Skocz do zawartości
IGNORED

Thiel cs 3.7 vs B&W 802 Diamond

Blady99

Rekomendowane odpowiedzi

Ale Utopia jednak chodzi w wyższej lidze, zarówno cenowej ale nade wszystko dźwiękowej niż Bowers.

Zakładając,że wycofujemy ślimaka z oferty bowersa;)

l'enfant sauvage

Wiesz, że z natury unikam radykalnych określeń typu rozwalcował, itp. Tu jednak odbyło się coś w tym rodzaju;-) Może reszta toru a zwłaszcza głośniki faworyzowały ARC, aczkolwiek EC poległ zarówno w dziedzinie rozdzielczości, przestrzeni, planów (co oczywiste) ale i w aspektach motorycznych i dynamicznych (co już może budzić wątpliwości). Skala różnic była..... naprawdę duża;-)

Tomasz, mam wrażenie że preferujesz trochę dosadniejszy dzwięk z systemu , taki z wykopem - świadczą o tym chociażby kolumny Dobermany na których grasz. Po za tym żródło ARC nie jest delikatnie mówiąc rozdzielcze więc możliwe że

uzyskany efekt był taki jak piszesz. Po za tym końcówki EC potrzebują naprawdę dobrych kabli zasilających. U mnie

najlepiej sprawdziła się Kubala Sosna. Co prawda nie miałem Harmonixów 350 ale może zagrać równie dobrze. Z Monitorami 0 dzwięk był trochę za słabo dociążony w środkowym paśmie a bas był potężny ale za konturowy. Góra

najlepsza ze wszystkich zasilających - skrząca i złocista jak mówisz.

Zakładając,że wycofujemy ślimaka z oferty bowersa;)

I jego osobne 4 końcówki mocy do napędzenia każdej kolumny z osobna :)

Co prawda nie miałem Harmonixów 350 ale może zagrać równie dobrze. Z Monitorami 0 dzwięk był trochę za słabo dociążony w środkowym paśmie a bas był potężny ale za konturowy. Góra

najlepsza ze wszystkich zasilających - skrząca i złocista jak mówisz.

O co tu kurcze chodzi !!! Statystycznie czytając na forum 90% uwag co do kabli nawet tych z górnej pułki zauważam taki wpis:

dźwięk był trochę za słabo dociążony w środkowym paśmie

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To znaczy był za lekki bez dociążenia które lubię.

Czyli piszesz ze statystyczny meloman a może nawet audiofil lubi mieć włączony taki filtr "prasentz" no ale dla czego kablami? tyle prostszych sposobów jest w pozostałej elektronice!

Czyli piszesz ze statystyczny meloman a może nawet audiofil lubi mieć włączony taki filtr "prasentz" no ale dla czego kablami? tyle prostszych sposobów jest w pozostałej elektronice!

Mówisz o prostych sposobach w pozostałej elektronice......taniej będzie zabawa z kablami bo wymiana elektroniki nie

wchodzi w grę gdyż pasują mi urządzenia które posiadam.

Mówisz o prostych sposobach w pozostałej elektronice......taniej będzie zabawa z kablami bo wymiana elektroniki nie

wchodzi w grę gdyż pasują mi urządzenia które posiadam.

Wiesz jak ciężko zrobić garbaty kabel na średnicy ;)

To fakt , ale niektórym się udało, może przez przypadek a może celowe działanie ?

Dziwna sprawa ale niedosłuch może powstawać też na średnicy a wysokie tony możemy dalej dobrze słyszeć. Trzeba by było poczytać wyniki badań studentów przyjmowanych do AM im, F. Chopina w Warszawie oni tam mają jeden z pięciu najlepszych aparatów diagnostycznych w kraju bo mierzą słuch do 16KHz a nie jak pozostali od 125Hz do 8KHz.

A ślimaka w ogóle jeszcze produkują?

Nawet nie zaczynaj tematu bo nie wiesz czym to grozi ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tomasz, mam wrażenie że preferujesz trochę dosadniejszy dzwięk z systemu , taki z wykopem - świadczą o tym chociażby kolumny Dobermany na których grasz. Po za tym żródło ARC nie jest delikatnie mówiąc rozdzielcze więc możliwe że

uzyskany efekt był taki jak piszesz. Po za tym końcówki EC potrzebują naprawdę dobrych kabli zasilających. U mnie

najlepiej sprawdziła się Kubala Sosna.

