Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge CXN - godny następca SM6

krzysiekol

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie słowo klucz. Tak samo z tymi co słyszą bogów, bo wierzą.

WYRWAŁEŚ SŁOWO Z KONTEKSTU I CHCIAŁEŚ ZABŁYSNĄĆ?

Dobre :D

Jeszcze raz powtórzę może tym razem uda Ci się zrozumieć wierzę koledze, bo wiem że takie akcesoria działają sam mam Vibrapody i wiem co się dzieje z brzmieniem gdy postawię na nie odtwarzacz, streamer, wzmacniacz czy co byś tam chciał.

Namiastkę tego masz tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

WYRWAŁEŚ SŁOWO Z KONTEKSTU I CHCIAŁEŚ ZABŁYSNĄĆ?

Dobre :D

Jeszcze raz powtórzę może tym razem uda Ci się zrozumieć wierzę koledze, bo wiem że takie akcesoria działają sam mam Vibrapody i wiem co się dzieje z brzmieniem gdy postawię na nie odtwarzacz, streamer, wzmacniacz czy co byś tam chciał.

Namiastkę tego masz tutaj

Ukryta Zawartość

Jesli ktoś posługuje się tekstami Pacuły, by wykazać cokolwiek...to ja nie mam więcej pytań.

Prawda jest taka, że nawet przez samo środowisko audiofilskie Pacuła uznawany jest za mitomana, który napisze wszystko, warunkiem jest odpowiedni wpływ$.

Dlatego pozostawmy na bocznym torze wywody o podstawkach wibracyjnych. A już zdecydowanie odsuńmy na bok posiłkowanie się takimi "autorytetami" jak Pacuła. Bo to jest nie do przełknięcia.

Pacuła słyszy nawet słoje w deskach, takie to cuda w jego głowie siedzą.

Ukryta Zawartość

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

kolega nie powołuje się na autorytet Pacuły tylko pisze o swoich doświadczeniach wiec w czym problem?

a link wkleil celem pokazania o jakie akcesoria chodzi

Otóż to, nie każdy jak widać potrafi czytać ze zrozumieniem.

biniek84 - takie przytyki to ja strzepuję z ramienia jak przysłowiowe ptasie gówno :)

Pacuła nie jest dla mnie Guru, sam sprawdzam na własnej "tkance" takie rzeczy.

Niektórzy zachowują się tu jak na sąsiednim forum HiFi i M wszystkowiedzący Guru przez małe g patrick i jego przydupasy.

:D

• 3 miesiące później...

Mam pytanie do posiadaczy Cambridge CXN obecnie używam Musical Fiedelity M1 DAC i Logitech squezebox touch, chciałbym sprzedać oba dołożyć i kupić owego streamera.

Myślicie że DAC w Cambridge CXN będzie grał dużo gorzej w porównaniu do MF M1 dac czy porównywalnie ? Ktoś może robił podobne porównanie ?

Co myślicie ?

• 1 miesiąc później...

Panowie takie drażliwe pytania dwa ;)

1. CA SM6 v2 to jednak jest do przodu w brzmieniu w stosunku do v1, tzn. co się zmieniło może właściwiej.

2. Jaka jest na rynku bezpośrednia konkurencja dla SM6 ? od innych producentów, ale urządzenia o tej samej funkcjonalności ?

dziękuje

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Panowie takie drażliwe pytania dwa ;)

1. CA SM6 v2 to jednak jest do przodu w brzmieniu w stosunku do v1, tzn. co się zmieniło może właściwiej.

2. Jaka jest na rynku bezpośrednia konkurencja dla SM6 ? od innych producentów, ale urządzenia o tej samej funkcjonalności ?

dziękuje

ad.1 Różnica CA SM6 v1 a v2 sprowadza się w obecnej chwili do obsługi plików o częstotliwości próbkowania 192kHz po sieci i USB oraz plików DSD na korzyść v2. Różnice w brzmieniu są pomijalne - chyba że dysponujesz pozostałymi elementami systemu na poziomie powyżej 30000 złotych

ad. 2 SM6 v2 i jego następca CXN obecnie nie mają konkurencji, Pioneer N50A i Denon DNP-730 to klasa niżej a Pioneer N70A i CA 851 to znowu klasa wyżej... i koniec

pozdrawiam

• 5 miesięcy później...

Witam

Mam pytanie do posiadaczy CXN, czy funkcja gapless działa poprawnie zarówno z USB i po sieci oraz czy można ją włączyć na stale dla każdego odtwarzanego folderu.

