Skocz do zawartości
IGNORED

Chiński DAC na AK4490EQ

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z kolegów próbował lub wie jak dobrać się do pinów magistrali I2C i pinu PND w płytce bohaterce tego wątku. Czy to jest wykonalne? Jeśli tak to można by sterować AK4490 i odtwarzać pliki DSD i robić parę innych rzeczy. Software'owo wiem jak to zrobić (na podstawie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) Sygnał cyfrowy z Foobara2000 przesyłam po usb do amanego a z amanero po I2S do DAC'a. Przy pomocy arduino odczytuję stan amanero i wychwytuję kiedy jest przesyłany sygnał DSD. Ale zanim zacznę psuć płytkę dobrze jest dowiedzieć się czy ktoś juz tego nie robił.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Dzięki za podzielenie się 'malinowymi' doświadczeniami.

Podzielę się moimi próbami uzyskania dźwięku z chińskiego daca AK4399 i maliny z działającym na niej daciem hifiberry dac+pro.

Pisałem już o tym w dziale PC Audio, temat - ,,Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy", ale nikt tam mi nic nie doradził, może w tym temacie ma ktoś większe doświadczenie, pewnie wiele osób by się ucieszyło z pominięcia konwersji USB=>I2S, o czym było tu już wspominane.

HIFI Berry DAC+ Pro posiada osobne pełne I2S z sygnałem zegara

Ukryta Zawartość

połączyłem obie karty ze sobą (zdjęcie poglądowe, bez maliny)

post-4767-0-43100500-1493645518_thumb.jpg post-4767-0-52417200-1493645610_thumb.jpg

no i cisza, wsparcie ze strony producenta praktycznie nie istnieje, poza taką informacją

Ukryta Zawartość

na ich forum też niewiele można się dowiedzieć, może coś robię źle, sam już nie wiem, zastanawiam się czy sam dac AK4399 jest sprawny, a może jakiś brak dopasowania? Wyprowadzenie nr3 ma taki opis - Bit clock (frequency = 32/64* sample rate) nie jestem pewien co znaczy opis w nawiasie, jeśli odtwarza tylko pliki 32 i 64 bitowe to było by trochę bez sensu.

W ofercie HIFI Berry jest jeszcze Digi+ Pro też z pełnym I2S

post-4767-0-78769800-1493646847_thumb.jpg post-4767-0-40150800-1493646915_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jakiego softu używasz jako odtwarzacza?

HiFi Berry Pro ma kość DAC, która komunikuje się z systemem jeszcze przez linie I2C oprócz I2S. Możliwe, że system oczekuje, że DAC odpowie na zapytania konfigurujące ale AK nie odpowiada, wiec uznaje, że kanał audio jest niedostępny.

Spróbuj ustawić inne urządzenie, np PCM1794 jako urządzenie odtwarzające, powinno pomóc.

Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + Autorskie PRE + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

używam volumio 2 i hifiberry działa poprawnie, AK ma działać równolegle z dac+pro.

Volumio nie widzi AK tylko hifiberry.

Edytowane przez yogilla

Najpierw postarałbym się o uruchomienie samego AK bez podłączania HiFiBerry. Trzeba sprawdzić na jakich ustawieniach zadziała AK i następnie trzeba by sprawdzić co pojawia się na wyjściu I2S RPI w działającej konfiguracji. A następnie co pojawia się na wyjściu I2S z HiFi Berry.

Nie taka prosta sprawa.

Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + Autorskie PRE + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Sam AK nie będzie działał bez sygnału zegara MCLK (MCK), malina na swoim I2S nie ma tego sygnału i dopiero hifiberry

dac+pro ma oscylatory których przełączaniem steruje PCM5122 i malina sygnałem z I2C

No to tak naprawdę bez prześledzenia co wychodzi na liniach I2S z HiFi Berry i sprawdzenia czy to jest zgodne z tym co oczekuje AK to nie bardzo jest jak działać dalej.

