Skocz do zawartości
IGNORED

Ekrany Magic Screen

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Cinetec przy projekcji nocnej polepszyl ci obraz o minumum o 100% niezle brak slow to moze powtorze obraz w nocy rzucony na magic screen a obraz rzucony na szara sciane rozni sie tak na ok 20% tzn na magic screenie jest wyrazniejszy i ciemniejszy . A u ciebie wow o 100% chyba przy projekcji w dzien lub swietle sztucznym to sie zgodze. Powtorze i ja za polepszenie tego obrazu w nocy o te 20% zakupilem magica .oraz to ze w dzien moge ogladac bo u mnie jest traktowany jak tv w salonie .tv tylko w sypialni.

Edytowane przez llukk
Cinetec przy projekcji nocnej polepszyl ci obraz o minumum o 100% niezle brak slow to moze powtorze obraz w nocy rzucony na magic screen a obraz rzucony na szara sciane rozni sie tak na ok 20% tzn na magic screenie jest wyrazniejszy i ciemniejszy . A u ciebie wow o 100% chyba przy projekcji w dzien lub swietle sztucznym to sie zgodze. Powtorze i ja za polepszenie tego obrazu w nocy o te 20% zakupilem magica .oraz to ze w dzien moge ogladac bo u mnie jest traktowany jak tv w salonie .tv tylko w sypialni.

M

Bardzo ciężko jest na tym forum coś powiedzieć, ta częsta ukryta krytyka jest tutaj nadużywana - używanie stwierdzeń "brak słów" "u ciebie Wow" powoduje że nie chce mi się dzielić niczym z innymi. Moje intencje były dobre i pisze o swoim odbiorze i swoim punkcie widzenia a np llukk odpisuje tak jakbym go skrzywdził a na pewno był u mnie na projekcji i widział.

Bez odbioru !

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

... i tu jest właśnie "pies pogrzebany"... odczucia i różnice każdy postrzega w innej skali... bo każdy ma inne oko lub ucho ( nasze zmysły są różnie wyostrzone lub przytłumione)....bo każdy ma inne oczekiwania... dlatego trzeba na żywo zobaczyć lub posłuchać , aby dokonać wyboru...

Szara sciana matowa projekcja w nocy. Co to za argument projektor uszkodzony? ( nie do pomyslenia przez naganiaczy...)funkcja przesuniecia obrazu i juz jest.mozna porownac od razu Bez zadnej magii chyba ze projektor taki fantastyczny .....ze na magic screenie obraz fantastyczny a na scianie tylko 20 % gorszy.

Edytowane przez llukk

Zdrowe zasady konwersacji :

1. Pisze o swoich spostrzeżeniach i odczuciach

2. Nie oceniam i nie obrażam kogoś tylko odnoszę się do przedmiotu dyskusji mówiąc jak to jest u mnie

3. Pisze o czymś co widziałem, słyszałem czy dotykałem a nie : w gazecie napisali, mój kolega powiedział, albo po prostu moje jest najlepsze bo jest !

Uwaga : Jeżeli ktoś uważa np że farba czy roleta jest optymalna dla niego to tak pewnie jest ale prośba o założenie osobnego wątku - np inne rozwiązania otrzymania dobrego obrazu, a nie 50 stron o tym - to też jest nie fair dla omawianego tematu - MOIM ZDANIEM!

Pozdrawiam wszystkich kinomaniaków - fajne hobby!

Ok cinetic pelna zgoda (ale obraziles sie na slowa wow i brak slow he he.)

Wracajac do meritum napisz jaki miales ekran ramowy wczesniej...

Edytowane przez llukk

Szara sciana matowa projekcja w nocy. Co to za argument projektor uszkodzony? ( nie do pomyslenia przez naganiaczy...)funkcja przesuniecia obrazu i juz jest.mozna porownac od razu Bez zadnej magii chyba ze projektor taki fantastyczny .....ze na magic screenie obraz fantastyczny a na scianie tylko 20 % gorszy.

@lluk... co Ty z tymi naganiaczami...? udzieliło Ci się od niektórych Kolegów ?

