Skocz do zawartości
IGNORED

Magiczny milion...

moreno1973

Rekomendowane odpowiedzi

Przetworniki niestety są największym ograniczeniem i tego żaden producent kolumn tradycyjnych nie przeskoczy.

No własnie wolał bym jak by ta cała para poszła najpierw w przetworniki. Tak mała firma jak Magico nie ma tak dużego potencjału badawczego żeby sama mogła to osiągnąć i uciec daleko od peletonu!!!

Pracowałem ostatnio ponad dwa lata w dziale konstrukcyjnym w prawie 100 osobowej firmie robiącej elektronikę i widziałem ile można zrobić przy prototypowej produkcji i z jakimi nakładami środków!!!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Błąd. Tyle kosztowały MK1. Obecne Mk2 są znacznie droższe, ponad 200 tys.$

Ile teraz kosztują topowe Focale?

Niecałe sześć stówek. Strach myślec ile będą kosztować następne za kilka lat.

Dla czego? Jak zrezygnują z paździerza dawanego na topowe budy, kupią lepszy park maszynowy do swojej stolarni i zaczną robić obudowy z czegoś nowocześniejszego niż oklejane wiórki. to pozostałe firmy kolumnowe będą daleko w ogonie.

(Od razu informuję że bazuję na zdjęciach z ich fabryki. siedziałem ponad 20 lat w przemyśle meblowym- obsługiwałem w narzędzia prawie 600 firm w kraju i patrzyłem co kto ma i jak używa)

Błąd. Tyle kosztowały MK1. Obecne Mk2 są znacznie droższe, ponad 200 tys.$

Niech będzie i 200k$. Jakie to ma znaczenie, rynek i tak szybko zweryfikuje ceny i będzie je można kupić nowe za 50% wartości. Popatrz na spadek cen Avalona.

W przyszłości taniej nie będzie i przekroczenie bańki przez wiele konstrukcji jest coraz bardziej oczywiste. Dla osób, które mają pojęcie o technice audio zawsze pozostanie lista wybitnych manufaktur, gdzie można będzie kupić produkty o lepszym współczynniku jakość/cena. Ewentualnie pozostaje zakup schodzącego modelu za ułamek ceny. Kolumny starzeją się powoli a ja odnoszę wrażenie, że w zakresie przetworników postęp wręcz się zatrzymał. Innowacji praktycznie brak a większość firm zaopatruje się na Tajwanie. Poszukując basowców do obudowy zamkniętej byłem niemiło zaskoczony tym co ówczesny rynek oferuje.

No własnie wolał bym jak by ta cała para poszła najpierw w przetworniki. Tak mała firma jak Magico nie ma tak dużego potencjału badawczego żeby sama mogła to osiągnąć i uciec daleko od peletonu!!!

Mam identyczne wrażenie, dodam nawet że nie widzę firmy, która przełamałaby impas w najwyższej jakości przetworniku obsługującym zakres średnio-wysokotonowy. Magico kupuje gotowe przetworniki, najpewniej od Scan Speaka i/lub Morela z Izraela. Rodzaj membranki to jedynie pic na wodę bo cała konstrukcja przetwornika pozostaje taka sama jak seryjnie.

Z tego co wiem to już kilka lat temu kupili jakąś dużą stolarnię. I tam robią większość skrzynek.

O tej stolarni własnie piszę! U nas w kraju jest znacznie wyższa kultura techniczna! W sumie 25% całego naszego eksportu to przemysł drzewny i jego pochodne. Przykładowo obudowy Tanoya od dawna "tłuką " w Polsce. topowe B&W mogli by np. produkować spokojnie w fabryce mebli giętych w Radomsku obłe obudowy do topowych Focali też :)

U nas w kraju jest znacznie wyższa kultura techniczna! W sumie 25% całego naszego eksportu to przemysł drzewny i jego pochodne. Przykładowo obudowy Tanoya od dawna "tłuką " w Polsce. topowe B&W mogli by np. produkować spokojnie w fabryce mebli giętych w Radomsku obłe obudowy do topowych Focali też :)

Nie tylko kultura techniczna jest znacznie wyższa u nas! Zwykła kultura też jest znacznie wyższa! Wszystko jest u nas lepsze! Lasy są lepsze, drzewa lepiej szumią, drewno jest lepsze... stolarze są super. Generalnie można spoko powiedzieć, że jesteśmy debeściakami we wszystkim. Czy mam zagrać Mazurka?

Parker's Mood

O tej stolarni własnie piszę! U nas w kraju jest znacznie wyższa kultura techniczna! W sumie 25% całego naszego eksportu to przemysł drzewny i jego pochodne. Przykładowo obudowy Tanoya od dawna "tłuką " w Polsce. topowe B&W mogli by np. produkować spokojnie w fabryce mebli giętych w Radomsku obłe obudowy do topowych Focali też :)

Focale juz u nas robia i kilka innych wypasow tez.

Może tańsze linie. Zresztą znając polskie meblarstwo to może to być całkiem dobre posunięcie.

No i tu jest pewien błąd w rozumowaniu, tu musi być coś więcej niż meblarstwo!