• 3 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Słuchajcie ta budka eko nada się do tego wypasionego chińskiego daca czy będzie za bardzo eco?

Ukryta Zawartość

ciągłe zmiany ...

Dzięki Boomaga. Wiesz, gdzieś b. nie polecali moduszopowej wersji ekonomicznej na rzecz pancernych Galaxy i Pesante ale może ta ekonomika zapewni jakąś tam ochronę od czynników zewnętrznych i pomieści 2 kwadratowe trafka.

Headamp od Ciebie doczeka sie kiedyś na Galaxy 125 x 280 no i oczywiście AKM w środku (mam 2 płytki) :)

ciągłe zmiany ...

Witam wszytkich ,

pierwszy mój post więc wypada sie przywitać ;-).Więc też od razu nie strzelajcie do "bezbronnego"

Nie jestem biegłu w elktronice praktycznej a to może powodować czasem dziwne pytania o czym uprzedzam.

Ponad rok temu zakupiłem DACa jak z aukcji

Ukryta Zawartość

a że miałem już cos takiego w szufladzie

Ukryta Zawartość

to po podłączeniu trafa 12-0-12 1,5 A i trafa ( wersja do montażu na płytce TSZZ 20/004M ) 2 x 9 V 1,1A na linię to zagrało dość miło. Na tyle miło, że wszystko co do tej pory miałem albo "zdłubałem" poszło w świat i zapomniałem o zakupie SMSL Snksrit 6th, bo miałem taki zamiar po odsłuchach. Chciałem modyfikować tego AK sugerująć się tym tematem, w którym teraz piszę. Ale czekało to ponad rok bo inne rzeczy się robiły.Tyle tytułem wstępu. Niestety wpadł mi w ręce na dłuższy czas irDAC i klops.Nie w tym rzecz, że gra lepiej, gra po prostu troszkę inaczej, ale nie wiem jeszcze czy lepiej w moim zestawieniu DIY ( wszystko mam DIY lampka 6P14P 5W, szerokopasmówka 12 cali, oprócz kabli ;-) ). Mam wrażenie, że jest w irDAC mniej dołu, ale bardziej kontrolowany i zwarty a tym samym dokładniejsza góra, środek poszerzył scenę ale została też spłycona i takie tam.W sumie jak pisałem po paru godzinach jest po prostu inaczej a nie wiem jeszcze czy lepiej ( to zaleznie od kawałków), wiem jedno- za te 1000 zł różnicy wybieram DIY w ciemno.Ok do rzeczy.irDAC przypomniał mi o zamiarach modyfikacji i właśnie w tej kwestii potrzebuję Waszej pomocy.Lutownicą władam i takie tam, ale brak wiedzy praktycznej ....

Chciałem zacząć do modyfikacji/upgradu zasilania, które teraz wglada tak :

stabilizatory:

lm 317 G40XP VM CHN 342 ST x2

lm 337E45AE

l 7805 CV GKJW2 vb CHN 445

kondensatory :

Rybycon 3300uF x 8

330 uF zielony GF x 1 opis na płytce 220 uF

10uF zielony x 2

220uF niebiesko złote x 2

diody

IN 4007 x 4

IN 5401 MIC

mam w szufladzie :

diody

sb 390 uf - ponoć bardzo szybkie

4007 544Y ponoć szybsze od IN 4007

kondensatory - dość sporo

Teraz pytania i prośba o porady doświadczonych forumowiczów:

- wymieniać diody ? chyba tak

- które kondensatory jeśli juz wymienić? i na jakie

- stabilizatory na jakie wymienić, wiem, że LT ale konkretnie ?

- co jeszcze mogę wykonać w zasilaniu co mogłoby polepszyć ?

Niestety to nie koniec tego co chciałbym zrobić z tym DACiem),ale od czegoś chcę zacząć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@mikoski

witaj na forum. na ebay jest napisane w tytule, że ten dac jest soft controled - czym możesz sterować i w jaki sposób?