...jedyną osobą reprezentującą interesy swojej branży , w tym przypadku ekranu MS jest sam jego pomysłodawca i wynalazca @Markus77... reszta osób piszących w temacie to jego użytkownicy , obecni lub przyszli lub niedoszli...lub przeciwnicy.... i równie dobrze negatywnie piszących o MS można posądzić o reprezentowanie interesów innych firm prowadzących sprzedaż zwykłych ekranów...

...przestańcie z Tymi naganiaczami bo ekran jak widzicie nie ma żadnej reklamy a sprzedaje się sam...i to jest jego najlepsza reklama...

sprawa następna ...wiadomo, że jak ktoś ma w miarę zaadaptowane pomieszczenie ( szare ściany) , a ktoś ma jasne ( białe ściany) to efekt "WOW" po przesiadce ze zwyklaka jest wprost proporcjonalny do adaptacji pomieszczenia... ;)

...

Edytowane przez Yodas
Ok cinetic pelna zgoda (ale obraziles sie na slowa wow i brak slow he he.)

Wracajac do meritum napisz jaki miales ekran ramowy wczesniej...

Ja się na nikogo nie obraziłem.

Daleko mi od tego.

Proszę tylko aby nie OBRAŻAĆ INNYCH, np : jeżeli powiem że rowery są głupie i ja na nich nie jeżdżę to w domyśle przekaz jest taki że tylko idioci jeżdżą rowerami.

Rozmawiajmy a nie obrażajmy !

PS. Wystarczy włączyć TV i tam jest cały wachlarz obrażania się ludzi nawzajem :-(

Na koniec jako ciekawostka. Wklejam to bo jak widzę ludzie nie wiedzą co to jest gain ekranu i mylą go z kierunkowością ekranu. Ekran może być ALR i mimo to może mieć gain na wprost mniejszy niż 1 z powodu tego że są przyciemniane. Tylko ekrany ALR mogą mieć gain większy niż 1 no chyba że jest jakaś substancja która jest jaśniejsza niż tlenek magnezu.

What is Screen Gain

Screen gain is a measurement of the reflectivity of a screen surface. It is the ratio of light reflected from the screen surface as compared to the light reflected from a reference standard white board; the reference used here is that of a flat expanse of magnesium oxide.

A screen with a gain of 1.0 will reflect the same amount of light as that from a reference white board. There is only one such surface that has a gain of 1; this is the most versatile 'Matte White' projector screen surface.

Instead, a projector screen surface with say a 1.8 gain will reflect 80% more light as that reflected from a white board. In a similar manner, a gray surface with a screen gain less than 1 will reflect less light than that reflected by the same reference white board.

Innymi słowy ekran który ma gain na wprost 1.3 powinien być 30% jaśniejszy od ekranu białego.

Krzysiek ale co ty tak z tym gainem....

Ja celowo kupiłem ekran o mniejszym żeby mi tak po ścianach nie walił a projektor ma dość mocy żeby przy ustawieniu normalnym było ok.

Gain każdy dobiera do swoich potrzeb, nie tak, że im większy tym lepiej.

Dla mnie wprost przeciwnie.

IIukk może inaczej interpretujemy procenty. Dla mnie obraz plazma / LCD to 100% różnicy, a dobry ekran i nie mówię tu o MS tylko o każdym innym dobrym markowym ekranie a ścianą to też 100% różnicy. Dlatego też tak napisałem.

Krzysiek ale co ty tak z tym gainem....

Ja celowo kupiłem ekran o mniejszym żeby mi tak po ścianach nie walił a projektor ma dość mocy żeby przy ustawieniu normalnym było ok.

Gain każdy dobiera do swoich potrzeb, nie tak, że im większy tym lepiej.

Dla mnie wprost przeciwnie.

Od gainu zależy jaki masz jasny obraz. W zależności od wielkości i ekranu i jasności projektora musi być odpowiedni gain.

Najlepiej żeby obraz miał między 16 a 22fL jasności przy czym lepiej 22 niż 16. Powyżej może być już za jasno poniżej za ciemno.

