Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim !

Jako że jest to mój pierwszy post na forum chciałbym się ładnie przywitać. Mam na imię Grzegorz i jestem maliniarzem :)

Swoją przygodę z czymś więcej jak mini-wieża technicsa dopiero zaczynam, więc wybaczcie, ale jeśli chodzi o kwestie szeroko pojętego hifi za wiele nie wniosę, za to z rpi jestem od początku jej istnienia, dlatego mam nadzieje że tu coś pomogę lub doradzę.

Google mnie tu przywiało bo szukałem daca do swojego maleństwa i tak od ponad pół roku wertuję temat. Przeczytałem go od deski do deski i cały czas śledzę, czasem wracam gdzieś w środek żeby poczytać posty ojca protoplasty tego wątku....(tak awiatek to o Tobie :) ) ale również innych szczęśliwych posiadaczy malinki. Panowie to skarbnica wiedzy. Tak trzymać :)

Ok to tyle tematem wstępu, czas na jakieś konkrety. Szczerze to trochę zostałem wywołany do tablicy ostatnimi postami ale po kolei.

Za licznymi namowami awiatka jakiś czas temu zakupiłem z audiophonics daca sabre v3, dokładnie 2 szt. bo jedną dla kolegi. Przez jakiś czas miałem obie karty i 2 maliny, więc przeprowadziłem trochę testów żeby porównać systemy, i ich obsługę. O jakości dźwięku nie będę pisał bo na wszystkich systemach grało (jak dla mnie) tak samo świetnie. Ja przyjemniej nie słyszałem różnicy. Być może jest to zasługa tego samego sterownika dźwięku - hifiberry dac.

Jako że malina jest ze mną na co dzień i funkcjonalnie wyciskam z niej ostatnie soki, chciałem aby w przypadku dołożenia do niej daca i słuchania muzyki móc swobodnie z niej korzystać. Bazą dla porównania jest dla mnie OSMC i Yatse jako aplikacja do obsługi.

Na pierwszy strzał poszło Volumio. Wiedziałem że interfej do obsługi jest webowy, co z góry w moich oczach go dyskwalifikowało ale dałem mu szanse. Konfiguracja i uruchomienie poszło ok. Grało oczywiście rewelacyjnie ale jak dla mnie system jest na tyle hermetyczny i bez możliwości rozbudowy, że dośc szybko poszedł w odstawkę. Do tego nie wiem jak u innych ale miałem dziwne lagi w działaniu i problemy z regulacją głośności. Wiem że cieszy się on dużym zainteresowaniem ale mnie nie ujął. Gdzieś widziałem aplikację na telefon do obsługi, ale ani na stronie volumio ani w playstorze nie znalazłem jej. Wygląda jak by nie była już wspierana.

Kolejne było max2play, ten system dłużej testowałem, bo jest to kombajn który oferuje naprawdę sporo. U mnie działał on w połączeniu z Synology i serwerem LMS. więc malina nie była dodatkowo obciążana serverem (2w1). do Obsługi wykorzystałem squeezera. Ten system równolegle porównywałem z OSMC na drugiej malinie.

Ktoś z was pisał (chyba awiatek) że dźwięk jest na korzyść m2p. Ja jak wcześniej pisałem, różnicy nie słyszałem, a naprawdę mocno się wsłuchiwałem, a że od zawsze używam OSMC, (wcześniej było to kodi a jeszcze wcześniej raspbmc czy xbmc) w ostatecznym rozrachunku zostałem przy OSMC. Dużo oglądam filmów, dzieci z YT bajki, radio, TIDAL, wszystko świetnie działa, i do tego bajkowa obsługa, z telefonu, pilota na TV i dla zwolenników volumio, webowy interfejs:).

Chyba będę jedyny który chwali ten system, ale póki co on jest dla mnie nr 1.

M2P można pokochać i być może kiedyś do niego wrócę jak zdecyduję się na niezależne urządzenie do grania, ale na razie jestem wierny OSMC.

Odnośnie samego daca sabre v3 i audiophonics napiszę kilka słów osobno.

Ok to tyle, wiem że tak trochę po łepkach i może chaotycznie, ale jak będą jakieś pytania to chętnie się podzielę szczegółami.

Pozdrawiam

abu

Napisz o tym DACU Audiophonicsa, napisz :) Jeśli porównywałeś go z zewnętrznymi komercyjnymi DACami to również opisz na czym, z czym i jakie różnice były. Choćby jaki charakter ten DAC ma- ciepły, zimny, analityczny, musykalny itp. Dużo się słyszy dobrego o tych DACach, ale ciężko o porównanie z, nazwijmy to normalnymi, komercyjnymi DACami, typu Arcam, Cambridge, Audiolab itp.

Dac audiophonics gra z dobrym wypelnieniem, bardzo naturalnie po cieplejszej stronie - co mnie tez zdziwilo jako ze o sabre slyszy sie ze jest analityczny i techniczny.