Edytowane przez payong

Sterowanie jest poprzez impulsator pokazany w aukcji, wybór żródeł USB/COAX/OPTYK ruch lewa/prawa niestety domyślnie ustawione jest na CAOX a nie na USB. Maksymalny btrate przez USB wyświetlany to 176kHz a powyzej wyświetla "-----" ale większość mimo błędu wyświetlania czyta .

Raczej nie korzystam z plików DSD (mam tylko kilka kawałków) a w Daphile jeśli upsamplinguje to rzadko.Natomiast w Daphile w DSD Support NATIVE nie jest dodtępne do wyboru, jest tylko Convert DSD to PCM i DSD over PCM encoding.

Jak mogę to sprawdzić?to z chęcią to zrobię. Na płytce nie widzę żadnej zwory na szybko, ale za to jest coś dziwnego :są kondensatory 47uF a opis na płytce mówi że powinny być 22 uF natomiast w karcie katalogowej stoi, że powinny być 10uF ?Sądziłęm, że soft control odnosi się do "miekkiego sterownia" żródłem a nie zmiany tryby pracy AK bo wtedy powinno być chyba Software ?

z tym soft control, mozesz mieć rację, że to nie jest software control. Niestety. Ja używam amanero i mam możliwość wysłania natywnego DSD z foobara do dac'a ale nie znalazłem sposobu na przełączenie mojego dac-a w tryb softwareowy i obsługi dsd bezpośrednio. Oczywiście podobnie jak u ciebie działa konwersja na PCM w foobarze. Dzięki za info.

Kupiłem tego DAC-a ze sterowaniem programowym jako płytka testowa do napisania własnego oprogramowania. Po "rozpracowaniu" plytki okazało się, ze sterowanie programowe dotyczy WYŁACZNIE odbiornika AK4118. Przeanalizowałem co robi procesor i wnioski sa takie: po restarcie programuje 5 rejestrów AK4118 ustawiając kilka parametrów( format danych wejściowych 24/I2S, master clock , wejscie, wyjscie itd). Później odczytuje cyklicznie rejestr 07 w którym jest przechowywana częstotliwość próbkowania odczytana z sygnału I2S. Z tym impulsatorem to też nie tak do koca bo jest to impulsator 2 stanowy (raz w lewo i raz w prawo - nie kręci się dookoła). Służy on do wyboru jednego z 3 wejśc- optyczne, cinch i USB. Napisałem własne oprogramowanie które odczytuje kilka dodatkowych danych z rejestrów AK4118- m.in. format Dolby Digital, DTS Audio, AC-3 MPEG. Odczytuję również bity dodatkowe (Q-Subcode) w których jest informacja o numerze utworu, czasie, indeksie itd. Niestety w plikach zgranych na komputer tam nic nie ma. Dane te sa jak podłącze wyjście optyczne z CD-ka (wtedy wszystk można odczytać)W moim oprogramowaniu odczytuję również bity deemfazy (podobno już dzisiaj o marginalnym znaczeniu) jak i bity blędów CRC w ramkach jak i subkodach noi oczywiście wszystkie prędkości próbkowania (do 192kHz). W tej chwili w zasadzie "wycisnąłem"wszystko z samego odbiornika AK4118. Dla majsterkowiczów jeszcze dodam, że sterowany jest przez magistralę 4 wire z częstotliwością zegara ok 10kHz. Kolejny etap w przyszłości to oprogramowanie samego AK4490 Głowny przetwornik AK4490 jest w trybie sprzętowym i do przełączenia wymaga odlutowania 3 nóżek (SDA, SCL, i sterowanie IIC). Tam do oprogramowania będzie :praca PCM/DSD, 4 rodzaje filtrów, regulacja głośności, tryby PCM, prędkosc próbkowania, typ dźwięku (3 rodzaje). AK 4490 musi byc programowany w trybie I2C gdyż w trybie 4 wire nie można nic zapisywać do rejestrów (nie mam pojęcia dlaczego jest tak głupio). Jak skończę mój "poligon" to napisze o efektach na forum. Niejako przy okazji pojawiło się pytanie: skąd wziąć gęste pliki i jak to przesłać? Według specyfikacji SPDIF to maksimum 48kHz. I tu bardzo miła niespodzianka W Windows we właściwościach SPDIF dało się ustawić, że urządzenie zewnętrzne obsługuje 192kHz i 24 bity. Odbiornik to wykrył i wyświetlił dokładnie ustawioną częstotliwość. Maksymalna częstotliwość zależy od karty dźwiękowej- na jednym komputerze mam VT1008 i to daje mak 96kHZ (jak na zdjęciach) a na innym nowszym można już ustawić 192kHz. Nie potrzeba żadnych konwerterów USB/ISB amanerów, xmosów i innych w chorej cenie (50$ 300zł za jedną płytkę)W tej chwili fotka mojego pola bitwy. 2 dolne linie wyświetlacza to tylko w celach testowych zawarto sci wybranych rejestrów Cały płytka z Chin przetwornik kosztowała mnie 41$ (z konta bank ściągnął równo 160zł)

