Skocz do zawartości
IGNORED

Czy na pewno wiemy jak powinien grać nasz system audio?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Purpelku mniejsze mikrofony nie mają tak cienkiej membrany jak te topowe wielkoformatowe i dla tego dużo im nie pomoże jak masę membrany maja wiele razy większą. Poszukaj, Poczytaj! polecam dokształcanie :)

Rafałku nie musze nic szukać wystarczy spojrzę w specyfikacje mikrofonu wielkomembranowego pasmo przenoszenia do 20khz, natomiast 0,5 calowy do 40 khz a 0,25 calowy do 100khz, pasmo przenoszenia decyduje o przenoszeniu transjentów a nie grubość membrany, widmo transjentu nie może być obcięte bo w przeciwnym razie transjent ma ściete zbocze narastające i po stereofonii...

Chciałbym przy okazji; niejako w intencji wymiany doświadczeń; zadać pytanie:

Czy płyta granitowa położona na kolumnach TDL RTL3 wpływała na ich brzmienie a jeśli tak to czy jako znawca tematu mógłbyś opisać swoje doświadczenia w tej materii?

Z serdecznymi pozdrowieniami

Kolumny tdl rtl3 bardzo ciekawa konstrukcja byly prawie 30 lat temu

W nich cala tajemnica tkwi w obudowie..................ktora z głośnikami oryginalnymi ważyła 16 kilo.

Nawet producent popełnil tu kilka błędów.......w opisie-bo byly to kolumny tak naprawdę 3 ohmowe

Rowniez zwrotnica byla w nich wykonana w ten sposób,ze gdy podłaczyliśmy jakiś mocny wzmacniacz-i popłynęły duże prądu do zwrotnicy,

to elementy zwrotnicy tak się pieruńsko grzały,że plastikowe portale po prostu topiły się.

Kolumnę modyfikowalem,w ten sposób,aby wykorzystać potencjał obudowy.........który w niej drzemał.

Kolumna po modyfikacji wazy teraz 31 kilo -bez granitu o ktorym póżniej.Wykorzystane zostały tylko gołe obudowy

Kolumna jest wyciszona i usztywniona masą-taką samą jak w drzwiach samochodowych,zamontowane sa głośniki ss revelator 18-stki

średnio-niskotonowe i mały revelator 9700,który ma taka samą przypadłość jak dynaudio esotar-wiecie o czym piszę?

Nadto okablowanie wewnatrz jest srebrne-do wysokotonowego jest podpieta cewka waxoil nasaczona kitem pszczelim-gra miodnie)

Zrezygnowalem ze zwrotnicy jako takiej,bo wszystkie elementy sa zamocowane do portalu głośnikowego-przez to jest łatwiejsza w napędzeniu.

Natomiast średnio-nisko pracuja w jednej linii-daje to niezły gain i świetny bas-możesz Tomaszu zapytać o to np.Paltona-sluchał pewnie pamięta.

Przy takich zmianach konieczne było dociążenie kolumny z góry granitem-czarnym tzw. szwedem-6 cm,dlatego bo ma największy ciężar wlaściwy.

Takiego zabiegu bym nie wykonywał,gdyby obie 18-stki nie chodziły w jednej linii i jedna jest na górze,a druga na dole-pośrodku wysokotonowy.

Także kwestia wyboru czarnego koloru granitu do czarnej obudowy wydaje sie być właściwa.................czy to wystarczy?

Chcialbym uzyskać odpowiedż czemu Tomaszu przygniatasz swoje kolumny kostką-pytam dlatego-bo

uklad głośników jest zgoła inny,poza tym wzgledy estetyczne watpliwe.........dla mnie ohyda)

Brzmieniowo te moje tdl-rtl3 sa hajendem bez watpienia z tym zalożeniem,ze potrzeba im dużo dobrego prądu.

Bym Cie pozdrowić chciał,ale nie wiem czy ma to sens,bo Ty pozdrawiasz mnie z dożą i chęcią ośmieszenia,poniżenia-tak to wygląda.

jESZCZE W tWOIM SYSTEMIE WZMACNIACZ STOI NA STOLIKU JAKOŚ KRZYWO.........CZY DZIALA W TEN SPOSÓB JAKO PRZECIWWAGA?

PS.

czy może rozmawiales z Panem Andrzejem Piwowarczykiem?

może by Tobie powiedział w tajemnicy,że jego wzmacniacze umiem podlączać,a nawet próbowalem je konfigurować !!

