Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator big 7

Lukasz Stawowy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Trochę jest niskotonowców o wysokiej sprawności z bardzo silnymi magnesami choćby GOTO.

Silnymi nie równa się z elektromagnetycznymi.

Na złomowisku aut podnoszą wraki magnesami AlNiCo czy elektromagnesami ? pytanie za 100 banów.

Resor wymaga powolności więc osłabienie natychmiastowości zawsze pozostaje.

Technologia dynamiczna do paneli jeszcze nie dorosła.

Może inaczej, popatrz co w naturze generuje ten bas, przecież to nie są super lekkie instrumenty o bardzo dużej powierzchni.

Tak odtwarzany dźwięk może być potraktowany z trochę większą akceptacją.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Może inaczej, popatrz co w naturze generuje ten bas, przecież to nie są super lekkie instrumenty o bardzo dużej powierzchni.

Tak odtwarzany dźwięk może być potraktowany z trochę większą akceptacją.

Nie wziąłeś tylko pod uwagę jak wpływa taka olbrzyma odgroda z basowacami ustawiona bezpośrednio obok panelu. Znowu więcej szkody niż korzyści. Jak kiedyś uda mi się tą sprawę rozwiązać to na pewno napiszę :)

Silnymi nie równa się z elektromagnetycznymi.

Na złomowisku aut podnoszą wraki magnesami AlNiCo czy elektromagnesami ? pytanie za 100 banów.

Tam też występują inne problemy, nie demonizujmy systemu EM Focala.

Tam też występują inne problemy, nie demonizujmy systemu EM Focala.

Każda konstrukcja to pewien kompromis i każdy interesujący się techniką audio dobrze o tym wie. Inaczej wszyscy słuchaliby jednej wybranej kolumny i byliby zachwyceni...

Nie wziąłeś tylko pod uwagę jak wpływa taka olbrzyma odgroda z basowacami ustawiona bezpośrednio obok panelu. Znowu więcej szkody niż korzyści. Jak kiedyś uda mi się tą sprawę rozwiązać to na pewno napiszę :)

Sam widzisz na pierwszy rzut wszystko wydaje się takie proste a tu basowce telepią membraną elektrostatów a dźwiek z elektrostatów staje się pierwszym odbiciem od niskotonowców pogarszając lokalizacje źródeł dżwieku.

Myślę, że to jest kwestia przyzwyczajenia. Ja słyszę niespójność w tubach, ale nie słyszę jej w Utopiach, TAD-ach czy Avalonach. Nie mam więc problemu i stresów. Zapewne panel będzie jeszcze bardziej spójny ale być może jest to już poza progiem mojej percepcji

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

nie demonizujmy systemu EM Focala.

Ale ja nie demonizuję - ich konstruktor w swoim czasie stwierdził że do co raz to nowych skutecznych berylowych odwróconych kopułek i kanapkowych średniotonowców o wyższej skuteczności nie może dopasować basu w klasycznej formie .

A że nie chciał ciąć i obniżać wyżej wymienionych jednostek pod względem skuteczności na zwrotnicy wpadł na oryginalny pomysł elektromagnesu na wooferze basowym w ten sposób podniósł jego skuteczność o około 3 dB i był happy + możliwość wszelkiej regulacji w dołączone skrzynce do głośnika ...i tak oto powstał superskuteczny Focal w pełnym zakresie działania akustycznego.

Myślę, że to jest kwestia przyzwyczajenia. Ja słyszę niespójność w tubach, ale nie słyszę jej w Utopiach, TAD-ach czy Avalonach. Nie mam więc problemu i stresów. Zapewne panel będzie jeszcze bardziej spójny ale być może jest to już poza progiem mojej percepcji

?

Wystarczy prosty test gry na wiolonczeli od najniższych tonów do najwyższych, wiem strzał we własna bramkę ;)

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Ogólnie nie jesteś sam - tylko nie mów tego marslo bo Cię zbanuje...

i powstał superskuteczny Focal w pełnym zakresie działania akustycznego.

Owszem to robi wrażenie np. na fortepianie z dobrym wzmacniaczem jest bardzo realistycznie zagrane.

Marslo to wie i nigdy mnie za to nie zbanował. On lubi coś innego, ja coś innego ale to nie jest powód do konfliktów. Faktem jest, że do jego pokoju tuby pasują z wielu powodów.

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Owszem to robi wrażenie np. na fortepianie z dobrym wzmacniaczem jest bardzo realistycznie zagrane.

Myślisz że Raphael TRIOMPHE o tym nie wiedział ?

nigdy mnie za to nie zbanował

Klepiesz i smyrasz go po plecach to co się dziwisz ?

Myślisz że Raphael TRIOMPHE o tym nie wiedział ?

Myślę że nie miał dobrego wzmacniacza i go starał się ominąć ;)

W bezposrednim porownaniu rozpoznalbys bez problemu.

No ale wróćmy do Lampiego :)

Jak to lubi podkreślać pewien handlowy parametr kolega Elberoth;

Jaka będzie odsprzedawalność tych egzemparzy?

Jaka strata?

Czy tylko ma być to urządzenie do końca życia właściciela nawet jak się przy zakupie pomyli?

Jak to będzie pogwarancyjnie serwisowane w obcych punktach naprawy bez serwisówki?

Jaka będzie odsprzedawalność tych egzemparzy?

Ha ... i to jest dobre pytanie. czy ktoś z posiadaczy Lampizatora podzieli się swoimi doświadczeniami?

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Odsprzedawalnosc zalezy od poziomu nadmuchania banki. Elb niedlugo bedzie wystawial to sie dowiemy. Starsze wersje sa niewiele warte a levele i modele mnoza sie jak kroliki. Trzeba szybko sprzedawac!

Tego nie mieszaj to jest autorska , funkcjonalna i niespotykana bajka.

Słyszałem - jest to jedyny IMAX 3D w audio wśród dostępnych technologii na dzisiaj a że barwowo mi nie leży to co innego.

Podobno na "Czterech Porach Roku" najlepiej poznaje się barwę kolumn:)) Posłuchaj i daj znać:)

Kable kolego, kable się kłaniają a raczej ich zły dobór, myślę że forumowy kolega Piano sobie to dopieści po wielu bólach :)

Rafaell, Ty to masz wyczucie:) Właśnie mija 9-ty miesiąc od czasu nabycia MBL 101 - czas w końcu coś urodzić w.., bólach:)))

Rafaell, Ty to masz wyczucie:) Właśnie mija 9-ty miesiąc od czasu nabycia MBL 101 - czas w końcu coś urodzić w.., bólach:)))

Oj tam, oj tam; jeszcze trochę podopieszczasz te kolumny :)

Sądzisz że już wystarczy kabelkologii do nich?

Powiedz to marslo to zbanuje Cię jak mnie...

Nigdy kolegi nie zbanowalem - to tytulem wyjasnienia.

Prosze miec pretensje do kogos innego, z watku o lampim dsd dac usunalem bana.

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.