Ukryta Zawartość

post-8766-0-25898400-1495540879_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@aka63

bardzo interesujący post z mojego punktu widzenia. mam tytułowego dla tego wątku dac'a i rozmyślałem jak przełączyć go w tryb software'owy. Wyszło mi, co potwierdziłeś, że bez lutownicy ani rusz. Na razie na podstawie informacji z blogu

Ukryta Zawartość

uruchomiłem odczyt częstotliwości i typu transmisji PCM/DSD ale z amanero. Zapoznałem się także z wątkiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Przeanalizowałem oprogramowanie i stanąłem przed perspektywą dłubania w płytce a to nie jest najmocniejsza moja strona :). Czekam z niecierpliwością na dalsze informacje z postępów Twojego projektu.

cd.

Obrazki z mojego poletka:post-42638-0-42359800-1495549543_thumb.jpg post-42638-0-94775000-1495549558_thumb.jpg post-42638-0-08349200-1495549568_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupiłem tego DAC-a ze sterowaniem programowym jako płytka testowa do napisania własnego oprogramowania. Po "rozpracowaniu" plytki okazało się, ze sterowanie programowe dotyczy WYŁACZNIE odbiornika AK4118. Przeanalizowałem co robi procesor i wnioski sa takie: po restarcie programuje 5 rejestrów AK4118 ustawiając kilka parametrów( format danych wejściowych 24/I2S, master clock , wejscie, wyjscie itd). Później odczytuje cyklicznie rejestr 07 w którym jest przechowywana częstotliwość próbkowania odczytana z sygnału I2S. Z tym impulsatorem to też nie tak do koca bo jest to impulsator 2 stanowy (raz w lewo i raz w prawo - nie kręci się dookoła). Służy on do wyboru jednego z 3 wejśc- optyczne, cinch i USB. Napisałem własne oprogramowanie które odczytuje kilka dodatkowych danych z rejestrów AK4118- m.in. format Dolby Digital, DTS Audio, AC-3 MPEG. Odczytuję również bity dodatkowe (Q-Subcode) w których jest informacja o numerze utworu, czasie, indeksie itd. Niestety w plikach zgranych na komputer tam nic nie ma. Dane te sa jak podłącze wyjście optyczne z CD-ka (wtedy wszystk można odczytać)W moim oprogramowaniu odczytuję również bity deemfazy (podobno już dzisiaj o marginalnym znaczeniu) jak i bity blędów CRC w ramkach jak i subkodach noi oczywiście wszystkie prędkości próbkowania (do 192kHz). W tej chwili w zasadzie "wycisnąłem"wszystko z samego odbiornika AK4118. Dla majsterkowiczów jeszcze dodam, że sterowany jest przez magistralę 4 wire z częstotliwością zegara ok 10kHz. Kolejny etap w przyszłości to oprogramowanie samego AK4490 Głowny przetwornik AK4490 jest w trybie sprzętowym i do przełączenia wymaga odlutowania 3 nóżek (SDA, SCL, i sterowanie IIC). Tam do oprogramowania będzie :praca PCM/DSD, 4 rodzaje filtrów, regulacja