Skocz do zawartości
IGNORED

Scena i 3D to efekt hiendowego systemu czy jego podstawa ?

Gość jt211

Rekomendowane odpowiedzi

Tak. A czy ją tak słyszymy z subwoofera?

? dziwne pytanie

równie dobrze może Kolega zapytać - "a czy ją tak słyszymy z tweetera?"

przecież gra cała kolumna, a w systemie z subwooferem/subwooferami - cały system

Stereo to stereo. Jak można usłyszeć właściwy bas z jednego subwoofera? Jak usłyszymy kontrabasy w orkiestrze umieszczone w prawym kanale?

To ten znany na forum problem z poziomym kontrabasem?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość jt211

(Konto usunięte)

To ten znany na forum problem z poziomym kontrabasem?

Czekaj ostatnio to ten kontrabas się odchylał to już się położył :))) Coś znowu przeoczyłem :(((

Czekaj ostatnio to ten kontrabas się odchylał to już się położył :))) Coś znowu przeoczyłem :(((

Nie można mieć wszystkiego! Niektórzy mają świetny sprzęt ale słuchają go w małych klitkach, inni mają duże pomieszczenia ale sprzęt z ciut niższej półki i nie wiem czy ci drudzy jednak 3D mają jednak fajniejsze?

Jak usłyszymy kontrabasy w orkiestrze umieszczone w prawym kanale?

Jeśli orkiestra musi grać w kanale to pewnie taka operowa! ale kanał wtedy przeważnie jest jeden ;)

Stereo to stereo. Jak można usłyszeć właściwy bas z jednego subwoofera? Jak usłyszymy kontrabasy w orkiestrze umieszczone w prawym kanale?

jak? dokładnie tak samo jak zawsze! :-D

widzę, że przydałby się wątek edukacyjny wyjaśniający mechanizm powstawania panoramy stereofonicznej

No właśnie. Skąd panorama stereofoniczna basu z jednego subwoofera?

Z harmonicznych,z harmonicznych kolego!

i to nie z suba :)

No właśnie. Skąd panorama stereofoniczna basu z jednego subwoofera?

stąd samąd co z dwóch kolumn:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

pomijając to, że nie ma czegoś takiego jak "panorama stereofoniczna basu", jest natomiast lokalizacja pozornego źródła dźwięku, o charakterystyce kontrabasu, w panoramie stereo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten double bass w próbkach to jakiś single baas ;) W realu to całe pomieszczenie potrafi tym dźwiekiem być wypełnione a i w domu na dobrych niskotonowcach i nie najmniejszym metrażu wypełni 1/3 pomieszczenia :)

anyway, to kwestia dynamiki a my chyba o spektrum?

a w pomieszczeniu nieźle potrafi hałasować pomieszczenie zaś te próbki brzmią jak bezechowe

anyway, to kwestia dynamiki a my chyba o spektrum?

a w pomieszczeniu nieźle potrafi hałasować pomieszczenie zaś te próbki brzmią jak bezechowe

Raczej jak wykastrowane, zobacz jaki fajansiarski mikrofon z dyktafonem użyli-porazka! Lub jak kto woli modny obecnie wszechobecny home recording, ech!

Najłatwiej będzie z obudową zamkniętą , trudniej z bassrefleksem, a najtrudniej ustawić dipol..

Większe znaczenie ma rodzaj obudowy niż wielkość woofera...oczywiście w rozsądnych granicach;)

Zawsze lepiej będzie wstawić mniejszą kolumnę niż większą , choć z tego co widziałem większość ludzi robi odwrotnie.

W 20-metrowym pokoju zawsze wolałbym monitory niż dużą podłogówkę.

20m2 to spore pomieszczenie, ja w 15m2 zrezygnowałem z monitorow na 8 calowym modwooferze na rzecz podlogowek z podwójnym 8 calowym wooferem, i dopiero teraz czuc ta energie w muzyce, a kolumny bywaja trudne w ustawieniu bez wzgledu na typ obudowy, nieraz spotkalem sie z kolumnami oz ktore ciezej bylo ustawić niz niejedne br z tyly

• 3 tygodnie później...

arek67

Bas z jednego kanału(subwofera)...

Częstotliwosci poniżej około 150Hz nie sa odbierane przez człowieka stereofonicznie.

Nie możemy określić zródła poniżej 150Hz dlatego,że długość tej czestotliwosci jest poza długoscia rozstawu naszych uszu.

