Skocz do zawartości
IGNORED

Brzmienie zbliżone do ikon 6+lepszy bas do 3500zł

Krzysztof_58370

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,pozbyłem się właśnie wysłużonych Mission M34i i szukam czegoś nowego do tej pory słuchałem Jbl studio 290,Pylon Audio Sapphire 25 i 31,Taga Harmony Coral F 80, Dali 850 oraz Dali ikon 6 mk2 i właśnie te ostatnie a w zasadzie ich dźwięk spodobał mi się najbardziej aczkolwiek brakowało mi odrobinę dołu. Niestety cena je dyskwalifikuje,Czy szanowne grono może naprowadzić mnie na coś zbliżonego dźwiękowo do owych Dali w cenie nie przekraczającej 3500 złotych.

Witaj,

proponuję posłuchać kolumn Dynavoice. Może to być brzmienie, jakie szukasz.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

słyszałem opinię że właśnie w mk2 został poprawiony niższy rejestr w porównaniu do mk1 za 3500 ciężko dostać mk2 trzeba było by dodać 300-500 zł ale mk1 widziałem już nawet za 2500 zł

jeśli w MK2 Ci nie leżał bas to w MK1 tez nie będzie. Szukasz basu twardego. Ikony maja miękki i pewnie to Ci przeszkadzało.

Nie wiem czym chcesz je napedzić ale brzmieniowo powinny ci odpowiadać Klipsch Reference 62 II

Góra wyraźna jak w ikonach, średnica wycofana, tyle że mają twardy bas i jest go wiecej. Polecam odsłuch.

Z uzywek może udało by się trafić 82 ki.

To może Ikon1 + subwoofer?

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Myślałem przez moment o monitorach , ale sub w stereo?

Jeśli chodzi o bas w Ikonach to nie słyszałem go od pewnego zakresu, słyszałem go tylko w szafirach,Klipsch jest na liście do odsłuchu, aczkolwiek z tego co czytam to raczej nie będzie to czego szukam. Q21 zaproponował paczki Dynavoice słyszał to ktoś. Mało o nich w sieci i z dostępnością do odsłuchu też nie ciekawie 300 km ale moze jedak warto?

Kwestia dobrego suba i właściwego dobrania go do monitorów. Będziesz miał górę ze wstęgą i mocny dół, którym Ikon 6 nie grzeszy.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

A jak reszta pasm? Czy taki zestaw będzie uniwersalny? (Wszystko poza klasyką i wszelkimi odmianami tekno), Sub rozumiem minimum Rel 5? Gdzie posłucham takiego zestawu?

Panowie a o co chodzi z tą "wtęgą"?

Ja szukam kolumn do swojego Roksana K2. W tej chwili posiadam Klipsch, ale szukam czegoś bardziej wyrafinowanego co nie będzie dudnić i właśnie basu w Klipschach jest nawet za dużo. Z kolei w Ikonach 6 MK2 bioje się, że znowu bedzie za mało. Chociaż czytałem opinie że te kolumny jak podepniemy do mocnego źródła to jest i bas.

Myśle właśnie o tych Ikonach. Jeśli chodzi o Klipsch średnica wcale nie jest wycofana. Myśle jednak, że za bardzo metalowa :)

No to w Ikonach bedziesz miał wycofaną.

O co chodzi z wstęgą.

W Dali jest akurat głosnik hybrydowy to znaczy wysokie tony sa dzielone na 2 pasma. Wysokie gra kopułka a te najwyższe wstęga. Głosnik wstęgowy. nie bede się rozwodził nad jego budową tutaj.

Zaleta jest detalicznośc, jednak wada dośc mocna wrażliwośc na jakość utworów oraz wychodzenie przed szereg.

Uważam że w Twoim przypadku zmiana Klipschów na Ikony będzie zmianą barwy dzwieku ale nie krokiem do przodu.

Ja miałem podpiete je do NAD 356 i nigdy w ikonach 6 MK2 żeby była janość że o to chodzi nie brakowalo mi basu. Nigdy. Pomieszczenie jakies 35 m.

Bardzo popularne głosniki.

No to w Ikonach bedziesz miał wycofaną.

O co chodzi z wstęgą.

W Dali jest akurat głosnik hybrydowy to znaczy wysokie tony sa dzielone na 2 pasma. Wysokie gra kopułka a te najwyższe wstęga. Głosnik wstęgowy. nie bede się rozwodził nad jego budową tutaj.

Zaleta jest detalicznośc, jednak wada dośc mocna wrażliwośc na jakość utworów oraz wychodzenie przed szereg.

Uważam że w Twoim przypadku zmiana Klipschów na Ikony będzie zmianą barwy dzwieku ale nie krokiem do przodu.

Ja miałem podpiete je do NAD 356 i nigdy w ikonach 6 MK2 żeby była janość że o to chodzi nie brakowalo mi basu. Nigdy. Pomieszczenie jakies 35 m.

Bardzo popularne głosniki.

Ok, dziękuję. To już wiem, że musze szukać czegoś innego. Chcę zrobić przynajmniej jeden krok do przodu.

Jeżeli Ci nie przeszkadza używka to proponuje JBL ti3000 lub rzadko spotykany model JBL L7, Albo T+A Cryterion 160T do 3000zł

Jasne że nie przeszkadza używka ale ciut przeszkadza dystans do sprzedającego :)

Dziś miałem okazje posłuchać Pylon Perl 25 prosto z kartonu więc nie pokazały pewnie wszystkiego mimo wszystko bardzo ładne równe granie,pogubiły się tylko przy szybkim gitarowym graniu (Nirvana), gdybym miał przeznaczone na kolumny 1400 złotych bo tyle kosztują zapewne bym je kupił, ale oczekuje czegoś więcej. Chciałbym raz jeszcze zapytać o kolumny Dynavoice Df-6 czy ktoś słyszał? Może ktoś z wielkopolski czy lubuskiego,zachodnio pomoskiego ma takowe i można było by u niego posłuchać? Podnoszę też remat licząc na być może inne propozycję

jeśli w MK2 Ci nie leżał bas to w MK1 tez nie będzie. Szukasz basu twardego. Ikony maja miękki i pewnie to Ci przeszkadzało.

Nie wiem czym chcesz je napedzić ale brzmieniowo powinny ci odpowiadać Klipsch Reference 62 II

Góra wyraźna jak w ikonach, średnica wycofana, tyle że mają twardy bas i jest go wiecej. Polecam odsłuch.

Z uzywek może udało by się trafić 82 ki.

Tylko Ikony są bardziej wyrafinowane na górze i tak jak piszesz maja lepsza średnice od klipsach. Choć obie konstrukcje łączy dynamika. Jak lubisz wyraźną górę dobry bas i czytelną średnicę posłuchaj Focali, nie są tanie ale to klasowe kolumny uniwersalne i raczej łatwe do wysterowania, łatwiejsze niż ikony. Posłuchaj chorusów 716

• 4 tygodnie później...

Kolumny w domu wybór padł na Dynavoice Df-6 , czyli daleko od Ikon 6 W skrócie Dynanika Bas jekiego jeszcze nie słyszałem i wstęga na pokładzie:) Jest baaardzo dobrze.Dzięki wszystkim za pomoc. Gdyby ktoś coś o dynavoice to proszę pytać w sieci bardzo niewiele

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.