Skocz do zawartości
IGNORED

ANDRZEJ DUDA IDZIE PO ZWYCIĘSTWO!

jakub102

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrobyt za pożyczone wkrótce się skończy

Zgadza się. To własnie tacy wyborcy o niskiej świadomości ekonomicznej liczą na to jakaś władza odkryje tajemniczy rezerwuar pieniędzy, które kraj doprowadzą do pełni szczęścia i wszyscy staną się bogaci.

Czy wiesz o tym, że ... aby spłacić jedynie coroczne odsetki od zaciągniętych długów,

węglowy przemysł wydobywczy musi na ten cel pracować i oddać cały zysk z SIEDMIU LAT

Wydobycie węgiel w pewnym momencie było bardzo rentowne i co podpowiedziała górnikom ich ekonomiczna świadomość ? Należy natychmiast zażądać podwyżek. Rentowność wydobycia po pewnym czasie spadła i właściciel niektórych kopalni (państwo) został z ręką w gównie. Nowy "właściciel" już podpisał umowę z przywódcą związków i pewnie trzeba będzie dodrukować pieniędzy bo kiedy znów węgiel stanie się rentowny nie wiadomo.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Wydobycie węgiel w pewnym momencie było bardzo rentowne i co podpowiedziała górnikom ich ekonomiczna świadomość ? Należy natychmiast zażądać podwyżek. Rentowność wydobycia po pewnym czasie spadła i właściciel niektórych kopalni (państwo) został z ręką w gównie.

Lechu, piszesz w stylu GW: górnicy zażądali od jakiegoś właściciela podwyżek i ten bliżej nieokreślony właściciel im te podwyżki tak po prostu dał. Nie wiadomo kto dał więc, nie ma odpowiedzialnego. To ja Tobie przypomnę słowa p. Bieńkowskiej:

"Polski rząd miał w d... sytuację w górnictwie i w zadłużonych po uszy kopalniach. Były pieniądze, a oni, wiesz, pili, lulki palili, swoich ludzi poobstawiali, sam wiesz, ile zarabiali, i nagle pierdyknęło... ".

A ja się pytam jacy to ludzie pili, lulki palili, swoich ludzi poobstawiali. Który to człowiek w rządzie miał w d.... sytuację w górnictwie?

Kuzyn murzyna

Tu muszę przyznać rację @kuzynowi55. Nasze kopalnie ledwie zipią, a kraj jest zasypywany znacznie tańszym (i kiepskiej jakości) węglem z Syberii. Co stoi na przeszkodzie obłożyć rosyjski węgiel zaporowym cłem? Mamy jakieś zobowiązania? Federacja Rosyjska nie jest członkiem Unii Europejskiej. Więc?

Ale taki krok wymaga posiadania polityki gospodarczej. Zgodnie z najświętszą zasadą lumpen-liberalizmu (przepraszam, pomyliłem się, miało być: neoliberalizmu) "najlepszą polityką gospodarczą jest brak polityki gospodarczej".

jek sie nie uda tego spełnic to zwali to na PO

To jakieś Twoje nowe wiekopomne odkrycie dotyczące polityki? Jeżeli tak, to właśnie wygrałeś główną nagrodę: uścisk ręki Bronisława.

A tak swoją drogą, to znasz jakichś polityków, którzy by nie "zwalali" swoich porażek na poprzedników?

Co stoi na przeszkodzie obłożyć rosyjski węgiel zaporowym cłem?

Celne pytanie.

Próba odpowiedzi: bo trzeba chcieć to zrobić? Albo inaczej: bo trzeba chcieć cokolwiek zrobić?

Kuzyn murzyna

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Celne pytanie.

Próba odpowiedzi: bo trzeba chcieć to zrobić? Albo inaczej: bo trzeba chcieć cokolwiek zrobić?

Duda przejmie urząd prezydenta, PIS obejmie rządy i będzie raj na ziemi. Tylko dlaczego jestem pewien że w zdaniach " wszystko wina Tuska i PO" słowa Tusk i PO zastapi Kaczynski i PIS??

