Skocz do zawartości
IGNORED

Scena i 3D to efekt hiendowego systemu czy jego podstawa ?

Gość jt211

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Ale ale...nie ma co się śmiać...tak sobie myślę, że jak ma się za głośnikami okno to i przestrzeń wydaje się być większa...można nieźle naszą mózgownicę oszukać...

"Scena i 3D to efekt hiendowego systemu czy jego podstawa?" - ciekawe. Scena 3D to nie efekt Hi-endu a efekt wytworzony przez zestaw stereofoniczny. Nawet najprostrzy. Oczywiście kwestią podstawową aby taki efekt otrzymać jest odpowiednie ustawienie kolumn głośnikowych w danym pomieszczeniu odsłuchowym. To wszystko i nic więcej.

"Scena i 3D to efekt hiendowego systemu czy jego podstawa?" - ciekawe. Scena 3D to nie efekt Hi-endu a efekt wytworzony przez zestaw stereofoniczny. Nawet najprostrzy. Oczywiście kwestią podstawową aby taki efekt otrzymać jest odpowiednie ustawienie kolumn głośnikowych w danym pomieszczeniu odsłuchowym. To wszystko i nic więcej.

Jest ktokolwiek w hi-endzie kto nie ma sceny 3d? Miałem ostatnio kolumny na revelatorach 9700 za kilka tysięcy i jak nagranie pozwalało to ścian nie było. Poprawne ustawienie, symetria, adaptacja akustyczna, dopasowanie sprzętu od strony elektrycznej i impedancyjnej to jest podstawa i abecadło. Tym bardziej dziwią mnie takie wątki.

scena 3D często jest sztuczna, efekt holografii na początku jest niesamowity, ale niestety z czasem okazuje się nienaturalny...

pojęcie hi-end cały czas jest pojęciem względnym i nie do końca sprecyzowanym - to jedynie nasze odczucia i filozofia pojmowania dźwięków - żadne drogie czy tanie sprzęty nie kreują hi-endu, a robią to nasze przekonania i nasze subiektywne emocje...

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

to jest podstawa i abecadło. Tym bardziej dziwią mnie takie wątki.

No chyba,że w zakładce Start :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

z pianocrafta mam 3d

Też mam.

I Pianocrafta,i 3D :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

scena 3D często jest sztuczna, efekt holografii na początku jest niesamowity, ale niestety z czasem okazuje się nienaturalny...

pojęcie hi-end cały czas jest pojęciem względnym i nie do końca sprecyzowanym - to jedynie nasze odczucia i filozofia pojmowania dźwięków - żadne drogie czy tanie sprzęty nie kreują hi-endu, a robią to nasze przekonania i nasze subiektywne emocje...

Jak ktoś słuchał na elektrostacie lub dobrych dipolach to wie co to naturalna scena ograniczona jedynie nagraniem. Standardowe zestawy mają problem z wypełnieniem dźwiękiem pomieszczenia zwłaszcza pod sufit.

Zawieszenie dźwięku w powietrzu jako bryły a nie punktu lub składu punktów jest wiele bardziej naturalne. A tuby to wiadomo, na dworzec centralny (na dworze i centralnie).

Też mam.

I Pianocrafta,i 3D :)

Ja go wstawiłem do 6 letniego dzieciaka tylko kolumny musiałem zmienić bo lubi "gówniarz" przyłoić Europe :)

Neo, philipsy musiałem wywalić do warsztatu. Dzieci nie były zadowolone :)

Jak ktoś słuchał na elektrostacie lub dobrych dipolach to wie co to naturalna scena ograniczona jedynie nagraniem.

Fachowcy twierdzą, że to właśnie jest nienaturalna scena ze sztucznie kreowaną przestrzenią przez duże zniekształcenia fazowe.

Właśnie to miałem dopisać.

Nawet z pianocrafta mam 3d jak właściwie ustawię :)

pytanie na poczatku w pierwszym poście było nie " czy ma być" tylko "jaka " ?

watek dla koneserów tematów hi-end :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Fachowcy twierdzą, że to właśnie jest nienaturalna scena ze sztucznie kreowaną przestrzenią przez duże zniekształcenia fazowe.

Nie fachowcy tylko życie wielu ogranicza i takie a nie inne odczucia. Sam jakoś tak nie możesz dojrzeć do Tritnova ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

pytanie na poczatku w pierwszym poście było nie " czy ma być" tylko "jaka " ?

watek dla koneserów tematów hi-end :)

Jak to jaka, taka jak na płycie. Chyba, że ktoś się Pottera spodziewa.

Z gównianej płytki pop z lat 90 to nawet sam Voldemort nic nie wyczaruje :)

Nie fachowcy tylko życie wielu ogranicza i takie a nie inne odczucia. Sam jakoś tak nie możesz dojrzeć do Tritnova ;)

Do drugiego systemu kinowego/stereo będzie Trinnov ale czekam jeszcze na kilka upgradów, które mają być po wakacjach.

sly,

Mozna, ale po co?:) znaczy pileczke odbijac...

A jak komu widok przeszkadza, mozna oczy zamknac:) co mi sie bardzo czesto zdarza jak sie zaslucham..

Konto w trakcie usuwania

Ach Ci Twoi fachowcy :)

A co twierdzą o zszyciu fazowym i znikaniu z pomieszczenia kolumny czterodrożnej wielkości lodówki oraz odsłuchu w polu średnim?

