Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator big 7

Lukasz Stawowy

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie na prawie 40m2 zjada mi 40hz ale wyżej jest uczciwie a na proponowanych 80m2 granie zaczyna się powyżej 25Hz i to już jest na prawdę fajnie i to zaczyna być High End pełną gębą :)

Bo hi-end to nie tylko sprzęt audio - hi-end to również pomieszczenie, instalacja elektryczna, klimatyzacja i jak najbardziej styl życia dookoła tego całego kramu. Sly się mieści w tych wszystkich kategoriach bez dwóch zdań. Wartość artystyczna muzyki i jej sens w hiendzie mają znaczenie zupełnie trzeciorzędne, albo nawet skłonny byłbym powiedzieć, że kompletnie nieistotne.

Parker's Mood

Wartość artystyczna muzyki i jej sens w hiendzie mają znaczenie zupełnie trzeciorzędne, albo nawet skłonny byłbym powiedzieć, że kompletnie nieistotne.

Prowokujesz :)

Nie każdy może mieć wszystko, łatwiej o wartość artystyczną muzyki z jej brzmieniem już gorzej i wina leży zarówno po stronie możliwości odbiorcy jak i twórcy nagrywającego muzykę.

Fajnie by było mieć tak nagraną w studio np. w ECM tę płytę ale i bez tego nawet na lapku jest genialne klimatyczne granie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Marslo

Taki drobiazg dotyczacy mnie-jeszcze nie zwariowałem.

Może jakieś porównanko daczkow tzn. brzmienia-masz ochotę to służę uprzejmie.

20000 PLN tyle za byle jakiego daczka dać to trza na głowę upaść.

I TADy i Utopie grają bardzo podobnie. Mógłbym sprzedać Zresztą jeśli będzie klient na TADy to rozważę sprzedaż. Nie przywiązuję się do sprzętu. To tylko sprzęt.

Ja tam sie do niczego nie przywiązuję,chociaz raz na imieninach zostałem przykuty dla hecy do grzejnika kajdankami)

O 2-GIEJ w nocy straz miejska musiala mnie uwalniać,bo kluczyki znalazły sie nastepnego dnia)

A jak by sie znalazł klient na Twoje TADy I Utopie jednoczesnie?.........byś się chyba rozpłakał.

Daje dwa mosty GG za nie ..........wchodzisz w to?

O ile mnie pamiec nie myli, wymienilismy kiedys pv z Cortazarem.

Wybor SET Ayona mnie wcale nie dziwi, jego walory soniczne sa wyjatkowe moim zdaniem, dodatkowo ja nie potrzebuje duzych mocy. Testowalem juz wiele wzmacniaczy, Ayon wygral. Nastepne do testu beda nowe monosy Trinity 2x28 wpc od Amare, po AS.

Marslo

Z moimi wzmacniaczami Ayon by nie wygrał,bo by przegrał............chcesz to sprawdzić nausznie?

To proponuję te monosy Trinity i oczywiście firmowe kable Amare Silveri Wire...przeciw monosom Abraxas na lampie 6b4g i kablom transparent.

Zgadzasz się,bo chwalić to się każdy umie zazwyczaj,a real to w wielu wypadkach weryfikuje,niekiedy dość bolesnie ,a potem jest przykro.

Tak na szybko policzyłem strzałki fali, w których siedząc nie słyszymy danej częstotliwości

To dotyczy tylko fal stojących jednak, czyli częstotliwości rezonansowych pomieszczenia bez adaptacji akustycznej.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

To dotyczy tylko fal stojących jednak, czyli częstotliwości rezonansowych pomieszczenia bez adaptacji akustycznej.

To dwa osobne zagadnienia.

Jakość basu w audio nie bierze się z wielkości głośnika, tylko z tego, jak gra basista i jaki jest jego sound w realu i w następstwie, jak jest póżniej zrealizowany. Nawet jakbyś miał metrowej średnicy woofer, a w realu basista ma kiepski dżwięk, to nic to pełne pasmo nie da, zupełnie nic. Można zauważyć jak się chce, albo usłyszeć, że nawet w przypadku rasowego i bardzo sprawnego basisty, jego dżwięk jest słaby, a słaby jest z prostej przyczyny; dobierają jakieś wynalazki w postaci malutkich wzmacniaczyków i to po prostu nie brzmi i w tym kontekście, jakość i można chyba powiedzieć, że wielkość głośnika w basowym wzmacniaczu ma wielkie znaczenia - póżniej to właśnie wszystko słychać na nagraniach, szczególnie koncertowych.

