Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator big 7

Lukasz Stawowy

Rekomendowane odpowiedzi

Nie słuchałem MBLa...

Miałem okazje słuchać MBLa i jestem pod bardzie pozytywnym wrażeniem - jak dla mnie naprawdę świetne brzmienie.Daleko mam do tej precyzji w pokazaniu sceny... Wcale nie wykluczam w przyszłości tego kierunku u siebie chociaż koniecznie moim zdaniem z lampa w cd czy dac.

Co do technicznych spraw to zwykły banan jestem niestety odbieram muzykę jako całość , przyjemne chwile spędzone z dźwiękami targającemu moje emocje. Nie chce przejść na stronę analizy tak by nie uciekła mi po drodze cała przyjemność z kompozycji. Jednym słowem co człowiek to inny gust i spostrzeżenia...

Trzymajmy sie jednak tematu watku, bo jak widac nawet hodowle trzody chlewnej mozna w takim razie podciagnac mozna pod tytul watku :D

No grubo hahaha

Fakt wróćmy do Lampizatora.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Teraz z tymi parametrami to żeś wjechał na tor Formuły 1 ale w kabinie Lamborghini Trattori.

Wiem że lubisz analogie motoryzacyjne więc ta tu pasuje jak ulał.

Miały mnie przestraszyć czy co - lepiej zobacz jakie fałdy masz na średniotonówkach jako górny resor - służy do bujania jak nie wiedziałeś to już wiesz.

Nie za bardzo rozumiem co jest przedmiotem sporu i co miałby on udowodnić ?

Czy uważasz ,że na plenarach należy odtwarzać np. muzykę rockową czy elektroniczną i bas jest w tym niepotrzebny ?

Nie chce nic mówić, ale bez wychylenia nie ma grania :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

A jednak. Płaskie panele też prawie się nie wychylają, a grają. Małe kolumny z małymi przetwornikami muszą nadrabiać większymi wychyłami kosztem dużych zniekształceń. Duże kolumny z dużymi przetwornikami nie potrzebują ich wychylać, jeśli ktoś nie chce w domu mieć dyskoteki. Generalnie prosta zasada. Czym bardziej przetworniki wychylają się to tym gorsze są kolumny.

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Nie za bardzo rozumiem co jest przedmiotem sporu i co miałby on udowodnić ?

Czy uważasz ,że na plenarach należy odtwarzać np. muzykę rockową czy elektroniczną i bas jest w tym niepotrzebny ?

...na początek to " planarne"... a teraz mam nadzieję pójdzie gładko...

Otóż ja i sly weszliśmy na śliski grunt który nazywa się gust.

On i ja uważamy że mamy rację - no i powstał problem.....

Wspominasz o muzyce elektronicznej i rockowej w której to Focal niby bryluje.

Ale to jest muzyka - w której się muzykę przetwarza na wszelkie sposoby aby tylko pasowała szerokie publiczności.

Ma być wykop i potężne uderzenie - ( fuzzy , konsole , klawisze , centrale ) itp..itd...

Wracając do zdarzeń akustycznych zajmujących nas w wersji unplugged jesteśmy w stanie znacznie więcej powiedzieć na głośnikach i sprzęcie oraz o dobrze wydanych pieniążkach niż chwilową fascynację estradą... i dżwękami wytworzonymi przez syntezator nie wiadomo jak ustawionym przez grającego...

Sam posiadasz Focale - kapkę inne niż sly ale jednak .... więc rozumie Twoje zainteresowanie w tym temacie....

Instrumenty i wokale nie promieniują kierunkowo a głośnik dynamiczny to sugeruje nam nieustannie ... stara się nas przekonać że to prawda...

Znam ludzi któży się przekonali ale nie ja...

Zwrotnica w całości robi gniot we fazie ale sly mówi że to nic...czyli OK.

Jeżeli się komuś chce to znajdzie odpowiedż dlaczego 3 instrumenty akustyczne na niskich oktawach są lepsze na głośniku dynamicznym a dlaczego 7 jest prawdziwszych na głośniku planarnym.....a jak nie to ban... oczywiście..żart...

Moim zdaniem łącząc Magnepana 3/7 z subwooferem za powiedzmy 12 000 zł - jesteśmy w stanie uzyskać 120 % dżwięku szczytowego Focala w salonie 60 m2.

