szajs się nada:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?

*wiecie muszą być dobrze widoczne elaboraty o viprvanie i cenie ;-)

Ukryta Zawartość

Lecę po wino z rozpaczy...

Jeśli w tej Francyi rumuńskiego Feteasca Neagra (Dealu Mare) nie dostaniesz to choć zwykłej Kadarki kup butelczynę.

Kadarka jest dobra bo jest dobra i tania! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

2 jądra to absolutne minimum

Z doświadczenia wiem żeby dobrze grało i "oczarowało" to musi być to magiczne coś :)

Tylko z procesora opartego o technologię "copperfield inside" mamy szansę wydobyć najbardziej "czarujące" granie..........

Dwa magiczne jądra i gra nas oczaruje............

31287633636050262152.jpg

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Muszę przyznać, że macie fajne poczucie humoru.

Muszę przyznać, że to najlepszy wątek na tym nudnym jak piz*a forum.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Cześć Parantulla! Miło, że wpadłeś. Tylko kurcze bladę, spóźniłeś się, sprzedałem już kompa :):):). Temat został niestety przez trolling przeniesiony do loży PW z VIPami oraz po części do VIPRVANY :).

Biegnij w końcu po te tabletki bo depresja postępuje. Nawet ładna pogoda na dworze nie pomaga.

Cześć Parantulla! Miło, że wpadłeś. Tylko kurcze bladę, spóźniłeś się, sprzedałem już kompa :):):). Temat został niestety przez trolling przeniesiony do loży PW z VIPami oraz po części do VIPRVANY :).

Dlaczego mnie nie ma w loży VIPów? ("bulwers")

A to zależy czyja ;)

Naskrobane wirtualnie

Dlaczego mnie nie ma w loży VIPów? ("bulwers")

Very Imbecil Person?

Naskrobane wirtualnie

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Już wspominaliśmy tutaj, że dobry komputer klasy PC-Hi-End-Audio-Ultra-Reference musi mieć dobrą kartę, co by nasze oczy cieszyły wybitnej jakości reprodukcje okładek płyt. Bez tego nie będzie hi-endu w tej klase, wiadomo. W tym celu myślę, że niezłym rozwiązaniem może być nvidia quadro plex 7000. Rozwiązanie NVIDIA® Quadro® Plex 7000 umożliwia np. wyświetlanie na ośmiu wyświetlaczach obrazu złożonego z nawet 36 milionów pikseli. Będzie więc czym cieszyć gości na odsłuchach (np. kujawskie), kiedy każdy będzie przeglądał na własnym monitorze okładki. Ponadto karta ta daje możliwość korzystania z 896 rdzeni CUDA i 12 GB pamięci GDDR5. Trzeba zapłacić za nią niewiele, bo 14500 USD i cena ta mnie martwi. Czy oby na pewno użyto do jej produkcji wysokojakościowych i referencyjnych podezspołów klasy hi-end? Rozwiązanie to jako bazowe z pewnością może zainteresować sly30 oraz Elba, którzy dzielnie budją swoje PC lasy Hi-End-Audio-Ultra-Reference. Zwięszkenie doznań hi-end gwarantowana z taką karto. System PC-Hi-End-Audio-Ultra-Reference oparty na takiej właśnie karcie ma podobno grać w tym roku na Audio Show 2015, a być może także w Monachium. To będzie interesujące przeżycie...

QuadroPlex_7000-top-med.png

Ja tam moge sprzedać hajenda pc. Normalnie bym nie sprzedawał, ale kupiłem lepszy (50.000pln). Panie, przeźroczysty on dla haj-end systemu jak łza. Cichszy od trzepotania skrzydeł motyla. I tutaj uwaga moja dygresja, on ma system antypiracki i nie czyta podróbek. Pliki oryginalne tylko. Zresztą ja nie wiem jak mozna sluchac nieoryginalnych. Przecież to słychać od razu jak jest kopia nagrania. Nagrałem kiedyś płytę z innej płyty. I od razu było słychać różnicę. W ślepym teście 9/10 trafień! W ogóle nie wiem jak to ktoś może słuchać też jakichś flaków. Ja próbowałem, ale flaki mi nie grały. Kiszki tylko jakość zagrają. Przecież Amerykańsy naukowcy udowodnili, że tylko na takim hiend sprzęcie można mówić o oryginalnym brzmieniu. Zero kompromisów, podbarwień. Nie stać, to nie ma grania. Tego się nie przeskoczy. Tak jak nie przeskoczy się doboru odpowiednich kabli usb i źródeł energii. Żeby był hajend to trzeba Panie wybudować przydomową elektrownię.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

• 5 miesięcy później...

Coś w okresie wiosenno-wakacyjnym temat przycichł, wiadomo, słońce, plaże, parawany trzeba od rana rozstawiać, a procesory w naszych pecetach audio klasy hiend grzać się nie lubią, choćby miały najlepszejsze chłodzenie. Takich upałów nawet Wisła nie wytrzymała i szczupaki podbierakami można wyławiać. Co natomiast nowego w Waszych zmaganiach z komputerowym audio high-endem. Jak zwykle proszę o tylko poważne wpisy i udzielanie się osób znających się na rzeczy: hy-ent maniaków!

Pliki oryginalne tylko. Zresztą ja nie wiem jak mozna sluchac nieoryginalnych. Przecież to słychać od razu jak jest kopia nagrania.

Inaczej być nie może. Bez oryginalnych plików ani rusz. Ja do tego zgrywam (własne) CD na odrębnie dedykowanym komputerze pod ten cel, taki hi-end-pc-audio-ripper (specjalne antywibratory, chłodzenie etc., aby poprawić jakość przy zgrywaniu CDs do bez$stratnych formatów. Odnośnie zgrywania, czy ktoś już zbudował hi-end-pc-audio-rippera do płyt winylowych? Dla zachowania analogowego klimatu, taka powinna wydaje się być co najmniej z jedną lampą na wyjściu.

Pliki oryginalne tylko. Zresztą ja nie wiem jak mozna sluchac nieoryginalnych. Przecież to słychać od razu jak jest kopia nagrania.

Inaczej być nie może. Bez oryginalnych plików ani rusz. Ja do tego zgrywam (własne) CD na odrębnie dedykowanym komputerze pod ten cel, taki hi-end-pc-audio-ripper (specjalne antywibratory, chłodzenie etc., aby poprawić jakość przy zgrywaniu CDs do bez$stratnych formatów.

Ponieważ temat cieszył się dużym zainteresowaniem, zakładam Klub PC HI END MANIAKÓW :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie, mianowicie od pewnego czasu (dość długiego, ale mam słaby refleks) są komputery All In One.

Czy one się nadają do audiofilskiego grania?

Czy zrezygnować?

Są nad wyraz wygodne, ale cholernie się dziadostwo grzeje :-(

Aaa... Bardzo Ci dziękuję za fachową odpowiedź.

A gdybym chciała tylko marne HiFi? ;-)

Komputer hi-end ale jaja.

Jeszcze trochę drogi przed strumieniowcami do hi-endu a gdzie tam PC nie wiem czy kiedykolwiek się uda.

A gdybym chciała tylko marne HiFi? ;-)

Wtedy musisz kupić najtańszy. Był taki jeden na alegro parę miesięcy temu za ok 4k PLN :).

Jeszcze trochę drogi przed strumieniowcami do hi-endu a gdzie tam PC nie wiem czy kiedykolwiek się uda.

Jeszcze się zdziwisz :-p. Takie już są, czego przykładem są komputery Eleberotha.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.