głośności, tryby PCM, prędkosc próbkowania, typ dźwięku (3 rodzaje). AK 4490 musi byc programowany w trybie I2C gdyż w trybie 4 wire nie można nic zapisywać do rejestrów (nie mam pojęcia dlaczego jest tak głupio). Jak skończę mój "poligon" to napisze o efektach na forum. Niejako przy okazji pojawiło się pytanie: skąd wziąć gęste pliki i jak to przesłać? Według specyfikacji SPDIF to maksimum 48kHz. I tu bardzo miła niespodzianka W Windows we właściwościach SPDIF dało się ustawić, że urządzenie zewnętrzne obsługuje 192kHz i 24 bity. Odbiornik to wykrył i wyświetlił dokładnie ustawioną częstotliwość. Maksymalna częstotliwość zależy od karty dźwiękowej- na jednym komputerze mam VT1008 i to daje mak 96kHZ (jak na zdjęciach) a na innym nowszym można już ustawić 192kHz. Nie potrzeba żadnych konwerterów USB/ISB amanerów, xmosów i innych w chorej cenie (50$ 300zł za jedną płytkę)W tej chwili fotka mojego pola bitwy. 2 dolne linie wyświetlacza to tylko w celach testowych zawarto sci wybranych rejestrów Cały płytka z Chin przetwornik kosztowała mnie 41$ (z konta bank ściągnął równo 160zł)

Napisz troche przyjacielu jak to gra ?

Ocenę dzwieku chciałem zostawić na sam koniec po uruchomieniu sterowania AK4490. jak pisałem tam jest kilkanaście ustawień dźwięku i nie wiem które bedzie najlepsze. Teraz jest tylko 1 ustawienie (nie wiem, może najlepsze) Poz tym stopień analogowy jest zrobiony jako najprostszy- 1 opamp i parę kondensatorów a taka wersja nie jest zalecana do plików 192kHz (tam pasmo filtrów powinno sięgać do ok 100kHz). Poza tym zasilanie trzeba zmodernizować bo chyba cyfra i analog AK4490 jest z tego samego stabilizatora. Ale ocena dzwięku w takim stanie jak jest jest jak nabardziej pozytywna. Do tej pory gralem na WM8740 , WM8742 i ten nie ma się czego wstydzić. Piekny bas, bardzo dobra dynamika i dzwięk jakby analogowy (nie natarczywy). Na gęstych plikach slychać kolosalną różnicę- dzwięk się rozchodzi na boki i jest przepieknie nasycony beż żadnych ostrości. Moje zdanie jest takie, że porównując próbkowanie 44k (format CD) i SACD (DSD) to płyta CD jest ograniczeniem. Jak przesłuchałem kilku SACD to nie ma powrotu do CD. W CD najbardziej mi przeszkadzała ta ostrośc (cyfrowy) dzwiek.

@aka63

Jak dla mnie to kawał pracy zwłaszcza, że jedynie co sam w chwili obecnej mogę wykonać to mechaniczne prace ( wymiany elementów) .Software to dla mnie za wysokie progi, więc mam pytanie do aka93 i innym "grzebiących" w tych płytkach. Za AD 827 mam 220 uF, w datasheecie stoi 330uF- wymieniać na 330uF czy od razu dać więcej?No i na zasilaniu AD jest według DS za mało- powinno być 470uF a jest 220uF - tu też proszę o sugestię czym przyłożyć.