A skąd te 20 % więcej - bo ten kmiotek gra " tylko kierunkowo i nienaturalnie do przodu a tego nie potrafi żaden instrument akustyczny bez prądu "...

Magnepany promieniują przestrzennie w dwóch płaszczyznach ( jeszcze nie dookólnie jak MBL ) ale już symulują naturalne promieniowanie a na dodatek to jeszcze nie mają podbarwień wynikających z obudowy.

Pozostałe 3 - instrumenty jesteśmy sobie w stanie zrekompensować subwooferem na poziomie którego ludzkie ucho jest znacznie mniej wyczulone.

Całość powinna prowadzić do konkluzji - co jak ten Lampizator Big 7 odtworzy materiał żródłowy studio master 32/384 ???

Czy to już koniec.........poszukiwań ???

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Myślę, że to jest kwestia przyzwyczajenia. Ja słyszę niespójność w tubach, ale nie słyszę jej w Utopiach, TAD-ach czy Avalonach. Nie mam więc problemu i stresów

Nie przypominam sobie bym cokolwiek pisał o zwrotnicach. Wymyślasz bzdury.

A podział na przetwornikach słyszysz czy dalej piszesz bzdury ?

Podobnie jak on uważam, że tuby nie mają spójności. Potwierdza to mój znajomy akustyk, który mierzył parametry wielu tubowych kolumn i wszystkie były rozjechane fazowo i bez spójności. Ale z procesorem grały już spójnie i znacznie lepiej. Tylko mało kto w Polsce ma do tub taki procesor. To jednak ponad 40 tys. pln

A może według Ciebie lepiej wydać 40-tysi w korektor niż w mało degradującą zwrotnicę... są różne gusta ale Twój jest wyjątkowo kapryśny.

Ogólnie raz tak...raz tak w zależności z której strony Cię dystrybutor strzyknie...

Tak, jesli chodzi o resampler to z pewnoscia to on nie jest, tylko AK4115 wlasnie Spdif na I2S.

Na 100% jest to odbiornik spdif i konwerter I2S ,te przekażniki przełączaja I2S z amanero lub z AK4115 ,czyli brak up,re samplingu. Sygnał poprze I2S wchodzi bezpośrednio na przetworniki .
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wspominasz o muzyce elektronicznej i rockowej w której to Focal niby bryluje.

Nie napisałem ,że bryluje ale jak dla mnie od biedy Focal może być.

Nie uważam aby na poziomie hiend kolumna powinna podpierać się subem aby jako tako zagrać.

Ale to moja prywatna opinia.

Focal czy B&W jakie są takie są ale z całą pewnością mają b.dobre głośniki wysokotonowe.

Poza tym aby dobrze oddać barwę instrumentu czy dynamikę nagrania trzeba mieć "płuca".

Gdyby panele albo cebulki miały mniej wad niż "tradycyjne kolumny" zweryfikowałby to rynek.

Jak na razie podaż i sprzedaż mówi co innego.

Spierać się nie mam zamiaru bo dobór kolumn to jak dobór reszty elementów - rzecz gustu.

pozdr.

>>Firewall 1

Ty uważaj, bo tu niektórzy mają Hi-Enda w domu, a Ty tylko granko. Uważaj, bo Cie jeszcze do konta pogonią :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Poza tym aby dobrze oddać barwę instrumentu czy dynamikę nagrania trzeba mieć "płuca"

Płuca to pole powierzchni promieniującej ( a nie ruch na tłoku - resorze ) z 16.5 cm woofera po promieniu według wzoru to nawet nie jest puzon ( a co z resztą instrumentów akustycznych)...Moim zdaniem to jest klucz...do zrozumienia kto chce to zgłębi temat lub posłucha Magnepana lub ML.

Gdyby panele albo cebulki miały mniej wad niż "tradycyjne kolumny" zweryfikowałby to rynek.

Jest jeden poważny problem może mało audiofilski ale bardzo poważny mianowicie nazywa się on Żona....wywali was na zbity pysk z parawanami lub całorocznymi choinkami i nie będzie zmiłuj....ot cały problem i wytłumaczenie braku popularności.

Kobieta myśli inaczej nie tokiem audiofila a jak ktoś nie wie to teraz się dowiedział ....podam konto na przedpłatę za poradę od 10..min...biorę....

Spierać się nie mam zamiaru bo dobór kolumn to jak dobór reszty elementów - rzecz gustu

Proponuję zostańmy przy swoim...