Rafałku nie musze nic szukać wystarczy spojrzę w specyfikacje mikrofonu wielkomembranowego pasmo przenoszenia do 20khz, natomiast 0,5 calowy do 40 khz a 0,25 calowy do 100khz, pasmo przenoszenia decyduje o przenoszeniu transjentów a nie grubość membrany, widmo transjentu nie może być obcięte bo w przeciwnym razie transjent ma ściete zbocze narastające i po stereofonii...

To bardzo źle że nie chce ci się poszukać Purpelku.

Purpelku standard CD nie przewiduje wyższego pasma niż 20KHz, twój szpulak nie pociągnie wyżej 16-20KHz Studia nagraniowe jak na razie ciągną tylko do 20KHz bo nie pozwala im na to zakupiony wcześniej sprzęt a z racji HR nikt nowego nie kupuje! Tak ze dalsze dywagacje odnośnie transjetów do 100KHz możesz sobie darować. Topowe mikrofony wielkomembranowe z racji super małej masy membrany maja świetną odpowiedż impulsową i najlepiej ich się słucha na elektrostatycznych słuchawkach np HE90, Stax 007 i.t.p. gdyż jako jedyne w przeciwieństwie do kolumn potrafią te subtelne smaczki przekazać. Polecam posłuchać! :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

No nie ma. Słuchałem ich kilka razy i basu nie ma. Też mnie to dziwiło. Trudno mowić o jego jakosci bo go...nie ma... :-)

Aaaa tam Thiele basu nie mają...

Potrzeba Krella a nie jakieś bździdło, np. monobloki 750 MCX , porządne źródło, pre oraz kable Transparent albo MIT. I jest bas.

To bardzo źle że nie chce ci się poszukać Purpelku.

Purpelku standard CD nie przewiduje wyższego pasma niż 20KHz, twój szpulak nie pociągnie wyżej 16-20KHz Studia nagraniowe jak na razie ciągną tylko do 20KHz bo nie pozwala im na to zakupiony wcześniej sprzęt a z racji HR nikt nowego nie kupuje! Tak ze dalsze dywagacje odnośnie transjetów do 100KHz możesz sobie darować. Topowe mikrofony wielkomembranowe z racji super małej masy membrany maja świetną odpowiedż impulsową i najlepiej ich się słucha na elektrostatycznych słuchawkach np HE90, Stax 007 i.t.p. gdyż jako jedyne w przeciwieństwie do kolumn potrafią te subtelne smaczki przekazać. Polecam posłuchać! :)

z szacunku dla Sly'a ugryze się w język, zaczynamy gonić własny ogon, pozdro

Mareczku, myślę, że naukowcy typu prof Czyżewski prof Kulka mogą cos więcej powiedzieć o dźwieku niż tacy naćpani producenci jak Anderson lub Eicher?

Trzeba mieć łeb płaski jak stół, żeby w ten sposób konstruować myśli i rzeżbić porównania. Wymień sobie głowę słupku.

Parker's Mood

Trzeba mieć łeb płaski jak stół, żeby w ten sposób konstruować myśli i rzeżbić porównania. Wymień sobie głowę słupku.

Mareczku pozdrawiam, masz teraz atrakcyjniejszy nick

Potrzeba Krella a nie jakieś bździdło, np. monobloki 750 MCX , porządne źródło, pre oraz kable Transparent albo MIT. I jest bas.

Sly

Przeczytaj to sobie ze 100 razy.

Jasne, jasne. Wiem, wiem. Słuchałem Thieli różnych i to wiele razy. W tym kilka razy w HiFi Clubie na Makach, VTL i Transparentach. Oczywiście przesadą z mojej strony jest twierdzić, że Thiele basu nie mają w ogóle. Ale jest tak lichy, że można uznać, iż w zasadzie go nie ma. Zapewne można dobrać system z przeładowanym basem, tak by Thiele choć trochę bas zaczęły grać. I wtedy jakoś to będzie. Generalnie mam wrażenie, że te kolumny wycinają tak ok połowy sygnału basowego. Jeśli użyjemy systemu który ma o 200% przeładowany bas to wtedy może pokażą normalny bas.

Przeczytaj to 1000 razy

Miałem maka 501 monobloki i były za słabe,bo niby moc jest,ale prundu mało

Na moich gm 70 to grają bardzo dobrze i bas.............niestety muszę Ciebie rozczarować jest, i to potężny i zróżnicowany

Powód konstrukcja SE prund z sieci pobiera przewodem od szambiarki(jego średnica),a nie szlaufem do podlewania)

Wychodzi na to że lampa 40 watowa w SE ma lepszy bas od 750 watowych potworów Krella z gigantycznymi zasilaczami. I dlatego warto czytać to forum. Niesamowitych rzeczy można się tu dowiedzieć od "audiospecjalistów". Ja także słuchałem Thieli, słuchałem ich min. z Krellem i bas był: kontrolowany , mocny i pełny.