A się nie chce, zgodnie z przytoczoną przeze mnie zasadą nadrzędną.

Co do bezczynności rządu mamy takie samo zdanie. Ja tylko podejrzewam, że nasze rządowe orły i sokoły (chociaż teraz to chyba powinno być orlice i sokolice) mają blade pojęcie o neoliberaliźmie (Neoliberalizm – nurt w historii myśli ekonomicznej). Po prostu ich bezczynność nie wypływa z jakiejkolwiek głębszej myśli ekonomicznej. Szczerze pisząc, podejrzewam że ta bezczynność wynika z braku jakiejkolwiek głębszej myśli.

Duda przejmie urząd prezydenta, PIS obejmie rządy i będzie raj na ziemi. Tylko dlaczego jestem pewien że w zdaniach " wszystko wina Tuska i PO" słowa Tusk i PO zastapi Kaczynski i PIS?

Przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś Bartoszu i na spokojnie przemyśl sobie sens tych dwóch zdań.

Kuzyn murzyna

Kto Ci do głowy takie metafory nawkładał ? Jaki znowu "tygrys" ?

Też nie wiem skąd ten tygrys się bierze... może wliczają zagraniczne montownie typu TV LG i samochodów Fiat czy VW?

A gdzie produkcja POLSKICH samochodów, POLSKICH telewizorów?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

A gdzie produkcja irlandzkich samochodów, irlandzkich telewizorów? Idea Dżucze Ci się marzy? Pozdrowienia od towarzysza Kim Dzong Una. Tam może aż takich luksusów nie ma, ale też wszystko musi być rodzimej produkcji.

Cała GW to jedna wielka apoteoza neoliberalizmu. Ale nie róbmy tu offtopa.

Ale co to ma wspólnego ze spekulacją i emisją? Wycofujesz się?

A nie robienie offtopów zaczynaj zawsze od siebie.

Tu muszę przyznać rację @kuzynowi55. Nasze kopalnie ledwie zipią, a kraj jest zasypywany znacznie tańszym (i kiepskiej jakości) węglem z Syberii. Co stoi na przeszkodzie obłożyć rosyjski węgiel zaporowym cłem? Mamy jakieś zobowiązania? Federacja Rosyjska nie jest członkiem Unii Europejskiej. Więc?

Już pewnie w przyszłym roku Duda i spółka będą mogli takie cło zarządzić. Zasada ekonomi jest taka że surowce energetyczne najpierw zużywa się cudze zwłaszcza jak są tańsze, a jak tych cudzych zabraknie to wtedy dopiero własne. Amerykanie to doskonale rozumieją i dlatego mieli zakazy na eksport surowców z niektórych źródeł. Teraz zdejmują te ograniczenia, ale tylko po to żeby zrobić przykrość Putinowi, jak w Rosji coś się zmieni to pewnie znowu wprowadzone zostaną zakazy eksportu.

Celne pytanie.

Zrobić to oczywiście łatwo można ale trzeba mieć wyobraźnię jakie zagrożenia to wygeneruje. W gospodarce nic nie jest proste. To naczynia połączone które łatwo rozregulować głupim ruchem pod publiczkę. Czasem lepiej jest nic nie robić niż robić coś głupio.

Też nie wiem skąd ten tygrys się bierze... może wliczają zagraniczne montownie typu TV LG i samochodów Fiat czy VW?

To widzę że kolega się mało orientuje w tym co robi Fiat w Polsce. Zalecam bliższe poznanie produkcji tego koncernu w Polsce nie tylko z branży samochodowej.

A skąd kapitał na taką polską produkcję i skąd weźmiesz rynki zbytu na słabo oparte w tradycjach produkty ? A wiem Duda i Prezes załatwią kapitał :-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

A skąd kapitał na taką polską produkcję i skąd weźmiesz rynki zbytu na słabo oparte w tradycjach produkty ?