Wiesz jaki rozstaw powinny mieć takie zespoły głośnikowe oraz jaka jest minimalna odległość słuchacza od nich?

Pianocraft swobodnie kreuje scenę 3D. W odpowiednim pomieszczeniu. Też go ma moja córka. Inna rzecz, że nie wszystkie dwie grające na raz kolumny potrafią grać stereo.

Jak to jaka, taka jak na płycie. Chyba, że ktoś się Pottera spodziewa.

Z gównianej płytki pop z lat 90 to nawet sam Voldemort nic nie wyczaruje :)

ja rozumiem że u niektorych może byc lepsza skoro z yuotuba wszelkie niuanse sie teraz odsłuchuje

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Pianocraft swobodnie kreuje scenę 3D. W odpowiednim pomieszczeniu. Też go ma moja córka. Inna rzecz, że nie wszystkie dwie grające na raz kolumny potrafią grać stereo.

W końcu to ta sama kopułka Vify co w drogich Audio Physic!

Do drugiego systemu kinowego/stereo będzie Trinnov ale czekam jeszcze na kilka upgradów, które mają być po wakacjach.

Kurde bał bym się w systemie kinowym mieć za dobry dźwięk! Przy większości realizacji filmowych gdzie akcent jest kładziony w 98% na obraz odsłuch może być jedną wielką porażką :)

Proponuję na początek film Dom zły Smażowskiego :)

Moim zdaniem nowicjusza :) efekt 3d w kolumnach mamy już w tych za 200 zł jak podłączymy je do taniej karty dzwiękowej w lapku i ustawimy 3d :)

Producenci wykorzystuja ubytki w psychice swoich klientów i wciskaja małe pudła przypominające podłogówki za kwoty ponad 10 tys za szt. i więcej z efektrm 3d... W nocy jakby polożyć takie male pudelka za kilkanascie tys zł obok jakiejś mini wieży, żaden z tych posiadających pewne ubytki w psychice nie znajdzie różnicy.

Tak audiofil po prostu kupuje dla swiętego spokoju. Można mu sprzedać zwykły kabel z biedronku opakować w nowe opakowanie okleić ceną 5 tys zł i napewno go kupi i poczuje różnice na plus.

Producenici wiedzą jakie ubytki w psychice maja audiofile i to wykorzystują. Kupując cokolwiek należy wybrać to co jest najlepszym stosunkiem jakości do ceny... ,

inaczej czlowiek zwariuje i wciąż będzie niezadowolony z tego co ma, zamiast cieszyć się muzyka.

Co z tego że droga kolumna zagra inaczej ale nie lepiej to po co wydawać na nia tyle pieniędzy... No może tu juz chodzić o budowe wygląd estetyczny jakość materiałów. Ale jak patrze na te niektóre podłogówki za 2 i 3 tys funtów, przypominające małe kartonowe pudła z malymi membrankami to coś tu jest nie halo...

W końcu to ta sama kopułka Vify co w drogich Audio Physic!

Jak to mówią ta sama tylko inna bo robiona pod specyfikację AP. Inne panie tak samo gotują jak moja ale jakoś wolę jeść w domu.

Pojmujesz o co chodzi?

Gość

(Konto usunięte)

Kurde bał bym się w systemie kinowym mieć za dobry dźwięk! Przy większości realizacji filmowych gdzie akcent jest kładziony w 98% na obraz odsłuch może być jedną wielką porażką :)

Jasne...chyba jak na laptopie bedziesz oglądał... ;-)

Jasne...chyba jak na laptopie bedziesz oglądał... ;-)

Tak oglądanie na lapku z małymi satelitkami jest prawie bezstresowe ;)

Ach Ci Twoi fachowcy :)

A co twierdzą o zszyciu fazowym i znikaniu z pomieszczenia kolumny czterodrożnej wielkości lodówki oraz odsłuchu w polu średnim?

Wiesz jaki rozstaw powinny mieć takie zespoły głośnikowe oraz jaka jest minimalna odległość słuchacza od nich?

Tu zdania są podzielone. Dwóch z nich uważa, że lepsza jest kolumna pasywna ale z jak najwyższej klasy zwrotnicą,a dwóch uważa, że aktywna koniecznie z procesorem DSP gdzie procesor idealnie fazuje wszystkie przetworniki i wtedy czym szersza kolumna tym lepiej co jest przeciwne do opinii na forum, że czym węższa tym lepiej. Tych drugich dwóch uważa, że prawdziwa naturalna przestrzeń i budowa sceny jest moźliwa tylko i wyłącznie poprzez cyfrowe sfazowanie wszystkich przetworników. Wszystkie inne rozwiązania jak elektrostaty, wstęgi, magnetostatyczne, open baffle uważają za śmieszne zabawki wnoszące ogromne zniekształcenia i generalnie szajs, podobnie jak kiepskie klasyczne kolumny, budowane pod wizualne aspekty i akceptacje żon, czyli wąskie na małych przetwornikach, wiele różnych modeli budowanych z tych samych podzespołów a w sumie grających identycznie kiepsko. Tak więc mają dość wyraziste poglądy.

Nie masz problemu z jakością dźwięku...bo jej nie ma...;-)

Obejrz Dom zły Smażowskiego na full wypas sprzęcie to będziesz "na pewno" miał opad kopary taki dżwięk!

Film świetny z innych powodów !

Gość jt211

(Konto usunięte)

Sylwek chyba nie masz racji u mnie scena rosła proporcjonalnie do wywalania kolejnych filtrów a to one kręcą fazą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.