Jeżeli ktoś ma 120 cali to naturalnie ekran musi mieć dosyć wysoki gain żeby uzyskać założoną jasność. Przy czym im wyższy gain tym gorszy kontrast. Dotyczy to normalnych ekranów. Przy ALR to zupełnie inna bajka bo one mają wysoki kontrast mimo wysokiego gainu. Owszem jeżeli masz normalny ekran to dobrze jest mieć niższy gain jeżeli masz zapas jasności projektora żeby po prostu poprawić kontrast.

Tym kalkulatorem można sprawdzić jaki gain jest optymalny w twoim wypadku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyli inaczej mówiąc gain nie może być za mały żeby obraz nie był za ciemny i nie za wysoki żeby kontrast nie był za niski.

A wracając do tematu MS ma wystarczający gain żeby uzyskać wystarczającą jasność na 120 calach chociaż nie ma tyle co podaje producent.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podajemy taki gain jaki wyszedł z pomiarów w teście . Opieramy się na faktycznych danych z pomiarów. A jaki jest gain białej kartki? Gdzie takie informacje są zawarte?

Podajemy taki gain jaki wyszedł z pomiarów w teście . Opieramy się na faktycznych danych z pomiarów. A jaki jest gain białej kartki? Gdzie takie informacje są zawarte?

Możesz wkleić linka do testu? Biała kartka pewnie będzie miała coś miedzy 0.95 a 1. Gain 0.9 jest już wyraźnie niebiały a więc biala kartka papieru musi mieć więcej. Oczywiście nie dotyczy to ekranów ALR bo te mogą być wyraźnie szare a mimo to mogą mieć gain większy od 1 i wynika to z ich odblaskowości.

Bo wlasnie taki czar arl zeby dobrac takie farby zeby efekt byl zadowalający. I za to sie placi ... cena jest kwestia akceptowania za kogos wiedze prace i wykonanie. A produktow jest masa.

Powiem tak u mnie na scianie gdzie wisi magic screen kolor scian szary . I przy swietle zewnetrzym naturalnym czy sztucznym na scianie mydlo nie da sie ogladac .natomiast w nocy co powiecie.. ze obraz na scianie jest akceptowalny a na magic screenie jest wyrazniejszy i ciemniejszy roznica nie ale tak 20%.projektor 4 k sony.kolir sciany zwykla farba szara matowa zadna specjalistyczna jeslu chodzi o .dlatego zarowno nie podobaja sie mi opinie naganiaczy ze magic screen to super super ekran i slowa zlego nie mozna powiedziec .tak samo w druge strone naganiaczy ze to ekran slaby drogi ze sa rozwiazania konkurencyjne .poprostu jedna ze stron nie moze zrozumiec ze jak ktos kupil projektor np w cenie 3-5 tys to bardzo ciezko bedzie go namowic na kupno ekranu za 6 tys i strona naganiajaca tego nie rozumie.tak samo jesli ktos kupil drozszy projektor 10tys> w gore i ggdzie sama optyka wyswietlajaca obraz przewyzsza ransze rozwiazania szuka ekranu ktory polepszy wyswietlanie obrazu o 10-20% o tyljo tyle albo az o tyle!!!

Ludzie kupują filtry kolorowe za 200 Euro do projektorów żeby o 10% zwiększyć kontrast i jest to normalne przy projektorach które kosztują 10 razy więcej. Dlatego nie widza w tym nic dziwnego że ktoś wydaje na ekran połowe ceny projektora. W sumie jak się pomaluje ściany na ciemno, zastosuje się taki filtr i do tego jeszcze zastosuje MS to różnica w kontraście może być kolosalna. Jednak wydać dwa razy więcej na ekran niż projektor kojarzy mi się z alufelgami do maluch.

Chociaż pewnie zastosownanie MS da najwięszą poprawę i to również na tanich projektorach.

Ale właśnie o to chodzi że dla naganiaczy to nie do przyjećia :)
@lluk... co Ty z tymi naganiaczami...? udzieliło Ci się od niektórych Kolegów ?