Jestem posiadaczem yamahy cd-n500, ale z uwagi na zmianę wzmacniacza przymierzam się do CXN. Nie chciałbym jednak przekonać się, że ta istotna dla mnie funkcja działa jakoś dziwnie.

Pozdrawiam

Lepiej poszukaj cos innego mialem 2 miesiqce cxn funkcjonalnosc super ale dzwiekowo cienizna wcale nie lepiej niz marantz na 6005 sprzedalem a teraz posiadam Audiolab M dac plus dzwiekowo jest przepasc pozdrawiam.

Lepiej poszukaj cos innego mialem 2 miesiqce cxn funkcjonalnosc super ale dzwiekowo cienizna wcale nie lepiej niz marantz na 6005 sprzedalem a teraz posiadam Audiolab M dac plus dzwiekowo jest przepasc pozdrawiam.

Poczytam o tym adiolabie, ale z cxn chyba nie będzie gorzej niż w obecnym odtwarzaczu yamaha cd-n500, a ten w sumie mi wystarcza. Tyle, że zmieniłem wzmacniacz na czarnego CXA80 i srebrna yamaha średnio wygląda. Dodam, że tego CXA80 wybrałem po odsłuchu kilku innych wzmacniaczy i bardzo mi odpowiadał i to właśnie czarny egzemplarz, który grał inaczej niż srebrny. , Jak widać wrażenia odsłuchowe każdy ma indywidualne i chociaż spotkałem się z różnymi opiniami na temat sprzętu Cambridge to mimo wszystko zdecydowałem się na jego zakup.

CXN brzmieniowo nie powinien się różnić od CA SM6, a ten stoi wyżej jako przetwornik DAC niż Audio lab M dac.

Nie pokusił bym się do twierdzenia, że Audio lab M dac to przepaść w porównaniu z CA.

Należy pamiętać, że bardzo wiele zależy od całości systemu nie wyłączając kabli, być może komuś Audiolab w jego konfiguracji bardziej się spodobał, ale że to przepaść to dość odważne twierdzenie.

Pzdr

Popatrzyłem na tego Audiolaba M-dac+ i może sobie gra lepiej, ale z tego co widzę nie ma żadnych funkcji sieciowych i kosztuje więcej od CXN więc chociażby z tego względu trudno te urządzenia porównywać.

Pozostaje więc przy CXN tylko nadal nie wiem jak działa funkcja odtwarzania utworów bez przerw miedzy nimi. W CD-N500 w menu "setting" przy "gapless" dałem "ON" i od tej pory czy to przez USB czy z NASa po dlna gdy słuchałem jakiejś płyty z folderu to przerwy miedzy utworami znikały. Dzięki temu gdy grały koncerty lub płyty w rodzaju Pink Floyd nie powstawała denerwująca cisza gdy jeden kawałek przechodził płynnie w drugi.

Czy w CXN też można włączyć to na stałe?

W Audiolabie podeszli do "tematu" marketingowo i trzeba dokupić oddzielnie transport ,przynajmniej tak było w starszej serii :-)

Recenzja tego M-DACa+ jest w majowym Audio-Video .

• 3 miesiące później...

Witam

Czy w CXN występują różnice w jakości lub brzmieniu w zależności od źródła dźwięku? Obecnie używam serwera NAS przez WiFi, ale wolałbym pobierać muzykę z HDD przez wejście USB. W obu przypadkach będą to te same zrzucone do flac płyty CD.

Sam odtwarzacz zastąpił u mnie CD-N500. Co do brzmienia wydaje mi się, że yamaha grała trochę bardziej górą, ale nie mam jej już kilka miesięcy więc brak mi pewności. Natomiast na plus jest funkcjonalność CXN. Nawet średnio oceniana aplikacja Cambridge Connect jest lepsza od tej z Yamahy. Działa szybciej i stabilniej.

Jeszcze kwestia kabla. Obecnie gra po analogu przez RCA, Docelowo zamierzam kupić jakiś COAXIAL. Wydaje mi się, choć różnice są słabo zauważalne, że po złączu cyfrowym jest czyściej, a po analogu ciut cieplej. Może to jednak autosugestia. Testował ktoś różne połączenia? Jakie odczucia? Od razu odrzucam XLR, bo najprostszy kosztuje ok. 270zł, a ja prawie nie słyszę różnicy między kablami.

Witam

Czy w CXN występują różnice w jakości lub brzmieniu w zależności od źródła dźwięku? Obecnie używam serwera NAS przez WiFi, ale wolałbym pobierać muzykę z HDD przez wejście USB. W obu przypadkach będą to te same zrzucone do flac płyty CD.

