Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz+zasilacz lampowy (topologia Lamm)

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli juz brakuje Ci krzemu to wstaw na wyjściu bufory prądowe na FET-ach ,to przynajmniej uzyskasz zdecydowany przyrost dzwięku ,a nie degradację.

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Albo wrzuć luzem dwa trany do obudowy lamma (tylko zapakuj w woreczek żeby zwarcia nie zrobić)

Jeżeli juz brakuje Ci krzemu to wstaw na wyjściu bufory prądowe na FET-ach

A jednak da sie pomóc. Drabinka to Elma 2133. W takim razie z barwy rezygnuję, nie jest mi okna konieczna. Czy zastosowanie tych przekaznikow na wyjsciu rownież będzie błędem w sztuce ? Przecież oryginał ma przekaźniki. Ktoś tutaj pisał o wariującym dc offsetcie plus ewentualne stuki w gośnikach podczas włączenia i wyłączenia ?

Moim zdaniem konieczne jest zastosowanie opóźnienia załączania wyjścia - występują "stany nieustalone" (ktoś to tak mądrze nazwał:) - do momentu ustabilizowania się parametrów lamp. Ja mam z innego projektu opóźnienie połączone z detekcją DC i po problemie. Zdecydowanie polecam.

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

Chcialbym sie dowiedziec jakie kondensatory stosujecie w drodze sygnalu, chodzi mi o ten 10uf. Jego pojemnosc skutecznie hamuje zapal zakupu czegos mocarnego.

...nic szczególnego -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiesz jaki jest w oryginale....

Ukryta Zawartość

Chcialbym sie dowiedziec jakie kondensatory stosujecie w drodze sygnalu, chodzi mi o ten 10uf. Jego pojemnosc skutecznie hamuje zapal zakupu czegos mocarnego.

Podrzuć schemat jak masz pod ręką. Gdzie te 10 uF jest?

Wiem ,jednak widzialem pozytywne opinie ze warto uzyc lepszych elementow. JA myslalem nad k75-10, jednak chloptas jest duzy.

Schemat.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja czarnego, ale do sprawdzenia czeka kilka innych. Mam nadzieję że nie będzie przerażającej różnicy bo największy jest wielki jak szklanka.

Podziel się spostrzeżeniami po testach...

Te mniejsze to raczej nie jest wiekszy problem, bo idzie kupic cos fajnego i rozsadnego cenowo w tych pojemnosciach, ale ten 10uf to sami wiecie. Sprawdzal ktos ruskiego k75-10?

Jeżeli juz brakuje Ci krzemu to wstaw na wyjściu bufory prądowe na FET-ach ,to przynajmniej uzyskasz zdecydowany przyrost dzwięku ,a nie degradację.

Niestety te 10uF to przekleństwo i raczej chyba loteria. Jako, że nie jest to kondensator sprzęgający między poszczególnymi stopniami jak w klasycznym lampowcu a tylko element sprzężenia zwrotnego to raczej nie będzie tu związku między ceną kondensatora a brzmieniem pre.

Jako, że nie jest to kondensator sprzęgający między poszczególnymi stopniami jak w klasycznym lampowcu a tylko element sprzężenia zwrotnego to raczej nie będzie tu związku między ceną kondensatora a brzmieniem pre

Raczej odwrotnie. Jakość kondensatorów i innych elementów w sprzężeniu zwrotnym z reguły jest mocno słyszalna.

Jako, że nie jest to kondensator sprzęgający między poszczególnymi stopniami jak w klasycznym lampowcu a tylko element sprzężenia zwrotnego to raczej nie będzie tu związku między ceną kondensatora a brzmieniem pre.
Potwierdzam że raczej odwrotnie: Kondensator w torze sprzężenia dajesz NAJLEPSZY, jaki posiadasz. Ja często i gęsto daję Srebrną Mikę, teflon, ... słowem - najlepsze, co górna szuflada ma do zaoferowania. Tor sprzężenia jest jak NAJBARDZIEJ w ścieżce sygnału. Co więcej, on jest w ścieżce BŁĘDU sygnału, a to jest o wiele ważniejsze i o większym ciężarze gatunkowym, jak sam .... sygnał.

W pierwszej wersji też miałem tego pomarańczowego Arcotronicsa, ciekawi mnie jak będzie z Boshem czy Siemensem.

Czy to będzie Roe czy Vcap najlepiej będzie jak się wszystko dopasuje i zestroi z resztą systemu.