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Płuca to pole powierzchni promieniującej a 16.5 cm po promieniu według wzoru to nawet nie jest puzon ( a co z resztą instrumentów akustycznych)

Pisałem o wielkości skrzyni dla głośnika nisko,- i średniotonowego.

Większa skrzynia = większa membrana = mniejszy wychył = mniejsze zniekształcenia.

Elementarz ...

Żona....wywali was na zbity pysk z parawanami lub całorocznymi choinkami

Widziałeś kiedyś na żywo Focala Stellę albo Grande ?

Gdybyś widział to raczej ten argument byłby zbędny.

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Pisałem o wielkości skrzyni dla głośnika nisko,- i średniotonowego.

Większa skrzynia = większa membrana = mniejszy wychył = mniejsze zniekształcenia.

Elementarz ...

Większa skrzynia = większe podbarwienia

Większa membrana = mniejszy szczegół i zawężone promieniowanie na głównej osi..

Elementarz

Widziałeś kiedyś na żywo Focala Stellę albo Grande ?

Gdybyś widział to raczej ten argument byłby zbędny.

...

Widziałem i co do akurat tych kolumn to osoby muszą być raczej samotne w realu oczywiście bo tu to kto wie...

Z mojej strony EOT...bo szkoda prądu w nocy i tak posty kasują więc pozdrawiam i szanuję Twoje konsekwentne zdanie.

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Dużo ciekawych opinii :

http://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=71591

002927vgf6qv5vawf66ciz.jpg

.....tu też małe co nie co ale za to mocno na temat :

cytat :

"...As you can you can see in the pic I am doing a direct comparison of my msb stack all Out and your Lampi Big7. Playing opus DSD no 3 house of the rising sun.

All I can say is not only is it’s better , it’s not just better it has a wholesome sound that gives you chills. Its not just more real. It’s just incredible how much more it is.

The song is a one if my ref tracks I use it as the be all end type of track that plays great every where but gives you just how high any setup can go.

With your DAC I need oxygen. I am in space. The DSD direct is not for all recordings but wow when it’s right it’s outside the realm of Anything I have ever heard.

A big thanks to you the designer , for getting me acquainted with you and rob. And last Rob is a really good guy who got it to me.

One last thought I know we all are chasing the high of DSD and of course it’s the best but let’s not forget just how incredible the PCM is on this unit it is also fantastic. I can see why this DAC is like a religious cult..."

http://gpoint-audio.com/lampizator-big-7-dac-new-worldwide-reference-for-pcm-and-dsd-playback/

Ja nie hejtuje. Ja jestem sarkastyczny. A sarkazm jest odpowiedzią na oszołomstwo i nadgorliwość.

U wielu słabo z poczuciem humoru. Osobiście bliżej mi do Arka niż Marslo, który poznał nowe słowo i teraz namiętnie je używa. Mariusz chce być bardziej młodzieżowy i zatraca Swój urok. Ja wolalem starego, poczciwego Marslaka :-)

Na co komu te hejty, eoty i trolle. Bawisz się w Elba?

Polonistka by za to dala po lapach!

Jak na razie podaż i sprzedaż mówi co innego.

Nie zawsze tak jest, czasami wykreowana zostaje moda i ona napędza sprzedaż.

Przykład? Proszę bardzo, Apple iPad.

Miłego.

Irek.N.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie zawsze tak jest, czasami wykreowana zostaje moda i ona napędza sprzedaż.

Przykład? Proszę bardzo, Apple iPad.

Miłego.

Irek.N.

Tak z Apple to masz rację co do stosunku jakość / cena.

Jednak "moda" wykreowana przez Apple na tablety wypiera pomału laptopy , które wcześniej wyparły komputery stacjonarne.

Wracając jednak do tematyki kolumn to chciałem tylko przytoczyć prosty przykład na poparcie moich tez.

Gdyby "tradycyjne" kolumny były takie kiepskie jak niektórzy twierdzą zweryfikowałby to rynek konsumencki.

W każdym segmencie cenowym kolumny tradycyjne to przytłaczająca większość a pozostałe konstrukcje to promil sprzedaży na świecie.

Co nie wyklucza ,że każdy może podążać własną obraną drogą.