Gość

(Konto usunięte)

Dziwne to z tym basem mono...nie ma lokalizacji...chyba mam sprzęt zepsuty...u mnie kontrabas ma lokalizację...a że nie gra na pierwszym planie...ale w symfonice chyba tak powinno być? ;-( ... no tak...w systemach, gdzie prym wiedzie basior lokalizacje nie występują... ;-)

Gość jt211

(Konto usunięte)

arek67

Bas z jednego kanału(subwofera)...

Częstotliwosci poniżej około 150Hz nie sa odbierane przez człowieka stereofonicznie.

Nie możemy określić zródła poniżej 150Hz dlatego,że długość tej czestotliwosci jest poza długoscia rozstawu naszych uszu.

Jeżeli ta granica istnieje to na pewno jest dużo poniżej 150Hz albo ja mam zepsuty sprzęt na basie. Bass u mnie jest stereo tak jak i reszta. Szczególnie kontrabas na dobrze zrealizowanych płytach. Nie wiem może na disco-polo jest bass mono.

Stereo nie są odbierane częstotliwości poniżej 80hz, a nie 150. Jest tu gdzieś na forum filmik o wadach i zaletach vinyla. Wsród wad jest to, że niski bas jest zapisywany mono, ale ten niski. Kontrabas ma znaczącą cześć swojego pasma powyżej 80hz.

U mnie w kinie domowym sub ma ustawiony filtr dolnoprzepustowy na 80Hz i stoi z lewej strony zestawu audio. Lokalizuję jego pomruki własnie po lewej stronie. Robiłem eksperymenty obniżając odcięcie filtra i wyraźna zmiana w mojej percepcji tego gdzie stoi sub następowała przy ... 60Hz. Wtedy jego lokalizacja zaczynała być raczej domysłem. Zostawiłem jednakże na 80Hz bo wtedy najlepiej całość zestawu się integrowała.

Psilo

Lokalizujesz subwofer nawet przy 80Hz ponieważ odcięcie masz ze zbyt małym zboczem.

Poza tym możesz mieć niekorzystnie ustawiony subwoofer.Dobrze usytuowany sub praktycznie znika nawet włączony jako sam.

Ja posiadam filtr mieszany akustyczny 12 db i elektryczny 12 db.Sub stoi daleko od ścian,nie do zlokalizowania.

Sly30

Częstotliwości których nie powinny lokalizować uszy zaczynają się gdzieś od około 1650Hz w dół bo długość tej często.wynosi 20cm.Taki rozstaw małżowin mniej więcej posiada przeciętny człowiek.

Ale filtrowanienie w kolumnach nie jest nieskończenie stromym zboczem więc część średnich przedostaje się przez filtr.

Jak kogos to interesuje-340/wybraną częstotliwość=długośc fali dla tej częstotliwości.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Psilo

Lokalizujesz subwofer nawet przy 80Hz ponieważ odcięcie masz ze zbyt małym zboczem.

Poza tym możesz mieć niekorzystnie ustawiony subwoofer.Dobrze usytuowany sub praktycznie znika nawet włączony jako sam.

Ja posiadam filtr mieszany akustyczny 12 db i elektryczny 12 db.Sub stoi daleko od ścian,nie do zlokalizowania.

Sly30

Częstotliwości których nie powinny lokalizować uszy zaczynają się gdzieś od około 1650Hz w dół bo długość tej często.wynosi 20cm.Taki rozstaw małżowin mniej więcej posiada przeciętny człowiek.

Ale filtrowanienie w kolumnach nie jest nieskończenie stromym zboczem więc część średnich przedostaje się przez filtr.

Jak kogos to interesuje-340/wybraną częstotliwość=długośc fali dla tej częstotliwości.

Na podobne bzdury mogę tylko napisać że mam rozstaw małżowin coś ok. 2m :)))

Gość

(Konto usunięte)

Psilo

Sly30

W takim razie wytłumacz nam jak wedlug Ciebie powinno brzmieć stereo?

Precyzyjna lokalizacja z dwóch kanałów powstaje poprzez wyższe częstotliwości.

Dla mnie najlepiej jest gdy scena jest obszerna,głęboka,trójwymiarowa ale bez mocno i precyzyjnie zaznaczonych źródeł pozornych..

Nie będę wam i tobie narzucać własnego gustu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.