Mk2 są znacznie droższe, ponad 200 tys.$

Retail price ustalono w US na 230kilo$ów. Mick Survance z QA wystawia je za 220kilo$ów - a ile trzeba zapłacić faktycznie, ten tylko się dowie, kto chce Q7 Mk2 realnie kupić - wtedy rozmowa jest na pewno inna. Pomysł z aluminium był już wykorzystany w Krell Modulari Duo Reference - nigdy nie miałem okazji wysłuchać tych kolumn - i zawsze mi się podobały.

Krell_MODULARIDUOREFERENCE.jpg

Parker's Mood

Ale Aluminium to nie jest materiał na kolumny. Drewno, tylko drewno!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Piszę o drewnie :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Dla czego? Jak zrezygnują z paździerza dawanego na topowe budy, kupią lepszy park maszynowy do swojej stolarni i zaczną robić obudowy z czegoś nowocześniejszego niż oklejane wiórki. to pozostałe firmy kolumnowe będą daleko w ogonie.

(Od razu informuję że bazuję na zdjęciach z ich fabryki. siedziałem ponad 20 lat w przemyśle meblowym- obsługiwałem w narzędzia prawie 600 firm w kraju i patrzyłem co kto ma i jak używa)

To ty nie reżyser nagrań jesteś ?

Nie tylko kultura techniczna jest znacznie wyższa u nas! Zwykła kultura też jest znacznie wyższa! Wszystko jest u nas lepsze! Lasy są lepsze, drzewa lepiej szumią, drewno jest lepsze... stolarze są super. Generalnie można spoko powiedzieć, że jesteśmy debeściakami we wszystkim. Czy mam zagrać Mazurka?

I to widać wszędzie i we wszystkim. Już dawno jesteśmy na I miejscu tylko ta prawda jest skrzętnie ukrywana przez nieżyczliwych....

Jo patrza na to po gospodarsku. Za cenę tych kolumn mialbym: Nowy dom, traktor pojemność 2400 wersja Antikomorniks, Konia , pełną oborę i hektary. Wybór jest prosty.

... i prosiaki.

Jo patrza na to po gospodarsku. Za cenę tych kolumn mialbym: Nowy dom, traktor pojemność 2400 wersja Antikomorniks, Konia , pełną oborę i hektary. Wybór jest prosty.

Hehe....wybór jest prosty, dla potencjalnego klienta tak drogich kolumn. On już ma piękny dom lub apartament na Manhattanie albo w Loop Chicago, konia i traktora to on nie chce mieć.

Hehe....wybór jest prosty, dla potencjalnego klienta tak drogich kolumn. On już ma piękny dom lub apartament na Manhattanie albo w Loop Chicago

On już ma swoją prywatna salkę do kosza i squasha;-)

2729342_14.JPG?v=18126324151&width=480&siteId=108

My tu żyjemy w grajdole i ludziska nie mają pojęcia ile bogactwa i kasy jest na świecie...

2729342_7.JPG?v=18126082967&width=480&siteId=108

Typowe wnętrze domku za 38 mln USD na Long Island. Q7 wtopią się w otoczenie.

A z basenu też miły widoczek...

2729342_13.JPG?v=18126294809&width=480&siteId=108

Pomysł z aluminium był już wykorzystany w Krell Modulari Duo Reference - nigdy nie miałem okazji wysłuchać tych kolumn - i zawsze mi się podobały.

Krell_MODULARIDUOREFERENCE.jpg

Krell zastosował w nich maskownice a'la Sonus Faber. Serblin udzielił im zgody na ich zastosowanie.

Pomysł z aluminium od lat stosuje szwajcarska Piega.

Drewno, tylko drewno!

A słyszałeś brzmienie akustycznej gitary wykonanej z Carbonu? Nie tylko drewno gra, niestety! Avatar Studio to też tylko drewno i przeważnie dżwięk stamtąd jest drewniany - czyli chujnia panie, chujnia! Oczywiście nie obrażając drewna, bo to świetny budulec w większości przypadków, ale nie jedyny jak to podkreśliłeś.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Parker's Mood

Drewno to nie jedyny budulec, ale jakoś do takiej gitary bym się nie mógł przekonać. A dźwięk drewna moim zdaniem nie ma nic lepszego... Ale to moje prywatne zdanie :)

Przekonanie nie ma w tym miejscu żadnego znaczenia - trzeba zagrać kilka akordów i posłuchać brzmienia - ja grałem na tej gitarze i brzmienie znam - full body sound z bardzo dobrym głębokim basem i dokładną górą - wszystko pięknie brzmi i stroi na każdym progu. Wykonanie hi-endowe! Jedyna wada tej gitary, to jej waga - jest tak jakby za ciężka. Poza tym - rewelacja! Kosztuje też rewelacyjnie i pewnie jakbym miał kupić Rain Songa, to mocno zastanawiałbym się nad inną opcją z katalogu Martina, Taylora lub Gibsona, ale to absolutnie nie umiejsza klasie dżwięku Rain Song. Zauważyłem, że wielu forumowiczów operuje niepotrzebnie stereotypami i niezrozumiałymi przekonaniami, ale nic to Baśka - jest jak jest i każdy ma prawo do swoich teorii.

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.