Teraz się pytasz? Kiedy potencjał marnowano-wyniszczono przez 15 pierwszych lat po 1989 roku równając wszystko co mogło zagrozić montowniom, przechowalniom, handlowi towarem bezużytecznej jakości etc.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Czasem lepiej jest nic nie robić niż robić coś głupio.

Z tak ogólnymi stwierdzeniami trudno się nie zgodzić. Tylko problem pojawia się wówczas, gdy to "czasem" staje się regułą (patrz: piją, lulki palą aż pierdyknęło).

Kuzyn murzyna

Wydobycie węgiel w pewnym momencie było bardzo rentowne ...

Było, było - ale od kiedy powstawały wew. spółki obciążające wynik czymkolwiek (zakupy na potrzeby 3 razy droższe)

i wysysające kasę, a dodatkowo łańcuchy pośredników - darmozjadów, to koszt wydobycia wzrósł, a cena końcowa

poszybowała w kosmos. Takie są fakty - wszędzie złodziejska banda !

Teraz się pytasz? Kiedy potencjał marnowano-wyniszczono przez 15 pierwszych lat po 1989 roku równając wszystko co mogło zagrozić montowniom, przechowalniom, handlowi towarem bezużytecznej jakości etc.

I co Kolega myśli że to co wtedy pozostało po socjalizmie polskim kapitałem dałoby się doprowadzić do światowego formatu ? Nie sądzę. Nawet Czechom ze Skodą się to nie udało mimo głębokich tradycji motoryzacyjnych. Własne tradycje buduje się przez dziesięciolecia a nie z roku na rok.

Cały neoliberalizm to spekulacja i emisja pustego pieniądza.

I tu się mylisz. Neoliberalizm to powrót do liberalizmu po doświadczeniach z gospodarką socjalistyczną i etatowością.

Wybory do UE są w innych terminach. To były (będą) wybory lokalne, które kształtować będą rzeczywistość lokalną a nie unijną, więc tą rzeczywistość powinni kształtować ci którzy mieszkają na tym terenie bo to oni będą pić piwo którego sobie sami nawarzyli. Ja w wybory w Irlandii nie próbuję ingerować mimo że to też unia. 'Il Dottore' jak wróci ;-) to na pewno w wyborach irlandzkich nie będzie brał udziału.

A płacisz podatki w Irlandii? Bo ja oprócz podatków angielskich, płacę także podatek gruntowy w Polsce. No i mam podwójne obywatelstwo :)

Takie są fakty - wszędzie złodziejska banda !

Te fakty obowiązują na całym świecie. Wszędzie gdzie jest pieniądz pojawiają więksi i mniejsi cwaniacy chcący coś ugrać. Tego nikt nie zmieni chyba że na takich zasadach jak w Korei Północnej.

A płacisz podatki w Irlandii? Bo ja oprócz podatków angielskich, płacę także podatek gruntowy w Polsce. No i mam podwójne obywatelstwo :)

Głosować należy tam gdzie się mieszka na tych co decydują o lokalnych zasadach gospodarki. Musi się Kolega zdecydować gdzie chce mieszkać.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Z tak ogólnymi stwierdzeniami trudno sie nie zgodzić. Tylko problem pojawia sie wówczas, gdy to "czasem" staje się regułą (patrz: piją, lulki palą).

Ale "jedzą, piją lulki palą.... mało chałupy...." to było wtedy, kiedy mieli "koncesje" na alkohol...

http://www.fzp.net.pl/historia/przez-wieki-zydzi-rzadzili-handlem-wodka-w-polsce

Antysemita ? :

Z poniższego wynika, że to Żydzi są największymi antysemitami.

Głosować należy tam gdzie się mieszka na tych co decydują o lokalnych zasadach gospodarki. Musi się Kolega zdecydować gdzie chce mieszkać.

Kolega się dokształci z prawa unijnego, to Kolega się dowie, że nie muszę :)

Zasada ekonomi jest taka że surowce energetyczne najpierw zużywa się cudze zwłaszcza jak są tańsze, a jak tych cudzych zabraknie to wtedy dopiero własne.

