Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp....czy przedwzmacniacz może być jeszcze lepszy i co to oznacza?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Teoretycznie tak, a praktycznie tam gdzie słuchałem bez pre zawsze był gorszy dźwięk.

O kurna! Ale ja mało wiem! Slaj, powiedz co to za system?! Kurna, muszę go mieć! Chwilka..., coś mi tu nie pasuje. Chcesz powiedzieć, że po drodze nie było żadnej regulacji sygnału? Słuchałeś na 100% mocy końcowego wzmocnienia? Slaj, od dzisiaj, jesteś moim idolem! Dzięki! :)

PS: Słyszysz coś jeszcze?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Bardzo śmieszne. Mówię o różnicy między oddzielnym pre, a uproszczonym wbudowanym np w DAC-i.

Slaj, od dzisiaj, jesteś moim idolem! Dzięki! :)

I tego się trzymaj... :-)

może być DAC z poprawnie wykonaną regulacją, np. Berkeley, znasz?

Znam bardzo dobrze i Twoim zdaniem ta regulacja głośności to co to jest i jak jest zrealizowana. Jakbyś nie kombinował to zawsze w jakiejś z form przedwzmacniacz znajdziesz. Tak na marginesie to najlepiej wykonaną regulację wbudowaną w daczek posiada od wielu lat DCS. Każde tłumienie sygnału wpływa na pogorszenie jego jakości ale na razie nic innego nie wymyślono. Trzeba jedynie zadbać aby to pogorszenie było jak najmniejsze.

O kurna! Ale ja mało wiem! Slaj, powiedz co to za system?! Kurna, muszę go mieć! Chwilka..., coś mi tu nie pasuje. Chcesz powiedzieć, że po drodze nie było żadnej regulacji sygnału? Słuchałeś na 100% mocy końcowego wzmocnienia? Slaj, od dzisiaj, jesteś moim idolem! Dzięki! :)

Moim też :) Ostatnio straszna tutaj plaga audio gaf. Oczywiście król jest tylko jeden i imię jego jest Wiewiór.

Bardzo śmieszne. Mówię o różnicy między oddzielnym pre, a uproszczonym wbudowanym np w DAC-i.

Jasne, no przecież od początku o to chodziło... :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

A dlaczego nie jesteś fanem pre lampowych?

Prędzej czy później pojawiają się kłopoty z lampami.

Poza tym dobry pre tranzystorowy nie jest gorszy niż lampowy pod względem dźwiękowym.

Uważam tak jak ty. Z tych pre które były lampowe a z którymi do tej pory miałem do czynienia to wszystkie mniej lub bardziej szumiały i nie były zbyt dobre brzmieniowo. Ale tak samo jest z lampowymi wzmacniaczami. Większość tego co jest na rynku to szajs. Niemniej jednak widzę, że przy mądrym podejściu i bezkompromisowej filozofii można dobrze zaaplikować lampy i zminimalizować ich wady, wyciągając max z ich zalet. A na czym grasz? A w ogóle czyim ty jesteś klonem bo jesteś prawda?

Nie jestem elektronikiem. Oceniam sprzęty tylko po brzmieniu. Octave HP 700, którego mam na testy gra bardzo dobrze. A pewnie moźna jeszcze lepiej.

Szkoda, zaoszczędziłbyś sobie wielu zbędnych testów. Rozumiem, że V12 od R4 odróżniasz?

Może warto poznać podstawy Swojego wieloletniego hobby? Nie sądzisz, że w zakładce hi-end było by miło.

Jakbyś zajrzał w bebeszki to przestałyby Cię śmieszyć starsze sprzęty i nabrałbyś szacunku do ich twórców. To bardzo pouczające doświadczenie. Zabezpiecza przed zakupem gówna w złotym papierku jako wytrawną pralinę :)

Nie sądzę. Wsiadając do dobrego samochodu nie interesuje mnie jak zbudowana jest skrzynia biegów itd. Jadę i oceniam czy mi auto pasuje czy jednak z pewnych względów nie. Zawsze miło wiedzieć czy ma się V6, V8 czy V12, ale w gruncie rzeczy to się czuję jadąc.

Uważam tak jak ty. Z tych pre które były lampowe a z którymi do tej pory miałem do czynienia to wszystkie mniej lub bardziej szumiały i nie były zbyt dobre brzmieniowo. Ale tak samo jest z lampowymi wzmacniaczami. Większość tego co jest na rynku to szajs. Niemniej jednak widzę, że przy mądrym podejściu i bezkompromisowej filozofii można dobrze zaaplikować lampy i zminimalizować ich wady, wyciągając max z ich zalet. A na czym grasz? A w ogóle czyim ty jesteś klonem bo jesteś prawda?