Przy AK 4490 na VREFH i VREFL mam 47uF a w ds stoi 10 uF - zamierzam wymienić tylko potrzebuję sugestii od jakich wartości zacząć ? Również mogę potwierdzić, że nawet przed modyfikowaniem dźwięk jest bardzo przyjazny na dłuższe odsłuchy i jedynie w czym delikatnie ustępuje jeszcze irDAC-owi według mnie to szerokość sceny ( jest ciut węższa ) i mniejsza kontrola basu ( AK bardziej miękki ale niższy ) a chciałbym uzyskać w basie połączenie obu co może być trudne.Nawet teraz jest różnica między 44,1 a gęstszym formatem.

Edytowane przez Mikoski

mikoski

Ja wymieniłem kondensatory przy Vref na porządne nippony 1500uF, 1nf poliestrowe na Wimy FKP (polipropylenowe). 220u przy zasilaniu AD nie ruszałem bo chińczycy wstawili tam porządne Panasoniki FC 220u. Skupiam sie na oprogramowaniu AK4490. Dopiero pózniej jak pisałem mody (stopień analogowy, zasilanie itd)

Wczoraj wymienione zostały kondensatory zasilania AD na katalogowe i wyjściowe AD na 330 uF . Słuchania i porównywania do irDaca ponad 3 godziny ze zdziwieniem jak małe zmiany w układzie wniosły zmiany w dźwięku. Tyle, że te zmiany w dźwięku in plus były nieproporcjonalnie większe od włożonej pracy ;-) , zrobiło wrażenie i na pewno warto.Miałem nic już nie robić i posłuchać parę dni, ale nie wytrzymałem i zmieniłem przy VREF na 100uF dzisiaj.Kolejna zmiana in plus i oddam na pewno irDaca. Jak ktoś się zastanawia czy kupić chińską aplikację Ak 4490 czy innego dac'a - według mnie po zmianach do 1500-2000 ( do tej kwoty wypożyczałem parę modeli jako drogowskaz ) w sklepie nic lepszego nie kupi, ale może się w ostatnim czasie pozmieniało ;-).Na razie nic więcej nie zrobię, ale jakąkolwiek następną zmianę opiszę i będę obserwował ten wątek.Celowo nie opisuje wrażeń po zmianach bo są zbyt ......... i na gorąco.A gęste pliki ( te oryginalnie gęste a nie zagęszczane ) to samo dobro.Jak ktoś potrzebuje podpowiedzi z chęcią podpowiem,a ale teoretyk ze mnie słaby ;-).

@aka63

Ja nie miałem tyle szczęścia i ledwie odczytałem wartości tych w zasilaniu, więc poleciały na śmieci( choć wartości trzymały).Dzięki za sugestie.Czy u Ciebie te zmiany wniosły też pozytywne zmiany? Nie miałem pod ręką 4-ech 1500 więc poszły 100, ale pewnie z czasem sprawdzę.Mam pytanie jak trudna dla mnie (dłubię,lutuję ale nie programuję) mogłaby być zmiana softwar'u i co do tego bym potrzebował- pytam przyszłościowo bo wiedząc jaka jest różnica 44,1 kHz vs gęstsze zaczynam myśleć o DSD .

Mikoski, a na jakie kondy zmieniłeś te oryginalne? Pytam, bo niejednokrotnie większe różnice słyszałem pomiędzy różnymi modelami i markami kondów niż podczas zmiany wartości. A domyślam się że Ty zastosowałeś i inną wartość i innego producenta kondów, a wszystko niestety ma wpływ na brzmienie.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Mikoski

