Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka klasyczna dla....?

dejf

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Od niedawna zacząłem się interesować się muzyką klasyczną (wcześniej i do dziś- jazz ) . Jestem początkującym słuchaczem tej muzyki .... ale wymagającym :) Nie za bardzo wiem od czego zacząć . Nie zadowalam się ładnymi i lekkimi melodiami . Lubię ciężkie i wymagające utwory z rozmachem !!! Polecicie coś ??? jak narazie spodobał mi się Varese , Penderecki ale może coś z klasyków ??

https://www.audiostereo.pl/topic/119572-muzyka-klasyczna-dla/

Od niedawna zacząłem się interesować się muzyką klasyczną (wcześniej i do dziś- jazz ) . Jestem początkującym słuchaczem tej muzyki .... ale wymagającym :) Nie za bardzo wiem od czego zacząć . Nie zadowalam się ładnymi i lekkimi melodiami . Lubię ciężkie i wymagające utwory z rozmachem !!! Polecicie coś ???

Hmm… Ciężkie i rozbudowane, ciężkie i rozbudowane… No dobra, poleciłbym:

1. Antonio Vivaldi - Concerto 'l'Inverno', RV 297 (Allegro non molto) John Harrison / Janine Jansen

2. Carmina Burana: O Fortuna — John Williams & The Boston Pops Orchestra (performed by Tanglewood Festival Chorus) / London Philharmonic Orchestra, David Parry, London Philharmonic Choir & The London Chorus

3. III Symfonia pieśni żałosnych, Op.36: I. Lento - Sostenuto tranquillo ma cantabile — London Sinfonietta, conductor: David Zinman, soprano: Dawn Upshaw (Henryk Mikołaj Górecki)

O Mozarcie i jego Requiem In D Minor, K 626, ani o Toccacie i Fudze D moll (BWV 565) Bacha nawet nie wspominam… :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

w szczególności:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) artist/edgard-var%C3%A8se-mn0000734199/related

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wiki/Edgard_Var%C3%A8se

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) artist/krzysztof-penderecki-mn0000580964/related

Ukryta Zawartość

na początek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to może muzyka orkiestrowa Franza Liszta.

fajny komplecik w dobrej cenie.

Frazy długie i zawiłe, nic na pokaz pod publikę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. Antonio Vivaldi - Concerto 'l'Inverno', RV 297 (Allegro non molto) John Harrison / Janine Jansen

Vivaldiego nigdy nie zakwalifikowałbym jako ciężkich kompozytorów, tego utworu również nie. Ale to tylko subiektywna opinia.

Na Twoim miejscu zacząłbym od Wagnera, i to tego późniejszego.

Powrót po dłuższej przerwie...

Obczaj symfonie Malhera, najpierw adagio z 10tej

Ryszarda Straussa Symfonia Alpejska - to jest totalny odlot, rozmach

A jak ma byc ciezki, gesty klimat, tak ze siekiera mozna kroic, to Szostakowicz, moze Prokofiev

Obczaj symfonie Malhera, najpierw adagio z 10tej

Ryszarda Straussa Symfonia Alpejska - to jest totalny odlot, rozmach

A jak ma byc ciezki, gesty klimat, tak ze siekiera mozna kroic, to Szostakowicz, moze Prokofiev

Staniczku , zapomniałeś o Siergieju Rachmaninov'ie - tam jest czad i full sound a z orkiestry aż dymi. Nie każdy będzie

wstanie tego docenić.

Staniczku , zapomniałeś o Siergieju Rachmaninov'ie - tam jest czad i full sound a z orkiestry aż dymi. Nie każdy będzie

wstanie tego docenić.

prosze bardzo, dorzucmy wiec i Rachmaninova

czemu tak pieszczotliwie o mnie?

Jak chcesz ciężko i z rozmachem to faktycznie Wagner. Zanim dotrzesz do jego wybitnych, wielopoziomowych, "medytacyjnych" arcydzieł w stylu "Parsifala", warto zacząć do Tannhausera, czy "Ringu". Skomplikowana orkiestracja, wokale wymagające nadludzkich możliwości głosowych. Polecam też zapoznać się z tym świetnym wątkiem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli mogę coś polecić to ten koncert jest naprawdę znakomity i być może zainteresuje cię barokiem

Falvetti - Il Diluvio Universale

I pomyśleć, że napisał to organista katedry w Palermo; ech, kiedyś to były czasy, to byli organiści :)

A co do pytania założyciela wątku - może "Nieszpory" Monteverdiego albo Vivaldiego (Vespro a San Marco) ? Masywne i skomplikowane :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.