Waldek, mam Louisy, one są znacznie mniej dobitne a bardziej eteryczne niż Dobermanny. Dobermann idzie bardziej w kierunku grania Wilsonów, z dużym dociążeniem na dole. Louis to przede wszystkim detal, rozdzielczość, wieloplanowość, zwiewność... Louisy są diametralnie inne, ale zdaję sobie sprawę, że mało osób miało je okazje słuchać. Jak chodzi o źródło ARC to faktycznie, przed tuningiem rozdzielczość była jego mankamentem. Stąd właśnie pomysł założenia Tent Labs i paru innych tweaków;-) Co do Kubali Sosny to nie widzę jej z AW180... U mnie Elation świetnie wypada na listwie, ale już na poszczególnych komponentach jest zbyt ciepła. To jest genialna sieciówka ale do końcówki w typie Levinsona. Jeśli faktycznie gra u Ciebie dobrze na monoblokach AW400 znaczy to, że one są diametralnie inne brzmieniowo niż AW180. Czyli tak jak pisałeś kilka postów powyżej.

Nawet nie zaczynaj tematu bo nie wiesz czym to grozi ;)

O cholera, widać że całkiem świeże te ślimaki;-) Rafaellu, szykuj uszy na sobotę, rzucam wyzwanie Transrotorowi;-)

O cholera, widać że całkiem świeże te ślimaki;-) Rafaellu, szykuj uszy na sobotę, rzucam wyzwanie Transrotorowi;-)

Obyś nie przegrał z moją lekką 8,5 kilową tokarką którą zamierzam wziąć na odsłuch bo by był obciach ;)

A na co Ci ta tokarka?????? Będziesz stroił nią odgrody? ;-)

To kiedy sprzedajesz swoje kolumny ;)

A ślimaka w ogóle jeszcze produkują?

Ja myślę,że nigdy nie skończą;)

Kłopot z Nautiliusami to,jak zauważył Rafaell,aby je uruchomić potrzeba 8 końcówek, jeśli chciałbyś grać ze ślimaków na swoim jachcie to musiałbyś zacząć od wymiany instalacji i jednostki zasilającej.

l'enfant sauvage

Co do Kubali Sosny to nie widzę jej z AW180... U mnie Elation świetnie wypada na listwie, ale już na poszczególnych komponentach jest zbyt ciepła. To jest genialna sieciówka ale do końcówki w typie Levinsona. Jeśli faktycznie gra u Ciebie dobrze na monoblokach AW400 znaczy to, że one są diametralnie inne brzmieniowo niż AW180. Czyli tak jak pisałeś kilka postów powyżej.

Miałem Elation i Emotion - zostały te drugie.Elation do listwy to doskonały choice......Miałem AW 180, AW 400 i AW 600

na testach wszystkie w jednym czasie. Jestem absolutnie pod wrażeniem NEMO to jest wzmacniacz którego kochają

wszystkie Studia Nagraniowe - rewelacyjna równowaga dżwięku z potegą atomu.Bass tak niski że nie do odtworzenia przez większość wzmacniaczy dostępnych na rynku.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Elation świetnie wypada na listwie, ale już na poszczególnych komponentach jest zbyt ciepła. To jest genialna sieciówka ale do końcówki w typie Levinsona.

AC Kubala Sosna Elation jest ciepła ?!

Tomek , nie pomyliłeś przypadkiem kabli?

Ciepłe to są MIT-y , Shunyaty , PAD ... ale w życiu nie powiedziałbym ,że Kubala Sosna Elation jest ciepła.

Z moich obserwacji wynika ,że jest to jedna z najbardziej neutralnych sieciówek.

Z moich obserwacji wynika ,że jest to jedna z najbardziej neutralnych sieciówek.

Jarek ale Ty dalej lecisz na sreberkach :)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

AC Kubala Sosna Elation jest ciepła ?!

Tomek , nie pomyliłeś przypadkiem kabli?