Aby przetwornik pracował w trybie DSD musi być przełaczony w tryb programowy (gdyż tylko w tym trybie można zaprogramowac odpowiedni rejestr). Aby to zrobić trzeba zmienic ustawienia 4 nóżek układu scalonego. Nozka nr 13 ma miec sygnał LOW (a teraz ma HIGH), nóżka nr 14 ma mieć high a ma LOW, a nóżki 8 i 9 muszą być podłaczone do mikrokontrolera. Ponieważ maska lutownicza jest czarna to jest pewna trudnosc. Dodatkowo scieżki nozek 8 i 9 nie idą na zewnatrz układu scalonego a prawdopodobnie są połaczone pod scalakiem. Zeby się o tym przekonać muszę go "wydmuchac" hot airem, aby zweryfikować połaczenia. Dopiero wtedy mozna będzie pisac program do obsługi. Jak pisałem wyżej chcę mieć możliwośc sterowania 9 różnymi funkcjami AD4490

PS Było na forum o kondensatorach przy VREF. Nawet producent pokazywał zniekształacenia w zależności od pojemności. Na tym wykresie nawet chyba było 2200uF

Na razie włożyłem to co miałem , zasilania AD ( nieczytelne napisy) i wyjściowe AD ( czarno złote ?)na wartości zgodne z kartą- tu poszły SInecon. Na żadnym nie był podana znana mi marka, ale sprawdzę jeszcze po powrocie to opiszę .

Do AK ( stare miały tylko opis PET ENF 47 uF niebiesko złote) poszły najpierw 100uF , później wsadziłem 1000 uF ale było "za sucho" na dole a od piątku są 470 uF z tym, że nie mam czasu posłuchać bo weekend wypadowy ;-) .100 / 470 /1000 to zawartość szuflady czyli Smaxon, Leaguer, Jamicon - nic polecanego. Dopiero wieczorem zamówię dedykowane do audio Nichicon Fine Gold/Muse/KA , ELNA Silmic, Panasonic OS-CON/FC ( te w/w ma jeden sprzedawca, więc jedna przesyłka)- ale, że się nigdy nie osłuchiwałem w markach coś muszę z tego wybrać - tylko które?. Zawsze sądziłem ( wedle wiedzy ze szkoły ), że większy wpływ będzie miała zmiana wartości pojemności a zmiana producenta/modelu to taki "szlif" pod Swoje uszy.Ale w DIY dopiero się wbijam, więc najpierw chcę poskładać/zbudować coś grającego a później sprawdzać wpływy dodatków takich jak marki elementów RLC, kable , sieciówki i inne - bo sądzę (mogę się mylić), że mają dużo mniejszy % wpływ niż na jakość niż reszta(źródło,dac,wzmacniacz,głośniki) i są uzupełnieniem, takim "szlifem"

@aka63

mam ten wykres z tego wątku i według niego właśnie od 1000 uF do 2200 uF powinno być jak najmniej brudu, ale też według opinie z tego i innych forów nie zawsze to "ładnie gra". Wiem, że na Twoją opinie o całości zmian trzeba poczekać, ale skoro wymieniłeś na 1500 uF to pewnie ma to uzasadnienie soniczne w Twoim odsłuchu ?czyli jest lepiej ?Czy to może zmiana tylko dla zasady ?

Edytowane przez Mikoski

Mikoski

To moze podzielmy sie w tej chwili pracą- Ty wymieniasz kondensatory itd i opisujesz jaki i czy ma wpływ na dźwięk. Spróbuj zasilania z zewnętrzergo stabilizatora np. Salasa Ja jak przełaczę AK4490 w tryb programowy to opisze wszystkie rodzaje filtrów cyfrowych (12 ustawień). Wydaje mi sie, że w tej chwili wszyscy co zbudowali lub kupili graja na jednym i chyba tym samym ustawieniu. Nie spotkałem opisu pozostałych jaki wpływ na dzwięk mają inne ustawienia. Ja obiecuję, ze jak podłaczę mikrokontroler to programowanie zacznę od tych właśnie ustawień dźwięku i ich opisu.

