Skocz do zawartości
IGNORED

Jasno grający wzmacniacz

marcin1987

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję wzmacniacza w używce za około 6000zł.

Ma być to brzmienie nie pokazujące wad złych nagrań.

Bardzo, ale to bardzo jasne, doświetlone w całym paśmie, a bynajmniej na średnicy.

Zależy mi na tym by było wszystko wyraźnie i naturalnie słychać.

Tylko taki rodzaj prezentacji mnie satysfakcjonuje i sprawia, że wzmacniacz jest dla mnie po prostu MUZYKALNY :D

Proszę o podpowiedzi :))

https://www.audiostereo.pl/topic/120165-jasno-graj%C4%85cy-wzmacniacz/

Jasno grający wzmacniacz to nie zaprzeczenie brzmienia muzykalnego.

Albo muzykalny (np. lampa) albo jasno grający.

Jasno grający wzmacniacz zawsze pokaże wszystkie wady złych nagrań - dlatego bo jest jasno grający.

Musisz głęboko zastanowić się jakiego brzmienia szukasz - czy jasnego (które nie jest muzykalne i pokaże wszystkie wady źle zrealizowanych płyt) - czy ciepłego (muzykalnego i maskującego wady źle nagranych płyt).

Jeżeli szukasz jasnego brzmienia - to idź w stronę wzmacniaczy Krell (np. 300, 302).

Absolutna nieprawda !

Nie mogę w żaden sposób zgodzić się z tym co tutaj piszesz justus32 (może tak z reguły jest zazwyczaj, ale nie znaczy to, że te cechy zawsze się wykluczają !!!)

Byłem kiedyś posiadaczem wzmacniacza, który tak genialnie doświetlał średnicę, że był z tej racji niesamowicie muzykalny i wręcz kolorowy pod względem barwy (w barwie to nie była neutralność, ale ja to lubię).

Wierzę zatem, że istnieją wzmacniacze, które są barwne, muzykalne, a przy tym rewelacyjnie doświetlające całą średnicę gdzie wokaliści i ich instrumenty pojawiają się w pokoju namacalne i żywe.

Takie właśnie mam wspomnienia po ubiegłym wzmacniaczu i wróciłbym do niego gdyby nie fakt, że ten sam model każdy kolejny, który później przesłuchałem grał jakoś nieporównywalnie gorzej...

Była i kolorowa barwa, i tak doświetlona średnica, że było przekazywane mnóstwo szczegółów jak choćby każde najdrobniejsze szarpnięcie strun gitary.

Co ciekawe zabieg ten uwydatniał w przekazie dużo energii z tych instrumentów i to jest TO - jak dla mnie bynajmniej =D

Każda najdrobniejsza struna pełna energii, każdy głos pełen energii wręcz słychać "gardło" wokalisty jak mawiają niektórzy :)

Jeśli ktoś poznał wzmacniacz który łączy doświetlenie dźwięków, które pozwala uwydatnić z nich pełno energii jak i muzykalność z ciekawą barwą to piszcie :D

Tak czy owak justus32 dziękuję za cenną uwagę.

Twoja podpowiedź jest dla mnie cenna bo wynika z niej, że nie będzie łatwo znaleźć coś równie podobnego =]

Czyli chcesz cieplego wzmacniacza bo w Twoim mniemaniu doswietlenie srednicy to jej ocieplenie i faworyzowanie a tak graja z reguly piece lampowe

jasny zazwyczaj odnosi sie do faworyzowania gornych rejestrow i wyciaganiu szczegolow i detali

I błagam zwroc uwage na korzystanie z "bynajmniej"

Czyli chcesz cieplego wzmacniacza bo w Twoim mniemaniu doswietlenie srednicy to jej ocieplenie i faworyzowanie a tak graja z reguly piece lampowe

jasny zazwyczaj odnosi sie do faworyzowania gornych rejestrow i wyciaganiu szczegolow i detali

I błagam zwroc uwage na korzystanie z "bynajmniej"

No widzisz tak piszesz... najwidoczniej miałem do czynienia z bardzo ciekawym urządzeniem bo miał rewelacyjną podstawę na basie średnica była doświetlona i kolorowa (nie nazwałbym tego ociepleniem), a wysokie faktycznie były też ładnie i wyraźnie zaakcentowane jednak nie czułem by wzmacniacz wyróżniał ponad resztę jakieś pasmo.

Grał dynamicznie, ale i równo, naturalnie.

Może coś jest w tej faworyzacji wysokich dla uwydatnienia najdrobniejszych szczegółów instrumentów i wokali.

Ja się tak na tym nie znam, tak więc idąc Twoim tropem (pomijając konstrukcje lampowe)... co polecisz ??

Takie właśnie mam wspomnienia po ubiegłym wzmacniaczu i wróciłbym do niego gdyby nie fakt

To kup sobie z drugiej ręki i pozbędziesz się kłopotu. A co to za wzmacniacz?

