Skocz do zawartości
IGNORED

High End Audio Show-Monachium 2015

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

a jak wypadło na tle "konkurencji: magico z solution?

Srednio, glosniki maja z pewnoscia ogromny potencjal ale z elektronika Soulution nie jest to zbyt muzyczny przekaz, jak zapuscili Te Wall Pink Floydow bas byl na tyle nie poprawny ze opuscilem pokoj.

SM011 nie słuchałem niestety. 2 integry słuchałem i to cos w Monachium.

Natomiast ciekawi mnie opinia o długości kabli. Jeżeli jest większe pomieszczenie lub sprzęt stoi na ścianie prostopadłej do kolumn, to którym kablem sie to robi? IC czy głośnikowym? Elberoth pisał ze głośnikowe maja byc jak najkrótsze. Macie na ten temat opinie poparta doświadczeniem?

Fakt bas z nieznanych przyczyn nawalił w Soulution. Stasiop chyba byłeś u pani doktor ;) przyznaj sie :)

Fakt bas z nieznanych przyczyn nawalił w Soulution.

Ze znanych, jak dla mnie nowe zrodlo Soulution nie jest dobre.

W Ypsilonie zagralo calkiem sympatycznie, siedzialem w tym pokoju dlugo, przyjemnosc odbioru muzyki.

Mieli ciekawe tam glosniki, najciekawsza byla tam zastosowana wstega, ktora grala bardzo ciekawie, miala potezne wychylenia jak na wstege, az dziwne to bylo ze bez znieksztalcen.

a jak wypadło na tle "konkurencji: magico z solution?

Była to najlepsza prezentacja z Soulution jaką słyszałam, ale dalej było słabo.

Może kiedyś w Magico zmądrzeją, i wystawią się razem np. z Vitusem. Albo z Absolare jak na CES.

Dźwięk z Absolare był wtedy dla wielu osób dźwiękiem wystawy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dźwięk z Absolare był wtedy dla wielu osób dźwiękiem wystawy.

W tamtym roku jakos bardziej mi sie u nich podobalo, chociaz fakt zle nie bylo, ale po dlugim kontakcie z Audio Tekne wszystko zmienilo juz dla mnie barwy. Na tle Audio Tekne Absolare to jednak spowolniony przekaz, ale tak jak pisze to i tak jeden z lepszych sprzetow.

--------------------------------

Kol. Azorsky, byl kol. na obu prezentacjach Audio Tekne?

Obu?

No wlasnie mozna bylo nie trafic, z korytarza wchodzilo sie do pierwszego pokoju gdzie byl pierwszy system, a od niego ciezkie stalowe drzw do prezentacji topowej Audio Tekne z gramiakiem.;)

Pozniej w tych drzwiach urwala sie klamka 'solidnosc niemiecka' mielismy z tego dobry ubaw :D

Relacja z wystawy w Monachium

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Natomiast ciekawi mnie opinia o długości kabli. Jeżeli jest większe pomieszczenie lub sprzęt stoi na ścianie prostopadłej do kolumn, to którym kablem sie to robi? IC czy głośnikowym?

Jeśli IC to ich sumaryczna długość np. z DAC-a do pre i z pre do końcówek mocy nie powinna być dłuższa od 3 metrów. Lepiej jest z kablami XLR tam można pociągnąć nawet do 80 metrów tylko nie rób tak długiego połączenia kablami z najwyższej półki ;)

Co do kabli głośnikowych raczej niektórymi konstrukcjami nie da się krócej bo konstrukcja kabla na to nie pozwala. Mogą być bardzo długie kable i też będzie dobrze oczywiście czynnik ekonomiczny przemawia za tym żeby długość interkonektów i głosnikowych jakoś wypośrodkować. Za blisko kolumn ustawiona elektronika przy nie ekranowanych głośnikach i wspólnym kontakcie z podłożem to też nie najlepszy pomysł ze względu na wzajemne sprzężenia. Tak że danie np 50 cm kabla głośnikowego może przysporzyć więcej problemów niż korzyści elektrycznych z tak krótkiej linii .

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Tak że danie np 50 cm kabla głośnikowego może przysporzyć więcej problemów niż korzyści elektrycznych z tak krótkiej linii .

W kolumnach aktywnych z wbudowanymi wzmacniaczami problemy te muszą być niezmiernie wielkie.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

W kolumnach aktywnych z wbudowanymi wzmacniaczami problemy te muszą być niezmiernie wielkie.

Widziałeś ostatnio produkowane lampowe kolumny aktywne?

Problemy są inne i dobrych kolumn aktywnych jest mało np. KRK Expose E8B. czy też legendarne Backes & Muller.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Trochę błędnie to oceniasz bo nie patrzysz na to w szerszej perspektywie. MBL i TAD zawsze gra super bo raz, że kolumny świetne, dwa że system świetny, trzy że synergia idealna. Inne firmy mają ten problem, że pokazują jeden świetny sprzęt z innym już gorszym, w jeszcze gorszej synergii. Robią tak dlatego, że dany dystrybutor ma akurat takie sprzętu w swojej ofercie. Dla przykładu DAC MBL jest fajny i dobrze gra, tyle że 20 innych gra duźo lepiej. Ale włączone w przypadkowy system nie mogą pokazać swojej klasy. I tak samo jest z innymi elementami toru audio.

A mnie najbardziej podobalo sie stoisko Abyssound z Polski.

Sprzet zacny - szkoda, ze nie zagral w Monachium - w Warszawie to byl jeden z lepiej brzmiacych zestawow.... wymiata nie jeden sprzet z monachijskiego atrium...

Ja też byłem w Monachium. Fajnie że pojawia się coraz więcej polskich producentów. Nowa integra Abyssound wygląda ciekawie.