Sam odtwarzacz zastąpił u mnie CD-N500. Co do brzmienia wydaje mi się, że yamaha grała trochę bardziej górą, ale nie mam jej już kilka miesięcy więc brak mi pewności. Natomiast na plus jest funkcjonalność CXN. Nawet średnio oceniana aplikacja Cambridge Connect jest lepsza od tej z Yamahy. Działa szybciej i stabilniej.

Jeszcze kwestia kabla. Obecnie gra po analogu przez RCA, Docelowo zamierzam kupić jakiś COAXIAL. Wydaje mi się, choć różnice są słabo zauważalne, że po złączu cyfrowym jest czyściej, a po analogu ciut cieplej. Może to jednak autosugestia. Testował ktoś różne połączenia? Jakie odczucia? Od razu odrzucam XLR, bo najprostszy kosztuje ok. 270zł, a ja prawie nie słyszę różnicy między kablami.

Witaj

Jeśli chodzi o połączenie CXN ze wzmacniaczem? to ja wolę po analogu, tak jak piszesz gra trochę cieplej...., ale to zależy jaki efekt chcesz uzyskać...

I tutaj pojawia się odwieczny problem tego forum, a mianowicie każdy!!! słyszy i odbiera muzykę inaczej i w różnych warunkach lokalowych, każde pomieszczenie ma inną akustykę..., więc kieruj się własnymi odczuciami i wybierz własną drogę bo każdy ma inną...

każdy!!! słyszy i odbiera muzykę inaczej i w różnych warunkach lokalowych

W sumie racja. 60 zł nie pieniądze więc kupiłem coaxiala melodiki, (wcześniej używałem optycznego, ale jest potrzebny do TV). Podłącze oba kable i trochę dłużej posłucham analogowo i cyfrowo to się zdecyduje.

Znalazłem też jakiś stary dysk USB w kieszonce. Raczej nie słyszę różnicy w stosunku do NASa. Może troszkę dłużej się ląduje zawartość gdy jest dużo katalogów, ale potem gra raczej tak samo, więc będę go używał.

Gość aqs

(Konto usunięte)

To jest super kabel XLR połączenie CXN do wzmacniacza

No nie wiem jedyne jakie znajduje do kupienia to 5 lub 6 metrowe pojedyncza kable mikrofonowe 1xXLR-1xXLR. Na mój rozum powinien być interkonekt 2xXLR-2xXLR zbalansowany, a takich z Proel Die Hard nie mogę nigdzie znaleźć do kupienia.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Czyli, że 2 mikrofonowe nadają się równie dobrze jak jeden podwójny do audio? Szkoda, że nie widziałem wcześniej, bo może bym się skusił, a już kupiłem coaxiala i póki co posłucham na tamtym i analogu dla porównania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ukryta Zawartość

O.K. Panowie. Już wiem, że dobre XLR można kupić za ok 150zł. Gdybym od początku wiedział, że trzeba iść drogą "mikrofonową", a nie szukać w sklepach audio, to pewnie wziąłbym je choćby z ciekawości zamiast Coaxiala. Ale póki co tamten już kupiony i XLR musi poczeka, Ponadto trudno powiedzieć czy zauważyłbym jakąś różnicę, bo tak średnio oceniam znaczenie kabli. Najważniejsze są dla mnie wzmacniacz i kolumny.

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Mam pytanie do posiadaczy i tych, którzy słuchali CA CXN oraz Marantz NA 8005: jakiej jakości są DAC-ki wbudowane w te urządzenia (do podłączenia zewn. źródła) i wogóle różnice brzmieniowe - głównie po USB i jako streamer Spotyfy itp.

Pewnie i tak sam je wypożyczę, ale interesują mnie różnice pomiędzy tymi urządzeniami, bo na razie zawęziłem swoje typy do tych dwóch klocków.

Mam pytanie do posiadaczy i tych, którzy słuchali CA CXN oraz Marantz NA 8005: jakiej jakości są DAC-ki wbudowane w te urządzenia (do podłączenia zewn. źródła) i wogóle różnice brzmieniowe - głównie po USB i jako streamer Spotyfy itp.

Pewnie i tak sam je wypożyczę, ale interesują mnie różnice pomiędzy tymi urządzeniami, bo na razie zawęziłem swoje typy do tych dwóch klocków.

To podobnie jak ja, tylko ja rozpatruje jeszcze Pioneera n70a ale ciężko żeby je odsłuchać w jednym salonie na Śląsku.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.