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

To kup sobie z drugiej ręki i pozbędziesz się kłopotu. A co to za wzmacniacz?

Proszę abyś czytał całość...

Tak jak napisałem w mojej drugiej wypowiedzi - wróciłbym do niego, gdyby nie fakt, że każdy jakiego później słuchałem z drugiej ręki grał nieporównywalnie gorzej...

Przesłuchałem już tak dużo tych wzmacniaczy, że nie mam już najmniejszych wątpliwości, że nie zdołam wrócić do tego brzmienia w tym akurat modelu, a szczęśliwy nabywca tej konstrukcji ani śni by się go pozbyć, nawet gdy byłem gotów dać za niego więcej niż cena po której go ode mnie nabył :)

Nie za bardzo chce mi się zdradzać o jaki wzmacniacz tutaj mowa bo byłem z tego powodu wielokrotnie wyśmiewany właśnie na tym WSPANIAŁYM forum (wielu powinno się dać dożywotni zakaz pisania na nim), ale co tam napisze ... Hegel H100 :))

Oczywiście... zgadzam się ze WSZYSTKIMI, którzy teraz zaczną się głośno śmiać, że H100 to byle jaki dźwięk bo słyszałem naprawdę sporo modeli i one były (porównując do tego, o którym piszę) faktycznie słabiutkie i nie wciągające...

W mojej opinii H100 (również ogółem) to mało wciągająca konstrukcja, poza jednym wyjątkowo udanym modelem.

Najwidoczniej tej firmie udało się jakimś fuksem tak go skomponować, że brzmiał on całościowo lepiej od reszty, co jest bardzo prawdopodobne biorąc pod uwagę trudność w powtarzalności konstrukcyjnej jak i brzmieniowej rzecz jasna (tutaj jednak miałem do czynienia z bardzo dużą różnicą i sam się sobie dziwie, że go sprzedałem, ale tak to jest gdy się człowiek rozpędzi...).

Im będziecie zadawać mniej pytań tym lepiej :) bo po co tyle ciągnąć jeden, krótki temat :))

Podawajcie proste przykłady wzmacniacza muzykalnego, ale i mocno doświetlonego brzmienia...

Współczuję, bo widzę, że trauma po tym jedynym Heglu trwa :D

Może lampka wina przy odsłuchu pozwoli znów odszukać ten dźwięk, mówię serio :)

Masz rację trauma powraca, a to dlatego, że od prawie roku nie mam sprzętu i zaprzestałem szukania poświęcając czas na inne przyjemności... jednak bez muzyki długo nie da się żyć, a wspomnienia tak wybitnie intymnego, wręcz magicznego brzmienia wracają na nowo =D

Wydaje mi się, że wina w międzyczasie wypiłem wystarczająco dużo, ale nie ukrywam ... tym razem może pomóc ;))

Dzięki za radę =)) !!

Justas32

Wpadłeś jak śliwka w kompot:)

Założyciel wątku chce tego Hegla z powrotem...

albo o nim mówić?

jafi ... chyba nie tylko ja wiem, że jesteś kolejnym z tych, którzy nie powinni się tutaj wypowiadać.

Bezczelności to ci nie brak koleś ...

Napisałem z prośbą o podsunięcie konkretnych modeli wokół, których coś mógłbym posłuchać bo jak na razie moje poszukiwania kończą się niepowodzeniami.

Aż nie chce mi się znów wszystkiego powtarzać ...

Nie masz szczęścia - znam Hegla 100.

Po czym wnosisz?

Kogo dopisujesz oprócz mnie do tych, co nie powinni się wypowiadać?

Drogi panie troszkę ich było i nie będę tutaj ich wypisywał bo nie o tym prowadzę swój temat, to jedna wielka strata czasu :)) !!

Czekam na konkrety ...

Prowadzenie sporu musi być o czymś.

Nie odpowiadasz na zadane pytania. Mówisz strata czasu...

Ale ochoczo mówisz o użytkownikach, którzy w Twoim wątku nie powinni się wypowiadać. O czym z Tobą dyskutować?

A może o tym niepożałowanym Heglu H100?

O

Bardzo, ale to bardzo jasne, doświetlone w całym paśmie, a bynajmniej na średnicy.

Przecież ten Hegel nie ma dobrej, doświetlonej średnicy!

Ta średnica jest szara i mylisz ją z jasną górą pasma.

Ot fałszywa ocena.

Twój osąd Hegla H100 jest obarczony dużym błędem, czym wprowadzasz w błąd ewentualnych doradców Twoich poszukiwań!

Twoje zapytanie powinno brzmieć -

jaki wzmacniacz spełni moje oczekiwania?

z dociążoną dolną średnicą, mało rozdzielczym basem, szarą średnicą i jasnymi uwypuklonymi wysokimi - zagra tak jak Hegel H100?

Kapujesz?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.