Trochę posiedziałem nad tym lcd z i2c ale rewelacji na razie nie ma. Kupiłem wersję 4x20 Biały litery FSTN negatyw ale nie ma takiego efektu jak na oled. Tzn tło nie jest takie czarne. Co do wyświetlanych informacji to ciężko znaleźć pliki obsługujące playery z wyświetlaczem po i2c. Uruchomiłem tylko osmc ale też ubogo to wygląda a sam nie dam rady zmienić. No ale szukam dalej, a jak nie to odpinam konwerter.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23022-0-38880600-1490532247_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kw

Napisz o tym DACU Audiophonicsa, napisz :) Jeśli porównywałeś go z zewnętrznymi komercyjnymi DACami to również opisz na czym, z czym i jakie różnice były. Choćby jaki charakter ten DAC ma- ciepły, zimny, analityczny, musykalny itp. Dużo się słyszy dobrego o tych DACach, ale ciężko o porównanie z, nazwijmy to normalnymi, komercyjnymi DACami, typu Arcam, Cambridge, Audiolab itp.

osiek, tak jak pisałem wcześniej, to co ma teraz to mój pierwszy zestaw z którym mam do czynienia, nigdy wcześniej nic konkretnego nie miałem, chyba że mam porównać dźwięk z czarnej dziurki rpi podłączonej do mini-wierzy, w takim razie jest przepaść, te same utwory odkrywam na nowo :)

Ale jak już zamknę wszystko w obudowie, to chętnie schowam w kieszeń i mogę się na jakiś odsłuch przejechać do kogoś kto siedzi w tym długo.

Póki co musisz polegać na tym co pisze np awiatek.

• Moderatorzy

Dac audiophonics gra z dobrym wypelnieniem, bardzo naturalnie po cieplejszej stronie - co mnie tez zdziwilo jako ze o sabre slyszy sie ze jest analityczny i techniczny.

Możesz porównać do daców zewnętrznych ?

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jak będziesz miał asusa to daj znać, pomogę go skonfigurować.

Asus dotarł i mały chyba dał radę.

Działa.

Na coś zwrócić uwagę przy konfiguracji, czy jak działa to O.K.?

Jak działa to działa. Popodlaczaj jak najwięcej urządzeń po 5 GHz, reszta normalnie. Sprawdź jakie urządzenia dostają IP a następnie przypisz im je na stałe.

Reszta jakoś będzie.

Aha. Możesz do routera podłączyć dysk lub pena i z niego streamowac muzykę.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Dzięki.

Mam dysk sieciowy.

On jest wpięty do routera i z niego malina i Pipo zasysa pliki z muzyką.

Niby dysk sieciowy powinien dłużej wytrzymać niż zwykły dysk.

Dzięki.

Mam dysk sieciowy.

On jest wpięty do routera i z niego malina i Pipo zasysa pliki z muzyką.

Niby dysk sieciowy powinien dłużej wytrzymać niż zwykły dysk.

Jakiego dysku uzywasz?

Wiem, ze nieodpowiedni dzial ale tutaj malinowcy zagladaja czesciej.

Sprzedam raspberry pi 2 + hifiberry digi + (wersja z izolacja galwaniczna) .

Wiecej info na pw. Cena do ustalenia.

kwasior21

Wiem, ze nieodpowiedni dzial ale tutaj malinowcy zagladaja czesciej.

Sprzedam raspberry pi 2 + hifiberry digi + (wersja z izolacja galwaniczna) .

Wiecej info na pw. Cena do ustalenia.

Na co wymieniasz, jeśli można wiedzieć?

Ukryta Zawartość

jest już dostępny nowy hat

czy do tego trzeba dokupić tylko pi3 zasilanie i wsadzić w obudowę żeby mieć cyfrowego grajka po wifi?

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Nowe moode 3.5 do pobrania. Klucz do rozpakowania softu za 10$ płatne przez PayPala.

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Dla mnie najważniejszy to Advanced Kernel dla najstarszych jednordzeniowych malinek jak moja lub nowych rpi zero. Mam teraz ustawione na RT i jest duża zmiana na +. Niestety ciągle mam problem z miniDLNA który nie znajduje dużych plików video. Trzy wersje wcześniej działało.

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

A to dziwne, bo mam digi+pro i volumio i działa bez zastrzeżeń.

dobra, kupiłem, obadam z ciekawości.

Witam, krótkie pytanie. Czy na tym.co podałem w linku można zainstalować daphile tak jak robi sie to na terminalu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Nie. Na raspberry instalujesz rune, moode lub volumio. Daphile nie działa.

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Dzięki Rucia, a ktoś już miał styczność z tą 3ką? Czy lepiej szukać wersji 2? Potrzebne mi jest tylko do muzyki.

• Pokaż nowe odpowiedzi