...jedyną osobą reprezentującą interesy swojej branży , w tym przypadku ekranu MS jest sam jego pomysłodawca i wynalazca @Markus77... reszta osób piszących w temacie to jego użytkownicy , obecni lub przyszli lub niedoszli...lub przeciwnicy.... i równie dobrze negatywnie piszących o MS można posądzić o reprezentowanie interesów innych firm prowadzących sprzedaż zwykłych ekranów...

A ty skąd wiesz??? Duchem śiwętym jesteś, jasnowidzem czy może jeszcze winny sposób możesz to stwierdzić? Tak samo w jedną strone mozna powiedzić że nie mozna zakładać takich zachowań jak i w drugą - jescze raz pytam - zaryzykował byś odcięciem kciuka że naganianie nie ma miejsca? Nie? To po co pisać takie rzeczy że Ty jesteś pewien i ręczysz za innych jak niektórzy piszą takie rzeczy że trudno nie odneść się do tego w ten sposób??? Edytowane przez jgx
Ale właśnie o to chodzi że dla naganiaczy to nie do przyjećia :)A ty skąd wiesz??? Duchem śiwętym jesteś, jasnowidzem czy może jeszcze winny sposób możesz to stwierdzić? Tak samo w jedną strone mozna powiedzić że nie mozna zakładać takich zachowań jak i w drugą - jescze raz pytam - zaryzykował byś odcięciem kciuka że naganianie nie ma miejsca? Nie? To po co pisać takie rzeczy że Ty jesteś pewien i ręczysz za innych jak niektórzy piszą takie rzeczy że trudno nie odneść się do tego w ten sposób???

Zauważ że Ty od samego początku jesteś na "nie" (a nawet nie widziałeś tego co krytykujesz).... więc chyba masz w tym interes...

Ja natomiast od samego początku jestem na "tak" tylko ,że ja widzę codziennie coś czego Ty nigdy nie widziałeś...i nie wyjeżdżaj mi tu z próbką wielkości tacki na kawę. ...

...ja dokonałem porównania w moich warunkach na wielkościach ekranów 1:1...Adeo Ref.Grey vs MS.... i wiem co widziałem i nie tylko ja widziałem...

Coś mi się widzi że jesteś naganiaczem farb do ekranów.... :)

Edytowane przez Yodas
Yodas prosze powiedz mi wtedy jakie sa negatywy magica screena wg ciebie

..dla mnie... hot spot widoczny w b.jasnych scenach...

Ale to kwestia przyzwyczajenia...ja nie zwracam na to uwagi .... cieszę się projekcją...

Edytowane przez Yodas
Yodas, to ten adeo grey reference, bardzo słabo wypadł, przy ms?

....powiem tak....gdy w moich warunkach miałbym go zastosować na stałe to zostalbym przy mojej 65 calowej plaźmie i zapomniał o projektorze...

...ale każdy ma inne oczekiwania....

Edytowane przez Yodas

Który post dokładnie, bo inaczej wyświetlają się strony w kompie inaczej na tapatalk.

Ja zrobiłem adaptację pomieszczenia na 1.5 m od ekranu i jestem z adeo reference grey zadowolony.

Definitywnie nie używam i nie mam zamiaru używać projektora zamiast TV.

Edytowane przez RAF77

Do jaskini bym go nie wstawił ( może po kalibracji , tak ) Ma swoje plusy jak kontrast .

Ale i w moim przypadku minus . Żarówka :(

Jasne miejsca potrafią świecić , błyszczeć , jażyć się - hot spoty

To jest moim zdaniem trafna esencja opisu tego ekranu - dla mnie, w moich warunkach i z moim bardzo jasnym projem to go dykwalifikuje(nie wynika to z teorii którą wyczytałem tylko z tego co zaobserbowałem u siebie na próbach) może w innych warunkacjh i z innym preojem jest OK, nie twierdze Edytowane przez jgx

max720 świetne porównanie ekranów. Teraz żałuje, że nie czytałem całego wątku.

Tylko pytanie: na jakim projektorze robiłeś ten test i z jakim ustawieniem lampy. Salon to jaskinia czy jasne ściany?

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

• Pokaż nowe odpowiedzi