Banalna oczywista oczywistość nie mająca nic wspólnego z moim wpisem. Wiadomo, że jakość nagrania jest ważna. Jeśli nie będzie jakości w nagraniu to dobrze nie zagra bo nie może. Jeśli prąd wyłączą to też dobrze nie zagra bo w ogóle nie zagra. Ale zakładamy, że mamy dobrej jakości nagrania i zupełnie inaczej bas zagra z przetwornika 13cm czy 16 cm, a inaczej z 30cm czy 38cm, a jeszcze lepiej z 2x30cm czy 2x38cm.

• Użytkownicy+

Musisz zaczekać na Oracles, po naszemu Wyrocznie one będą miały 2x 45W i tyle do High Endowego systemu powinno być minimum żeby mieć frajdę z całym materiałem muzycznym.

Przypominam dalej i tak bedziesz korzystał z 1 do 1,5 Wata dostarczonego do kolumn, bo większość nie wiedząc o tym tak napędza swoje kolumny :)

No ale raz w miesiącu to Tutti dużej orkiestry bez różnego rodzaju zniekształceń warto usłyszeć.

Duo Mariusza nie są aktywne? Jeśli tak, to mocny wzmacniacz nie jest potrzebny, może nawet przeszkadzać.

Duo Mariusza nie są aktywne? Jeśli tak, to mocny wzmacniacz nie jest potrzebny, może nawet przeszkadzać.

Oświeć mnie jak chcesz napędzać poszczególne przetworniki dwoma różnymi wzmacniaczami, bo nic takiego nie napisałem!

To dwa osobne zagadnienia.

Nie ma strzałki fali bez fali stojącej, a ta musi się z czegoś wziąść. Tak czytałem...

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Jakość basu w audio nie bierze się z wielkości głośnika,

Gdyby tak było jak napisałeś oznaczałoby to ,że przy dobrej realizacji referencyjny bas można usłyszeć również z komputerowych głośników Logitech - a ;)

Wiadomo ,że jakość realizacji jest kluczowa ( nie tylko w przypadku basu ) aby dźwięk był dobry, ale jakość przetworników również jest nie mniej ważna.

Da radę. Ja tak słucham symfoniki w kubaturze 60m3.

Przepraszam Cię ale jakoś tak skojarzyło mi się to z otwieraniem parasola w pewnym bardzo trudnym miejscu.

Skoro tak twierdzisz :)

No cóż. Twój problem.

Napisz coś o Lampizatorze.......może.

Skąd klikasz i czyj Ty klon?

Da radę. Ja tak słucham symfoniki w kubaturze 60m3.

Z akustyką czy bez niej?

Możesz wyjasnić coś na temat tego rzekomego przeszkadzania?

Takie porównanie np. czy samochodem o mocy 400 KM jazda z predkością 50 km/h przeszkadza?

Gdyby tak było jak napisałeś oznaczałoby to ,że przy dobrej realizacji referencyjny bas można usłyszeć również z komputerowych głośników Logitech - a ;)

Wiadomo ,że jakość realizacji jest kluczowa ( nie tylko w przypadku basu ) aby dźwięk był dobry, ale jakość przetworników również jest nie mniej ważna.

Oczywiście, że słychać dobrą realizację nawet na małych głośniczkach, tylko trzeba wziąć pod uwagę skalę, w której się poruszamy - przecież nie ma najmniejszego sensu porównywać dobrej realizacji płyty brzmiącej z Grande Utopii do brzmienia np. z jakichś małych monitorów Sonus Faber lub Dynaudio czy też jakichkolwiek innych podstawkowców - każda z tych par głośników ma swoje przeznaczenie i raczej to jest logiczne, że małe monitory nie odezwą się w 55 metrach tak jak Grande, ale i Grande nie odezwą się w 18 metrach tak jak to zrobią małe monitory...

Po to właśnie stosuje się hi-endową, restrykcyjną klasę A sprzętu audio, która dotyczy wszystkich bardzo dobrych głośników z ograniczonym dołem pasma. Referencja audio to taki trochę nowoczesny czarownik, rzekłbym.

Parker's Mood

Ktoś tu mądrze napisał, że od, powiedzmy jakichś pewnych poziomów w audio, nie ma lepiej lub gorzej - jest po prostu inaczej. To co tobie będzie wydawało się lepsze, dla innego słuchacza może być akurat gorsze. Jak nasi audiofile nie będą do zagadnienia domowego stereo w ten sposób podchodzić, to będzie młyn przez cały czas - ale może i dobrze, że jest młyn i kocioł - przynajmniej jest wesoło.