To czy jestem klonem pozostawmy na razie w spokoju bo chyba nie o tym dyskutujemy :)

A na czym gram nie ma chyba większego znaczenia .

Gram tak dobrze jak tylko potrafię i myślę , że w zupełności wystarczająco jak na to forum ;)

Znam bardzo dobrze i Twoim zdaniem ta regulacja głośności to co to jest i jak jest zrealizowana. Jakbyś nie kombinował to zawsze w jakiejś z form przedwzmacniacz znajdziesz. Tak na marginesie to najlepiej wykonaną regulację wbudowaną w daczek posiada od wielu lat DCS

1. jest zrealizowana tak, że co będziesz podłączał dalej to sobie słuchaj co podłączasz...

2. możesz oczywiście naturalnie poszukać i wybrać dobry hiendowy przedwzmacniacz...

Nie sądzę. Wsiadając do dobrego samochodu nie interesuje mnie jak zbudowana jest skrzynia biegów itd. Jadę i oceniam czy mi auto pasuje czy jednak z pewnych względów nie. Zawsze miło wiedzieć czy ma się V6, V8 czy V12, ale w gruncie rzeczy to się czuję jadąc.

Ja bez problemu rozróżniam pierdziaweczkę 1.0 z turbinkami od V12 czy V8 myślę, że masz podobnie. Skrzynię dwusprzęgłową, tiptronic i bezstopniową rozróżnić nie problem. Wiedza nawet w tym przypadku zabezpiecza przed zakupem bubla np. awaryjny multitronic w audi.

1. jest zrealizowana tak, że co będziesz podłączał dalej to sobie słuchaj co podłączasz...

Podoba mi się ta odpowiedź. Konkretna jak nasi politycy :)

Jak ja kocham te porównania do motoryzacji - tak bardzo nie trafione, no ale niektórzy i bez pre słuchają, a jeszcze inni wiadro na łeb i też jest hi-end - nic mnie już nie zdziwi :)

Jak ja kocham te porównania do motoryzacji - tak bardzo nie trafione, no ale niektórzy i bez pre słuchają, a jeszcze inni wiadro na łeb i też jest hi-end - nic mnie już nie zdziwi :)

Porównania do motoryzacji są bardzo trafione. Dość dokładnie oddają te same mechanizmy z którymi mamy do czynienia w audio. Ale przykłady te są zrozumiałe tylko dla osób, które w motoryzacji trochę już doświadczyli, którzy jeździli i R4 i V6 i V8 jak i V12, którzy jeździli Niemcami, Amerykanami, Francuzami, nowymi i retro. Wtedy analogie są czytelne i zrozumiałe. Jak ktoś nie ma tych doświadczeń to nie czuje i nie rozumie analogii bo też na jakiej podstawie miałby rozumieć,

Slaj, ekspertem w motoryzacji jesteś widzę że hoho, ale w audio jeszcze raczkujesz :) Niestety, ale dobre audio już było, no, są wyjątki :) Niezły wyjątek jest też u Szymona, warto wpaść! Nie daj się prosić, Slaj! :D

>>Szymon

Oj, nie wiem, teraz już jest bardzo dobrze :)

Jasne. Dobre audio już było... :-)) Od dryndziarzy też czasem słysze, że te stare mercedesy to były super, a teraz Panie to kicha... :-) tylko że te obecne to widzieli w TV.

Slaj, ja mam dla Ciebie extra nowinę - podobno, jak się wyposażysz w kable Audioquest to takiego dociążenia system dostanie, że Ci wszystkie przetworniki pospadają :D

Wątpię. Raz, że nie chce popsuć kolumn... :-)...a dwa, że znam kable tej firmy i nie spodziewam się zmian w kierunku o którym piszesz... :-)

Nie zrozumiałem kolegi pytania.

Ile cali mam na basie i ile na dole ?

f4256792cdf7861972c26eefc1256a0c.jpg

Normalne kolumny, typowe, jest głośnik basowy u góry i na dole.

Pytałem ich czy zamierzają zrobić upgrade albo czy za dopłatą można jakoś zrobić sterowanie pilotem np poprzez silnik krokowy czy może jakaś inna opcja ale okrutni, germańscy najeźdźcy nie przewidują takiej opcji.

Może linka hamulcowa od roweru i manetka od przerzutki shimano tak na luzie może im rzucisz pomysł ;ostatecznie sznurek do bielizny i patyk na końcu w końcu za tyle kasy ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.