Neoliberalny bełkot. Zasady prawdziwej ekonomii są takie, że uważa się ją za naukę społeczną, a nie tylko prymitywne bilansowanie słupków liczbowych. Tańszy węgiel z Rosji oznacza wysłanie setek tysięcy ludzi pracujących w sektorze górniczym na bezrobocie.

Amerykanie od dawna się wściekają, że Japonia nie chce wpuszczać ryżu z Kalifornii, który dla miejscowego konsumenta byłby trzykrotnie tańszy. Rząd japoński cały czas odpowiada, że otwarcie rynku na importowany ryż oznaczałoby wysłanie 3.5 miliona miejscowych farmerów, utrzymujących się z produkcji ryżu na bezrobocie. W związku z tym ani gram ryżu z zagranicy wpuszczony nie będzie.

Tak wygląda prowadzona z głową polityka gospodarcza. No, ale to jest Japonia.

Amerykanie to doskonale rozumieją

Amerykanie wszystko rozumieją na swój sposób. Dlatego światową potęgą gospodarczą numer 1 będą niedługo Chiny.

Kolega się dokształci z prawa unijnego, to Kolega się dowie, że nie muszę :)

Nie muszę się dokształcać. To tylko propozycja mająca podstawy w niechęci Dudy i PIS do Unii Europejskiej. Uważam że to by była zdrowa zasada. Nie mieszać w talerzu, z którego nie jemy.

Wszędzie gdzie jest pieniądz pojawiają więksi i mniejsi cwaniacy chcący coś ugrać. Tego nikt nie zmieni chyba że na takich zasadach jak w Korei Północnej.

Koreańscy więksi i mniejsi cwaniacy z Północy chcą ugrać coś innego niż pieniądz.

Tańszy węgiel z Rosji oznacza wysłanie setek tysięcy ludzi pracujących w sektorze górniczym na bezrobocie.

Nie na bezrobocie tylko na zmianę pracy. Ale one nie kcom jej zmienić.

Tańszy węgiel z Rosji oznacza wysłanie setek tysięcy ludzi pracujących w sektorze górniczym na bezrobocie.

Doświadczenie uczy że po krótkiej zadymie większość z tych ludzi znajduje sobie inne zatrudnienie. W Anglii jakoś to przeżyli.

Amerykanie od dawna się wściekają, że Japonia nie chce wpuszczać ryżu z Kalifornii, który dla miejscowego konsumenta byłby trzykrotnie tańszy.

Ryż to nie jest surowiec energetyczny (no chyba że po przerobieniu na spirytus). Poza tym ryż jest produktem łatwo odnawialnym a surowce energetyczne nie. Kiepskie nawiązanie.

Amerykanie wszystko rozumieją na swój sposób. Dlatego światową potęgą gospodarczą numer 1 będą niedługo Chiny.

No i dobrze że będą. Powinniśmy z nich brać przykład, ale to w kraju takim jak Polska chyba niemożliwe.

Nie na bezrobocie tylko na zmianę pracy. Ale one nie kcom jej zmienić.

Tylko, że alternatywnej pracy nie ma. I każdy o tym doskonale wie. Więc nie powtarzaj kłamliwej propagandy.

Nawet Czechom ze Skodą się to nie udało mimo głębokich tradycji motoryzacyjnych

W pewnym sensie się udało, pokaż polski odpowiednik ;)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Doświadczenie uczy że po krótkiej zadymie większość z tych ludzi znajduje sobie inne zatrudnienie. W Anglii jakoś to przeżyli.

Ty to arogancko nazywasz "zadymą"? Był o tym program na kanale Planete. W bogatej Wielkiej Brytanii wytworzono wyspy strukturalnej biedy, trwającej do dziś.

I tu się mylisz. Neoliberalizm to powrót do liberalizmu po doświadczeniach z gospodarką socjalistyczną i etatowością.

Propagandowa bzdura. Używasz jeszcze czasem własnego mózgu?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.