Potwierdzam że raczej odwrotnie: Kondensator w torze sprzężenia dajesz NAJLEPSZY, jaki posiadasz. Ja często i gęsto daję Srebrną Mikę, teflon, ... słowem - najlepsze, co górna szuflada ma do zaoferowania. Tor sprzężenia jest jak NAJBARDZIEJ w ścieżce sygnału. Co więcej, on jest w ścieżce BŁĘDU sygnału, a to jest o wiele ważniejsze i o większym ciężarze gatunkowym, jak sam .... sygnał.

w sprzężeniu kondensator potrafi brzmieć inaczej niż w ścieżce sygnału i rankingi i oceny oparte na ocenie brzmienia kondensatora w ścieżce w tym momencie mogą być mylące

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Nic dziwnego, w ujemnym sprzężeniu zwrotnym element wpływa na sygnał "odwrotnie" niż gdyby był umieszczony wprost w ścieżce. Co nie zmienia faktu, że w tym miejscu tym bardziej warto stosować elementy wysokiej jakości.

Jako, że nie jest to kondensator sprzęgający między poszczególnymi stopniami jak w klasycznym lampowcu a tylko element sprzężenia zwrotnego to raczej nie będzie tu związku między ceną kondensatora a brzmieniem pre.

Jest dokładnie odwrotnie.
Gość JanF

(Konto usunięte)

Kondensator w torze sprzężenia dajesz NAJLEPSZY, jaki posiadasz.

Czy to dotyczy też kondensatora w układzie Wtórnika White'a (super wtórnik), łączącym anodę górnej lampy z siatką dolnej)?

Nie, kondensator modulujący źródło prądowe nie jest krytyczny.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Czy to dotyczy też kondensatora w układzie Wtórnika White'a (super wtórnik), łączącym anodę górnej lampy z siatką dolnej)?
Odpowiem pytaniem: A czy górny rezystor w układzie SRPP może być gorszy od tego dolnego, w katodzie dolnej triody? No bo teoretycznie jeśli bierzesz sygnał wyjściowy z anody lampy dolnej (nie mylić z mu-follower - tu: z katody lampy górnej), to można by odnieść wrażenie, że ten górny rezystor mógłby być gorszej jakości. Ale czy .. napewno ?

Na wszelki wypadek to ten kondensator, o który pytasz, w układzie Wtórnika White'a, również bym dał w miarę przyzwoity.

Pamiętaj, że Wtórnik White'a jest prawdziwym układem typu Push-Pull.

Obie triody uczestniczą jednakowo równo w generowaniu sygnału wyjściowego.

Uprzedzając awansem atak sceptyków - od razu dodam, że to nie tylko moja odosobniona opinia. Janek B. też tak twierdzi.

Ukryta Zawartość

W buforze White'a - nie widzę żadnego "modulowanego źródła prądowego". Widzę natomiast najnormalniejszy push-pull realizowany przez dwie równoprawne triody.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Mam trzy pytania:

Jakiej wartosci powinna byc drabinka/potencjometr do regulacji glosnosci?

Lepiej zeby byl przed lamem czy za?

I jakie napiecie podajecie na plytke pre.

Dziekuje.

Przed , ja dałem 100K , podaję 200v ( o ile dobrze pamiętam )

Edytowane przez daris666

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Dosc znaczaca roznica. Moze napiszcie na jakich lampach pracujecie? bo widzialem min dwie rozne opcje.

Ja już wcześniej opisałem co mam

Ukryta Zawartość

W wątku w dziale LAMPA Piotr robił pomiary przy różnych poziomach zasilania - poczytaj....

Ukryta Zawartość

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

FERB dotknąłeś sedna, trzeba przeczytać, a po co się męczyć skoro można zadać pytanie ;) dobra koniec złośliwości. W dziale Lampa w temacie Lamma wrzuciłem pomiary napięć i prądów. Oprócz tego mierzyłem również zniekształcenia przy różnych wartościach napięć od 200 - 280V. Przy ok 270V zniekształcenia mocno wzrastają mniej więcej o rząd wielkości, tak więc maksymalnym "bezpiecznym" napięciem jest tak do 260V. W nocie katalogowej pre jest podany zakres tolerancji napięcia zasilania +/- 10%, ponieważ zasilacz jest niestabilizowany również po stronie wtórnej trafa mamy te +/- 10%. Załóżmy, że "właściwe" napięcie to ok 230V, więc łatwo się zorientować w jakim zakresie napięć Lamm może poprawnie działać. Przeglądając fotki widać wyraźnie, w którym miejscu jest potencjometr, nawet można odczytać jego wartość. Co do lamp jest jedna opcja podana w instrukcji oryginału. Z innej beczki, mam do sprzedania swojego klona, wrzucę info w klockach do wzięcia. Nie żeby było coś nie tak, po prostu nie potrzebuję przedwzmacniacza, zbudowałem go pod wpływem impulsu i był to strzał d 10 :)

• Pokaż nowe odpowiedzi