I co.... zdanie przeciw zdaniu ?

Raczej osłuchanie przeciw brakiem osłuchania :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Wychodzi na to że lampa 40 watowa w SE ma lepszy bas od 750 watowych potworów Krella z gigantycznymi zasilaczami. I dlatego warto czytać to forum. Niesamowitych rzeczy można się tu dowiedzieć od "audiospecjalistów". Ja także słuchałem Thieli, słuchałem ich min. z Krellem i bas był: kontrolowany , mocny i pełny.

I co.... zdanie przeciw zdaniu ?

Kto tak napisał?

Gdzie to odczytałeś o tym krellu?

Na moich gm 70 to grają bardzo dobrze i bas.............niestety muszę Ciebie rozczarować jest, i to potężny i zróżnicowany

Ale pisałeś że twoje GM 70 wysterowuje Thiele 3.7. Słyszałem to "wysterowanie" ... u ciebie.

he ....

Pozdro

Ja także słuchałem Thieli, słuchałem ich min. z Krellem i bas był: kontrolowany , mocny i pełny.

A ja słuchałem takiego zestawu przez 5 lat. I zgadzam się całkowicie.

BTW SA słuchał przecież tych Thieli z bodajże Mc Intosh 601 ale woli żarówki GM70. No cóż, o gustach sie nie dyskutuje, toż to zakładka hi-end, każdy słucha co chce. Byc może GM70 to dobra lampa ale nie do flagowych Thieli, a np. do wspominanych TDL ale model ... Reference:

original.jpg

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Napisał MC 501, te akurat na luzie rozwala końcówka stereo Accuphase P-1000.... i to pod każdym względem. Słuchałem takiego porównania z Thielami 3.7. Bas był.

he ....

Pozdro

A ja słuchałem takiego zestawu przez 5 lat. I zgadzam się całkowicie.

BTW SA słuchał przecież tych Thieli z bodajże Mc Intosh 601 ale woli żarówki GM70. No cóż, o gustach sie nie dyskutuje, toż to zakładka hi-end, każdy słucha co chce. Byc może GM70 to dobra lampa ale nie do flagowych Thieli, a np. do wspominanych TDL ale model ... Reference:

original.jpg

Pozdro

Znam te TDL-e, zajebiste.

Napisał MC 501, te akurat na luzie rozwala końcówka stereo Accuphase P-1000.... i to pod każdym względem. Słuchałem takiego porównania z Thielami 3.7. Bas był.

Znam te TDL-e, zajebiste.

Będę ich słuchał w tym tygodniu ale ... nie u siebie.

Wszyscy, którzy ich ostatnio słuchali piali z zachwytu.

Ale może to nie hi-end? Stare przecież. A stare kolumny nie mogą przecież grać.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Fakt, o Krellu nie pisałeś. Ale pisałeś że twoje GM 70 wysterowuje Thiele 3.7. Słyszałem to "wysterowanie" ... u ciebie.

Relacja zdana przez (.............)

Clipping Cie rajcuje?

Masz do opylenia cos z ACCUPHASE może znajomy się pytał.

Nie, osobiste doświadczenie.

Tomek piszesz jak było,a teraz to tylko możesz wiedziec od (.............)

To było kiedyś,a teraz jest inaczej.

Poprawione,dolożone kondy w zasilaniu i duelundy i pare jeszcze myków zrobionych-jest to tajemnica.

Natomiast słuchałeś -fakt jakies 3 lata temu i grało tak sobie nie zaprzeczam tego,a cierpliwość została wynagrodzona brzmieniem.

Jeśli masz ochotę i chęć sprawdzić jak jest teraz to daj znać na pw.

Dlatego było tyle podjetych prób poprawy brzmienia -bo dżwiek nie był wciągający,a nawet zachęcający do słuchania.

Grało jak na mozliwości tej lampy dość zachowawczo z dużą rezerwą.

Każdy z nas pracuje nad swoim system i poprawia go, szczególnie że w miarę lat nasze preferencje też nieco ewoluują. Nie zdziwi mnie, że i SA tak robi.

Dobrze ze to nie kolejnictwo i nie chodzi o skład wagonów bo by było przerąbane.

Są długie, towarowe. Ze 30 wagonów mają...

Toż to nie jest nawet hi fi !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.