Ukryta Zawartość

post-59239-0-75999000-1432400441_thumb.jpg

post-59239-0-28210000-1432400506_thumb.jpg

Byłem w ostatni dzień pod koniec wystawy i było mało ludzi. Można było spokojnie posłuchać bez tłumów. Fajnie grało: Nagra + Wilson oraz Kaiser Kawero. Niestety w niewielu pokojach grało OK.

Zauważyłem też że największym zainteresowaniem cieszyły się stoiska ze słuchawkami i z czarnymi płytami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MBL i TAD. To jest granie! Reszta może sie od nich uczyc.

Wychwalać MBL'a serii Reference mi nie wypada:) , ale TAD na jednym z AS ( chyba 2012 ) zagrał imho, bardzo wciągająco.

Wychwalać MBL'a serii Reference mi nie wypada:)

Nie boj zaby, dodam lyzke dziegciu do miodu, przy Audio Tekne MBL zbladl, oczywiscie to inna filozofia podawania dzwieku, ale nawet w takiej kategorii jak przestrzen czy stereofonia bylo znaczie lepiej. To na prawde dla mnie dziwne a jednak tak to odebralem. Basu w AT tez bylo malo w stosunku do MBL-a ale i tak melodyka i pelna kontrola to inny poziom. Lampowka 7W i taka muzyka - szok!

Audio Tekne przedstawia kazda, KAZDA plyte dobrze, pisalem wielokrotnie nie chcieliscie wierzyc nie ma zlych plyt sa tylko sprzety ktore nie radza sobie z pewnymi nagraniami. Dla AT nie ma trudnej plyty sluchalismy najtrudniejszych nagran pelny porzadeczek - SZOK!

Na prezentacji prezentowane byly plyty ktorych tak sadze zaden dystrybutor czy przezenter wystawowy nie zaryzykowalby wlaczeniem, tam graly wybitnie, jeszcze raz SZOK!

Ja też byłem w Monachium. Fajnie że pojawia się coraz więcej polskich producentów. Nowa integra Abyssound wygląda ciekawie.

Ukryta Zawartość

post-59239-0-75999000-1432400441_thumb.jpg

post-59239-0-28210000-1432400506_thumb.jpg

Byłem w ostatni dzień pod koniec wystawy i było mało ludzi. Można było spokojnie posłuchać bez tłumów. Fajnie grało: Nagra + Wilson oraz Kaiser Kawero. Niestety w niewielu pokojach grało OK.

Zauważyłem też że największym zainteresowaniem cieszyły się stoiska ze słuchawkami i z czarnymi płytami.

tez zwrocilem uwage na integre - wyglada bardzo dobrze - ciekawe jak gra ..?

jeden z lepiej wyposazonych wzmakow - sekcja phono jest rozbudowana jak w osobnym urzadzeniu..., DAC 192/24...

Dobrze, ze Polacy zabrali sie za produkcje takich sprzetow - wstydu nie ma !

Zreszta Abyssound zbiera dobre recenzje tez po za granicami PL - czytalem o nich na 6moons...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie boj zaby, dodam lyzke dziegciu do miodu, przy Audio Tekne MBL zbladl, oczywiscie to inna filozofia podawania dzwieku, ale nawet w takiej kategorii jak przestrzen czy stereofonia bylo znaczie lepiej. To na prawde dla mnie dziwne a jednak tak to odebralem. Basu w AT tez bylo malo w stosunku do MBL-a ale i tak melodyka i pelna kontrola to inny poziom. Lampowka 7W i taka muzyka - szok!

Audio Tekne przedstawia kazda, KAZDA plyte dobrze, pisalem wielokrotnie nie chcieliscie wierzyc nie ma zlych plyt sa tylko sprzety ktore nie radza sobie z pewnymi nagraniami. Dla AT nie ma trudnej plyty sluchalismy najtrudniejszych nagran pelny porzadeczek - SZOK!

Na prezentacji prezentowane byly plyty ktorych tak sadze zaden dystrybutor czy przezenter wystawowy nie zaryzykowalby wlaczeniem, tam graly wybitnie, jeszcze raz SZOK!

Spokojnie bo zawału dostaniesz od tych szoków...

Kiedy w końcu pokażesz światu swój SZOK-DAC???

Czy ktoś był na stoisku z kolumnami NuVero 140 i może napisać w kilku zdaniach o wrażeniach?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

Mi Nubert zawsze kojarzył się z jakąś taniochą, więc przyznam się szczerze - nawet nie zajrzałem.

Muszą mieć jednak mocną pozycję na rynku niemieckim, po podobnie jak największe firmy mieli oddzielną dużą salę tylko dla dealerów.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość

(Konto usunięte)

Jak zawsze spytam...jakie płyty...lubie sobie porównać...;-)

Jak zawsze spytam...jakie płyty...lubie sobie porównać...;-)

To nagranie jest wybitnie trudne i bylo prezentowane.

Track Title : My Way

Lester Bowie's Brass Fantasy

Dodam tylko, ze w tym nagraniu ma wszystko IDEALNIE stroic pomiedzy instrumentami, ma byc tez i dynamika. Jestem pewny ze 99.99% systemow sie na tym nagraniu wysypie ;)

Czekam na impresje kolegow.co do tego nagrania :)

Gość

(Konto usunięte)

Dodam tylko, ze w tym nagraniu ma wszystko IDEALNIE stroic pomiedzy instrumentami, ma byc tez i dynamika. Jestem pewny ze 99.99% systemow sie na tym nagraniu wysypie ;)

Czekam na impresje kolegow.co do tego nagrania :)

Stasio...dźwięk u mnie podany na tacy, tzn. bliska prezentacja muzyków...pierwszy rząd...pięknie...tak lubię...dęciaki tną powietrze bez zajaknięcia... :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.