Tak jak w każdej branży również w branży audio jest różnorodność w podaży bo każdy klient jest indywidualnym przypadkiem, szczególnie jeżeli chodzi o subiektywne podejście i gust.

pozdr.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Tak z Apple to masz rację co do stosunku jakość / cena.

Jednak "moda" wykreowana przez Apple na tablety wypiera pomału laptopy , które wcześniej wyparły komputery stacjonarne.

Wracając jednak do tematyki kolumn to chciałem tylko przytoczyć prosty przykład na poparcie moich tez.

Gdyby "tradycyjne" kolumny były takie kiepskie jak niektórzy twierdzą zweryfikowałby to rynek konsumencki.

W każdym segmencie cenowym kolumny tradycyjne to przytłaczająca większość a pozostałe konstrukcje to promil sprzedaży na świecie.

Co nie wyklucza ,że każdy może podążać własną obraną drogą.

Tak jak w każdej branży również w branży audio jest różnorodność w podaży bo każdy klient jest indywidualnym przypadkiem, szczególnie jeżeli chodzi o subiektywne podejście i gust.

pozdr.

Jarek,

Wątki się pomyliły ...czy wina brak;))

Panowie! Jakbym sie ukrywał to co tu by moje nazwisko robiło? Co do reszty teorii spiskowych kolega Piano zna mnie osobiście nawet dziś opowiadałem mu przez telefon o moich odczuciach. co do mojego systemu po wpięciu Lampizatorat. fotki wrzucę jak najszybciej postaram sie jutro. Do tego czasu może kilku moich znajomych potwierdzi moja tożsamość ???

Co do,pisania wcześniejszych postów to pisałem na początku , ze nie udzielałem sie bo nie chce mi sie pisać czy udowadniać jak dobry mam system i kłócić sie tu z Wami o cokolwiek. Zamiast obrzucać cię błotem czy podejrzeniami wole słuchać muzyki a napinam sie na siłowni bo do tego służy a nie to forum.

Jaki dac (oczywiście moim zdaniem) okazał sie gorszy nie napisze z szacunku dla sprzedawcy. Na tym poziomie przeważnie to kwestia gustu a mnie Big 7 naprawdę zrobił.

Ktoś napisał wcześniej o rozdzielczosci Lampizatora , a na jakich kondensatorach ? , bo na Jupiterach jest super a średnica dla mnie bomba.

Odpuśćcie sobie napinanie sie swoim sprzętem bo mnie to tylko śmieszy. Założyłem ten temat aby poczytać o doświadczeniach innych użytkowników Lampizatora reszcie dziekuje i życzę fantastycznych teorii spiskowych

Łukasz a tak się broniłeś ze w te bagno nie depniesz ! a jednak ?

Nie wiedziałem, że iPad to moda (!?) ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zwrotnica w całości robi gniot we fazie ale sly mówi że to nic...czyli OK.

Jak ktos ja projektuje bez odpowiedniej wiedzy lub w fabrycznych kolumnach zmienia sobie elementy na oko nie pilnujac zachowania pojemnosci i rezystancji to pozniej ma gniot w fazie

Widziałeś kiedyś na żywo Focala Stellę albo Grande

GX 9, które mnie przewinęły się przez ręce, bardzo dobrze, wybitnie prowadziły taśmę, co jest trudne w układach z dwoma rolkami, fantastycznie, lepiej od większości innych magnetofonów z tego poziomu, zapisywały wysokie częstotliwości, co najważniejsze, były wręcz niewrażliwe, na drobne uszkodzenia taśmy, rozumiane jako pozostałości po pracy w innych mechanizmach, co umożliwiało kolejny zapis z dobrym efektem, oczywiście wiadomo,że taśmę nagrywa się na prawdę dobrze tylko raz.

Wątki się pomyliły

Człowieku-nikt, wyglądasz na bardzo samotnego.

Firewall, sorry ale znam dużo kolumn które ... unplugged zagrają a dużego składu orkiestry nie. tak samo np heavy metalu :) i to nie zależnie od technologii

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Będzie granie w formacie DSD?

Nie, ja nie gram z PCa.

Moja wersja ma tylko PCM.

Gdybym chciał słuchac DSD to nie robiłbym żadnych cudów z DACkiem tylko kupiłbym po prostu Lumina T1.

Pozdro

A może poprosze mirka24 żeby przytaskał swojego Lumina to zrobimy porównanie?

Lumin T1 vs. LINN Majik DS jako transport plus Lampi.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.