PS 2 fotki z mojego poligonu

Ukryta Zawartość

post-8766-0-27772500-1495977596_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zakupiłem kilka opcji w zakresie 100 ( Nichicon KZ 50V, Elna RFS 16V, Panasonic FC 25V ) 220 (Nichicon KA 6,3V ) 470 ( Panasonic FC 6,3V, Nichicon FG 10V ) i w tym zakresie mogę opisać, ale zastrzegam, że to jest tylko mój odbiór zmian i może to potrwać bo to czasochłonne i muszą się ułożyć, choć zdania są podzielone na ten temat. Jak znajdę jakąś obudowę na szybko to mogę na weekend cały zestaw komuś z wawy lub na wschód od wawy podrzucić do zabawy z zestawem kondensatorów, ja mogę być przecież głuchy ;-) - pisać na priv.

Gram na SE 2x6P14P + 2x6N2P(czasem różne ECC83) + FR 12 cali w dużej obudowie ;-) i lubię ciepłe, niemęczące,emocjonalne, przestrzenne granie, takie na słuchanie po kilka godzin jak już jestem w domu.Na razie jak wspomniałem są 470uF Leaguer i jest dobrze, ale zaraz wrzucę 470 Nichicon FG na pierwszy ogień i to będzie punkt "zero" w zestawieniu.Na wyjściu AD nadal zostaje 330uF ale SAMWHA - ktokolwiek widział/ktokolwiek wie co to ?Na wyższe napięcie mam tylko Nichicona na szybko ale 100uF i Panasonica 25V też 100 uF.

Wymieniam wszystkie 4 przy VREF jak w poście #248 kolega micwoj podpowiada/sugeruje.Muszą jakiś sposób znaleźć na szybkie robienie "kanapek" i wpinanie tego w nóżki.

Zasilanie to już więcej roboty ( nie mam nic dobrego zewnętrznego) więc musi poczekać.

@aka63

Z chęcią się podzielę pracą ;-)Zwłaszcza, że programowanie to nie moje buty ;-)

Ciekawa i merytoryczna dyskusja się zawiązała to i ja z chęcią dołożę moją cegiełkę.

Proponuję zabawę z kondami zacząć od zakupu "podstawka precyzyjna goldpin jednorzędowa". Wygląda tak jak podstawka np. pod DIP8 tylko w jednym rzędzie i można z listwy odcinać pojedyncze piny/gniazda. Lutujesz je w miejsca otworków na kondy w PCB i potem tylko wtykasz kondy żeby sprawdzić która kombinacja gra najlepiej.

Jeśli przyjmujesz Nichicona Fine Gold za punk odniesienia to nie jest on byt neutralny, choć dla Ciebie jako fana dźwięku lampy może się on bardzo spodobać. KZ i KW będą bardziej ciemne, z większą ilością basu za to będzie im brakowało dynamiki, szybkości i wysokich tonów.

KA jest neutralny, choć może braknąć dołu i góra nie jest zbyt szlachetna, a najwyższej góry może brakować.

Panas FC to żyleta, gra głównie wysokimi.

Elna RFS (tzw. Slimic II) to taki zwykły kond, grający dość matowo, poprzedni ARS (Slimic I) gra bardzo dynamicznie i w wykopem - idealny gry brakuje konturu.

Samwha to taki zupełny przeciętniak, w zasilaniu gra dość neutralnie, na tyle bezpiecznie że dopiero M-lityc zagrał lepiej.

Wątpię że sprawdzi się kombinacja wszystkich kondów jednego sortu. Idealną kombinacją może się okazać połączenie 2 czy 3 rodzajów, również w zależności o miejsca w układzie - jedne miejsca reagują bardziej, a inne mniej na zmiany brzmienia żonglując kondami.

Jak zakończysz żmudny etap żonglowania kondami to mogę Ci pożyczyć parkę Black Gate'a 22uF/16V.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

• Pokaż nowe odpowiedzi