Parker's Mood

To akurat ja napisałem... :-) Ale napisałem, że od pewnego, wysokiego poziomu. Natomiast nie uważam, że malutkie kolumienki reprezentują ten wysoki poziom, no może poza TAD CR1. Pewnie są jeszcze jakieś wyjątki ale generalnie tak to widzę.

Owszem ale np w 25m2 odezwą się małe Sonusy ale też np Scala Utopia. A które odezwą się lepiej? Ja wiem... :-)

Wszyscy po praniu mózgów wiedzą !!!

Oczywiście że z Lampiego.

Wesołych Świąt, Aleluja, Dobranoc; idę spać co tu po mnie.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

To akurat ja napisałem... :-) Ale napisałem, że od pewnego, wysokiego poziomu. Natomiast nie uważam, że malutkie kolumienki reprezentują ten wysoki poziom, no może poza TAD CR1. Pewnie są jeszcze jakieś wyjątki ale generalnie tak to widzę.

Oj tyż tak uważam ...;)

Niemniej do pomieszczenia 16-18 metrów monitory mogą dać wiele zadowolenia.

...

Niemniej do pomieszczenia 16-18 metrów monitory mogą dać wiele zadowolenia.

jak śmiesz pisać o zadowoleniu, toż to zakładka hiend i wyścigi, paniał ??

jak się nie dostosujesz to Ci zamiast denka w beczce woofer zamontują ...

----------------------------------------------------

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

jak śmiesz pisać o zadowoleniu, toż to zakładka hiend i wyścigi, paniał ??

jak się nie dostosujesz to Ci zamiast denka w beczce woofer zamontują ...

E ..ja i tak podałem , Stasiopa o grożenie ,mnie i mojej rodzinie przemocą.

Jak się mają wywody poniektórych audiofili na temat muzyki , instrumentów , realizmu itp.itd. uzyskiwanych na monitorach podstawkowych do poniższej tabeli ?

Oczywiście nie zamierzam negować czyjegoś wyboru dot. kolumn bo wiadomo jakie warunki lokalowe są w tym kraju ale skoro jest to zakładka "hiend" to może wypadałoby nie oszukiwać siebie samego i innych ? ;)

P.S.

I żeby nie było ,że się czepiam dodam ,że sam zamierzam zakupić kolumny podstawkowe do innego lokum ale nie będę usiłował na nich usłyszeć np. fortepianu czy kontrabasu.

Co oczywiście nie przeszkadza w czerpaniu przyjemności ze słuchania muzyki ;)

Do monitorow wystarczy dac dobry sub, bas rozchodzi sie koliscie. Purysci powiedza, ze to nie hiend a ja mowie, ze najpierw trzeba posluchac, wszystko zalezy od umiejetnego dobrania elementow.

Konto w trakcie usuwania

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Bawiłem się troszkę w próby zestrojenia kolumn z subwooferem i powiem że nigdy nie udało mi się osiągnąć dobrego efektu. Zawsze były jakieś pogrubienia i brak liniowości. Te regulacje częstotliwości odcięcia są zbyt mało dokładne. Z kolei podłączenia zaawansowanego korektora powodowało też jakieś zaburzenia, tym razem na moje oko czy też ucho fazowe. Jakby nie próbować czuć było pewną nienaturalność.

Do monitorow wystarczy dac dobry sub, bas rozchodzi sie koliscie. Purysci powiedza, ze to nie hiend a ja mowie, ze najpierw trzeba posluchac, wszystko zalezy od umiejetnego dobrania elementow.

Tak , można.

Można również dołożyć korektor graficzny, lampę stroboskopową podwiesić pod sufitem kulę z lusterek i zaprosić czirliderki ;)

Ja pisałem o samych kolumnach jako produkcie finalnym.

Czy wg. Ciebie każdy producent monitorów podstawkowych ma w swojej ofercie subwoofer i sugeruje jego zakup w komplecie z kolumnami ?

Napisać jeszcze raz ale tym razem może po francusku ? :)

Zapewne nie jest to ideal, ale lepiej z subem, niz bez basu.

Nie do kazdej muzyki potrzeba basu o najwyzszych parametrach.

Tak , można.

Można również dołożyć korektor graficzny, lampę stroboskopową podwiesić pod sufitem kulę z lusterek i zaprosić czirliderki ;)

Ja pisałem o samych kolumnach jako produkcie finalnym.

Czy wg. Ciebie każdy producent monitorów podstawkowych ma w swojej ofercie subwoofer i sugeruje jego zakup w komplecie z kolumnami ?

Napisać jeszcze raz ale tym razem może po francusku ? :)

Sposibo , chwatit.

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.