Tak, u mnie to była jedna z najcieplej brzmiących sieciówek. Przede wszystkim słodka i gęsta na średnicy, zwłaszcza w dolnym zakresie. Fantastyczne męskie wokale, dużo nasycenia, prezentacja przywodząca na myśl jednoznaczne skojarzenia z dźwiękiem urządzeń Balanced Audio Technology. Znacznie cieplejsza niż wszystko co miałem wcześniej i później, włącznie z Harmonixem, AZ Absolute itp. Co do porównania z MITem to nie ma sensu go czynić, Kubala gra na zupełnie innym poziomie jakościowym, oczywiście dużo lepszym. To jest poziom topowych Shunyat. Kolejny raz widać, że grają całe systemy a nie poszczególne komponenty. Osobiście np na listwie zasilającej Kubala podoba mi się bardziej niż choćby topowy Acrolink 7N-PC9500, co nie oznacza że jest lepsza, ale generalnie bardziej przyjemna;-)

U mnie Elation też wypadły ciepło z ogromnym basem, ale przygaszoną górą i słabszą rozdzielczością. Generalnie dobre kable ale nie wpasowały się w mój system. Acrolinki i Argento wypadły u mnie znacznie lepiej.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tak, cechy średnicy i góry opisywane przez S. wystąpiły i u mnie. Wysokie tony są słabsze jakościowo niż reszta pasma. Opisałem kiedyś ten kabel, recenzja wisi do dziś w zakładce opinie:

http://www.audiostereo.pl/kubala-sosna_elation_inne-726-5060-18.html

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Dziwna sprawa z Kubalą Sosną Elation.

Mam te kable do dzisiaj i jeżeli one są ocieplone i z potężnym basem to co można powiedzieć o takiej np. Shunyacie Anaconda albo MIT Oracle ?

Shunyata gra w taki sposób jakby podłączyć dodatkowy subwoofer do sprzętu.

Strasznie obszerny i nienaturalnie napompowany bas , dół na średnicy i wyciągnięte wysokie tony.

Oczywiście na tle chudo i ostro grających Acrolinków Kubala na pewno jest bardziej zrównoważona tonalnie i cieplejsza.

Natomiast Argento to najgorsza sieciówka jaką miałem w swoich rękach.

Tak zmatowionego , szarego i beznamiętnego dźwięku nie słyszałem na żadnych innych kablach.

Pytanie zasadnicze do czego podłączaliście kable Kubala?

Ja pisałem o zastosowaniu ich wyłącznie do końcówek mocy.

Do pre mam kabel ze srebra (Siltech).

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja pisałem o zastosowaniu ich wyłącznie do końcówek mocy.

Zarówno do listwy jak i do końcówki mocy ARC Reference, wtedy jeszcze 110 czyli na lampach 6550. Na listwie było lepiej, Kubala dodawała esencji, smaku całemu systemowi ale nie spowalniała tak jego brzmienia. Na końcówce był klej, za gęsto, za ciepło, zbyt mało rozdzielczo. Ty masz hybrydę, ale tam w sekcji mocy jest tranzystor, to jednak istotnie zmienia optykę. Waldkowi też z monosami EC grają te druty wybitnie, czyli widać ewidentnie dedykację do tranzystora. Jak chodzi o porównanie do Shunyaty, to ja wolę Kubalę, bo jest bardziej wykwintna i równa na średnicy. Aczkolwiek u mnie w systemie o dziwo Anaconda Helix Alpha (która generalnie średnio mi się podoba) zagrała bardziej motorycznie i rozdzielczo niż Kubala. Widać kwestia spasowania z resztą.

U mnie Acrolinki grają wyrównanym tonalnie dźwiękiem, a np Siltechy odchudzały. Anaconda faktycznie ma bułowaty bas ale nie większy niż Elation w końcówkach mocy. Natomiast Kubale zabiły blask w muzyce i rozdzielczość i grały właśnie matowo.

Panowie wszyscy macie po części racje ale sytuacja z Kubalą wygląda nieco inaczej przynajmniej w moim systemie.

Elation grała rozciągnietym pasmem z lekkim naciskiem na środek. Emotion daje ciężar i większą masę dżwięku w

dolnych i średnich zakresach, góra jest troszeczkę wycofana w stosunku do Elation ale jest jej pod dostatkiem.

Stosunek jakości sound/$ po stronie Emotion i to nie podlega dyskusji. Pozdrawiam jako fan Kubali - Sosna.

i posiadacz sieciówek Emotion.

te kolumny wymienione w tytule wątku, to są aktywne, że wymagają sieciowego kabla zasilającego :))))

Tak i nie , pewnie że nie ale o dobrym zasilaniu zawsze można i trzeba wymienić poglądy.

Tylko że do tego służą odpowiednie wątki. ten jest o Thielah CS3.7 i B&W 802D.

czepiasz sie szczegolow, najwazniejsze ze mozna sobie w kolejnym watku o kablach pogadac.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.